Ένα σύμπαν ολόκληρο είναι αυτό που θα βρει κανείς στην Πελοπόννησο, περικλείοντας βουνά, παραλίες, αστικά τοπία. Εύφορες περιοχές, τροφοδοτούν τις κουζίνες και το αποτέλεσμα είναι μοναδικά γευστικό και πλουραλιστικό. Άνθρωποι φιλόξενοι, ανοιχτοί, έτοιμοι να σου δώσουν το δικό τους στίγμα για να ζήσεις ένα ταξίδι – εμπειρία. Πάμε από την μία άκρη στην άλλη, και επιλέγουμε 6 στάσεις γεύσης που έχουν αποτυπωθεί για τα καλά στο μυαλό μας.
Osteria Greca
Έχει μία καταπληκτική κάβα, βρίσκεται μέσα στο οινοποιείο του Κτήματος Παπαργυρίου και μετρά μερικούς μήνες ζωής. Το Osteria Greca, είναι ένα εστιατόριο που βρίσκεται μέσα στο οινοποιείο στην περιοχή του Λαλιώτη Κορινθίας. Το φαγητό, όπως εξάλλου μαρτυρά και το όνομά του, έχει σημαντικές αναφορές στην Ιταλία, με βάση την Ελλάδα. Εμπεριέχουν την cucina povera, και βασίζονται κατά κύριο λόγο στην εντοπιότητα και την εποχικότητα.
Πρόκειται για μία comfort κουζίνα που ισορροπεί ανάμεσα στην παραδοσιακή χωριάτικη και τη σύγχρονη. Πέρα από τα κρασιά του οινοποιείου, μπορεί κανείς να βρει ετικέτες από άλλα κτήματα της χώρας μας ή και διεθνώς. Από το μενού, ξεχωρίζουμε το ριζότο με κουνουπίδι, αλλά και το ραγού πάπιας με μαφαλντίνι, ζυμαρικά στο μήκος του μακαρονιού, με κυματιστό σχήμα στις άκρες. Στα γλυκά η αέρινη πάβλοβα με το μανταρίνι είναι το ιδανικό κλείσιμο, συνοδεία ενός επιδόρπιου οίνου.
Διεύθυνση: Λαλιώτης Κορινθίας, Τηλ.: 6944 511107, Facebook
Σταθμός Αγιαννάκη
Σερβίρει αυθεντικό ελληνικό φαγητό, νόστιμα πρώτα πιάτα και εξαιρετικά ψητά στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας, μίας ανάσα από την δημοφιλή παραλία. Δοκιμάσαμε τους αέρινους κολοκυθοκεφτέδες με φέτα, αλλά και το τοπικό τυρί, το ταλαγάνι, ψητό στη σχάρα σερβιρισμένο με λεμόνι. Φασόλια πηχιάρικα, τα ευρύτερα γνωστά ως αμπελοφάσουλα σε σαλάτα, αλλά και παντζάρι με σκόρδο είναι δύο ακόμη πιάτα που θα θυμάμαι για καιρό. Η χωριάτικη σερβίρεται με μπόλικο παρθένο ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής και φέτα από το Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας. Αν βρεθείτε στον πανέμορφο καταπράσινο κήπο του, δοκιμάστε τα χειροποίητα τατηγανητά τυροπιτάκια της Μίνας, με φύλλο κρούστας, αλλά και το εμβληματικό ψητό μπιφτέκι σχάρας και την μοσχαρίσια
Διεύθυνση: Αγιαννάκης, Κυπαρισσία, Τηλ.: 6934890176, Facebook
17 χωριά
Οφείλει το όνομά του στα 17 χωριά που απαρτίζουν την αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Νεμέα, και βρίσκεται στο κέντρο της Νεμέας. Ένα εστιατόριο απλό και συνάμα φιλόξενο και ποιοτικό. Η κουζίνα δίνει έμφαση στην αξιοποίηση τοπικών προϊόντων και στο ιδανικό ταίριασμα τους με τα κρασιά. Τα αφράτα κεφτεδάκια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, αλλά και η σαλάτα Ασπρόκαμπος που συνδυάζει ιδανικά το τοπικό τυρί φλαμπουρίτσα με τσιγαριαστά χόρτα και λουκάνικο τοπικών παραγωγών είναι δύο πιάτα που θα πρότεινα να τα αναζητήσετε. Ριζότο με βασιλομανίταρα, ταλιάτα, κότσι και πολλά ακόμη νόστιμα πιάτα.
Ανάλογα με την περίοδο μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ωστόσο είναι βέβαιο, ότι το εστιατόριο αυτό σερβίρει φαγητό νόστιμο. Γενικά, πρόκειται για έναν κατάλογο με επιλεγμένες και καλά δομημένες επιλογές, που δίνει χώρο στο κρασί ώστε να παίξει το δικό του ρόλο. Η λίστα των κρασιών των 17 Χωριών, είναι ένα πραγματικό «οινολόγιο» της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Βαρελάτες, βελούδινες Νεμέες, νευρικές, φρέσκιες με τη δικιά τους γοητεία, επιδόρπια κρασιά από Αγιωργίτικο, αλλά και εξαιρετικές μαλαγουζιές, μοσχοφίλερα και η μόνιμη έκπληξη της κυδωνίτσας. Κανονικό οινικό ταξίδι στα αμπέλια της Πελοποννήσου.
Διεύθυνση: Δερβενακίων 12, Νεμέα, Τηλ.: 2746023778, Facebook
Ζέρζοβα
Βρίσκεται στο δυτικό Μαίναλο στην Αρκαδία, σε ένα πανέμορφο μικρό χωριό, στο Μάρκο. Εκεί ο Γιάννης και η Βαγγελιώ αξιοποιούν τα προϊόντα της περιοχής και δημιουργούν πολύ νόστιμες συνταγές, ενώ παράλληλα σερβίρουν τη δική τους φέτα, και τσίπουρο. Εδώ θα δοκιμάστε κόκορα με χυλοπίτες, με καμένο βούτυρο και ξηρή μυζήθρα, αρνάκι στη λαδόκολλα, αγριογούρουνο με κονιάκ στην κατσαρόλα και πολλές ακόμη γεύσεις.
Διεύθυνση: Μάρκος, Ορεινή Αρκαδία, Τηλ.: 6932847358, Facebook
Έλενα
Μία από τις πιο γνωστές ταβέρνες της περιοχής, βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό λόφο, δίπλα στη θάλασσα και έχει όμορφη θέα στο λιμανάκι της Φοινικούντας. Σερβίρει νόστιμα κρεατικά, ενώ στον κατάλογο θα βρείτε, ψάρια και θαλασσινά. Τα μαγειρευτά, ωστόσο είναι εκείνα που έκαναν διάσημη την ταβέρνα Έλενα, με την αείμνηστη ιδιοκτήτρια να δίνει το δικό της τόνο σε απλές καθημερινές συνταγές.
Ποιοτικές πρώτες ύλες, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και πάνω απ’ όλα αγάπη για το φαγητό, ήταν αυτά που την μετέτρεψαν σε σημείο αναφοράς για φαγητό, σε ολόκληρη την περιοχή. Τα νόστιμα τυριά τους, όπως το τουλουμοτύρι και το ταλαγάνι, τα διάσημα λαδερά, αλλά και προσεγμένα ψητά της ώρας και ψάρια, μετατρέπουν το φαγητό στην Έλενα, σε μία ιδανική γαστρονομική εμπειρία. Την ημέρα που βρέθηκα στο εστιατόριο είχε κοκκινιστό κατσικάκι ελευθέρας βοσκής.
Διεύθυνση: Φοινικούντα, Τηλ.: 27230 71235, Facebook
Ταβέρνα Παναγόπουλος
Ένας οικισμός που βρίσκεται στη σκιά της Βυτίνας, η Νυμφασία έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ορεινού παραδοσιακού οικισμού. Εκεί, στο κέντρο του, βρίσκεται η ταβέρνα του Παναγόπουλου, που σερβίρει πιάτα με άξονα την εντοπιότητα και την παραδοσιακή γαστρονομία. Μετράει ήδη τρεις γενιές, λειτουργώντας αδιάκοπα και συνεχίζοντας να δίνει ζωή σε όλο το χωριό. Ξεχωρίζουμε το τυροπιτάρι, μία νόστιμη και αέρινη τηγανητή τυρόπιτα, τον κόκορα με τις παραδοσιακές καρέ χυλοπίτες, και διάφορες σούπες ανάλογα την ημέρα. Δοκιμάζουμε επίσης, νόστιμα ψητά, γευστικά αφράτα μπιφτέκια, και σε συνδυασμό με τις ολόφρεσκες σαλάτες δημιουργούν ένα ιδανικό γεύμα.
Διεύθυνση: Νυμφασία, Τηλ.: 2795022220, Facebook
Διαβάστε ακόμα:
Βυτίνα: Αξιοθέατα και φυσιολατρικές διαδρομές στο μαγευτικό τοπίο της ορεινής Αρκαδίας
Τρίκαλα Κορινθίας: Καλό φαγητό, αρχαία ιστορία και η ανείπωτα όμορφη λίμνη Δόξα
Γύθειο: Εμπειρίες στην αρχοντική κωμόπολη που μοιάζει με κυκλαδίτικο νησί