Στο ερώτημα για το «πού θα βρει κανείς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα» η απάντηση είναι αναπόφευκτα υποκειμενική. Όπως και το πού θα βρει κανείς το καλύτερο steak στη Νέα Υόρκη, το καλύτερο σούσι στο Τόκυο ή το καλύτερο κρουασάν στο Παρίσι.

37

Ωστόσο, όπως σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου συγκεντρώνονται διαφορετικές κουλτούρες ανθρώπων και όπου συναντά κανείς πολλές επιλογές με το ίδιο «προϊόν», έτσι και στην Αθήνα υπάρχουν κάποια σουβλατζίδικα που η επιτυχία τους αντέχει στο χρόνο και που παρά το γεγονός ότι έχουν τη βάση τους στο ίδιο σημείο για δεκαετίες συγκεντρώνουν πελατεία από πολλές περιοχές. Στη λίστα που ακολουθεί, επιλέξαμε τα σουβλάκια που έχουν επίσης μια δική τους προσέγγιση και συνταγή που τα κάνει ξεχωριστά. Για το αν τα κάνει «τα καλύτερα» η απάντηση θα παραμείνει καθαρά υποκειμενική.

Ο Αχιλλέας

Αχιλλέας – ο ανεπανάληπτος γύρος

Σε ένα στενάκι στον αστικό Νέο Κόσμο συναντάμε το σουβλατζίδικο «ο Αχιλλέας». Ο Μαρίνος, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, επί 34 χρόνια αγοράζει όλα τα υλικά αφού πρώτα τα δει και ετοιμάζει τα πάντα μόνος του. Γύρος, σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο, τζατζίκι –όλα φτιάχνονται από τον ίδιο καθημερινά στο εργαστήρι του μαγαζιού. Το highlight αδιαμφισβήτητα ο χοιρινός γύρος. Ζουμερός, πεντανόστιμος και μαριναρισμένος σε ένα μείγμα μπαχαρικών, κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και σερβίρεται σε τυλιχτό ή σε μερίδα με κομμένη πιτούλα, τζατζίκι, ντομάτα και κρεμμύδι.

Το μαγαζί δεν έχει καθίσματα και δεν κάνει κατ’ οίκον παράδοση. Για να γευτείτε αυτόν τον εθιστικό γύρο καλό θα ήταν να πάτε νωρίς ή να τους πάρετε τηλέφωνο να σας κρατήσουν –μετά τις 9 μπορεί να μην βρείτε ούτε μπουκιά.

Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος, 210 9021 391
Δευτέρα – Παρασκευή 4:30-12
Σαββατοκύριακο κλειστά

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(67214)
      ["id"]=>
      int(67214)
      ["title"]=>
      string(6) "hoocut"
      ["filename"]=>
      string(11) "hoocut.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(447144)
      ["url"]=>
      string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/hoocut.jpeg"
      ["link"]=>
      string(97) "https://www.travel.gr/food_and_drink/10-koryfaia-soyvlakia-tis-athinas-cheir/attachment/hoocut-5/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "7"
      ["description"]=>
      string(6) "Hoocut"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "hoocut-5"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(67024)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-01-28 08:25:43"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-01-28 08:26:12"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1342)
      ["height"]=>
      int(1449)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/hoocut-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/hoocut-278x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(278)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/hoocut-768x829.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(829)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/hoocut-948x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(948)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/hoocut.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1342)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1449)
        ["2048x2048"]=>
        string(60) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/01/hoocut.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1342)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1449)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Hoocut – όλα φρεσκοκομμένα και φρεσκοψημένα

Στην πολυσύχναστη πλατεία Αγίας Ειρήνης η ομάδα πίσω από τα επιτυχημένα project Basegrill, Gastone και Cookoovaya, που ήδη έχουν δείξει ότι έχουν το know-how του κρέατος. Εδώ γνωρίζουμε το τυλιχτό αλλιώς. Τίποτα στο κατάστημα δεν είναι έτοιμο αφού χοιρινό, κοτόπουλο, βοδινό, προβατίνα και λουκάνικο, κόβονται σε κομμάτια τη στιγμή που θα δώσετε την παραγγελία σας και ψήνονται a la minute στο γκριλ. Οι πίτες είναι χειροποίητες, αφράτες και ψήνονται εκείνη την ώρα σε ειδικό φούρνο. Δοκιμάστε ένα λεπτοκομμένο βοδινό μπιφτέκι που τυλίγεται σε πίτα ή σκεπαστή, με γιαούρτι, πικάντικη ντομάτα και κρεμμύδι. Το κατάστημα διαθέτει τραπεζάκια με θέα στην πλατεία, take away καθώς και delivery.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, Αθήνα, 210 3240 026

Τρίτη – Πέμπτη και Κυριακή 12:30-11:30
Παρασκευή, Σάββατο 12:30-00:00
Δευτέρα κλειστό

Σουβλακοπωλείον Αλέξανδρος – από το κρεοπωλείο στο πιάτο σας

Στα Δυτικά προάστια της Αθήνας, στο Αιγάλεω, εγκαταστάθηκαν πριν χρόνια δυο αδέρφια από την Ήπειρο, ο Κώστας και ο Αλέξανδρος, και δημιούργησαν το «Σουβλακοπωλείον Αλέξανδρος». Το μαγαζί προμηθεύεται όλα του τα κρέατα από το κρεοπωλείο της οικογένειας που διευθύνει ο Κώστας. Καθημερινά φτιάχνουν οι ίδιοι τους γύρους, περνάνε τα καλαμάκια στο χέρι και τα κεμπάπ στις σούβλες. Όλα χωρίς λίπη και μπαχαρικά στην πιο αγνή τους μορφή με κρέατα από μικρές φάρμες της ιδιαίτερης πατρίδα τους. Οι γύροι κλέβουν την παράσταση – παραδοσιακά φτιαγμένοι, χωρίς πολλά-πολλά, αφήνουν τη νοστιμιά του κρέατος να πρωταγωνιστεί. Λεπτοκομμένα κομμάτια και τραγανά σερβίρονται σε τυλιχτά ή μερίδα. Μπορείτε να τα απολαύσετε μέσω delivery ή στο κατάστημα.

Ηρακλείτου 68, Αιγάλεω, 210 5310 400

Δευτέρα κλειστά
Τρίτη – Σάββατο 12-00:30
Κυριακή 12-00:00

Ο Μίμης – η premium εκδοχή στο τυλιχτό

Στη νεανική γειτονιά του Παγκρατίου ο βραβευμένος σεφ του εστιατορίου Alficon, ο Έλβι Δημήτρης Ζύμπα, άνοιξε το νέο σουβλατζίδικο «ο Μίμης». Εδώ ο Έλβι δίνει ένα high end χαρακτήρα στο σουβλάκι, αφού χρησιμοποιεί ιδιαίτερα εκλεκτές κοπές κρέατος που δεν συναντάμε συχνά –χοιρινός γύρος από πανσέτα, μοσχαρίσιος από picanha, σουβλάκι από στήθος κοτόπουλο. Οι πίτες φτιάχνονται επίσης στο μαγαζί και είναι πιο λεπτές και ελαστικές από τις κλασικές. Για το κάθε κρεατικό προτείνουν διαφορετικές γαρνιτούρες και σως που είναι και αυτές χειροποίητες και αναδεικνύουν την γεύση της κάθε κοπής. Δοκιμάστε ένα “chicken wrap” με σως από αμύγδαλο, ντομάτα, γιαούρτι, κόκκινο λάχανο και μπούκοβο. Προσφέρουν take away και delivery.

Ευφράνορος 10, Παγκράτι, 210 7565 789

Δευτέρα κλειστά
Τρίτη – Κυριακή 3-11

Ο Κώστας

Ο Κώστας – μια ζωή γύρω από το σουβλάκι

Στο κέντρο της πόλης, σε ένα στενάκι κάθετο στη Μητροπόλεως, συναντάμε το μικρών διαστάσεων σουβλατζίδικο «ο Κώστας». Εκεί από το 1950 σερβίρουν καλαμάκι χοιρινό και μπιφτέκι μοσχαρίσιο – απλά και ποιοτικά, σε πίτα ή σκέτα. Πλέον η διαχείριση του μαγαζιού έχει περάσει στην τρίτη γενιά της οικογένειας αλλά η νοστιμιά παραμένει ίδια. Το σουβλάκι χωρίς λίπος, ψημένο στα κάρβουνα, θα το γευτείτε σκέτο με λαδορίγανη, όπως στα πανηγύρια στα χωριά, ή τυλιχτό σε πίτα τραγανή απ’ έξω και αφράτη μέσα με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, κόκκινο πιπέρι και γιαούρτι – όχι τζατζίκι γιατί, όπως λένε στο μαγαζί, το σκόρδο σκεπάζει τη γεύση του κρέατος. Το κατάστημα δεν διαθέτει τραπέζια, οπότε μπορείτε να παραλάβετε από εκεί ή να σας το στείλουν μέσω εφαρμογών διανομής.

Πεντέλης 5 και Μητροπόλεως, Σύνταγμα, 210 3228 502

Δευτέρα – Σάββατο 10-16:00
Κυριακή κλειστά

Πανερυθραϊκός

Ψητοπωλείο Πανερυθραϊκός – μίνι μέγεθος, μεγάλες συγκινήσεις

Στη Νέα Ερυθραία βρίσκεται το πιο cult ψητοπωλείο της Αττικής, ο «Πανερυθραϊκός». Εδώ μεταφερόμαστε νοερά στο καφενείο ενός χωριού με τις ξύλινες καρέκλες στον πεζόδρομο. Αξίζει να κάτσει κανείς καθώς ο κατάλογος είναι πολύ μικρός, οπότε έχει ενδιαφέρον να δοκιμάσετε διάφορα. Από κρεατικά σερβίρουν μόνο καλαμάκι χοιρινό λιλιπούτειο σε μέγεθος αλλά βαθιά νόστιμο, ζουμερό, με το λιπάκι του. Παραγγείλτε ακόμα φρέσκες πατάτες τηγανητές, σαλάτα με ντομάτα κονκασέ, κρεμμύδι και μαϊντανό και φέτα με λάδι και ρίγανη. Το σουβλάκι έρχεται σκέτο ή μπαίνει σε πίτα, λαδωμένη όσο πρέπει, με πάπρικα, ντομάτα και κρεμμύδι με μαϊντανό, η μόνη ένσταση εδώ είναι ότι θα έπρεπε η πίτα να είναι και αυτή μικρότερη σε μέγεθος για να έχουμε μια ολοκληρωμένη μπουκιά σε κάθε δαγκωνιά. Όπως και να το προτιμήσετε το ένα δεν θα είναι αρκετό.

Αναξαγόρα 11, Νέα Ερυθραία, 210 8000 271

Δευτέρα – Σάββατο 18:00-00:00
Κυριακή κλειστά

Οι Ρωσίδες – μια μυστική συνταγή που κλέβει τις εντυπώσεις

Στην Καλλιθέα, σε ένα κρυμμένο στενάκι, βρίσκονται εδώ και 50 χρόνια οι Ρωσίδες που μας προσφέρουν σουβλάκια και πιροσκί. Από το 1990 έχει αναλάβει τα ηνία του μαγαζιού η κυρία Άννα Στεφανίδου από το Καζακστάν, ακούραστη και πάντα χαμογελαστή ψήνει, τυλίγει και μας μιλάει για την δική της σάλτσα που μπαίνει στα τυλιχτά και τα απογειώνει. Το μενού έχει μόνο δύο επιλογές, μοσχαρίσια μπιφτεκάκια και καλαμάκι χοιρινό, ψήνονται όλα στα κάρβουνα μαζί και οι πίτες. Η ζεστή κόκκινη σάλτσα που μπαίνει στα τυλιχτά δένει με το κρέας την ντομάτα και το κρεμμύδι και δημιουργεί ένα σύνολο ιδιαίτερα λαχταριστό. Πάρτε και ένα πιροσκί με γλυκιά μυζήθρα και θα με θυμηθείτε. Μπορείτε να πάρετε κάτι στο χέρι, γιατί το μαγαζί δεν διαθέτει καθίσματα, ή να παραγγείλετε να σας τα στείλουν.

Αναγνωσταρά 16, Καλλιθέα, 211 1192 145

Δευτέρα – Σάββατο 19:00- 00:00
Κυριακη κλειστά

Ο Καυτερός – η δυνατή πικάντικη σάλτσα

Σε ένα δρομάκι κάθετο στην λεωφόρο Κηφισίας, στο κάτω Χαλάνδρι, βρίσκεται ο «Καυτερός». Εδώ η οικογένεια Εξαρχόπουλου από το 1970 φημίζεται για τη συνταγή της καυτερής τους σάλτσας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει καλαμάκια χοιρινά, κοτόπουλο και κεμπάπ, με το τελευταίο να ξεχωρίζει. Αξίζει να παραγγείλετε το κεμπάπ σε μερίδα –ένα περιποιημένο πιάτο με αλάδωτες κομμένες πιτούλες, τέσσερα ζουμερά και ήπια στη γεύση κεμπάπ και από πάνω ντομάτα και ψιλοκομμένο κρεμμύδι ενώ σε ένα ξεχωριστό πιατάκι έρχεται η σάλτσα που θα απογειώσει την κάθε σας μπουκιά. Το μόνο που αποκαλύπτουν για τη σάλτσα είναι ότι περιέχει διάφορα πιπέρια και ότι είναι καυτερή, όπως θα διαπιστώσετε και δοκιμάζοντας τη. Μπορείτε να καθίσετε στην όμορφη αυλή ή να παραγγείλετε delivery.

Αγρινίου 5, Χαλάνδρι, 210 6846 366

Κυριακη – Παρασκευή 19:00-00:00
Σάββατο κλειστά

Τόμας Κεμπάπ – μια αγάπη για το κεμπάπ

Δίπλα στις εργατικές κατοικίες στο Δουργούτι του Νέου Κόσμου βρίσκεται το κεμπαπτζίδικο του Τόμας. Εκεί, από το 1983, ο Τόμας Χαμπαρτσούμ ζυμώνει καθημερινά τον κιμά για τα κεμπάπ και ετοιμάζει και διάφορα άλλα Αρμένικα καλούδια, συνταγές όπως του της είχε διδάξει η μητέρα του. Το best seller του μαγαζιού αδιαμφισβήτητα το κεμπάπ από μείγμα αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά, κρεμμύδι και αλάτι. Αμέτρητες σούβλες από κεμπάπ ετοιμάζονται κάθε πρωί, ψήνονται στα κάρβουνα για να τα απολαύσουμε ζουμερά και αφράτα σε αλάδωτη πίτα με ντομάτα και κρεμμύδι – ια πατάτες και τζατζίκι ούτε λόγος. Την επιχείρηση σήμερα την κρατάει ο γιος του Τόμας, ο Μάριος, που είναι εξίσου κεφάτος και δουλευταράς με τον πατέρα του. Το κατάστημα διαθέτει μερικά τραπεζάκια για όσους θέλουν να καθήσουν, ενώ κάνει και παράδοση κατ’ οίκον.

Μήτρου Σαρκουδίνου 49, Νέος Κόσμος, 210 9015 981

Δευτέρα – Σάββατο 11:00-00:00
Κυριακή κλειστά

Λευτέρης ο Πολίτης – η πολίτικη νοστιμιά

Σε ένα στενάκι στην θορυβώδη Ομόνοια συναντάμε από το 1951 τον Λευτέρη τον Πολίτη. Τρίτη γενιά μάστορες στο τιμόνι της επιχείρησης προσφέρουν πολίτικες συνταγές, μυρωδιές από μπαχάρια και γεύσεις απλές αλλά μερακλήδικες. Το μενού μικρό –περιλαμβάνει μόνο μοσχαρίσιο μπιφτέκι και σουτζούκι πολίτικο περασμένα σε μεταλλικές σούβλες. Αρκετά πικάντικα στη γεύση και καλοψημένα εξωτερικά αλλά με την υγρασία τους στο εσωτερικό ετοιμάζονται στο γκριλ και από πάνω βάζουν τις πίτες ίσα-ίσα λαδωμένες να παίρνουν γεύση από τα σουβλάκια. Στο τυλιχτό επίσης μπαίνει ντομάτα, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, φρεσκοκομμένος μαϊντανός και καυτερό κόκκινο πιπέρι. Εδώ και 5 μήνες έχει ανοίξει και δεύτερο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, τόση ζήτηση έχουν! Και στα δύο μαγαζιά έχουν μερικά τραπεζάκια για όσους θέλουν να καθήσουν, κατά τ’ άλλα μόνο take away.

Σατωβριανίδου 20, Ομόνοια, 210 5225 676
Ρόμβης 18, Σύνταγμα, 210 3310 030

Καθημερινές 11:00-19:00
Σάββατο 11-17:30
Κυριακή κλειστά

Διαβάστε ακόμα

5 εστιατόρια της Αθήνας για εκείνους που έχουν καιρό να βγουν

Νέα Λάμψακος: Το βασίλειο των ουζάδικων απέχει μόλις 80 χλμ. από την Αθήνα

Η ταϊλανδέζικη κουζίνα στην Αθήνα -Τα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείτε