Τι είναι αυτό που υπογραμμίζει το ελληνικό καλοκαίρι πέρα από τον απέριττο συνδυασμό εκτυφλωτικού λευκού και ζωηρού μπλε, καυτού ήλιου και δροσερής θάλασσας, μπάνιου σε χρυσαφένιες παραλίες και βουτιών από τα βράχια σε κρυστάλλινα νερά; Ή αλλιώς πώς θα ήταν πλήρες το καλοκαιρινό όνειρο χωρίς την επίγευση της μετρημένης, σοφά λιτής ελληνικής κουζίνας, που υπηρετεί την εντοπιότητα των πρώτων υλών και επισφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο το τέλος μιας ξέγνοιαστης καλοκαιρινής μέρας;
Οι διακοπές μας δίνουν την εξαιρετική ευκαιρία, πέραν της φυσικής ομορφιάς και της μοναδικότητας των τοπίων που επισκεπτόμαστε, να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι άφθονες πλευρές της πλούσιας κουζίνας της χώρας μας, υλικά και συνταγές που ορίζουν κάθε περιοχή, πραγματικούς γευστικούς θησαυρούς στους οποίους δεν χορταίνουμε να ενδίδουμε.
Η μαγευτική Νάξος δεν αποτελεί εξαίρεση. Γνωστή για τα εξαιρετικά τυροκομικά και κρεατικά της, με γεύσεις που αναδεικνύουν την κτηνοτροφική της παράδοση, αποτελεί την ιδιαίτερη περίπτωση ενός νησιού όπου αντί για ψάρια και θαλασσινά, η πρώτη επιλογή είναι η κρεατοφαγία. Οι εξαιρετικές ταβέρνες αφθονούν, το ίδιο και οι γαστριμαργικές απολαύσεις, οι παραδοσιακές αλλά και οι πιο «νεωτεριστικές» γεύσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα παρακάτω πιάτα που θα απολαύσετε ιδανικά στις προτεινόμενες ταβέρνες.
1.Ζυμαρικά του Ποσειδώνα, ταβέρνα «Νίκος & Μαρία»
Μία από τις δύο παλαιότερες ταβέρνες στην εκπληκτική παραλία της Πλάκας και μία από τις top εμπειρίες σε αυτή, ειδικά για βραδινό γεύμα την ώρα που δύει ο ήλιος και βάφει χρυσαφένια την απέραντη παραλία. Τραπεζάκια πλάι στα διάφανα νερά, πόδια στην παχιά αμμουδιά, φωτισμός από το φεγγάρι και διακριτικές σειρές από λαμπιόνια και καλομαγειρεμένα πιάτα όλο φρεσκάδα, με τον πήχη να ανεβαίνει κάθε χρόνο και περισσότερο.
Όσο κι αν απολαμβάνουμε κι εδώ γενναιόδωρες μερίδες καλοψημένων κρεατικών, το σκηνικό προδιαθέτει για θαλασσινές γεύσεις, σαν αυτές που πλημμυρίζουν τη marinara του Νίκος & Μαρία: γαρίδες, μύδια και καλαμάρι, δένουν με μια σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες που αρωματίζεται με ούζο και σε κάνουν να μην αφήσεις ίχνος ζυμαρικού στο πιάτο σου. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα πιάτα του μενού, που σταθερά προτιμούν οι μεγάλες παρέες παλιών πελατών που το έχουν ξαναδοκιμάσει, ανακαλύπτουν με ενθουσιασμό οι καινούργιοι και σίγουρα ζηλεύει ο Ποσειδώνας από κάποιο σημείο της Πλάκας.
Διεύθυνση: Παραλία Πλάκας, Νάξος
2.Risotto al nero di seppia, εστιατόριο «Su e Giu»
Εντυπωσιακό σε νοστιμιά και εμφάνιση, το υποδειγματικό ριζότο της γεμάτης ενέργεια και κέφι Σουζάνας, βάφεται κατάμαυρο από το μελάνι σουπιάς στο οποίο βράζει, εμπλουτίζεται με γαρίδες και καλαμάρι, στολίζεται πλουσιοπάροχα με φρέσκα μύδια και γίνεται ένα πιάτο που θα θυμάστε για καιρό. Η αγαπημένη Ιταλίδα της Νάξου, που τόλμησε να φέρει τις γεύσεις της πατρίδας της σε ένα από τα πιο διάσημα για την τοπική τους γαστρονoμία ελληνικά νησιά, κέρδισε το στοίχημα, όπως τα νοστιμότατα και αυθεντικά ιταλικά της πιάτα κερδίζουν σταθερά την προτίμηση όσων περνούν από την πολύχρωμη trattoria-pizzeria της, που γεμίζει ασφυκτικά κάθε βράδυ. Το συγκεκριμένο πιάτο με την έντονη γεύση, κρύβει όλη τη νοστιμιά της θάλασσας κι όλη τη μαεστρία με την οποία μόνο μια Ιταλίδα που μαγειρεύει με πάθος, θα μπορούσε να πετύχει το τέλειο al dente.
Διεύθυνση: Πρωτοπαπαδάκη, Χώρα Νάξου
3.Κολοκυθοκεφτέδες, ταβέρνα «Ειρήνης»
Μπορεί να πει κανείς ότι επικρατεί μια υπέροχη γευστική εμμονή με τους κολοκυθοκεφτέδες σαν ορεκτικό στη Νάξο, και σπάνια θα βρείτε να απουσιάζουν από το μενού. Μικροί σαν μπουκίτσες ή μεγαλύτεροι, ολοστρόγγυλοι ή σαν μπιφτέκια, πλάι σε μια πληθωρική σαλάτα είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσετε το γεύμα σας με τις γεύσεις και τα αρώματα των καλοκαιρινών λαχανικών. Για την κορυφαία εκδοχή τους κατευθυνθείτε κοντά στο λιμάνι κι αναζητήστε τα στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα τραπέζια της Ειρήνης, που κρύβονται ανάμεσα σε φυτά και τεράστιες γλάστρες πλατύφυλλου βασιλικού.
Όπως εξηγεί ο Γιώργος, ο φιλικός κι αεικίνητος ιδιοκτήτης που θα περάσει από το τραπέζι σας για λίγη κουβεντούλα, είναι οι συνταγές από προηγούμενες γενιές, μαγειρεμένες με τα αγνότερα και φρεσκότερα τοπικά υλικά, που εγγυόνται την απόλυτη νοστιμιά. Εμείς θα προσθέταμε και τη μαεστρία στο τηγάνι, που κάνει τους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες της ταβέρνας του, πεντανόστιμους, απίστευτα ελαφριούς και αφράτους, μια αρωματική έκρηξη με τραγανή κρούστα, ζουμερή γέμιση και τα πιο αρωματικά χορταρικά να συμπληρώνουν το κολοκύθι. Για τον τελευταίο που θα μείνει στο πιάτο, γίνεται πάντα μάχη.
Διεύθυνση: Πρωτοπαπαδάκη, Χώρα Νάξου
4.Κολοκύθια γεμιστά με ξινόχοντρο, ταβέρνα «Αξιώτισσα»
Πέρα από τα βραβεία και τις διακρίσεις, αφήστε την κουζίνα της Αξιώτισσας να μιλήσει στην καρδιά σας. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών, η φιλόξενη Σοφία πάντα δίπλα σε κάθε πελάτη και ο Γιάννης αφοσιωμένος στις κατσαρόλες και τις αυθεντικές αλλά ραφιναρισμένες γεύσεις της Νάξου, έχουν πετύχει την τέλεια ισορροπία παράδοσης και δημιουργικότητας. Βασισμένοι στην εποχικότητα ντόπιων υλικών από το μποστάνι τους και επιλεγμένους παραγωγούς, δημιουργούν πιάτα ωδή στην τοπική κουζίνα αλλά με μια κοσμοπολίτικη νότα, όχι με την έννοια του glamour, αλλά ως βαθιά κατανόηση και μελέτη γεύσεων και συνταγών απ΄όλο τον κόσμο.
Ο ενθουσιασμός με τον οποίο μαγειρεύουν, αντανακλάται σε κάθε πιάτο. Όπως τα εκπληκτικά κολοκύθια με ξινόχοντρο και κιμά, πράσινα ή κίτρινα, ψημένα τόσο ώστε να κρατούν τη σάρκα τους μαλακή αλλά σφιχτή, πληθωρικά γεμισμένα με ξινόχοντρο και κιμά, ισορροπημένα σε μυρωδικά και με μια δροσερή γιαουρτένια σάλτσα κάτω απ΄το καπάκι τους, γίνονται η επιτομή του ελληνικού καλοκαιρινού φαγητού.
Διεύθυνση: 18ο χλμ. Νάξου-Αλυκού, Νάξος
5.Ρόστο, ταβέρνα «Μάρω»
Αγαπημένη επιλογή των ντόπιων ανάμεσα στα κρεατοφαγικά στέκια στη Χώρα της Νάξου, η Μάρω είναι ένα φροντισμένο ταβερνάκι παράπλευρα της πλατείας Πρωτοδικείου, που μοιάζει με μικρό λαογραφικό μουσείο. Νοσταλγικά κειμήλια και ασπρόμαυρες φωτογραφίες κοσμούν το χώρο, όπως αυτή της ίδιας της Μάρως ή της μητέρας της μπροστά στο εστιατόριο το 1962, η παλιά της ραπτομηχανή και τα σύνεργα του τσαγκάρη, όσο στα τραπέζια πρωταγωνιστούν πεντανόστιμες σπεσιαλιτέ της Απειράνθου που μαγειρεύονται με περισσή μαεστρία. Τα πιάτα με κρέας είναι όλα πεντανόστιμα, όμως αναμφισβήτητος βασιλιάς του μενού είναι το περίφημο ρόστο.
Το τελευταίο πιάτο που τρώγεται συνήθως την Τυρινή Κυριακή, θα το βρείτε είτε με μοσχάρι που τσιγαρίζεται με σκόρδο, ελαιόλαδο και κρασί και σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα για ώρες στην υπέροχη λευκή του σάλτσα, είτε με χοιρινό και προσθήκη ντομάτας στη δική του πληθωρική κοκκινιστή εκδοχή. Ζητήστε το εγκαίρως γιατί γίνεται ανάρπαστο, επιλέξτε αν θα συνοδεύσετε με μακαρόνια ή τηγανητές πατάτες και μην εκπλαγείτε όταν το πρόσχαρο προσωπικό σας σερβίρει τη γιγάντια μερίδα σας.
Διεύθυνση: Ιωάννου Παπαρηγοπούλου, Χώρα Νάξου
6-7.Κρεμμυδοφωλιές και ρολά μελιτζάνας, ταβέρνα «Πλατιά»
Μένοντας στην κατηγορία των ορεκτικών, αλλά σε μέγεθος όπως συχνά συμβαίνει στη Νάξο, κανονικής μερίδας, τα γεμιστά κρεμμύδια και οι μελιτζάνες ρολό είναι από μόνα τους λόγος να κατευθυνθείτε στο χωριό Γαλήνη και την ταβέρνα Πλατιά, την οποία οι μαγειρικές ικανότητες της κυρίας Βούλας, έχουν βάλει στο γαστρονομικό χάρτη του νησιού. Στην κατάμεστη κάθε βράδυ από τακτικούς πελάτες, ασπρισμένη αυλή της Πλατιάς, θα γευτείτε τα εξαιρετικά αυτά ορεκτικά, εξίσου νόστιμα γι΄ αυτό προτείνουμε και τα δύο. Πλούσιες σε γέμιση από κιμά αλλά ελαφριές οι κρεμμυδοφωλιές σκεπάζονται με μια ελαφριά ντοματένια σάλτσα, ολόγλυκες οι φέτες μελιτζάνας, τυλίγονται γύρω από μια γενναιόδωρη δόση γραβιέρας Νάξου και λιώνουν στο στόμα.
Τι κάνει τόσο ξεχωριστά νόστιμα τα πιάτα; Το ότι τα λαχανικά καλλιεργούνται με «φροντίδα και αγάπη», όπως λέει ο Νίκος, γιος των ιδιοκτητών που φροντίζει τα οικογενειακά κτήματα από τα οποία τροφοδοτείται η ταβέρνα. Και όσοι θέλουν να μυηθούν στα μυστικά των σπιτικών εδεσμάτων της κυρίας Βούλας, δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μαγειρικής στην αυλή της ταβέρνας.
Διεύθυνση: Γαλήνη, Νάξος
8.T-bone steak, ταβέρνα «Στου Βασιλαρακιού»
Καλωσήλθατε στο «ναό» της ψαγμένης κρεατοφαγίας, στο χώρο όπου το παλιό χασάπικο του χωριού εν λειτουργία ακόμη, έχει ενοποιηθεί με το διπλανό καφενείο, εξελιγμένο πλέον σε ταβέρνα – προορισμό για όσους αναζητούν εκλεκτό κρέας κι αυθεντικές γεύσεις. Ο Γιώργος Κλουβάτος, γιος του πρώτου ιδιοκτήτη, στο κόψιμο του κρέατος, η σύζυγός του Μαρία στην κουζίνα και ο γιος τους Βασίλης στην ψησταριά, απογειώνουν τα εκλεκτά κρέατα που προμηθεύονται από επιλεγμένους κτηνοτρόφους του νησιού: από τα δικά τους μοσχαρίσια λουκάνικα αρωματισμένα με θρούμπι ως σιτεμένο μοσχάρι, διάφραγμα, picanha, ribeye και κόντρα μπριζόλες.
Αν υπάρχει διαθέσιμο, μη χάσετε το T-bone steak που ψήνεται στην εντέλεια στα κάρβουνα και σερβίρεται σε ξύλινη τάβλα σε μια λαχταριστή, χορταστική μερίδα. Το υποκοριστικό του παππού Κλουβάτου «Βασιλαρακιού», που πλέον αποτελεί το όνομα της ταβέρνας, έχει δικαίως ταυτιστεί με τις καλύτερες κοπές στη Νάξο και κάθε κομμάτι κρέατος που βγαίνει ζουμερό από τα κάρβουνα, το αποδεικνύει με την πρώτη μπουκιά.
Διεύθυνση: Κινίδαρος, Νάξος
9.Ομελέτα με πατάτες και γραβιέρα, ταβέρνα «Ο Χάρης»
«Παράδεισο επί γης» είχε χαρακτηρίσει ο Νίκος Καζαντζάκης το χωριό των Εγγαρών – μόλις 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χώρας της Νάξου -, όπου έγραψε την «Αναφορά στον Γκρέκο», αλλά αφορμή για να τις γνωρίσετε δεν είναι μόνο ο Καζαντζάκης, αλλά και ο Χάρης, η πιο ανεπιτήδευτη ίσως ταβέρνα στο νησί, απαραίτητη προσθήκη στη λίστα με τα must των καλοφαγάδων. Εδώ, τα μαγειρευτά συναγωνίζονται τα ψητά στα κάρβουνα και υπόσχονται λουκούλλεια γεύματα, αυτό όμως για το οποίο η ταβέρνα είναι γνωστή, η cult σπεσιαλιτέ που θα δείτε να καταφθάνει λαχταριστή σε κάθε τραπέζι, είναι η περίφημη ομελέτα με αυγά από τις κότες τους, γραβιέρα και πατάτες Νάξου. Με όχι λιγότερα από 14 αυγά και το εντυπωσιακό της μέγεθος «σαν τούρτα» όπως συχνά την αποκαλούν, πλούσια και αφράτη, φτιαγμένη για να τη μοιράζονται κεφάτες καλοκαιρινές παρέες, είναι από τα νοστιμότερα πιάτα που θα γευτείτε στο νησί. Και μην αγχωθείτε καθόλου αν δεν καταφέρετε να τη φάτε ολόκληρη: οι περισσότεροι θαμώνες όπως θα διαπιστώσετε, παίρνουν πακετάκι που την επομένη θα γίνει ένα ωραιότατο πρωινό γεύμα.
Διεύθυνση: στην είσοδο των Εγγαρών, Νάξος
10.Γεμιστό μπιφτέκι, ταβέρνα «Ο Γιώργης»
Ένα ακόμη γραφικό χωριό, κατάλευκο και κρυμμένο μέσα στο πράσινο της πεδιάδας στα δυτικά του νησιού, οι Μέλανες σε καλούν να ακολουθήσεις τα ασπρισμένα τους σοκάκια, αφού πρώτα στην είσοδό τους σε υποδεχθούν λιγοστά τραπέζια απλωμένα στο πλακόστρωτο κι ακόμη περισσότερα στο ευρύχωρο μπαλκόνι με την ανεμπόδιστη θέα, της ταβέρνας «Ο Γιώργης». Αυτό είναι το βασίλειο της κυρίας Μαρίνας, αεικίνητης μαγείρισσας που επιμελείται τα πάντα, πλην των πιάτων της ώρας, το ψήσιμο των οποίων φροντίζει ο κυρ Γιώργης.
Το must έδεσμα εδώ είναι το αφράτο και ζουμερό γεμιστό μπιφτέκι με φρέσκια ντομάτα και τυρί – προτιμήστε το με γραβιέρα Νάξου αντί με φέτα -, υπερμέγεθες, ζυμωμένο από χοιρινό κιμά, καλοψημένο και πλαισιωμένο από χρυσαφένιες, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Όσο κι αν είναι δύσκολο, προσπαθήστε να αφήσετε χώρο για τη σπιτική πορτοκαλόπιτα, εγκάρδιο κέρασμα από τα χέρια της κυρίας Μαρίνας, που θα κλείσει γλυκά το γεύμα σας.
Διεύθυνση: Μέλανες, Νάξος
11.Σεφταλιές, ταβέρνα «Ματίνα-Σταύρος»
Ένας παραδοσιακός οικισμός σωστός λαβύρινθος με άσπρα, λιθόστρωτα σοκάκια, άλλα αψιδωτά κι άλλα με πλατύσκαλα, που οδηγούν από τη μια γειτονιά στην άλλη, με ασβεστωμένα σπίτια, καμάρες, μικρές στοές και αναπάντεχες στροφές είναι η Κόρωνος σε υψόμετρο 600 μέτρων, 30 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Η ανταμοιβή για την εξερεύνηση αυτού του ατμοσφαιρικού λαβύρινθου σας περιμένει στην κεντρική γειτονιά της Πλάτσας, στην ταβέρνα Ματίνα-Σταύρος. To ζευγάρι εκτρέφει δικά του ζώα, φτιάχνει τυριά, καλλιεργεί ζαρζαβατικά και μαζεύει αυγά από τις δικές του κότες. Όλα μπαίνουν στην κουζίνα για να δώσουν πεντανόστιμα πιάτα, που θα απολαύσετε σε μια παραδεισένια, πολυεπίπεδη αυλή με πολύχρωμα λουλούδια να ντύνουν κάθε γωνιά.
Παραδεισένιες και οι γεύσεις, το τρυφερό κρέας – αρνί, κατσίκι, μοσχάρι ή χοιρινό -, σε συνταγές κατσαρόλας ή στα κάρβουνα, θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλά σας. Σκέτο «λουκούμι» οι μερακλίδικες σεφταλιές, από μοσχαρίσιο κιμά για να εξισορροπείται η λιπαρότητα της μπόλιας και με ιδανικό ταίρι τις απίθανες αξιώτικες τηγανιτές πατάτες, είναι ένα από τα πιάτα που θα σας κάνουν να επιστρέφετε στην Πλάτσα κάθε φορά που βρίσκεστε στη Νάξο. Όπως και το εγκάρδιο, ζεστό χαμόγελο της αξιαγάπητης κυρίας Ματίνας.
Διεύθυνση: Κόρωνος, Νάξος
Διαβάστε ακόμα:
H άλλη Νάξος -Μια διαδρομή μέσα από γραφικούς οικισμούς
Πύργοι και πυργομονάστηρα στη Νάξο – Ένα σεργιάνι στο Δουκάτο του Αιγαίου Πελάγους
Yoga και βιτρό στο Χαλκί της Νάξου -Η Μάρσυ είναι μια ταλαντούχα δημιουργός