Η πιο sui generis γειτονιά της πόλης δεν παύει να προσελκύει πιστούς από όλη την Αθήνα, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί της, χρόνια τώρα, δεν έχουν και πολλούς λόγους να απομακρυνθούν από αυτήν. Κρατώντας σχεδόν αλώβητους τους ισχυρούς δεσμούς με το παρελθόν, τα Πετράλωνα είναι urban, είναι ζωντανά και παραμένουν μποέμ στο σήμερα, στο εδώ και τώρα. Αυτά τα τέσσερα μαγαζιά αποτελούν άριστους λόγους να τα (ξανά)γνωρίσετε ως γειτονιά και, βεβαίως, να τα (ξανά)αγαπήσετε. Κάποια είναι σχετικά καινούργια, ένα λειτουργεί εδώ και χρόνια. Στα μενού και τα τραπέζια όλων, αστράφτει η αγάπη για την καλή ζωή που εδράζεται στην απλότητα και το μοίρασμα, πάντα με φόντο την γραφικότητα και την αρχοντιά των Πετραλώνων.
Γραμμή για το Line
Ευρωπαϊκός αέρας στο Line που είναι από αυτά τα μαγαζιά-projects της νέας εποχής, που έχουν εμμονή με την ποιότητα και την προέλευση της πρώτης ύλης. Το Line προάγει την βιωσιμότητα και, εδώ και περισσότερο από χρόνο, αποτελεί all day στέκι με μιλένιαλ vibes και χαλαρή διάθεση με zero waste χαρακτήρα και μοντέρνα, λιτή αρχιτεκτονική. Τι βρίσκουμε εκεί; Φρέσκο, ζυμωτό ψωμί, ελληνικά τυριά, κρασί από φρούτα και νομαδικές μπίρες. Η συνταγή της επιτυχίας του προδιαγράφηκε από τους εμπνευστές του: τον Βασίλη Κυρίτση με τον Νίκο Μπάκουλη από το The Clumsies, αλλά και τον συνδημιουργό των αναψυκτικών Three Cents Δημήτρη Νταφόπουλο. Ο χώρος του στέγαζε κάποτε την παλιά γκαλερί Ζουμπουλάκη, αποτελεί πρόταση για όσες και όσους αγαπούν τη φιλοσοφία του ευ ζην και επιλέγουν να την ακολουθούν και στις εξόδους τους για διασκέδαση.
Διεύθυνση: Αγαθοδαίμονος 37 και Ορέστου 1, Κάτω Πετράλωνα, facebook.com
Στην ταβέρνα του Οικονόμου, για καλωσόρισμα στο νέο ιδιοκτήτη
Μπορεί κάτι παλιό, κλασικό και δοκιμασμένο να θεωρείται cool; Μα, βέβαια, ειδικά αν μιλάμε για μια από τις πιο φιλόξενες, ιστορικές και νόστιμες ταβέρνες της Αθήνας, η οποία, το 2030, κλείνει έναν αιώνα ζωής στο ίδιο σημείο. Ο Κώστας Διαμαντής ανέλαβε την ταβέρνα πριν από 22 χρόνια, χωρίς να αλλάξει σχεδόν τίποτα ούτε στον χώρο, ούτε και στο φαγητό, εκτός από κάποιες λιγοστές προσθήκες στο μενού. Οι τότε φανατικοί πελάτες της ταβέρνας, όπως ο Αλέκος Φασιανός και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος του είχαν ζητήσει να σεβαστεί το παρελθόν της. Οι σημερινοί φανατικοί πελάτες, θαμώνες και φίλοι ζητούν το ίδιο από τον Φίλιππο Τσαγκρίδη, το νέο ιδιοκτήτη «του Οικονόμου»-μια είδηση που οι foodies έμαθαν στις αρχές του Οκτώβρη και οι μύστες γνώριζαν εδώ και καιρό. Τα πατώματα γυαλίστηκαν, ένα παράθυρο που παρέμενε κλειστό για χρόνια άνοιξε, το μπάνιο ξαναφτιάχτηκε με ελληνικό μάρμαρο και, επίσης, εκτός από το καλό χύμα κρασάκι, προστέθηκαν επιλογές από ελληνικές ετικέτες κρασιού. Η νέα εποχή σέβεται το παρελθόν και συμβαδίζει αρμονικά μαζί της. Το ελληνικό comfort food που ζεσταίνει στομάχι και καρδιά θα συνεχίσει να σερβίρεται στα Πετράλωνα για πολλά χρόνια ακόμα.
Διεύθυνση: Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, facebook.com
Εδέσματα και αβρότητες στο Σεμπρεβίβα
Εδεσματοποιείο, λέει. Κι όποιος πάει, ξαναπάει, κι όποιος φεύγει νοσταλγεί. Οι Θεσσαλονικείς ιδιοκτήτες του έφεραν στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στα Πετράλωνα, όλη τη ζεστασιά του φαγητού του Βορρά, με έμφαση στην πρώτη ύλη. Μια παραμυθένια, χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα επικρατεί και μας προσκαλεί να καλέσουμε όσους αγαπάμε περισσότερο για να τσουγκρίσουμε μαζί τους ένα τσιπουράκι με φόντο τα 93 λικέρ, που φτιάχνει μόνη της η κυρία Κατερίνα από αρμπαρόριζα και τσίλι, από τσουρέκι, από μανιτάρια και τόσα άλλα. Τα πιάτα εδώ και ένα χρόνο που λειτουργεί το κατάστημα, ανανεώνονται συνεχώς με δημιουργική διάθεση, αλλά και μια ροπή στις ρίζες, τις καλές και τις δοκιμασμένες. Πρωτοστατούν οι σπιτικές πίτες, τα ζουμερά κεφτεδάκια ή μπιφτεκάκια και οι χειροποίητες αλοιφές, όπως η άχαστη τυροκαυτερή τους. Μέσα εκεί, βουτήξτε μια μπουκιά ζυμωτό ψωμί με λιναρόσπορο και βότανα και φάτε με τα μάτια κλειστά.
Διεύθυνση: Καλλιρόης 166, Πετράλωνα, facebook.com
Κοπερτί το κοπερτί, τάπι τάπι ρούσι
Όταν ένα μαγαζί αντλεί το όνομά του από το πιο νοσταλγικό λάχνισμα που έγινε και τραγούδι της Λένας Πλάτωνος, παρακαλώ, τότε δεν γίνεται, δεν μπορεί να μην υπέροχο. Ευτυχώς, το πετραλωνίτικο Κοπερτί τιμά την ονομασία του και μας κακομαθαίνει με συγκλονιστικά κρασιά και μεζέδες. Πρόκειται για ένα απροσποίητο και πολύ cosy wine restaurant.
Το μενού προσαρμόζεται στην εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα των υλικών, ενώ το team του μαγαζιού θα χαρεί να σας βοηθήσει να ταιριάξετε την επιλογή σας σε φαγητό με το κρασί που θα αναδείξει στο φουλ τη γεύση του. Κάποια πιάτα του Κοπερτί όπως ο πουρές κολοκύθας και τα γεμιστά με σταφίδα σε στιλ ριζότο έχουν ήδη κάνει τον γύρο της πόλης και οι λάτρεις του καλού φαγητού και κρασιού σπεύδουν να δοκιμάσουν.
Διεύθυνση: Τριών Ιεραρχών 188, Άνω Πετράλωνα, instagram.com
Διαβάστε ακόμα:
6 καφέ με παραμυθένια διακόσμηση στην Αθήνα -Παράδεισος για τα παιδιά
7 ξεχωριστά bar στο κέντρο της Αθήνας
8 κορυφαίες στάσεις για απολαυστικό brunch στo κέντρο της Αθήνας