Τέσσερα στέκια με τις πιο συζητημένες πίστες στην Αθήνα. Πίτσες που ένα κομμάτι δεν είναι ποτέ αρκετό και θα τις θυμάστε για καιρό.
Café Boheme Μπαρμπαγιάννης
Η ασυναγώνιστη πίτσα με λάδι τρούφας
Τι να πω για την πίτσα στο Café Boheme Μπαρμπαγιάννης; Θα μπορούσε να χυθεί πολύ λογοτεχνικό μελάνι για αυτή την πίτσα, γιατί η γεύση είναι μνήμη, αγάπη και καμιά φορά, συγχώρεση. Με την πίτσα με λάδι τρούφας στo Café Boheme, νιώθω ότι γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Μη γελάσετε, είναι μια πίτσα-θεραπεία γιατί την τρώω και νιώθω ένα αίσθημα συγχώρεσης και ότι όλα είναι τελικά καλά σε αυτόν τον κόσμο. Με μια λέξη «αριστούργημα».
Ο Μίμης Μανωλάκης, ο ιδιοκτήτης του Boheme που ήταν το μαγειρείο του παλιού Μπαρμπαγιάννη, μαζί με τον σεφ Αλκή Καρό, ένα βράδυ που συζητούσαν το μενού είχαν την «επιφώτιση» να ανοίξουν ένα πολύ λεπτό φύλλο χωριάτικη πίτας και να κάνουν με αυτό την πίτσα. Το πείραμα όχι μόνο πέτυχε αλλά θα μπορούσα να οδηγήσω από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να την γευτώ. Τόσο τραγανή και τόσο σωστά ισορροπημένο το ζυμάρι με τα τυριά. Ανακρίνω τον Μίμη να μου πει κάτι περισσότερο για τις πίτσες-ορόσημο και αναφέρει ότι: «Χρησιμοποιούμε μόνο ελληνικά σιτηρά και πολύ καλή πρώτη ύλη. Από κει και πέρα όταν το «βρεις» δεν χρειάζεται άλλος πειραματισμός καθώς, όπως ο καλλιτέχνης ξέρει πότε να σταματά, έτσι γίνεται και στις γεύσεις. Ο πολύς πειραματισμός μπορεί να καταστρέψει την γεύση». Όταν πηγαίνω, ό,τι και να φάω, θα έρθει από δίπλα και μια πίτσα με λάδι τρούφας. Μου αρέσει και εκείνη με το κατσικίσιο τυρί και τη ρόκα. Πολύ ελαφριά και ωραία και η μεσογειακή αλλά και η κλασική μαργαρίτα με φύλλο δυόσμου.
Τι να πω άλλο; Πίτσα έπος, τόσο τραγανή τόσο σωστά ψημένη, με τα τυριά να συμμετέχουν αρμονικά σε αυτή την άψογη χορογραφία μου και το λάδι τρούφας να απογειώνει τις γεύσεις. Θα γυρνάω ξανά και ξανά και ξανά. Για την ίδια πάντα πίτσα.
Διεύθυνση: Eμμανουήλ Μπενάκη 94, Τηλ: 21 0360 8018, cafeboheme.gr
ΤΖΑΪΑΝΤ
Η πίτσα με το σύκο που με ξετρελαίνει
Ο Φώσκολος με το σίριαλ «Λάμψη» τη δεκαετία του ‘90 άφησε εποχή. Η λαμπερή εταιρεία του Γιάγκου Δράκου ήταν η Τζαϊαντ, η οποία «μετατράπηκε» σε πιτσαρία και οι ιδιοκτήτες μάς δείχνουν ευθύς εξαρχής ότι διαθέτουν χιούμορ. Η εν λόγω πίτσα είναι και αυτή «γκράντε», όπως και η διάσημη τηλεοπτική εταιρεία. Μια πίτσα που ναι σαν να έχει πάρει «ντοκτορά» και προχώρησε το θέμα πίτσα ένα βήμα παρακάτω. Στην περίπτωση της Τζαϊαντ, η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και το πάντρεμα πίτσας με παραδοσιακά φαγητά λειτούργησε τέλεια. Το ακούς και σκέφτεσαι «έλα τώρα», τη δοκιμάζεις και λες «μα γιατί δεν το είχε σκεφτεί κάποιος πιο πριν». Η φιλοσοφία του σεφ Γιάννη Σιμωτά ήταν να φτιάξει το τέλειο ζυμάρι και να βάλει από πάνω ό,τι νόστιμο σκεφτεί. Δεν τρως κάθε μέρα πίτσα «αφήγημα». Είναι τόσο άρτια και καλοδουλεμένη που πρέπει να πάτε μέχρι το Κουκάκι να την δοκιμάσετε για να δείτε τι εννοώ.
Ό,τι και να γράψω για τη γεύση, όσο νόστιμες λέξεις και να χρησιμοποιήσω, θα ισχύει πάντα το «μια μπουκιά χίλιες λέξεις». Στη Τζαϊαντ τρως πραγματικά «άλλη πίτσα». Προσωπικά τρελαίνομαι με την «γκουρμεδιάρικη» πίτσα, σύκο με αντζούγια και ελιά. Ναι κι όμως, σύκο και αντζούγια και μπορεί να σκέφτεσαι αν συνδυάζονται όλα αυτά μαζί. Όμως, πιστέψτε με είναι μια γευστική πανδαισία.
Κατάσταση: «τρώει η μάνα και του παιδιού δεν δίνει». Έχω ένα σωρό αγαπημένες όπως και αυτή με την πατάτα και το κολοκύθι και τις vegan επιλογές και μια αγαπημένη μου με πέστο, πιπεριές, κρεμμύδι και ελιές. Στην πίτσα της Τζαϊαντ, δεν φοβούνται τους συνδυασμούς γι’ αυτό δοκιμάζεις πίτσες πέρα από κάθε φαντασία. Έχουν βρει μια ζηλευτή ισορροπία που δεν επαναλαμβάνεται. Θα έπρεπε να αναγράφεται κάπου: «Μην προσπαθείτε να τη φτιάξετε στο σπίτι». Εγώ προσπάθησα και απέτυχα παταγωδώς. Και αυτό γιατί το ζυμάρι της πίτσας είναι «επτασφράγιστο μυστικό». Το μόνο που μαθαίνω είναι ότι τo ζυμάρι ωριμάζει για 48 ώρες και του φέρονται με πολλή ευλάβεια και προσοχή, σαν να πρόκειται για ευαίσθητο λουλούδι. Επίσης, όλα τα προϊόντα είναι ελληνικά. Έτσι, ιδού το αποτέλεσμα, είναι αφράτη και θυμίζει λίγο την αμερικάνικη πίτσα ή την πίτσα της παιδικής μας ηλικίας. Τρως και νιώθεις πάλι δώδεκα χρονών που όλα ήταν μπροστά σου ανοιχτά και εφικτά. Σίγουρα, είναι μια πίτσα πέρα από τα καθιερωμένα που είναι σαν να πηγαίνει η πίτσα και ένα βήμα παραπέρα. Σπουδή, λοιπόν, στο πού μπορεί να πάει μια γεύση όταν την εξελίξεις, παίξεις και πειραματιστείς μαζί της. Εύγε.
Διεύθυνση: Γεωρ. Ολυμπίου 21 Κουκάκι, facebook.com
Gypsy jungle
Aφήστε με εδώ να τρώω όλη μέρα τη λαδένια μου
Όταν έχω τις μαύρες μου ξέρω πάντα τι μπορεί εγγυημένα να μου φτιάξει το κέφι. Κατεβαίνω μέχρι την Αιόλου και ζητάω τη «λαδένια» πίτσα μου και ξέρω ότι από το πρώτο κιόλας κομμάτι θα βλέπω πιο ανάλαφρη τη ζωή. Το μυστικό για τις εκπληκτικές χειροποίητες πίτσες είναι η συνταγή της σεφ Ελισάβετ Αλεξάνδρου και το τέλειο ζυμάρι της. Η ίδια κρατάει έναν άσσο στο μανίκι και δεν μας αποκαλύπτει όλα τα συστατικά της συνταγής αλλά μας δίνει βασικά tips για μια αφράτη ζύμη και αυτά είναι η μίξη από τρία διαφορετικά αλεύρια (αλεύρι Ζέας, αλεύρι σκληρό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις), σιμιγδάλι ψιλό, σιμιγδάλι χονδρό και φρέσκια μαγιά.
Έξτρα tip: Το ζυμάρι όταν ετοιμαστεί πρέπει να ξεκουράζεται 48 ώρες πριν την χρήση και πιστέψτε με, ξεκουράζεται και έρχεται και δίνει ένα αποτέλεσμα που μένει αξέχαστο. Μια από τις ωραιότερες πίτσες του Gypsy Jungle που έχει γίνει best seller και δεν υπάρχει πουθενά αλλού είναι η Λαδένια. Μια ελληνική πίτσα που θα ζήλευαν και οι Ιταλοί. Το ζυμάρι ζυμώνεται με αυθεντικό ελαιόλαδο για πολλή ώρα και πάνω από τη ζύμη μπαίνει μαριναρισμένο κοτόπουλο, δύο τηγανητά αυγά, μους φέτας και φρέσκια τριμμένη ντομάτα. Τι να σας πω και να μην είναι λίγο; Απλά δοκιμάστε την και πείτε μου αν έχω δίκιο.
Είναι έπος. Είναι πίτσα «πραξικόπημα» έτσι τη λέω εγώ. Όταν μπαίνω μέσα, τους λέω «φέρτε μου το πραξικόπημα», όλοι γελούν και ξέρουν. Νομίζω ότι την πίτσα την έστειλε ο θεός στους ανθρώπους για όλες τις κακοτοπιές που κατά καιρούς περνάμε. Φυσικά, η λαδένια είναι η αγαπημένη μου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατά καιρούς δεν δοκιμάζω και τις άλλες που ναι «γιάμι γιάμι». Ξεχωρίζω την πίτσα προσούτο και την επική gypsy jyngle με τα μαριναρισμένα φιλετίνια κοτόπουλο και την μπάρμπεκιου σος που δεν το φαντάζεσαι από το συνδυασμό πόσο νόστιμη μπορεί να είναι. Κοντολογίς, θες πίτσα «μούρλια» να γλείφεις και τα δάχτυλα; Κατέβα στο κέντρο και μπες στον τροπικό παράδεισο της γεύσης.
Διεύθυνση: Αιόλου 27, Πλατεία Αγία Ειρήνης, Τηλ: 21 0325 2335, gypsyjungleathens.com
Παλιά Αγορά
Η funghi της καρδιάς μου
Ο σεφ Σταμάτης Τσολάκος μεγαλουργεί και η πίτσα στην Παλιά Αγορά έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Όταν έμενα στο Παλαιό Φάληρο, οδηγούσα μέχρι τη Φιλοθέη, μόνο και μόνο γιατί ήθελα να φάω την «Φούνγκι μου» έτσι την έλεγα χαϊδευτικά, την πίτσα «Βάλσαμο». Πρόκειται πράγματι για μια πίτσα χάδι ψυχής. Είναι αναμφίβολα το comfort food μου, που λειτουργεί μέσα μου καθησυχαστικά. Ένα ωραίο κομμάτι πίτσα είναι σαν κάποιος να σου λέει: «Όλα θα πάνε καλά». Είναι η σταθερή γεύση της ευτυχίας, έτσι όπως λιώνουν ποιητικά τα τυριά στον ουρανίσκο και ευφραίνεται η ψυχή.
Το μυστικό σε αυτή την πίτσα είναι τι άλλο θα μπορούσε να είναι από το ζυμάρι που είναι από προζύμι και έχει την τέχνη του. Φυσικά ψημένη σε ξυλόφουρνο. Συνήθως, τις άκρες από την πίτσα δεν τις τρώω, αλλά στην εν λόγω πίτσα, το τόσο σωστό ψήσιμο δημιουργεί ένα κριτσανιστό αποτέλεσμα γευστικής τελειότητας. Έτσι, δεν μένει ψίχουλο. Τρεις πίτσες, όλες και όλες, στον κατάλογο, αλλά τρεις πίτσες που έχουν χρειαστεί πολλές ώρες απαιτητικής δουλειάς και πειραματισμού για να επέλθει αυτή η γευστική τελειότητα. Υλικά καλά παντρεμένα μεταξύ τους που με την πρώτη μπουκιά αποκαλύπτονται όλες οι γεύσεις. Αγαπημένη είναι η Φούνγκι με κρέμα παρμεζάνας, προσούτο και ρόκα. Η Τσορίθο είναι πιο πικάντικη και το πιο σημαντικό είναι το προζυμένιο ζυμάρι. Το προζύμι είναι ευκολοχώνευτο και το πολύ θετικό της πίτσας που τρως στην Παλιά Αγορά είναι ότι δεν σε βαραίνει, εννοώντας ότι μπορείς να φας μια πίτσα ολόκληρη και να μην νιώθεις μετά ότι έχεις σκάσει.
Είναι μια πίτσα που την ονειρεύονται μεγάλοι και παιδιά. Η γκάμα του καταλόγου είναι μεγάλη, έχει ορκισμένους οπαδούς που πλέον είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» και μόνο που τους βλέπουν, ξέρουν τι θα παραγγείλουν, οπότε πριν ακόμα εκείνοι κάνουν παραγγελία καταφθάνει η πίτσα τους. Αυτή είναι ζωή!
Διεύθυνση: Κεχαγιά 26 Φιλοθέη, Τηλ: 21 0683 7037, facebook.com
Διαβάστε ακόμα:
Στα κορυφαία ντελικατέσεν της Αθήνας -Deli shopping για το γιορτινό τραπέζι
Χριστούγεννα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Το ελληνικό φαγητό στην πιο αυθεντική εκδοχή του -Τρεις εμβληματικές ταβέρνες της Αθήνας