Οι γρήγοροι ρυθμοί και οι δυνατοί ήχοι της πόλης γοητεύουν όλους εμάς που παραμένουμε λάτρεις των μεγαλουπόλεων. Η αλήθεια όμως είναι ότι, σε συνδυασμό με την καθημερινότητα, έρχονται στιγμές που η πόλη μας κουράζει και αισθανόμαστε την ανάγκη, έστω και μιας σύντομης απόδρασης, από αυτή. Το γειτονικό νησί της Εύβοιας με τις ωραίες παραλίες του και η πανέμορφη Πελοπόννησος έχουν μια σειρά αξιόλογων περιοχών, με πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές για καλό φαγητό, που ενδείκνυνται για εκδρομή το Σαββατοκύριακο ή ακόμη και ημερήσια.
Όσοι όμως ασπάζονται το δόγμα που υποστηρίζει ότι ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία χωρίς καλό κρασί δεν υπάρχει, θα πρέπει να επισκεφθούν την Ερέτρια, τα Καλάβρυτα, την Νεμέα και το Βοχαϊκό. Τέσσερις εξαιρετικοί προορισμοί με πληθώρα δραστηριοτήτων που φιλοξενούν εξαιρετικές ταβέρνες και εστιατόρια με ιδιαίτερα νόστιμο φαγητό και αξιόλογη ποικιλία κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα.
Ρεμέτζο
Η Ερέτρια, με τα καταπληκτικά νερά της και τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς, είναι ένας αξιόλογος προορισμός, ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή. Οι όμορφες ακρογιαλιές της και ο καλοφτιαγμένος παραλιακός δρόμος σφύζουν από ζωή τα καλοκαίρια ενώ το αρχαιολογικό της μουσείο, το περίφημο σπίτι με τα μωσαϊκά του 4π.χ. αιώνα αλλά και η ακρόπολη στο λόφο Καστέλη, που προσφέρει μοναδική θέα της πόλης και της Αττικής, προσελκύουν επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.
Εξαιρετικός, επίσης, προορισμός και για τους λάτρεις του κρασιού, αφού η περιοχή διαθέτει πληθώρα αξιόλογων οινοποιείων ανάμεσα τους το Αβαντίς, το Λύκος και το Οινοποιείο Σκουμπρή. Για τους φίλους του καλού κρασιού και του καλού φαγητού, κυρίως των θαλασσινών και των ψαριών, η ταβέρνα Ρεμέτζο της οικογένειας Μυτακίδη, που βρίσκεται, από το 1999, σε ένα πανέμορφο μέρος πάνω στην παραλία της Ερέτριας, είναι αναμφίβολα μία καταπληκτική επιλογή.
Σημαντικότατος, λοιπόν, ο ρόλος του κρασιού στο μαγαζί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όταν ο Αλέξης και η Ντορίνα Μυτακίδη, τα παιδιά της οικογένειας, ανέλαβαν πιο ενεργό ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση.
«Έχω τρέλα με το κρασί» λέει ο Αλέξης χαμογελώντας. Ο ίδιος, αλλά και ο υπεύθυνος του service, ο Αντώνης Ρουμπής, είναι πιστοποιημένοι sommelier, κάνοντας σίγουρο ότι η οινική εμπειρία των επισκεπτών θα είναι άριστη. Προσφέρουν, πλέον, μόνο εμφιαλωμένο κρασί, φροντίζοντας να υπάρχουν επιλογές για κάθε ουρανίσκο και κάθε budget. Προς το παρόν, έχουν περίπου 90 ετικέτες οι οποίες θα φτάσουν τις 136 μέσα στο καλοκαίρι. Με έμφαση της κουζίνας στο ψάρι, τα κρασιά τους είναι ως επί το πλείστον λευκά και προέρχονται κυρίως από τον Ευβοϊκό αμπελώνα, χωρίς όμως να λείπουν και αξιόλογες ετικέτες από τον ξένο αμπελώνα. Ο Αλέξης επιλέγει τα κρασιά με γνώμονα τον καλό συνδυασμό κρασιού-φαγητού, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο τρίπτυχο Ασύρτικο, Riesling, Βιδιανό.
Το κρασί σαφέστατα ικανοποιεί και η κουζίνα, βασισμένη σε οικογενειακές συνταγές, καταπλήττει. Το μενού εστιάζει στα ψάρια και τα θαλασσινά αλλά συμπεριλαμβάνει και πιάτα για τους υπέρμαχους του κρέατος. Στόχος τους είναι να δίνουν ιδιαίτερες πινελιές στα πιάτα, κάτι που φαίνεται ακόμη και στο καλωσόρισμα, όπου το κλασικό ψωμάκι έρχεται ψημένο στα κάρβουνα με μια λεπτή φέτα από ντομάτα, ψιλοκομμένη ελιά, χοντρό αλάτι, ρίγανη και ελαιόλαδο. Αλλά για όσους δεν έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την ντομάτα – με εμένα, δυστυχώς, να κρατάω τη σημαία – η έκπληξη έρχεται με τον ντάκο του μαγαζιού, όπου η ζουμερή ντομάτα μπλέκεται με ψημένη πιπεριά Φλωρίνης, δίνοντας ένα γλυκό πάντρεμα που συναρπάζει. Ιδιαίτερα φινετσάτο και το τηγάνι στο Ρεμέτζο, που τόσο στα πρώτα πιάτα, ήτοι τυροκροκέτες, ντοματοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες, όσο και στα ολόφρεσκα ψάρια, ανάμεσα τους κουτσομούρα, μπαρμπούνια, και αθερίνες, περφορμάρει άψογα δίνοντας τραγανά αλλά ιδιαιτέρως ελαφριά και εύπεπτα αποτελέσματα. Εξαιρετικής νοστιμιάς και τα πιάτα ημέρας, όπως το θράψαλο που γίνεται ένα μεστό σπετσοφάι ή το χταπόδι που μαγειρεύεται κρασάτο και δένει άρτια με κριθαράκι δημιουργώντας ένα πληθωρικό και βαθιά νόστιμο γιουβέτσι. Εξαίσιος, επίσης, ο ξιδάτος γαύρος καθώς και η λακέρδα. Με θαλασσινή προσέγγιση και μαμαδίστικη γεύση και τα γεμιστά αφού μέσα στο ρύζι κρύβονται μύδια και γαρίδες. Μεγάλη, τέλος, και η ποικιλία σε ολόφρεσκα και ψημένα με μαεστρία ψάρια, όπως τσιπούρα, φαγκρί, σφυρίδα και ότι άλλο φέρνουν οι ψαράδες κάθε μέρα.
«Όλα μας τα ψάρια έρχονται καθημερινά από τα 6 καΐκια της περιοχής, ενώ τα θαλασσινά μας έρχονται κυρίως από την Χαλκίδα, μιας και θέλουμε να στηρίζουμε την τοπική αγορά και να αναδεικνύουμε τους θησαυρούς της θάλασσας μας» (Α.Μ.)
Με εξαιρετική θέα στα γαλανά νερά του Νότιου Ευβοϊκού, μοναδική φιλοξενία, καλές γνώσεις γύρω από το κρασί και ποιοτικό φαγητό, το Ρεμέτζο θα γίνει το αγαπημένο σας στέκι για τις διακοπές ή ένα γρήγορο getaway στο κοντινό νησί της Εύβοιας.
Λεωφόρος Αρχαίου Θεάτρου 42, Ερέτρια 340 08, 2229 061446
17 Χωριά
Για τους λάτρεις της αρχαιότητας αλλά και τους φίλους της οινοποιίας, η Νεμέα είναι ένας καταπληκτικός προορισμός. Στον αρχαιολογικό χώρο της ξεχωρίζει το περίφημο ιερό του Δία, προς τιμή του οποίου διεξάγονταν τα Νέμεα – ένας από τους τέσσερις πανελλήνιους αγώνες της αρχαιότητας. Η ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους συμπληρώνεται ευχάριστα με πανέμορφες διαδρομές στα χωριά της Νεμέας καθώς και περιήγηση στον μεγαλύτερο αμπελώνα της Ελλάδας και στα περίφημα οινοποιεία του, ανάμεσά τους και αυτό του Σκούρα και του Παλυβού καθώς και το οινοποιείο Lantides.
Σημαντική, λοιπόν, η παρουσία του κρασιού στην περιοχή και πρωταγωνιστικός ο ρόλος του στα «17 Χωριά». Ένα αξιόλογο και αμιγώς οινικό εστιατόριο που άνοιξε τις πόρτες του τον Φεβρουάριο του 2022. Το όνομά του πηγάζει από τα 17 χωριά που περιλαμβάνει η αμπελουργική ζώνη της ΠΟΠ Νεμέας. Δημιουργοί του εγχειρήματος ο Κώστας Τουλουμτζής (Enoteca), με 47 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της εστίασης, και ο Μένιος Τουρλότος, ιδιοκτήτης του Αντίκα, εστιατορίου που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στον ίδιο χώρο. Παλιές αντίκες, που μαρτυρούν τον πρότερο βίο του μαγαζιού, κοσμούν ακόμη τη σάλα και μπλέκονται αρμονικά με τις καινούργιες προσθήκες άδειων αλλά και γεμάτων φιαλών κρασιού, δημιουργώντας ένα ζεστό χώρο υψηλής αισθητικής.
Στους συντηρητές του μαγαζιού αλλά και στο κλιματιζόμενο κελάρι φιγουράρουν πάνω από 140 ετικέτες κρασιού, κυρίως, από την Νεμέα αλλά και την ευρύτερη Πελοπόννησο, με ισότιμες επιλογές σε ερυθρά και λευκά, καθώς και αξιόλογα ροζέ, αφρώδη και επιδόρπια κρασιά. Στο κελάρι μπορεί κανείς επίσης να γευματίσει αλλά και να θαυμάσει την εντυπωσιακή συλλογή αυθεντικών Romano Levi grappas με τις φημισμένες ιδιόχειρες ετικέτες του μεγάλου δημιουργού, αρκετές από τις οποίες έχουν φτιαχτεί ειδικά για τον κύριο Κώστα.
«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε και να επικοινωνήσουμε τον πανέμορφο και πολυδύναμο αμπελώνα της Νεμέας. Πριν από όλα λοιπόν, είναι το κρασί, χωρίς αυτό να σημαίνει ό,τι βάζουμε στην μπάντα την ποιότητα της κουζίνας, του service αλλά και της επικοινωνίας» (Κ.Τ.)
Ποιοτική και άκρως γευστική η κουζίνα του μαγαζιού, υπεύθυνος της οποίας είναι ο κύριος Κώστας. Το μενού συμπεριλαμβάνει 17 πιάτα που φέρουν τα ονόματα των χωριών της ΠΟΠ Νεμέας. Φιλοσοφία της κουζίνας είναι η δημιουργία πιάτων με λίγα και εξαιρετικής ποιότητας υλικά, απ’ όπου και αν αυτά προέρχονται, που αναδεικνύουν και συνοδεύουν άψογα το κρασί.
«Στην ποιότητα και στην απόλαυση δεν βάζουμε φραγμούς και σύνορα» (Κ.Τ.)
Έτσι, λοιπόν, η γευστική φλαμπουρίτσα (τοπικό τυρί, που μοιάζει με το ταλαγάνι) παντρεύεται με τσιγαριστά χόρτα και ντόπιο χειροποίητο λουκάνικο. Για το αρνίσιο, όμως, κότσι λαδορίγανη με κριθαράκι Βυτίνας, χρησιμοποιείται αρνάκι Νέας Ζηλανδίας του οποίου το κότσι είναι πιο μεγάλο και ζουμερό. Μεγάλη σημασία δίνεται και στην εποχικότητα, με τα πιάτα να αλλάζουν ανάλογα με τα διαθέσιμα, φρέσκα υλικά της κάθε εποχής, όπως οι αρωματικές αγκινάρες Ιρίων με την υπόπικρη γεύση τους, που μπαλανσάρουν εξαίσια τη γλυκύτητα του Μοσχάτου Ρίου, μέσα στο οποίο μαγειρεύεται το μεθυστικό κουνέλι, προσφέροντας ένα τέλεια ισορροπημένο και βαθιά γευστικό πιάτο. Πέρα από τα 17 πιάτα του καταλόγου, υπάρχουν και αρκετά πιάτα ημέρας, όπως τα χοιρινά κεφτεδάκια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, μια σπεσιαλιτέ του κυρίου Κώστα από την Enoteca, που πραγματικά γοητεύει με την απλότητα, την νοστιμιά αλλά και την παρουσίασή της.
Οι δημιουργοί του μαγαζιού στοχεύουν στη συνεχή γαστρονομική και οινική εξέλιξή του, με την προσθήκη κρασιών από επιλεγμένους Έλληνες αλλά και ξένους παραγωγούς, διευρύνοντας έτσι την οινική εμπειρία των κατοίκων της περιοχής και δίνοντας την δυνατότητα σε ξένους παραγωγούς να συμμετέχουν με τα κρασιά τους σε μια σημαντική για το κρασί περιοχή της Ελλάδας, όπως είναι η Νεμέα.
Στα 17 Χωριά θα δείτε, λοιπόν, τα φώτα στραμμένα πάνω στο ποιοτικό ντόπιο κρασί που, με συνοδεία νόστιμου φαγητού και εξαιρετικής φιλοξενίας, προσφέρει μια ολοκληρωμένη και άκρως ευχάριστη εμπειρία.
Δερβανακίων 12, Νεμέα 205 00, 2746 023778
Το Σπίτι της Μαριώς
Τα Καλάβρυτα είναι ιδανικός προορισμός για μια απόδραση από την πόλη το Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα για τους λάτρεις της φύσης και των σπορ. Το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο δίνει την ευκαιρία σε δεινούς αλλά και καινούργιους, σκιέρ να απολαύσουν τις πλαγιές του μοναδικού Χελμού, από όπου πηγάζουν τα περίφημα ύδατα της Στυγός, ενώ η λίμνη Λάδωνα και ο Βουραϊκός ποταμός με το φαράγγι του προσφέρουν μοναδικές εξορμήσεις για κανό και πεζοπορία μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με εντυπωσιακές πλαγιές, επιβλητικούς καταρράκτες και καταπληκτικά σπήλαια, αλλά και rafting, για όσους επιδιώκουν υψηλότερα επίπεδα αδρεναλίνης. Οι φίλοι, δε, του καλού κρασιού έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν τα αξιόλογα οινοποιεία της περιοχής, όπως αυτό του Τετράμυθου.
Όσο για τους φίλους του καλού, σπιτικού φαγητού – αυτοί θα πρέπει να επισκεφθούν το «Σπίτι της Μαριώς». Την ταβέρνα του Γιώργου Μανίκα και της Μαρίας Ανδριοπούλου που βρίσκεται, από το 2016, λίγο έξω από τα Καλάβρυτα. Απλός και προσεγμένος, ο εσωτερικός χώρος θυμίζει μεγάλο καθιστικό σε παραδοσιακό σπίτι χωριού και γεμίζει με θαλπωρή από τις μυρωδιές της κουζίνας και την ζεστασιά από το τζάκι. Ο εξωτερικός χώρος είναι συνώνυμος της χαλάρωσης με τραπέζια κάτω από τα δέντρα και θέα στα πολύμορφα βουνά της περιοχής.
Ο ρόλος του κρασιού γίνεται εύκολα αντιληπτός αφού σε ράφια, απέναντι από την είσοδο του μαγαζιού, φιγουράρουν πάνω από 80 ετικέτες τοπικών ερυθρών, λευκών και ροζέ οίνων. Στο κελάρι του μαγαζιού υπάρχουν και παλιές χρονιές, όπως Ιανός του Ρούβαλη (2001 και 2008), Τάως του Παρπαρούση (2015) και Μαλαγουζιά του Τετράμυθου (2011), καθώς και κάποιες επιλεγμένες ετικέτες από τον υπόλοιπο ελληνικό αμπελώνα, όπως πολύ ωραίες Σαντορίνες. Επιπλέον, για τους φίλους της μπύρας, στο Σπίτι της Μαριώς θα βρείτε και μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από τοπικούς ζύθους, κυρίως από την περιοχή της Πάτρας.
Όσο για την κουζίνα του, βασίζεται, κατά κύριο λόγο, σε παραδοσιακές συνταγές που εμπλουτίζονται συνεχώς με μοντέρνες γευστικές νότες, με την εποχικότητα αλλά και τα τοπικά προϊόντα να πρωταγωνιστούν.
«Ο ρόλος του κρασιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός για ένα ευχάριστο γεύμα. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε προς τα έξω τα τοπικά κρασιά, την τοπική γαστρονομία καθώς και τα προϊόντα που μας δίνουν οι παραγωγοί αλλά και το έδαφος της περιοχή μας – την φέτα, τα αμνοερίφια, τα μέλια μας, τα εξαιρετικά λαχανικά που έχουμε κάθε εποχή» (Γ.Μ.)
Από ντόπιους κυρίως παραγωγούς προέρχονται, λοιπόν, τόσο τα κρασιά όσο και οι πρώτες ύλες της κουζίνας. Έτσι, οι τραγανές πίτες φτιάχνονται με χειροποίητο φύλλο και γεμίζονται με φέτα από ντόπιο παραγωγό ενώ ο κοκκινιστός κόκορας καταφθάνει με πεντανόστιμα στριφτάρια, ένα είδος ζυμαρικού από κατσικίσιο γάλα και φρέσκα αυγά που παράγεται σε βιοτεχνία ζυμαρικών του Χελμού. Η φρεσκάδα των προϊόντων και η έμφαση στην ανάδειξη της μοναδικής γεύσης και του αρώματος του κάθε υλικού έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία νόστιμων και ιδιαίτερων πιάτων. Αξιόλογα, λοιπόν, τα πιάτα του μενού, με το αγριογούρουνο οξύμελο να κλέβει, κατ’ εμέ, την παράσταση -μαγειρεμένο με πετιμέζι και ξύδι, το αγριογούρουνο αποκτά ένταση και μεστή γεύση ενώ η σαλάτα με τις φακές Φενεού που το συνοδεύουν δίνουν φρεσκάδα και όμορφη αντίθεση στο πιάτο. Άσσος στο μανίκι της κουζίνας, η τσερέπα, ένα παραδοσιακό μεταλλικό μαγειρικό σκεύος το οποίο κλείνει αεροστεγώς και μπαίνει πάνω στα κάρβουνα, όπου και μαγειρεύεται το φαγητό. Αν κατά την επίσκεψή σας τύχει να πετύχετε την τσερέπα σε δράση, μη διστάσετε να πάρετε όποιο φαγητό κρύβει μέσα της, όπως το κατσικάκι με σπαγγέτι – ζουμερό και παράλληλα ξεροψημένο με ιδιαίτερες νότες καπνιστής γεύσης. Με σπιτική ατμόσφαιρα, ανοιχτόκαρδη διάθεση, καλό φαγητό και αξιόλογο κρασί, το Σπίτι της Μαριώς υπόσχεται ευχάριστες στιγμές.
4ο χλμ. Καλαβρύτων-Πούντας, Στάση Κερπινής/Κραστώνη Βραχνίου 250 01, 2692 022264
Εβίβα
Το Βραχάτι, μιάμιση περίπου ώρα από την Αθήνα, είναι ένας καλός προορισμός για τους φίλους της θάλασσας που θέλουν να ξεφύγουν από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Μία ιδιαίτερα ωραία περιοχή με μεγάλη οργανωμένη παραλία, ιδανική για κολύμπι το καλοκαίρι, αλλά και πολλά café όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει ατενίζοντας τα κατάλευκα κύματα της θάλασσας το χειμώνα. Σχετικά κοντά βρίσκονται, επίσης, τα ορεινά της Κορινθίας καθώς και όμορφες παραλίες της Περαχώρας.
Πολύ κοντά στην περίφημη παραλία του Βραχατίου συναντάμε, από το 2013, την Εβίβα. Μία αξιόλογη ταβέρνα με premium κοπές (δείτε περισσότερα εδώ) και καλή συλλογή κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα. Για τον Γιώργο Μαυρονάσιο, σεφ και, μαζί με τον αδερφό του Δημήτρη, συνιδιοκτήτη της Εβίβα, το κρασί είναι αναπόσπαστο στοιχείο ενός πολύ καλού γεύματος.
«Το ποιοτικό και νόστιμο φαγητό μας δίνει ένα πολύ καλό γεύμα αλλά είναι μόνο με την προσθήκη ενός σωστού, για το κάθε πιάτο, κρασιού που το γεύμα απογειώνεται» (Γ.Μ)
Με έμφαση στο κόκκινο κρασί, μια και το μενού αποτελεί ωδή στην κρεατοφαγία, η Εβίβα διαθέτει ετικέτες που καλύπτουν σημαντικές ΠΟΠ ζώνες της χώρας μας – ανάμεσά τους και η Νεμέα, η Πάτρα, το Αμύνταιο, η Νάουσα, η Κρήτη, η Κεφαλονιά και η Σαντορίνη – και αυξάνει συνεχώς την λίστα των κρασιών του προσθέτοντας αξιόλογες φιάλες. Στο μαγαζί θα βρείτε, επίσης, και μία εξαιρετική ποικιλία κρασιών από παλαιότερες χρονιές, οι οποίες θεωρούνται κορυφαίες για το κάθε κρασί, όπως Γουμένισσα του Χατζηβαρύτη (2013), Δριόπη του Κτήμα Τσέλεπου (2013), καθώς και Φτελιά του Τσώλη (2008).
Πέρα από την ανάγκη σωστού συνδυασμού του κρασιού με το κάθε πιάτο, σημαντική θεωρούν, επίσης, και την παρουσίασή του. Έτσι στο μαγαζί θα απολαύσετε το κρασί της αρεσκείας σας σε ποτήρια Riedel και Spiegelau, ιδιαίτερα γνωστά στους οινόφιλους.
«Στόχος μας είναι να σερβίρουμε το κρασί σε ποτήρια ιδανικά για την κάθε ποικιλία. Έτσι θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε τα αποθέματά μας σε ποτήρια και καράφες» (Γ.Μ.)
Ενδεικτικό της αγάπης τους για το κρασί αλλά και της σημασίας που αυτό έχει για το μαγαζί, είναι και τα events κρασιού και γευσιγνωσίας που έχουν αρχίσει να διοργανώνουν. Το πρώτο event – «Βραδιά Malbec» – λαμβάνει χώρα σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Malbec στις 17 Απριλίου.
Άκρως σημαντικός, λοιπόν, ο ρόλος του κρασιού στο μαγαζί και, αναμφίβολα, κορυφαίο το φαγητό του. Στην Εβίβα θα βρείτε μία καλή ποικιλία κοπών ανεπανάληπτης γευστικότητας, οι οποίες επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και προέρχονται από εγχώριες αλλά και διεθνείς φάρμες – κυρίως από την φάρμα Miguel Vergara της Ισπανίας καθώς και από φάρμες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Τα περισσότερα κρέατα περνούν από ωρίμαση 40-60 ημέρων στο μαγαζί και ψήνονται με απόλυτη μαεστρία μόνο με την χρήση αλατιού υψηλής ποιότητας, χωρίς μπαχαρικά και μαρινάρες. Έτσι σε όλα τα πιάτα – ribeye, σπαλομπριζόλα, picanha, tomahawk, T-Bone – αναδεικνύεται η νοστιμιά και η ιδιαίτερη γεύση του κάθε είδους κρέατος. Προσωπικά πασχίζω πάντα να αποφασίσω ανάμεσα στο πλούσιο T-Bone και το τρυφερό ribeye οπότε καταλήγω να παίρνω και τα δύο – εξάλλου οι πρωτεΐνες βοηθούν στις καύσεις του οργανισμού, σωστά;
Πέρα από τα ψητά, στην Εβίβα υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σαλάτες, όπως η σαλάτα σπανακόπιτα με φύλλου Βηρυτού που είναι μακράν η αδυναμία μου, ορεκτικά, όπως το ζουμερό λουκάνικο από dry age μοσχαρίσιο κρέας, καθώς και μαγειρευτά, όπως ο εξαίσιος καβουρμάς και το αρνάκι γάλακτος που σιγομαγειρεύεται στη λαδόκολλα και λιώνει στο στόμα.
Με ευρύχωρη και προσεγμένη σάλα, μεγάλο μέρος της οποίας μετατρέπεται σε μία εξαιρετική αυλή τους ζεστούς μήνες του χρόνου, φιλικό προσωπικό, εξαιρετικό φαγητό και αξιόλογη λίστα κρασιών, η Εβίβα αποτελεί must της επίσκεψής σας στο πανέμορφο Βραχάτι της γειτονικής Κορινθίας.
Επαρχιακή Οδός Βραχατίου-Νεμέας 255, Βοχαϊκό 200 06, 2741 056531
Διαβάστε ακόμα:
Ο άνθρωπος που αλλάζει την ψαροφαγία στην Αθήνα
8 κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας με ιαπωνική κουζίνα -Μοντέρνα, κοσμοπολίτικα, με συναρπαστικά πιάτα
8 κορυφαία ουζερί της Αθήνας -Παραδοσιακά στέκια με ποιοτικά θαλασσινά, ούζο και τσίπουρο