Στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, τη Σίφνο, με τις αμμουδερές παραλίες, τα καταγάλανα νερά και τα γραφικά χωριουδάκια, το φαγητό τα παλιά χρόνια ήταν θέμα επιβίωσης και όχι διασκέδασης, όπως τονίζουν πολλοί ντόπιοι. Απορία, αλλά συνάμα θαυμασμό, γεννά, λοιπόν, το γεγονός ότι το νησί έχει να προσφέρει ένα μοναδικό γευστικό πλούτο που μένει αναλλοίωτος στο χρόνο.
Στα συγκλονιστικής νοστιμιάς φαγητά του βρίσκεται και το περίφημο μαστέλο (αρνάκι με άνηθο), η καπαροσαλάτα, τα μπουρεκάκια (με μελιτζάνα και τυρί), οι ρεβυθοκεφτέδες, η μυζήθρα, η μανούρα (τυρί από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα) και η μοναδική ρεβυθάδα, που φτιάχνονταν τις Κυριακές αφού έμπαινε στον ξυλόφουρνο για ώρες δίνοντας έτσι στις νοικοκυρές τη δυνατότητα να πάνε στην εκκλησία το πρωί. Οι γυναίκες βρίσκονταν, λοιπόν, στην κουζίνα αλλά και στην κεφαλή της οικογένειας, σε μια κοινωνία που παραμένει ως και σήμερα υπερήφανα μητριαρχική.
Εμείς ταξιδέψαμε στο νησί και σας προτείνουμε τέσσερα γραφικά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία που εντυπωσιάζουν με την φιλοξενία, το περιβάλλον και τις μοναδικές γεύσεις τους, παραδοσιακές και μη.
Χερρόνησος Ψαροταβέρνα
Στα βόρειο μέρος της Σίφνου, πάνω σε μια προβλήτα της όμορφης Χερρονήσου, βρίσκεσαι από το 1973 η ομώνυμη και γραφική ψαροταβέρνα του Αντώνη Φύσσα, μια από τις πιο παλιές του νησιού. Ο παππούς και οι γονείς του Αντώνη, ο Κωνσταντίνος και η Μαργαρίτα, πρωτάνοιξαν το μαγαζί, το οποίο μέχρι σήμερα διατηρεί την παραδοσιακή και προσεγμένη του εμφάνιση καθώς και την οικογενειακή του φιλοξενία. Η ζωή στην ψαροταβέρνα Χερρόνησος έχει τους δικούς του, ανεκτίμητης αξίας, ρυθμούς. Τα τραπεζάκια, με τις όμορφες καλοκαιρινές εικόνες στην επιφάνειά τους, στήνονται στον εξωτερικό χώρο και χαρίζουν πανοραμική θέα στα κυκλαδίτικα σπίτια που είναι σκορπισμένα στο λόφο και τα κρυστάλλινα νερά του κόλπου. Ο μελωδικός ήχος των κυμάτων σαγηνεύει αλλά και ηρεμεί, δημιουργώντας ένα ευχάριστο και άκρως καλοκαιρινό σκηνικό, συνυφασμένο με τα ελληνικά νησιά. Τη μέρα η τράτα φέρνει τα ψάρια και τα θαλασσινά από τη θάλασσα της Σίφνου. Απλώνονται πάνω στην προβλήτα και καλούν τους επισκέπτες να επιλέξουν τους θησαυρούς της αρέσκειας τους, οι οποίοι ψήνονται με μαεστρία στα κάρβουνα ή μαγειρεύονται στην εντέλεια. Το τηγάνι του μαγαζιού είναι επίσης ιδιαίτερα ελαφρύ. Αλλάζουν λάδι συχνά – σχεδόν καθημερινά – και δεν δουλεύουν με φριτέζες αλλά τηγανάκια, που το καθένα χρησιμοποιείται για συγκεκριμένο φαγητό.
«Πολλοί έρχονται εδώ το πρωί που φτάνουν οι βάρκες και διαλέγουν το ψάρι τους, το οποίο και τρώνε το μεσημέρι ή το βράδυ», λέει ο Αντώνης, και προσθέτει «στην κουζίνα ακολουθώ τα χνάρια της μητέρας μου και τα ψαρέματα του πατέρα μου. Ο αδερφός, ο ξάδερφος και ο θείος μου έχουν όλοι δικά τους καΐκια και μας τροφοδοτούν ψάρια και αστακούς. Αγοράζουμε όμως και κάποια ψαράκια, πάντα από ντόπιους ψαράδες. Καλό είναι ο κόσμος που έρχεται εδώ να τρώει ντόπιο και φρέσκο ψάρι, αυτός ήτανε πάντα ο στόχος μας». Πέρα από τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά – ανάμεσά τους και σκάροι, λούτσοι, μελανούρια, σαλούβαρδα, σκορπίνες, συναγρίδες, μαγιάτικα και αστακοί – το μενού περιλαμβάνει ολόφρεσκες σαλάτες και λαχανικά, τα οποία προέρχονται κυρίως από το περιβόλι τους, εκλεκτά ελληνικά τυριά και ορεκτικά. Χωριάτικη σαλάτα με φρέσκια μυζήθρα Σίφνου, τηγανιτά κολοκυθάκια, ρεβυθοκεφτέδες, σπανακόπιτα, ντολμαδάκια, εξαιρετικές αλοιφές και ανεπανάληπτη αστακομακαρονάδα είναι μερικά μόνο από τα πεντανόστιμα. Μια μικρή λίστα από κρασιά, ούζα και τσίπουρα συνοδεύουν όμορφα το γεύμα. Η Χερρόνησος είναι αναμφίβολα μια ψαροταβέρνα που αξίζει κανείς να επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο νησί.
Διεύθυνση: Χερρόνησος, Σίφνος
Τηλέφωνο: + 30 22840 33119
Μαργαρίτα Ουζερί και Μεζεδοπωλείο
Στην πλατεία του γραφικού Αρτεμώνα, στην καρδιά της Σίφνου, συναντάμε το ουζερί και μεζεδοπωλείο Μαργαρίτα του Κώστα Χρύσου, το οποίο πρωτάνοιξαν το 1990 οι γονείς του. Με λευκό χρώμα, πέτρα γύρω από τα γραφικά παράθυρα και τις πόρτες, παραδοσιακά τραπέζια, που απλώνονται στην αυλή, και μαξιλάρια πάνω στους χτιστούς πέτρινους καναπέδες, το μαγαζί ενσωματώνεται με το περιβάλλον. Το καλαίσθητο σκιάστρο και τα ψηλά δέντρα χαρίζουν δροσιά ενώ η θέα στα γραφικά σοκάκια του Αρτεμώνα, τα παραδοσιακά σπίτια και τα μαγαζάκια που στολίζουν την πλατεία είναι ιδιαίτερα γοητευτική. Την απόλυτη ευχαρίστηση που δημιουργεί το χαλαρό και ήρεμο σκηνικό αυξάνει κατακόρυφα η καταπληκτική κουζίνα με τις νοστιμιές της. «Το μαγαζί έχει πάρει το όνομα της μητέρας μου. Ήταν εκείνη που μαγείρευε όταν πρωτάνοιξε. Το διευθύνω εγώ εδώ και πολύ καιρό αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια έχω αναλάβει και τη μαγειρική», λέει ο Κώστας, ενώ προσθέτει «έχω κρατήσει το όνομα αλλά έχω αλλάξει λίγο το ύφος. Το έχω κάνει λίγο πιο εστιατορικό με μεζέδες και ποικιλία επιλογών σε ψητά και μαγειρευτά, διατηρώντας όμως τα παραδοσιακά πιάτα».
Η κουζίνα του Μαργαρίτα είναι καθαρά ελληνική δημιουργική και βασίζεται σε ποιοτικές, ντόπιες κυρίως, πρώτες ύλες, οι οποίες γίνονται εύκολα αντιληπτές σε κάθε πιάτο. Το μενού περιλαμβάνει δροσερές σαλάτες, καλομαγειρεμένα ορεκτικά, μεστά μαγειρευτά και ψητά εδέσματα με θαλασσινά, ψάρια και κρέας καθώς και πιάτα ημέρας. Πολλά τα άκρως νόστιμα πιάτα του μαγαζιού και ανάμεσά τους η μελιτζάνα φούρνου με φέτα και τομάτα, το ψητό ταλαγάνι με βινεγκρέτ πορτοκαλιού, η πρασόπιτα, οι φλογέρες με ανθότυρο και σουτζούκι, το παραδοσιακό μαστέλο Σίφνου, οι γαρίδες σωτέ με πλιγούρι, λαχανικά, κολοκυθάκι και μαριναρισμένο τόνο, το κοκκινιστό μοσχαράκι με πένες και βασιλικό, το μαγειρευτό χταπόδι με καραμελωμένα κρεμμύδια, ντοματίνια, κάπαρη, φάβα με ρίγανη και ελαιόλαδο, το χωριάτικο λουκάνικο, τα χοιρινά πανσετάκια με BBQ σως καθώς και η πληθωρική γαριδομακαρονάδα αλλά και η εξαίσια παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου, η οποία, διατηρώντας το έθιμο του νησιού, προσφέρεται κάθε Κυριακή και ψήνεται σε ειδικό πήλινο, το τσικάλι, στον ξυλόφουρνο, αποκτώντας έτσι ένα ιδιαίτερο άρωμα από τον συνδυασμό πήλινου και ξύλου ενώ τα κρεμμύδια προσθέτουν γλυκές νότες.
Μεζεδοπωλείο, ουζερί, ταβέρνα ή εστιατόριο – δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που είναι αναμφίβολα σημαντικό είναι η ζεστή φιλοξενία, το προσεγμένο περιβάλλον, η χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα και το εξαίσιο φαγητό που κάνουν το Μαργαρίτα αναπόσπαστο μέρος της επίσκεψης στη Σίφνο.
Διεύθυνση: Αρτεμώνας, Σίφνος
Τηλέφωνο: + 30 22840 31058
Χρυσοπηγή
Η τελευταία διασταύρωση του δρόμου προς τον Πλατύ Γιαλό, στα νότια της Σίφνου, οδηγεί στο γραφικό κόλπο της Χρυσοπηγής και την ομώνυμη ταβέρνα του Γιώργου Λεμπέση. Η οικογένεια Λεμπέση βρίσκεται χρόνια στο χώρο της εστίασης, με ξενοδοχεία και ταβέρνες σε αρκετά σημεία του νησιού. Ο Γιώργος άνοιξε την Χρυσοπηγή το 1993 και, μέχρι σήμερα, διαχειρίζεται ο ίδιος το μαγαζί και την κουζίνα. Σημαντική βοήθεια στο μαγείρεμα προσφέρει η σύζυγος του, Κατερίνα, και ο γιος του ο Αντώνης, για τον οποίο ο Γιώργος λέει «μαγειρεύει καλύτερα από εμένα».
Η ταβέρνα παραδοσιακή, με άνετη πλακόστρωτη αυλή και δέντρα που χαρίζουν δροσιά. Χτισμένη δίπλα στην παραλία, προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στα καταγάλανα νερά του κόλπου αλλά και στο πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής, της πολιούχου του νησιού, που δεσπόζει πάνω στο βράχο. Το απόλυτα χαλαρό σκηνικό δημιουργεί έντονα ευχάριστη διάθεση ενώ η οικογενειακή φιλοξενία αποπνέει σπιτική θαλπωρή. Η, δε, κουζίνα προσφέρει γευστικές συγκινήσεις με τις ποιοτικές και καλομαγειρεμένες λιχουδιές της. «Έχω μεγαλώσει στις παραλίες, τα χωράφια και τα μποστάνια του νησιού. Αγαπώ τον τόπο και το φαγητό του γι’ αυτό και η κουζίνα μας είναι καθαρά παραδοσιακή, με οικογενειακές συνταγές. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας γεύσεις της Σίφνου», λέει ο Γιώργος ενώ τονίζει «δεν κάνει κανείς μάγια στην κουζίνα, χρειάζεται άριστη πρώτη ύλη. Άμα δεν βάλεις καλό προϊόν στην κατσαρόλα δεν βγάζεις και καλό πιάτο. Η πηγή των προϊόντων μας είναι κάτι που προσέχω πάρα πολύ».
Το νόστιμο μενού περιλαμβάνει εξαίσια παραδοσιακά φαγητά της Σίφνου, ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, τυριά, λιχούδικα – θαλασσινά και μη – μεζεδάκια, τραγανές πίτες και καταπληκτικά λαδερά, μαγειρευτά και πιάτα της ώρας με κρέας. Μαστέλο (αρνάκι με άνηθο ψημένο στο φούρνο, που έχει πάρει το όνομα του από το πήλινο σκεύος μέσα στο οποίο ψήνεται), αρνάκι με θυμάρι μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος, ρεβυθοκεφτέδες, καπαροσαλάτα, μπουρεκάκια μελιτζάνας, στριφτή πίτα με λιαστή ντομάτα, ελιές και φέτα, χανούμ (αρνί ή μοσχάρι με μελιτζάνα κι άλλα λαχανικά και τυριά σε πήλινο), εξοχικό, καλαμάρια στα κάρβουνα, ιδιαίτερα ζουμερό κατσικάκι λεμονάτο που σερβίρεται με φρέσκιες τηγανιτές πατάτες και παραδοσιακή σιφνέικη ρεβυθάδα από τον ξυλόφουρνο είναι μερικά μόνο από τα εκπληκτικά φαγητά του μενού. Μπύρες, βαρελίσιο κρασί, τσίπουρα και ούζα συνοδεύουν το γεύμα. Η Χρυσοπηγή και η εξαιρετική της ταβέρνα αποτελούν αδιαμφησβήτητα έναν απαραίτητο προορισμό της επίσκεψης στο νησί.
Διεύθυνση: Χρυσοπηγή, Σίφνος
Τηλέφωνο: + 30 22840 71295
FASOLú
Μια ανάσα από τον Φάρο, στο νότιο άκρο του νησιού, βρίσκεται η γραφική παραλία της Φασολού. Δίπλα της στέκεται η ομώνυμη ταβέρνα του Μιχάλη Χαϊτίδη. Ο Δημήτρης Ζαμπέλης ήταν αυτός που την πρωτάνοιξε, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά και ο άνθρωπος που έδωσε στην παραλία τη σημερινή της μορφή. «Εδώ παλιά ήταν χωράφι. Ο κύριος Δημήτρης, ένας πολύ αξιόλογος και δημιουργικός άνθρωπος, φρόντισε να γίνει ο δρόμος που τώρα φτάνει μέχρι την παραλία, έχτισε τη μάντρα του μαγαζιού και όλα τα πέτρινα και φύτεψε τα περισσότερα δέντρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εδώ» λέει ο Μιχάλης. Σήμερα συνεχίζεται η αναβάθμιση της περιοχής από τον καινούργιο ιδιοκτήτη και η ταβέρνα παρουσιάζεται πλήρως ανακαινισμένη, με φιλικό service, άκρως προσεγμένο περιβάλλον και πολλές εστιατορικές νότες. Λευκά ξύλινα τραπέζια απλώνονται στην τεράστια, στρωμένη με χαλίκι, αυλή. Στα άσπρα ντυμένο και το εστιατόριο ενώ μπροστά του έχουν στηθεί καλόγουστοι, αναπαυτικοί καναπέδες. Τα δέντρα, που χαρίζουν δροσιά με την πυκνή σκιά τους και ανεπανάληπτες μελωδίες με το θρόισμα των φύλλων τους, και η πανοραμική θέα στα κρυστάλλινα νερά και τον κόλπο δημιουργούν ένα χαλαρό και ευχάριστο σκηνικό και προσφέρουν απόλυτη ηρεμία.
Η κουζίνα, με τον Κώστα Σκάλτσα στο τιμόνι, συνθέτει ένα καθαρά ελληνικό γευστικό καμβά με διακριτικές μεσογειακές πινελιές. Το μενού απαρτίζεται από καλομαγειρεμένα ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ζουμερά μαγειρευτά, και εξαίσια τηγανιτά και ψητά πιάτα. Χειροποίητες αλοιφές, σιφνέικη φάβα, ρεβυθοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες, μυζηθροπιτάκια που σερβίρονται με μέλι, κρητικός ντάκος με φρέσκια ντομάτα, μυρωδικά, βαλσάμικο και φέτα ή μυζήθρα Σίφνου, φασόλια μαυρομάτικα με σπανάκι, ελαιόλαδο και λεμόνι, ξυδάτο χταπόδι, αρνίσια παϊδάκια γάλακτος και πληθωρική γαριδομακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας είναι μερικά από τα νόστιμα εδέσματα που φιγουράρουν στον κατάλογο του μαγαζιού. Χύμα κρασί, ούζα και τσίπουρα συνοδεύουν το γεύμα. «Στόχος μας εδώ είναι να διατηρούμε την καθαριότητα και την τακτοποίηση σε υψηλά επίπεδα και να προσφέρουμε νόστιμο και ποιοτικό φαγητό καθώς και απόλυτη ηρεμία στους καλεσμένους μας. Μας τιμούν με την παρουσία τους και θέλουμε να περνάν πραγματικά καλά, χωρίς άγχος και συνωστισμό, για αυτό και κρατάμε πάντα μεγάλη απόσταση ανάμεσά στα τραπέζια μας» λέει ο Μιχάλης. Ένα στόχο που πραγματοποιούν στο έπακρο, να προσθέσουμε εμείς. Η FASOLú είναι σίγουρα ένας αξιόλογος προορισμός για καλό φαγητό και χαλάρωση στη Σίφνο.
Διεύθυνση: Παραλία Φασολού, Σίφνος
Τηλέφωνο: + 30 694 561 1540
Διαβάστε ακόμα:
Σίφνος: Στην πατρίδα του Αρχιμάγειρα Τσελεμεντέ