Είναι νόστιμες, συχνά καταπραϋντικές, χορταστικές ή απλά ανοίγουν την όρεξη για αυτό που θα ακολουθήσει. Είναι η ιδανική τροφή για τις στιγμές που είμαστε άρρωστοι, μετά από ξενύχτι, σαν πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα. Τρώγονται στο χάρτινο τραπεζομάντηλο του πατσατζίδικου, στο λινό καλοσιδερωμένο με το διακριτικό κέντημα, αλλά και πάνω στο καΐκι του ψαρά. Οι σούπες είναι η επιτομή της γεύσης και συχνά η καλύτερη γευστική παρηγοριά μας.
Βελουτέ ψαρόσουπα με πέστροφα στα Άνω Πορόια Σερρών
Ένα ιχθυοτροφείο πέστροφας στα παγωμένα νερά του Μπέλες και μία παραδοσιακή ταβέρνα κρυμμένη μέσα στο δάσος. Στα γραφικά Άνω Πορόια του νομού Σερρών, δίπλα από τη λίμνη της Κερκίνης, ένα παραμυθένιο μαγαζί, οι πέστροφες, τους χειμώνες βάζει τη φωτιά ένα τσουκάλι και φτιάχνει μια βελουτέ ψαρόσουπα ονειρεμένη. Φινόκιο και σέλερι λιώνουν σε χαμηλή φωτιά, ολόκληρα κομμάτια πέστροφας, μαγειρεμένης στο ατμό, ακουμπούν πάνω στη σούπα και λάδι λάιμ μαζί με τραγανά κρουτόν, ολοκληρώνουν ένα πιάτο υψηλής γαστρονομίας και βαθιάς νοστιμιάς. (Ταβέρνα Πέστροφες, Άνω Πορόια Σερρών, Τηλ: 23270 51500)
Βελουτέ κολοκυθόσουπα με κρόκο Κοζάνης
Μας ήρθε από τα ξένα, όμως γρήγορα κατέκτησε γιορτινά και καθημερινά τραπέζια. Η βελουτέ κολοκυθόσουπα μας ζεσταίνει, μας χορταίνει, γίνεται εύκολα και δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες. Με δεκάδες παραλλαγές, με κρέμα γάλακτος ή άνευ, με κάστανο, καρότο ή λίγη πατάτα, αλλά πάντα πανέμορφη με το ζωντανό πορτοκαλί της χρώμα, λειτουργεί ως ιδανικό πρελούδιο για τα γεύματα των γιορτών.
Από τις κορυφαίες εκδοχές είναι η κολοκυθόσουπα με τον πολύτιμο Κρόκο Κοζάνης. Οι μαγικοί κατακόκκινοι στήμονες του κρόκου συλλέγονται προσεκτικά με το χέρι, για ένα μικρό χρονικά διάστημα κάθε Οκτώβρη, αποξηραίνονται πάνω σε κόσκινα από μετάξι και φτάνουν στο τραπέζι μας για να μας χαρίσουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Ο ΠΟΠ κρόκος Κοζάνης με την ένταση του απογειώνει τη βαθιά γεύση της κόκκινης κολοκύθας και δημιουργεί ένα αξέχαστο πιάτο. (Κρόκος Κοζάνης, Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, https://safran.gr/el/recipes)
Κυκλαδίτικη μπουγιαμπέσα του ψαρά
Χοντροκομμένες πατάτες, ένα κρεμμύδι και ιδανικά λίγα φυλλαράκια σέλινου μπαίνουν στον πάτο της κατσαρόλας. Από πάνω ακουμπάμε τα ψαράκια μας. Σύμφωνα με το Ματθαίο η καλή μπουγιαμπέσα γίνεται με πετρόψαρα. Προσθέτουμε με φειδώ λίγο νεράκι, 1-2 κούπες, ανάλογα πάντα και με τα άτομα που θα τη φάνε. Αν είμαστε μέσα στο καΐκι, βάζουμε θαλασσινό νερό. Αν όχι, ρίχνουμε τουλάχιστον θαλασσινό αλάτι και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις τα ψάρια «σπάσουν», σημαίνει ότι τα φαγάκι μας ετοιμάστηκε. Βγάζουμε και τοποθετούμε τα ψάρια με προσοχή σε μία πιατέλα και σερβίρουμε τη μπουγιαμπέσα μας σε βαθιές κούπες. Τα σαββατοκύριακα του χειμώνα απολαύστε μια αέρινη μπουγιαμπέσα στο ταβερνάκι της Απανέμης, στη Μουτσούνα της Νάξου (Απανέμη, Μουτσούνα Νάξου, Τηλ: 6944138610).
Πολίτικος τραχανάς
Ήταν το εγγυημένα νόστιμο πιάτο που μας μαγείρευε η γιαγιά. Το γρήγορο φαγητό των φοιτητικών χρόνων που φτιάχναμε στα μικροσκοπικά μας κουζινάκια. Η εύκολη λύση σε μια ξαφνική μάζωξη φίλων. Πλέον με την αναβίωση της παραδοσιακής κουζίνας, ο τραχανάς, τρύπωσε σε γεύματα αξιώσεων, σε αστεράτα brunch ξενοδοχείων και σε επίσημα δείπνα. Ένας καλός τραχανάς μπορεί να κάνει θαύματα. Και ο πολίτικος τραχανάς μιας μικρής εταιρείας στα Γιαννιτσά, κάνει πολίτικα γευστικά θαύματα. Στα εύπορα αστικά σπίτια της Κωνσταντινούπολης ακόμη και ο τραχανάς έπρεπε να κρύβει μία ποικιλία από γεύσης και αρώματα. Η αγροζύμη έχει αναβιώσει την αυθεντική συνταγή του πολίτικου τραχανά, όπου το εκλεκτό αλεύρι ζυμώνεται με πολτό ντομάτας, κόκκινο πιπέρι και κρεμμύδι. Στη συνέχεια προστίθεται αποξηραμένο σπανάκι, πράσο, κρεμμύδι, βασιλικό, κόκκινο πιπέρι και μπούκοβο. Το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο, χορταστικό για τα κρύα βράδια του χειμώνα, αλλά και πραγματικά γκουρμέ για τα εορταστικά δείπνα.
Ο πατσάς του ξενύχτη
Ψιλοκομμένος ή χοντροκομμένος, με σκορδοστούμπι ή άνευ, ο πατσάς θα παραμένει ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της κουζίνας μας και η απόλυτη γεύση μετά από ένα γερό ξενύχτι. Πραγματικό βάλσαμο για το στομάχι, μετά από κατανάλωση αλκοόλ, ο πατσάς που φτιάχνεται στην Ήπειρο, το μοναδικό πατσατζίδικο που εξακολουθεί και ακμάζει μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά, είναι πεντανόστιμος. Η πολύγλωσση και προκομμένη Ράνια, δεύτερη γενιά, θα σας υποδεχτεί στο λιτό μαγαζί της και θα σας σερβίρει τον πατσά από τις 5 τα ξημερώματα. (Φιλοποίμονος 4, Βαρβάκειος Αγορά ,Τηλ: 210 3240773)
Διαβάστε ακόμα:
Οι θησαυροί της πηλιορείτικης γης: Mήλα, κάστανα και όσα νόστιμα μας προσφέρει
Μία ατελείωτη Food & Drink απόλαυση