Ο καλοκαιρινός καιρός που επέστρεψε το επιβάλει, η κοντινή από την πρωτεύουσα απόσταση το επιτρέπει και το 14o Φεστιβάλ Φιστικιού που κορυφώνεται μεταξύ 14 – 17 Σεπτεμβρίου, είναι η ιδανική αφορμή για μια ακόμη απόδραση στο γραφικό και αγαπημένο νησί του Αργοσαρωνικού, την οικεία και φιλόξενη Αίγινα. Σε μιάμιση μόλις ώρα από τον Πειραιά, πατώντας το πόδι σου πάλι σε νησί, έχεις την αισιόδοξη αίσθηση ότι το καλοκαίρι παρατείνεται κι ακόμη και μια μονοήμερη εκδρομή ως την πρωτεύουσα της Αίγινας είναι ικανή για να αλλάξουμε παραστάσεις και να επιστρέψουμε ανανεωμένοι στη φθινοπωρινή ρουτίνα που μόλις ξεκίνησε για όλους μας.
Εξάλλου ακόμη και χωρίς αυτοκίνητο, αλλά και οποιαδήποτε εποχή, η πόλη της Αίγινας είναι γεμάτη αξιοθέατα, από ενδιαφέροντα μουσεία ως ιστορικά κτήρια και μνημεία. Και οι προτάσεις για να γεμίσουμε απολαυστικά τις ώρες μας, μεταξύ επισκέψεων σε αυτά και περιηγήσεων στα ολοζώντανα δρομάκια της με τις λουλουδιασμένες αυλές και τα ζωηρόχρωμα παράθυρα των σπιτιών, τις γάτες που χουζουρεύουν και τα ποικίλα μαγαζάκια, είναι πραγματικά άφθονες. Ταβέρνες, εστιατόρια και ουζερί, και βέβαια η γνωστή εικόνα των διαδοχικών καφέ με τη θέα στο λιμάνι και την αδιάκοπη λειτουργία ως αργά το βράδυ. Μια στάση για έναν καλοφτιαγμένο καφέ με μια έξτρα γλυκιά νότα στα παρακάτω σημεία – παραδοσιακά ή cozy, με αρτίστικη ή vintage ατμόσφαιρα -,θα κάνει ακόμη πιο απολαυστική κάθε μικρή ή μεγαλύτερη απόδραση στην πρώτη πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους.
Τα παραδοσιακά καφενεία της παραλιακής περατζάδας
Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τρία είναι τα καλοφροντισμένα καφενεία που θα βρείτε κάνοντας τη βόλτα σας κατά μήκος του λιμανιού και μάλιστα σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία του, μπροστά από τους υπαίθριους πάγκους μαναβικής με την ολόφρεσκη πραμάτεια. Ανοιχτά από νωρίς το πρωί, οπότε και γεμίζουν σταδιακά με τους γηραιότερους του νησιού που περνούν για ένα καφέ μετά τα ψώνια στη διπλανή ψαραγορά, ως το βράδυ που παραδίδονται στην κεφάτη νεολαία για ουζάκι ή τσίπουρο και δυο-τρεις τυπικούς μεζέδες, σφύζουν από ζωή αποτελώντας αγαπημένα στέκια, απλά κι ανεπιτήδευτα, με ιστορία που πηγαίνει δεκαετίες πριν. Τα δε διακριτά χρώματα στα οποία είναι βαμμένο το καθένα, τα κάνουν να ξεχωρίζουν με το δικό τους πρωτότυπο τρόπο.
-Το πρώτο που θα συναντήσετε ερχόμενοι από το λιμάνι, το βαμμένο σε γαλάζιους τόνους Ακταίον είναι και το νεότερο από τα τρία, μετρώντας δύο δεκαετίες λειτουργίας και στεγάζεται σε ένα από τα υπέροχα ιστορικά κτίσματα της Αίγινας που στέκει απέναντι από τα αραγμένα ιστιοπλοϊκά εδώ και 150 χρόνια.
-Λίγο παρακάτω, δύο ακόμη σχεδόν δίδυμα καφενεία ξεχωρίζουν με τη ζωντάνια και τις ζωηρές αποχρώσεις τους: κατακόκκινο το καφενείο της Αναστασίας Γάλαρη, σε έντονο πράσινο αυτό του Κώστα Μοίρα. Χωρίς ίχνος αντιπαλότητας μεταξύ τους, στέκουν δίπλα το ένα στο άλλο, λειτουργώντας αδιαλείπτως εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, κάτω από το σκαλιστό μπαλκόνι ενός ακόμη ιστορικού κτηρίου που στέγαζε το Δημαρχείο της Αίγινας.
Ένας ελληνικός καφές στο μπακιρένιο μπρίκι και δίπλα του ένα πιατάκι με γλυκό του κουταλιού φιστίκι – στην Αίγινα βρίσκεστε εξάλλου -, κεράσι, κυδώνι ή ένα ρετρό υποβρύχιο, είναι αρκετή αφορμή για να τα επισκεφθείτε, να πιάσετε τραπεζάκι έξω για χάζι στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και το μόλο με τα ψαροκάικα, να γίνετε ένα με ντόπιους και τουρίστες και να πιάσετε κουβέντα με γέροντες πάντα πρόθυμους να αφηγηθούν ιστορίες από τα παλιά. Τις ψυχρότερες μέρες, στους μικρούς, εσωτερικούς χώρους, η πατίνα του χρόνου είναι εμφανής παντού και ιδιαίτερα στους τοίχους που καλύπτονται από αφηγήματα ιστορίας σε μορφή καδραρισμένων ασπρόμαυρων φωτογραφιών, παλιών αφισών και δημοσιευμάτων για τα καλοδιατηρημένα αυτά καφενεία. Ιδανικά κάντε ένα πέρασμα από όλα, αλλά αν δεν έχετε χρόνο, όποιο κι αν επιλέξετε θα νοιώσετε μια έντονη αίσθηση νοσταλγικότητας και αυθεντικότητας.
Αιάκειον, το αγαπημένο καφέ-ζαχαροπλαστείο που διαρκώς ανανεώνεται και η άφιξη του Pistalicious
-Η ιστορία των 65 χρόνων που συμπλήρωσε φέτος το ζαχαροπλαστείο – θεσμός που ειδικεύεται στα γλυκά με βάση το αιγινήτικο φιστίκι, συνεχίζεται με φρέσκες ιδέες και μια διαρκώς αυξανόμενη ποικιλία μικρών και μεγάλων γλυκών πειρασμών, δυσκολεύοντας την επιλογή αυτού που θα συντροφεύσει τον καφέ μας. Η πολύχρονη εμπειρία, οι συνταγές που πλέον έχουν περάσει στην τρίτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης και τα αγνά υλικά από Έλληνες παραγωγούς, εγγυόνται την εξαιρετική γεύση των ολόφρεσκων, «πλημμυρισμένων» από γνήσια φιστίκια Αιγίνης γλυκών. Οι μικροί ενθουσιάζονται με τις πλούσιες βάφλες, τις κρέπες και τα pancakes που καλύπτονται με τα πολυβραβευμένα spreads φιστικιού ή ακόμη και παγωτό φιστίκι δικής τους παραγωγής, οι πιο παραδοσιακοί ξαφνιάζονται ευχάριστα με τους λουκουμάδες που γαρνίρονται με κρέμα φιστικιού και μια γενναιόδωρη δόση τριμμένων φιστικιών κι όσοι αρέσκονται να δοκιμάζουν πρωτότυπες γεύσεις μπορούν να ενδώσουν σε μια πάστα ή προφιτερόλ φιστικιού.
-Για ένα λαχταριστό συνδυασμό καφέ και γλυκού, δοκιμάστε τη νέα πρόταση Pistalicious, espresso μαζί με παγωτό φιστίκι, πλούσια αυθεντική σαντιγί και άφθονο τρίμμα φιστικιού, τονωτικό, δροσιστικό και σίγουρα άκρως απολαυστικό. Ειδάλλως, συνοδεύστε τον καφέ που προτιμάτε με τραγανές φλωρεντίνες και φιστικάτα, ή με μια ποικιλία από μπουκίτσες σιροπιαστών όπως μπακλαβαδάκια, σαραγλάκια και κανταϊφάκια. Μην παραλείψετε την ανατολίτικη «ταμαρία» που μοιάζει με μπάρα, με βάση από χουρμάδες και ολόκληρα φιστίκια. Η ζαχαροπλαστική τέχνη του Αιάκειον και τα θρεπτικά οφέλη του φιστικιού μας δίνουν σίγουρα το άλλοθι για να δοκιμάσουμε περισσότερα από ένα από τα ιδιαίτερα και τόσο νόστιμα αυτά γλυκά.
Tortuga ArtCafè Winebar, από τον Κόλπο της Νάπολης στον Αργοσαρωνικό Κόλπο
-Κι όσο αυτά τα ωραία και νόστιμα εκτυλίσσονται στην πολυσύχναστη παραλιακή προμενάδα, στο πίσω παράλληλο στενό, τη γραφική οδό Παναγή Ηρειώτη, το πηγαινέλα του πλήθους είναι αδιάκοπο μεταξύ ψαραγοράς, μανάβικων και κάθε λογής καταστημάτων. Εκεί ακριβώς, την προσοχή τραβά ένα από τα παλαιότερα κτήρια του νησιού που χρονολογείται στο 1800 περίπου και έχει μετατραπεί στο μοναδικό wine bar της Αίγινας. Λειτουργώντας από νωρίς το πρωί ως cafè, το καλαίσθητο, γωνιακό Tortuga, παραπέμπει με το όνομά του στο σχέδιο του πρώτου νομίσματος της Αίγινας, ενώ με την πάντα ανοιχτή πόρτα και τα ψηλά παράθυρα δημιουργεί μια αίσθηση συνέχειας ανάμεσα στον εσωτερικό χώρο και τα εξωτερικά τραπεζάκια, εντείνοντας την άνετη και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Οι μοντέρνοι πίνακες που καλύπτουν τους τοίχους και οι περιοδικές εκθέσεις έργων ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών που φιλοξενούνται εδώ, προσδίδουν μια καλλιτεχνική χροιά, πολύ ταιριαστή με την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη Dario Perreca, που άφησε τη Νάπολη για να εγκατασταθεί στην Αίγινα, φέρνοντας μαζί του την ιδιοσυγκρασία της τόσο μοναδικής γενέτειράς του.
Και καθώς ο καφές στην Ιταλία είναι πάθος και τέχνη και για τους Ναπολιτάνους ο αυθεντικός καφές πρέπει να είναι κρεμώδης, γλυκόπιοτος και αρωματικός, ο Dario διαλέγει για το Tortuga το σπέσιαλ χαρμάνι Toraldo Arabica. Η ποιότητα των κόκκων του συγκεκριμένου καφέ και μαζί η χαρακτηριστική ναπολιτάνικη μηχανή μοχλού με τον ιδανικό συνδυασμό πίεσης και θερμοκρασίας, δίνουν έναν εξαιρετικό καφέ, που θα έρθει στο τραπέζι σας σε πανέμορφα ζωγραφιστά στο χέρι φλυτζάνια. Τα έχει φέρει ο ιδιοκτήτης από την Καμπανία, όπως και τη συνταγή του υπέροχου τιραμισού, που κάθε αφράτη μπουκιά του θα σας μεταφέρει νοερά στη γείτονα χώρα. Και με ένα στέκι τόσο αυθεντικό όσο το Tortuga, το ταξίδι στην Ιταλία μπορεί να περιμένει – στην αγαπημένη Αίγινα, όχι.
Διαβάστε ακόμα:
Το ιστορικό κτήριο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας άνοιξε για το κοινό ως εικαστικός χώρος
Για φαγητό στην Αίγινα: Οι καλύτερες διευθύνσεις στο νησί
Το «χωριό» μου, η Αίγινα – Η Ελένη Καρακάση μιλά για το αγαπημένο της νησί