Δανεισμένος από την οικονομική επιστήμη, ο όρος value for money (ή βέλτιστη σχέση αξίας/ποιότητας, αλλά και τιμής/ποιότητας, ανάλογα αν προτιμάτε την πιο σύνθετη ή την πιο απλοποιημένη εκδοχή του) μπήκε πριν από αρκετά χρόνια στο οινικό μας λεξιλόγιο.
Από τότε, χρησιμοποιείται συστηματικά από εμπόρους και οινογράφους, για να προωθήσουν ή να περιγράψουν ένα κρασί, αν και πρέπει να παραδεχθούμε όχι με ενιαίο τρόπο -γεγονός που εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το έντονο στοιχείο υποκειμενικότητας το οποίο εμπεριέχεται στην αξιολόγηση, κυρίως, της παραμέτρου «ποιότητα».
Με άλλα λόγια, ενώ η τιμή εκφράζεται με έναν απόλυτο αριθμό, στην εκτίμηση της ποιότητας υπεισέρχονται παράγοντες όπως η αξιακή κλίμακα που δημιουργείται με την εμπειρία και την εξάσκηση, οι γευστικές προτιμήσεις, που έστω και υποσυνείδητα επηρεάζουν την κρίση μας, η ικανότητα αντίληψης των διαφορετικών χαρακτηριστικών του κρασιού, που δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους, και πολλοί άλλοι. Επομένως, κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά στη φράση «πολύ καλή σχέση τιμής/ποιότητας» καλό είναι να προσθέτουμε, νοερά έστω, «κατά την κρίση του γράφοντος ή του προτείνοντος».
Έχοντας κάνει την παραπάνω εισαγωγή, μπορώ να αποκαλύψω τις προσωπικές μου προτιμήσεις σε λευκά και κόκκινα κρασιά, στην κατηγορία τιμής κάτω από 8€ στο ράφι, με κριτήριο την καλή σχέση τιμής/ποιότητας. Η σειρά της παρουσίασης είναι τυχαία.
Τα λευκά
1. Ζίτσα ΠΟΠ Classico. Με τιμή γύρω στα 6€ η φιάλη, αυτή η καλοφτιαγμένη, δροσερή και ανάλαφρη Ντεμπίνα του τοπικού Συνεταιρισμού «Ζοίνος», αποτελεί μια πρώτης τάξεως επιλογή για το καθημερινό τραπέζι.
2. Ασπρολίθι (Πάτρα ΠΟΠ). Με την υπογραφή της οικογένειας Ρούβαλη και τιμή κάτω από τα 7€ η φιάλη, ο Ροδίτης από την ορεινή Αιγιαλεία δείχνει ακαταμάχητος, συνδυάζοντας φρούτο, όγκο και ζωντάνια.
3. Methea (Εύβοια ΠΓΕ). Παντρεύοντας το Αηδάνι με την Μονεμβασιά, ο Κώστας Βρυνιώτης δημιουργεί ένα αρωματικό κρασί με ισορροπημένο, απρόσμενα γεμάτο σώμα, που η τιμή του μόλις ξεπερνά τα 6€.
4. Εννέα (9) (Στερεά Ελλάδα ΠΓΕ). Με τιμή κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6€, τούτο το κρασί, που δημιουργεί η οικογένεια Ζαχαρία, συνδυάζοντας τα χαρίσματα του Ασύρτικου, του Ugni Blanc και του Sauvignon Blanc, προσφέρει ζωηρά αρώματα και δροσερή γεύση.
Τα κόκκινα
5. Κατώγι Αβέρωφ ερυθρός (Ποικιλιακός οίνος). Απολαυστικό κρασί, με διακριτικό ξύλο στη μύτη και αρμονική παρουσία στο στόμα, που παντρεύει το Cabernet Sauvignon, το Merlot και το Αγιωργίτικο. Στα όρια των 8€ η φιάλη.
6. Άκρες (Πελοπόννησος ΠΓΕ). Με τιμή κάτω από τα 7€ και την υπογραφή του Γιώργου Σκούρα, τούτο το ευχάριστο και ευκολόπιοτο κρασί με βάση το Αγιωργίτικο, δύσκολα μπορεί να μας απογοητεύσει.
7. Prinos (Κρήτη ΠΓΕ). Το οινοποιείο Διαμαντάκη μας προσφέρει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές Syrah δεξαμενής, με ζωηρή, φρουτώδη μύτη και γεμάτο, ισορροπημένο στόμα. Η τιμή του κινείται γύρω από τα 8€ η φιάλη.
8. Monograph Syrah-Αγιωργίτικο (Πελοπόννησος ΠΓΕ). Η συνάντηση των δυο ποικιλιών, με την υπογραφή της «Γαία Οινοποιητική», μάς δίνει ένα κρασί φιλικό, με ωραία, φρέσκα αρώματα και στρογγυλή γεύση, που κινείται στο φάσμα των 7€ η φιάλη.
9. Enotria (Κρήτη ΠΓΕ). Δύσκολα πιστεύει κανείς πως αυτό το χαριτωμένο, κρασί, με τις λεπτές τανίνες και το θερμό άγγιγμα, από το οινοποιείο Δουλουφάκη στις Δαφνές του Ηρακλείου βρίσκεται στο ράφι συχνά κάτω από τα 5,50€.
10. Αμπέλου Φως (Πελοπόννησος ΠΓΕ). Μόλις 4,50 € θα πληρώσει κανείς γι’ αυτό το νόστιμο κρασί, με την εκφραστική μύτη και το μαλακό, ανάλαφρο στόμα, από το οινοποιείο Ζαχαριά στη Νεμέα. Φυσικά με βάση το Αγιωργίτικο, που «δυναμώνει» με λίγο Cabernet Sauvignon.