Τα Καλάβρυτα χαρακτηρίζονται από αυτάρκεια, ενώ φημίζονται και για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που παράγουν.
Γαλακτοκομικά, κρέατα, ντόπια ζυμαρικά, λαχανικά και όσπρια, μέλι, λουκάνικα και αρωματικά φυτά, όλα μαζί δημιουργούν ένα μπουκέτο επιλογών, που συνιστά αληθινό παράδεισο τόσο για τους λάτρεις της γαστρονομίας, όσο και για εκείνους που έχουν επιλέξει να ασχοληθούν με την εστίαση στη γύρω περιοχή.
Κάναμε ένα crush test, επιλέξαμε 5 ταβέρνες και εστιατόρια και σας τα συστήνουμε.
Βαρβιτσιώτης
Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως «κλασική αξία» στην περιοχή των Καλαβρύτων, πάντως δεν βρίσκεται στη λίστα για αυτό τον λόγο. Είναι ανάμεσα στις προτάσεις μας γιατί το εστιατόριο Βαρβιτσιώτης, που το συναντάμε μέσα στον οικισμό των Καλαβρύτων, σερβίρει φαγητό αντάξιο της φήμης του ακόμη και σε ημέρες που θα δυσκολευτείς να βρεις τραπέζι.
Είναι λοιπόν σε αυτή τη λίστα γιατί βλέπεις μπροστά στα μάτια σου ότι τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη: ούτε ο χώρος, ούτε η εξυπηρέτηση, ούτε οι πρώτες ύλες, οι συνταγές ή η γεύση.
Παρ’ όλο που η εποχικότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των πιάτων του μαγαζιού, γίνεται μία και μόνη εξαίρεση για τη σαλάτα-σφραγίδα του, η οποία μοιάζει με τη χωριάτικη. Σερβίρεται με παξιμάδια χαρουπιού, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά, πάστα ελιάς και κάπαρη, αλλά και με αρμούζι.
Το ιδιαίτερο αυτό γαλακτοκομικό παρασκευάζεται ανακατεύοντας τη φέτα Καλαβρύτων με ένα ποιοτικό, στραγγιστό γιαούρτι. «Αυτό το θυμάμαι από τη μητέρα μου, καθώς τότε έβαζαν στο ξύλινο βαρέλι τη φέτα και πρόσθεταν μέσα γιαούρτι», σημειώνει ο κ. Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Κώστα, τις συζύγους τους Γιώτα και Σία, αλλά και τους συνεργάτες τους δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, στοχεύοντας στην άρτια εξυπηρέτηση των επισκεπτών. «Τα άφηναν εκεί, οπότε το γιαούρτι έδινε στη φέτα και η φέτα στο γιαούρτι», προσθέτει. «Είναι μία γαστρονομική μνήμη που με οδηγεί, φέρνοντάς με μπροστά και σε άλλες αντίστοιχες γεύσεις από το παρελθόν».
Δοκιμάσαμε αυτή τη σαλάτα, αφού την ανακατέψαμε πολύ καλά: έχει μεστή, γεμάτη γεύση, πλούσια τυρένια υφή και την αναδεικνύει τόσο η νοστιμιά του παξιμαδιού, όσο και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το μελοτύρι που ακολούθησε, η πίτα με τα άγρια χόρτα –περιέχει 4 είδη χόρτων, για την ακρίβεια– αλλά και τα νόστιμα κρεατικά, δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Παλαιών Πατρών Γερμανού 28, Καλάβρυτα, τηλ. 2692022049
Λίθος στον Πριόλιθο
Μαθαίνω για μια ταβέρνα στον Πριόλιθο που σερβίρει χωριάτικο κόκορα με μακαρόνια, αλλά μόνο με παραγγελία. Εκμεταλλευόμαστε έτσι την ημέρα που θα κάνουμε μια όμορφη κυκλική διαδρομή, περνώντας από τον Απανόκαμπο και την Κλειτορία, και κανονίζουμε για φαγητό στην κυρία Μαρία στον Λίθο, στον Πριόλιθο.
Βρίσκεται 20 λεπτά με το αυτοκίνητο, νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων.
Μπαίνοντας στη σάλα, το τζάκι καίει δυνατά. Δύο πολυθρόνες στο πλάι και η κυρία Μαρία αρχίζει να στρώνει το τραπέζι. Πέρα από τον κόκορα, έχω ακούσει και για τις νόστιμες τηγανητές πατάτες, ενώ σερβίρεται φυσικά και φέτα Καλαβρύτων. Ακόμη θυμάμαι τη γεύση από τη σάλτσα με τα μακαρόνια και το τριμμένο τυρί.
Δίπλα στο εστιατόριο, εντωμεταξύ, λειτουργεί ένας μικρός ξενώνας. Κάθε πρωί, η κυρία Μαρία ετοιμάζει εκεί τυρόπιτες και κολοκυθόπιτες, τηγανόψωμα, κέικ και λουκουμάδες –όλα για πρωινό. Δοκιμάσαμε ασφαλώς και από αυτά, παρ’ όλο που μας είχε πάρει το απόγευμα.
Πριόλιθος, τηλ. 2692022768, 6974731904
Το Σπίτι της Μαριώς
Η αγάπη για τη μαγειρική και για τα αυθεντικά προϊόντα ήταν αυτό που έφερε τη Μαρία Ανδριοπούλου και τον Γιώργο Μανίκα στα Καλάβρυτα, πριν 6 χρόνια. Μέχρι τότε διατηρούσαν εστιατόριο στην Πάτρα, αλλά, όπως μου λέει ο Γιώργος, θέλησαν να έρθουν «κοντά στις πρώτες ύλες» που προμηθεύονταν για την κουζίνα τους.
Και πράγματι, θα δεις να χρησιμοποιούν μανιτάρια, ζυμαρικά από την περιοχή, λαχανικά από τον κήπο τους, ελαιόλαδο, όσπρια και ό,τι ακόμα παράγει ανά εποχή αυτός ο τόπος. Κυρίαρχο ρόλο στον πανέμορφο, ζεστό και φιλόξενο χώρο τους κατέχει το κρασί, με την κάβα να δίνει μεν έμφαση στα ντόπια οινοποιεία, μα να διαθέτει και επιλεγμένα κρασιά από άλλα μέρη.
Το φαγητό είναι νόστιμο και σερβιρισμένο με προσοχή. Η τηγανιά με το χοιρινό, ένας αληθινά νόστιμος και ποιοτικός γύρος με τσιπς πατάτας, μια σαλάτα με παντζάρι, τυρόπιτα στριφτή τηγανητή, αεράτη και φίνα. Το Σπίτι της Μαριώς σου δίνει την αίσθηση πως, ό,τι κι αν επιλέξεις, θα είναι φτιαγμένο με αγάπη και με προσοχή στη λεπτομέρεια.
Στάση Κερπινής, 4o χιλιόμετρο Καλαβρύτων – Διακοπτού, τηλ. 2692022264
Πλανητέρος
Ο Γιώργος Ράπανος είναι ένας ψαράς στο βουνό. Ο οποίος, μαζί με τους γονείς του –τον Θεόδωρο και τη Γεωργία– διατηρούν πεστροφείο αλλά και εστιατόριο στο χωριό Πλανητέρο, στην περιοχή των Καλαβρύτων.
Το εστιατόριο αποτελεί σημείο συνάντησης των επισκεπτών της περιοχής και βρίσκεται σε ένα πανέμορφο σημείο με πλατάνια, δίπλα στα νερά του ποταμού Αροάνιου. Συναντήσαμε εκεί τον Γιώργο και πήγαμε μία βόλτα στο ιχθυοτροφείο. Μας έδειξε τον τρόπο με τον οποίον μεγαλώνει η πέστροφα, μας εξήγησε την αναπαραγωγική της διαδικασία, ενώ μιλήσαμε και για τις δυσκολίες αυτής της δουλειάς, μα και για τις πολλές και όμορφες στιγμές της.
Στο εστιατόριο, τώρα, πέρα από ψητή και τηγανητή πέστροφα, μπορεί κανείς να την δοκιμάσει καπνιστή, πλακί, ψημένη σε λαδόκολλα με κονιάκ, ως σούπα, αλλά και μαγειρεμένη με καβουρδισμένα αμύγδαλα και βούτυρο. Μια όμορφη εκδρομή, σε ένα μέρος με αληθινά νόστιμο φαγητό.
Πλανητέρο, τηλ. 6975851043
Περί Ορέξεως
Εδώ, για 45 χρόνια, λειτουργούσε η παλαιότερη ταβέρνα των Καλαβρύτων. Σήμερα τη θέση της έχει πάρει το Περί Ορέξεως, το οποίο δίνει έμφαση στην παραδοσιακή μαγειρική, με την Τζωρτζίνα και τον Βασίλη να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό, κάνοντας αυτό που αγαπούν περισσότερο: να μαγειρεύουν νόστιμα και να εξυπηρετούν με ευγένεια τους επισκέπτες τους.
Το Περί Ορέξεως σερβίρει σπιτικά φαγητά όπως αρνί λαδορίγανη, χοιρινό, μοσχάρι κοκκινιστό, σουτζουκάκια, ιμάμ, αλλά και διάφορα χειροποίητα ορεκτικά.
25ης Μαρτίου 57, Κεντρικός Πεζόδρομος, Καλάβρυτα, τηλ. 2692024444