Είναι οι γεύσεις του τόπου, είναι η εμπειρία που μπερδεύεται αρμονικά και ισορροπημένα με την ίδια την περιοχή. Άρρηκτα συνδεμένες με τα προϊόντα, περιέχουν στο ίδιο τους το dna, κάποια κοινά χαρακτηριστικά με αυτά, και μετατρέπονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για κάθε επισκέπτη.
Με οδηγό τη σταφίδα, κάνουμε ένα ταξίδι στην Κορινθία, με το πλιγούρι στα Γιαννιτσά, με τη γραβιέρα στη Νάξο, με το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία και με το αυγοτάραχο στο Μεσολόγγι.
Αυγοτάραχο Μεσολόγγι
Μία περιοχή με πλούσια ιστορία, με μονοπάτια γνώσης και εμπειριών, με τη λιμνοθάλασσα να αποτελεί για το Μεσολόγγι, τη ζωοδότρα δύναμη. Είναι εκεί που κρύβονται οι γευστικοί θησαυροί, τα φρέσκα ψάρια, τα χέλια και το μοναδικό αυγοτάραχο. Είναι αυτά τα χρυσαφένια μπαστουνάκια που εμπεριέχουν όλη τη γεύση του τόπου και μαζί τους ταξιδεύει η περιοχή σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σταφίδα Κορινθίας
Ένα εμβληματικό προϊόν μια ευλογημένης περιοχής. Για δεκαετίες, η παραγωγή της σταφίδας καθόριζε την οικονομία ολόκληρου του κράτους. Χιλιάδες στρέμματα στο πανέμορφο ανάγλυφο της Κορινθίας είναι γεμάτες με αμπέλια για την παραγωγή της σταφίδας. Το φθινόπωρο η απλωμένη σταφίδα μετατρέπει το τοπίο σε πίνακα ζωγραφικής. Όταν τρυπώνει στην κουζίνα κάνει θαύματα. Απαραίτητο συστατικό στη γέμιση της γαλοπούλας ή στα γιορτινά πιλάφια. Λίγες σταφίδες στη σαλάτα, τη μετατρέπουν σε πιάτο της γιορτής. Η γλύκα της μέσα στη βασιλόπιτα, στους σιμιγδαλένιους χαλβάδες ή στα πορτοκαλένια κουλουράκια, μας θυμίζουν μια γλύκα ελληνική, δικιά μας.
Πλιγούρι Γιαννιτσών
Το έφεραν στη Μακεδονία οι πρόσφυγες του 22. Και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και της Ανατολής. Το πλιγούρι αποτέλεσε για αιώνες βασική τροφή των πληθυσμών που έζησαν στις περιοχές αυτές και σήμερα κυριαρχεί στην κουζίνα όλης της Μακεδονίας. Στην περιοχή των Γιαννιτσών όπου παράγεται εξαιρετικό χρυσαφένιο πλιγούρι, συναντάμε και δεκάδες εμπνευστικές συνταγές.
Μπορεί να σερβιριστεί μόνο του ως ένα πλήρες γεύμα, να συνοδεύσει κρέατα και ψάρια, να αντικαταστήσει το ρύζι για μεγαλύτερη γευστική ένταση, να γίνει ολόδροσο ταμπουλέ, να μεταμορφωθεί σε πρωτότυπη τούρτα. Γίνεται εξαιρετική γέμιση για τα εορταστικά πουλερικά, ενώ αν ετοιμαστεί στο φούρνο, με λίγες ρώγες χειμωνιάτικο σταφύλι, γίνεται εξαιρετικό συνοδευτικό σε κάθε γιορτικό κρέας.
Γραβιέρα Νάξου
Γεύση ταυτισμένη με το νησί και τη δύναμη της πρωτογενούς της παραγωγής. Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα και το πολύ 20% αιγοπρόβειο και ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες. Είναι ένα τυρί με εξαιρετική ισορροπία πικάντικου, αρμυρού και γλυκού. Βουτυράτη με γεμάτη γεύση, όταν ωριμάζει για περισσότερο από 12 μήνες, αποκτά εντυπωσιακή πολυπλοκότητα και θυμίζει εκλεκτές εκδοχές παρμεζάνας. Μερακλήδες Ναξιώτες την παλαιώνουν συχνά στα κελάρια τους με αρωματικά βότανα, έως και 2 χρόνια, και τη μετατρέπουν σε μια γευστική έκπληξη. Η γραβιέρα Νάξου συμπυκνώνει την τυροκομική παράδοση αιώνων στην καρδιά των Κυκλάδων, και ταιριάζει ιδανικά σε όλα τα τραπέζια των γιορτών.
Λίγα κομμάτια παλαιωμένης γραβιέρας, συνοδεύουν εξαιρετικά τα κόκκινα γιορτινά κρασιά. Γιορταστικά σάντουιτς με γραβιέρα, λεπτές φέτες ξινόμηλου και λίγο πέστο μαϊντανού, είναι ένα απολύτως γκουρμέ πρωινό. Λίγη τριμμένη γραβιέρα στα ριζότo αυτών των ημερών, αποτελεί εγγύηση για τους γαστρονομικούς σας πειραματισμούς.
Ελαιόλαδο Μεσσηνίας
Ονομάζεται και «υγρός χρυσός» και ξεχωρίζει για τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία μας. Είναι ένα εκλεκτό υλικό της κουζίνας, και βασικό συστατικό σε κάθε συνταγή. Το ελαιόλαδο, θεωρείται ως το πιο υγιεινό λάδι περιέχοντας ελαϊκό οξύ, ενώ είναι βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Συνοπτικά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διαθέτει τόσα μοναδικά γευστικά, αρωματικά, θρεπτικά και βιολογικά στοιχεία, που το κάνουν εξαίρετη και αναντικατάστατη τροφή. Η Μεσσηνία, αποτελεί βασικό τόπο παραγωγής υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, με την προέλευση του να έρχεται κατά κύριο λόγο από την κορωνέικη ποικιλία. Όταν κανείς βρίσκεται στην περιοχή, θα βρεθεί μπροστά σε ασημοπράσινους κάμπους και πλαγιές, ένα χρώμα που δίνει η διχρωμία των φύλλων της ελιάς. Απολαύστε το ταξίδι, και αν μάλιστα βρεθείτε από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αξίζει να παρακολουθήσετε ή και να συμμετάσχετε στην διαδικασία συλλογής, ακολουθώντας ένα συνεργείο συλλογής.
Διαβάστε ακόμα:
5 κορυφαία εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη
Γεύση Χριστουγέννων με μοναδικές γεύσεις και κλασικά γλυκά
«Ο γύρος της Ελλάδας σε ένα τραπέζι»: Επτά χριστουγεννιάτικα πιάτα από κάθε γωνιά της χώρας