Καλές και άγιες οι ενημερωμένες λίστες κρασιών, όμως εξίσου απαραίτητο είναι και το κατιτίς που θα βάλουμε στο πλάι για να απολαύσουμε την εμπειρία ολοκληρωμένη.
Ιδού λοιπόν πέντε ενδιαφέροντα wine bars κι εστιατόρια που δίνουν σημασία τόσο στο κρασί όσο και στο φαγητό τους, και απλώνουν τα τραπέζια τους από κομψά rooftops μέχρι ατμοσφαιρικές στοές και πλατείες της πόλης.
By the Glass
Όσες φορές και να βρεθούμε στο ζεστό αυτό στέκι στη στοά Ράλλη, δυο βήματα από την πλατεία Συντάγματος, πάντα θα έχουμε κάτι καινούργιο να ανακαλύψουμε στο ποτήρι και στο πιάτο μας. Υπάρχουν περί τις διακόσιες επιλογές που σερβίρονται σε ποτήρι, από μια λίστα που αριθμεί γύρω στις πεντακόσιες ετικέτες, ανάμεσα στις οποίες κρύβονται ακόμα παλιές σοδειές του ελληνικού και του ξένου αμπελώνα, αφρώδη και άλλα.
Εδώ μπορείτε να βάλετε κάτι στο πλάι, όπως ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, ή και να γευματίσετε κανονικά, με μοντέρνες ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις.
Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Σύνταγμα, 210 3232560, Website, Facebook
Manouka
Ξεκινάμε από το κέντρο και σκαρφαλώνουμε στο rooftop εστιατόριο του ξενοδοχείου «Utopia» που άνοιξε στις αρχές του καλοκαιριού, χαρίζοντας μας υπέροχη θέα στις κορυφές της πόλης. Εδώ, η οινική εμπειρία έχει αποκλειστικά ελληνικό χρώμα, καθώς η λίστα κρασιών αριθμεί περί τις εκατό ετικέτες του εγχώριου αμπελώνα, κάνοντας μάλιστα χώρο και για ποικιλίες σπάνιες και δυσεύρετες. Τα ελληνικά υλικά αναδεικνύουν και τα signature cocktail που ετοιμάζονται στη μπάρα, ενώ από την κουζίνα έρχονται πιάτα σε μοντέρνο ύφος.
Ερμού 46, Κέντρο, 210 3241814, Facebook
Χελώνα
Κρύβεται πάνω από την εντυπωσιακή κάβα «Νέκταρ» στην Ερμού και ξεδιπλώνει την αγάπη του για το κρασί σε μια όμορφη βεράντα με urban chic ατμόσφαιρα. Η πλούσια λίστα κρασιών έχει σαν αφετηρία την Ελλάδα αλλά περιλαμβάνει και ικανές επιλογές από τον διεθνή αμπελώνα, χωρίς να λείπουν τα αφρώδη, οι σαμπάνιες τα premium spirits και τα κοκτέιλ. Οι μοντέρνες μεσογειακές γεύσεις προορίζονται κατά κύριο λόγο για τη μέση του τραπεζιού, με ωραίες ιδέες όπως τα σουβλάκια γαρίδας με πατατοσαλάτα και κάπαρη, και οι tortillas κοτόπουλου με πιπεριές και καρέ ντομάτας.
Ερμού 121, Θησείο, 210 3222243, Website, Facebook
Materia Prima
Ξεκίνησε την πορεία του στο Κουκάκι, αλλά πλέον διαθέτει και μια δεύτερη έδρα στο Παγκράτι, όπου βγάζει τραπέζια στην πλατεία Μεσολογγίου. Στα ατού είναι η ιδιαίτερα πλούσια κάβα του μαγαζιού και η δυνατότητα να προσφέρει μια πληθώρα επιλογών σε ποτήρι, επιτρέποντας σου να δοκιμάσεις πολλά και διάφορα ελληνικά και διεθνή κρασιά από τη λίστα, η οποία ανανεώνεται συχνά. Θα συνοδεύσετε με κάποια μικρά και μεγαλύτερα πιάτα, όπως το hot dog με χταπόδι και μελιτζάνα ή τα tacos με χοιρινό και χούμους γιαουρτιού, καθώς και καλοδιαλεγμένα ελληνικά και ξένα τυριά που συνοδεύονται από σπιτική μαρμελάδα φρούτων.
Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, 210 7255171, Website, Facebook
Vibo Bistrot
Μαγνητίζει τα βλέμματα τους τελευταίους μήνες το όμορφο και στιλάτο αυτό γυάλινο μπιστρό στην καρδιά της Γλυφάδας. Η ενημερωμένη wine list αριθμεί γύρω στις εκατό ετικέτες από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα, κάποιες και σε ποτήρι, προσφέροντας ακόμα μια καλή επιλογή σε επιδόρπιους οίνους και εμφιαλωμένα αποστάγματα. Πέρα από τα πλατό αλλαντικών και τυριών, τις ενδιαφέρουσες μπρουσκέτες και τις σαλάτες, υπάρχουν επίσης κάποια κύρια πιάτα σαν το βιολογικό κοτόπουλο με μελιτζάνα και μάραθο, και ο τόνος με τοματίνια, κρίταμο και ελιές Καλαμάτας.
Γρηγορίου Λαμπράκη 16, Γλυφάδα, 210 8948202, Website, Facebook