Υπάρχουν περιοχές που χωρίς να θεωρούνται γαστρονομικοί προορισμοί, ξέρεις ότι θα φας καλά. Υπάρχουν κι άλλες, όλο κι αυξανόμενες, που επενδύουν στην ντόπια πρώτη ύλη, σε προϊόντα που κάνουν ένα τόπο μοναδικό, και βασισμένες σ΄αυτά αναδεικνύουν κι εξελίσσουν διαρκώς την τοπική κουζίνα. Τις περιοχές αυτές χαίρεσαι να τις ανακαλύπτεις και να αφήνεσαι στις γευστικές τους εκπλήξεις.

19

Τα Γρεβενά ανήκουν και στις δύο κατηγορίες. Η πλούσια κτηνοτροφική παράδοση του ορεινού νομού εγγυάται ότι θα βρείτε άφθονες ρουστίκ ταβέρνες, όπου η κρεατοφαγία έχει την τιμητική της κι όπου μάστορες στο ψήσιμο φέρνουν στο τραπέζι σας ζουμερά κρέατα ελευθέρας βοσκής κατευθείαν από τη σούβλα και τη σχάρα, συμπληρώνοντας με πεντανόστιμα τυροκομικά. Απ΄ την άλλη, η φήμη της πόλης των Γρεβενών ως απόλυτος προορισμός για μανιταροφαγία διαρκώς εξαπλώνεται και ο τίτλος της ως «πρωτεύουσα των μανιταριών» έχει πλέον εδραιωθεί. Αναπόσπαστο, πλέον, κομμάτι της κουζίνας της περιοχής, τα άγρια μανιτάρια που κατακλύζουν τα δάση της Πίνδου κι άλλα που οι τοπικοί παραγωγοί καλλιεργούν συστηματικά, μαγειρεύονται με δεκάδες τρόπους και δελεάζουν και τους πιο αμετανόητους κρεατοφάγους.

Στην επόμενη επίσκεψή σας στα Γρεβενά, πριν ή παράλληλα με τις εξορμήσεις σας στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, τον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα και τα ξακουστά γεφύρια-διατηρητέα μνημεία του νομού, φροντίστε να δοκιμάσετε νόστιμα κι αυθεντικά φιλέματα κι αγαπημένες γεύσεις των ντόπιων, με μια στάση στους παρακάτω προορισμούς. Είναι βέβαιο ότι η γευστική γνωριμία με τα Γρεβενά, θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(182112)
      ["id"]=>
      int(182112)
      ["title"]=>
      string(22) "mpoudatsa achilleas 01"
      ["filename"]=>
      string(26) "mpoudatsa-achilleas-01.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1267906)
      ["url"]=>
      string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/mpoudatsa-achilleas-01.jpg"
      ["link"]=>
      string(112) "https://www.travel.gr/food_and_drink/3-dieythynseis-gia-kalo-fagito-sta-greve/attachment/mpoudatsa-achilleas-01/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(81) "Μπουγάτσα ο «Αχιλλέας»/Photo: Περικλής Μεράκος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(22) "mpoudatsa-achilleas-01"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(182077)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-02-08 12:25:53"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-02-08 12:53:59"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1760)
      ["height"]=>
      int(2200)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/mpoudatsa-achilleas-01-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/mpoudatsa-achilleas-01-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/mpoudatsa-achilleas-01-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/mpoudatsa-achilleas-01-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/mpoudatsa-achilleas-01-1229x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1229)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/mpoudatsa-achilleas-01-1638x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1638)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

«Αχιλλέας» για κορυφαία μπουγάτσα

Κάθε ταξίδι στα Γρεβενά, κάθε εκδρομή απ΄την πρωτεύουσα στα ορεινά του νομού, οφείλει να ξεκινά με μια καυτή, χορταστική μπουγάτσα στον Αχιλλέα, απαραίτητη στάση των ντόπιων για απολαυστικό πρωινό. Έχουν περάσει 66 χρόνια από τότε που ο μπαρμπα Κώστας, παππούς των σημερινών ιδιοκτητών, γύριζε με το τρίκυκλο ποδήλατό του στα σχολεία των Γρεβενών, πουλώντας κουλούρια, τυρόπιτες, μπουγάτσες, σάμαλι και φοινίκια που παρασκεύαζε καθημερινά στο μικρό εργαστήριό του. Αλλά και το ίδιο το εργαστήριο άρχισε με τα χρόνια να γίνεται σημείο αναφοράς για τους ξενύχτηδες της πόλης ή τους εργάτες που ξεκινούσαν απ΄τα χαράματα και αναζητούσαν τις φρεσκοψημένες λιχουδιές του οικογενειακού εργαστηρίου στο Βαρότσι.

Η οικογενειακή παράδοση διατηρήθηκε, το εργαστήριο μεγάλωσε κι εκσυγχρονίστηκε, το μεράκι και οι αυθεντικές συνταγές κληροδοτήθηκαν στις επόμενες γενιές κι έτσι από το 1977 έως και σήμερα, το κατάστημα Αχιλλέας – που πήρε το όνομα του γιου του μπαρμπα Κώστα – υποδέχεται από τις 6 το πρωί ντόπιους που εμπιστεύονται τις αγνές γεύσεις του και περαστικούς που τους συνεπαίρνει η γαργαλιστική μυρωδιά της φρεσκοψημένης μπουγάτσας. Αυτή είναι η κορυφαία λιχουδιά που θα απολαύσετε εδώ, μπουγάτσα με πλούσια, μυρωδάτη κρέμα και φύλλο χειροποίητο, τραγανό, λεπτό κι αέρινο, δικής τους παραγωγής. Μη βιαστείτε να την πάρετε στο χέρι. Αφήστε να σας τη σερβίρουν στα μεταλλικά πιατάκια, κομμένη σε μπουκίτσες, αχνιστή και αχνισμένη με μπόλικη ζάχαρη και κανέλλα κι απολαύστε τη σ’ ένα απ΄τα λιγοστά τραπέζια, χαζεύοντας τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που αφηγούνται στη ζωντανή ιστορία του Αχιλλέα. Και πριν φύγετε, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ή να πάρετε σε πακέτο και τη μπουγάτσα με τυρί, με σπανάκι και κυρίως τη μοναδική μπουγάτσα μανιταριών.


Διεύθυνση: Μακεδονομάχων 35, Γρεβενά & Κ.Ταλιαδούρη και Κύπρου, Γρεβενά

«Αυλαίς» για κάθε είδους μανιταρονοστιμιές

Το πάθος για μανιτάρια του Θεόδωρου Καραγιάννη, ιδιοκτήτη του καλαίσθητου εστιατορίου Αυλαίς και αφοσιωμένου συλλέκτη άγριων μανιταριών, είναι μεταδοτικό. Ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα και μπαίνοντας στους ζεστούς, φροντισμένους χώρους της πρώτης «μανιταροταβέρνας» της Ελλάδας, νομίζεις ότι μπαίνεις σ΄ ένα μαγεμένο δάσος γεμάτο μανιτάρια. Στο ζεστό χώρο με το μεγάλο πέτρινο τζάκι, το ξύλο κυριαρχεί παντού, όχι μόνο στα τραπέζια αλλά και στη διακόσμηση. Παντού γύρω σας θα δείτε ξυλόγλυπτα, σκαλισμένα από τον ίδιο σε απομεινάρια δέντρων που βρίσκει στα δάση της Πίνδου συλλέγοντας άγρια μανιτάρια. Κι όπως θυμάται ο κύριος Καραγιάννης, αυτά ακριβώς τα τόσο νόστιμα και άφθονα στον τόπο αυτό, άγρια μανιτάρια, αντιμετωπίζονταν με επιφυλακτικότητα όταν πρωτομπήκαν στο μενού πριν 23 χρόνια.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(182128)
      ["id"]=>
      int(182128)
      ["title"]=>
      string(9) "aulais 04"
      ["filename"]=>
      string(13) "aulais-04.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1248472)
      ["url"]=>
      string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/aulais-04.jpg"
      ["link"]=>
      string(99) "https://www.travel.gr/food_and_drink/3-dieythynseis-gia-kalo-fagito-sta-greve/attachment/aulais-04/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(55) "«Αυλαίς»/Photo: Περικλής Μεράκος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(9) "aulais-04"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(182077)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-02-08 12:29:39"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-02-14 09:29:20"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1760)
      ["height"]=>
      int(2200)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/aulais-04-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/aulais-04-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/aulais-04-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/aulais-04-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/aulais-04-1229x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1229)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/aulais-04-1638x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1638)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Με τα χρόνια και την αύξηση του ενδιαφέροντος για τα άγρια ελληνικά μανιτάρια, τα ιδιαίτερα αρώματα και την εξαιρετική γεύση τους που οφείλονται στο μικροκλίμα και την εντονότερη ηλιοφάνεια της χώρας μας, τα Γρεβενά εδραιώθηκαν ως έδρα των Μανιταρόφιλων Ελλάδος και το εστιατόριο Αυλαίς, ως η ιδανική επιλογή για να δοκιμάσετε εξαιρετικά πιάτα, παραδοσιακά και μη, με βάση το νόστιμο μύκητα και την εποχικότητα των ειδών του. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο τα τελευταία 7 χρόνια, περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη άγριων μανιταριών έχουν περάσει από την κουζίνα του Αυλαίς.

Κουζίνα απ΄ την οποία θα δοκιμάσετε κουρκούτι Γρεβενών, έναν παραδοσιακό χυλό που εμπλουτίζεται με μανιτάρια, μανιτάρια ορεινά, γεμιστά με μανούρι Γρεβενών και μια πλούσια μανιταροποικιλία αναλόγως εποχής. Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα ορεκτικά, που συμπληρώνονται από μανιτάρια πανέ, τηγανητά, ψητά, à la crème, τουρσί, ομελέτα ή σε πιτάκια. Συμπληρώστε με μια ζεστή μανιταρόσουπα, ωραιότατη τηγανιά μανιταριών, ταλιατέλες με βωλίτες και κυρίως το παραδοσιακό λουκάνικο φτιαγμένο με χοιρινό κρέας και μανιτάρια και θα συμφωνήσετε ότι επάξια ο νομός Γρεβενών χαρακτηρίζεται «η χώρα των μανιταριών».


Διεύθυνση: Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Γρεβενά

«Η Τσούργιακα» για μοναδικές κοπές μαύρου χοίρου

Αν πρόκειται να γευματίσετε σε ένα από τα όμορφα ορεινά χωριά των Γρεβενών, αυτό πρέπει οπωσδήποτε να είναι η Αετιά, ο απόλυτος προορισμός όσων αγαπούν το εκλεκτό κρέας. Οι απότομες πλαγιές τους όρους Τσούργιακα σας συντροφεύουν στην 30λεπτη διαδρομή από τα Γρεβενά στο χωριό των 3 μόνο κατοίκων το χειμώνα – 15 το καλοκαίρι -, που ως το 1927 είχε την ίδια ονομασία με το βουνό, πριν μετονομαστεί χάριν των αετών που φωλιάζουν στα κατακόρυφα βράχια. Αν αναρωτιέστε πώς συντηρείται μια ταβέρνα σ΄ ένα χωριό 3 κατοίκων, η απάντηση βρίσκεται στο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας και στους λάτρεις του σκι που συχνάζουν στην Τσούργιακα για ένα πλουσιοπάροχο γεύμα με εκλεκτά κρέατα από τη φάρμα των ιδιοκτητών.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(182141)
      ["id"]=>
      int(182141)
      ["title"]=>
      string(13) "tsourgiaka 07"
      ["filename"]=>
      string(17) "tsourgiaka-07.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1357057)
      ["url"]=>
      string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/tsourgiaka-07.jpg"
      ["link"]=>
      string(103) "https://www.travel.gr/food_and_drink/3-dieythynseis-gia-kalo-fagito-sta-greve/attachment/tsourgiaka-07/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(124) "Γουρουνοπούλα δίπλα στο τζάκι στην Τσουργιάκα/Photo: Περικλής Μεράκος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(13) "tsourgiaka-07"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(182077)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-02-08 12:35:36"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-12-28 09:10:40"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1760)
      ["height"]=>
      int(2200)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/tsourgiaka-07-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/tsourgiaka-07-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/tsourgiaka-07-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/tsourgiaka-07-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/tsourgiaka-07-1229x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1229)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/02/tsourgiaka-07-1638x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1638)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Τρίτη γενιά κτηνοτρόφων -δεύτερη γενιά εστιάτορες – είναι από τις ελάχιστες μονάδες στην Ελλάδα όπου εκτρέφεται η σπάνια ράτσα των μαύρων χοίρων, μια αρχαία φυλή της οποίας το κρέας έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιο σε ω3 και ω6 λιπαρά, σίδηρο και πρωτεΐνη, ενώ έχει λιγότερο ενδομυϊκό λίπος. Κι αν μη τι άλλο το νοστιμότατο κρέας του εδώ ψήνεται στην εντέλεια, είτε πρόκειται για ψαρονέφρι, πανσέτες, μπριζολάκια, λουκάνικα ή μπιφτέκια, ζουμερά και τρυφερά- σκέτο λουκούμι. Επάξια συναγωνίζονται την παραδοσιακή γουρουνοπούλα ή το αρνάκι σούβλας αλλά και τα premium κρέατα ξηρής ωρίμανσης 30-100 ημερών, το Black Angus και το Wagyu που επίσης έχουν μεγάλη ζήτηση από τους φανατικούς φίλους της ταβέρνας.

Θα συνοδεύσετε με πεντανόστιμες, απίστευτα λεπτοκομμένες στο χέρι, τηγανητές πατάτες, φέτα και ανεβατό που φτιάχνουν με δικό τους γίδινο και πρόβειο γάλα και θα κλείσετε με σπιτικό γλυκό του κουταλιού μανταρίνι, καρότο ή περγαμόντο. Αν έρθετε στην Αετιά με καλό καιρό, θα μπορέσετε να επισκεφθείτε και τη φάρμα τους, με τους 300 μαύρους χοίρους, τα 100 πρόβατα και τα 10 μοσχαράκια. Αν πάλι σας πάρει η νύχτα μπροστά στο εντυπωσιακά ζωγραφισμένο τζάκι και τις παχιές φλοκάτες, μπορείτε κάλλιστα να μείνετε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της φιλόξενης οικογένειας Μπατσίλα.


Διεύθυνση: Επαρχιακή Οδός Πολυvερίου-Σαμαρίνας, Αετιά Γρεβενών

Διαβάστε ακόμα:

5 εστιατόρια με εξαιρετικό φαγητό στα Ιωάννινα

Κέρκυρα: Τα τοπικά πιάτα και οι καλύτερες διευθύνσεις για να τα δοκιμάσετε

3 τοπ διευθύνσεις για μπουγάτσα στη Θεσσαλονίκη