Από τότε που ήμουν μικρός περίμενα με μεγάλη προσμονή τις Απόκριες. Δεν ήταν μόνο η καρναβαλική ατμόσφαιρα που ξαφνικά μας έβαζε όλους σε γιορτινή διάθεση και θύμιζε βόλτα στο λούνα παρκ, αλλά κι όλες εκείνες οι λιχουδιές που στρώνονταν στο τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα.

30

Χαλβάδες σε κάθε πιθανή (και απίθανη) παραλλαγή, όστρακα και θαλασσινά –είτε «ορφανά» είτε κρυμμένα σε πληθωρικά σπαγγέτι– και ναι, φυσικά η «βασίλισσα» κάθε νοικοκυριού που ξέρει να γιορτάζει σωστά, τίμια και ελληνικά τα Κούλουμα: η αξεπέραστη λαγάνα.

Ακόμα θυμάμαι με τι ανυπομονησία περίμενα να έρθει και στο δικό μας τραπέζι η περίφημη ξεροψημένη λαγάνα από τον φούρνο της γειτονιάς, ο οποίος ήδη από τα ξημερώματα φούρνιζε ασταμάτητα, «σπάζοντας» τις μύτες των ξενύχτηδων περαστικών. Με το που έφτανε, η πρώτη μάχη για την κατάκτηση της πολυπόθητης τραγανής γωνίας ήταν πάντα μία κερδισμένη υπόθεση από εμένα. Σπάνια είχα την υπομονή να κόψω ένα αξιοπρεπές κομμάτι και να το αλείψω επιμελώς με ταχίνι και μέλι. Συνήθως αυτό ήταν κάτι που γινόταν στον δεύτερο ή στον τρίτο γύρο.

Σήμερα, εννοείται πως ακόμα περιμένω με την ίδια λαχτάρα να έρθει η Καθαρά Δευτέρα, ώστε να θυμηθώ όλους τους λόγους που με κατατάσσουν στους καλοφαγάδες της παρέας. Μπορεί να άλλαξα γειτονιά και φούρνο, όμως η αναζήτηση της καλύτερης λαγάνας είναι κάτι που ακόμα με κινητοποιεί εκείνη την ημέρα. Ψάχνοντας, λοιπόν, κατέληξα στα εξής στέκια που ναι, μπορούν να περηφανεύονται δικαίως ότι διαθέτουν τις νοστιμότερες λαγάνες στην πρωτεύουσα.

Τρομερό Παιδί

Για το Τρομερό Παιδί, η κίνηση που έχουν συνήθως οι φούρνοι ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας είναι καθημερινή συνθήκη: όποια στιγμή κι αν περάσετε απ’ έξω, δηλαδή, η ουρά των πελατών θα σας βάλει σε κατάσταση αναμονής (ευτυχώς ολιγόλεπτης). Οπότε, αν θέλετε να φανείτε προνοητικοί, ελάτε λίγο νωρίτερα αυτήν ειδικά τη μέρα, γιατί πραγματικά αξίζει.

Εκτός από τις αγαπημένες ζύμες και τα εκλεκτά ψωμιά που ήδη έχουν κατακτήσει τη μισή Αθήνα, η Καθαρά Δευτέρα φέρνει στα ράφια του και την παραδοσιακή ελληνική λαγάνα, αλλά και πιο «ψαγμένες» παραλλαγές της, όπως για παράδειγμα αυτή με το κάρυ και τα διάφορα είδη ελιάς ή εκείνη με τη λιαστή ντομάτα και την πιπεριά. Όρεξη να ’χετε, δηλαδή, να γεμίσετε τη μεγάλη χάρτινη σακούλα του Τρομερού Παιδιού.

Ιλίσια, Παπαδιαμαντοπούλου 30, τηλ. 210-7777537

Kora Bakery

Αν και η λαγάνα του συνήθως γίνεται ανάρπαστη μέσα σε λίγες μόλις ώρες από τη στιγμή που βγαίνει από τον φούρνο, οι άνθρωποι του Kora καθησυχάζουν τους fans τους, ενημερώνοντας μέσα από τα social media ότι φέτος η παραγωγή θα είναι ενισχυμένη. Συν τοις άλλοις, μάλιστα, θα υπάρχουν και μερικά extra treats: η κλασική ελληνική λαγάνα –με λευκό αλεύρι, προζύμι, ταχίνι και σουσάμι– θα είναι διαθέσιμη και στο eshop, μέσα σε ένα εορταστικό tote bag.

Τι θα περιλαμβάνει αυτό; Ένα κιλό λαγάνα, ένα μπουκάλι ούζο Πιτσιλαδή Πλωμαρίου, μία συσκευασία παραδοσιακού χαλβά με κακάο και τη signature ταραμοσαλάτα του Kora, η οποία κάνει όσους τη δοκιμάζουν να εύχονται να ήταν κάθε μέρα τα Κούλουμα.

Κολωνάκι, Αναγνωστοπούλου 44, τηλ. 210-3627855

Μαμά Ψωμί

Εδώ τα φουρνίσματα ξεκινούν από το βράδυ της Κυριακής, οπότε, αν βρεθείτε στη γειτονιά, προμηθευτείτε τη λαγάνα σας αποβραδίς για να γλιτώσετε τις πρωινές ουρές. Αυτός ο ρετρό φούρνος με τη συνοικιακή ατμόσφαιρα φημίζεται για τη μεγάλη του ποικιλία σε ψωμιά, ενώ κάθε χρόνο η λαγάνα του δικαιώνει ακόμα και αυτούς που έρχονται από μακριά για να την αναζητήσουν.

Το μυστικό της βρίσκεται στο προζύμι αργής ωρίμανσης αλλά και στο χωριάτικο αλεύρι που προμηθεύεται ο φούρνος από μικρούς επαρχιακούς μύλους. Εκτός από κλασική λαγάνα, μπορείτε να αναζητήσετε και την πιο υγιεινή της εκδοχή με αλεύρι ολικής άλεσης, η οποία βγαίνει βέβαια σε πιο περιορισμένο αριθμό.

Κουκάκι, Ζαχαρίτσα 42, τηλ. 210-9227686

Τάκης

Ένα πέρασμα από τον Τάκη επιβάλλεται –είτε είναι Καθαρά Δευτέρα, είτε όχι. Βέβαια, οι λαγάνες του δίνουν ένα έξτρα κίνητρο, καθώς έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Και να ’ταν μόνο αυτό: κατόπιν παραγγελίας, ο Τάκης έχει στείλει τις λαγάνες του ακόμα και στο εξωτερικό.

Μετά τις 3 το μεσημέρι δεν θα βρείτε ούτε ψίχουλο. Γι’ αυτό σπεύστε νωρίς, ώστε να συνδυάσετε τη λαγάνα με μια βόλτα στην Ακρόπολη και έπειτα στου Φιλοπάππου, για ανεμπόδιστες πτήσεις του χαρταετού σας στον καταγάλανο αττικό ουρανό. Κοινώς, το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Ακρόπολη, Μισαραλιώτου 14, τηλ. 210-9230052

Ρεμούνδος

Το κλασικό κυψελιώτικο στέκι έχει γίνει θεσμός για εκείνους που ξέρουν από καλό ψωμί. Και από καλή λαγάνα, ασφαλώς, καθώς εδώ συνεχίζεται μία παράδοση από πατέρα σε γιο και έπειτα σε εγγόνια, γράφοντας τη δική της ιστορία στη γειτονιά.

Την Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, πρωταγωνίστρια στα ράφια του μαγαζιού είναι μία από τις καλύτερες λαγάνες της Αθήνας: τραγανή, πεντανόστιμη, από 100% σκληρό σιτάρι, αλλά και με τις ιδανικές αναλογίες, οι οποίες της προσδίδουν την παραδοσιακή ταυτότητα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Κυψέλη, Κυψέλης 37, τηλ. 210-8215808

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(73632)
      ["id"]=>
      int(73632)
      ["title"]=>
      string(24) "Λυκαβηττός 3"
      ["filename"]=>
      string(36) "Λυκαβηττός-3-scaled.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(1003266)
      ["url"]=>
      string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/Λυκαβηττός-3-scaled.jpeg"
      ["link"]=>
      string(101) "https://www.travel.gr/food_and_drink/6-xechoristoi-foyrnoi-stin-athina-para/attachment/lykavitto-s-3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(209) "Ο Φούρνος του Λυκαβηττού έχει γίνει περίφημος για την άζυμη λαγάνα του.
Photo: Άννα Τασσιούλα/Φούρνος του Λυκαβηττού "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(13) "lykavitto-s-3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(73612)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-02-21 07:30:46"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-03-04 13:44:58"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/Λυκαβηττός-3-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/Λυκαβηττός-3-225x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/Λυκαβηττός-3-768x1024.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/Λυκαβηττός-3-768x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/Λυκαβηττός-3-1152x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/Λυκαβηττός-3-1536x2048.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Φούρνος του Λυκαβηττού

Γνωστός για την περίφημη άζυμη λαγάνα, η οποία έχει κατακτήσει το δικό της κοινό και είναι η αιτία που κάθε Καθαρά Δευτέρα έχει κίνηση στη Δεινοκράτους από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι.

Ειδήμων πλέον ο κύριος Σταύρος, διατηρεί εδώ και πάνω από 35 χρόνια αυτόν τον παραδοσιακό φούρνο-κόσμημα για το Κολωνάκι, μένοντας πιστός στην κλασική συνταγή της λαγάνας που τόσο έχουν αγαπήσει οι πελάτες του. Φεύγοντας, πάντως, μην αντισταθείτε στον πειρασμό να προμηθευτείτε και τα διάσημα ικαριώτικα κουλουράκια του με κανέλα και πορτοκάλι.

Κολωνάκι, Δεινοκράτους 59, τηλ. 210-7211348

Καρράς

Ανεβαίνοντας πιο βόρεια στην Αττική θα συναντήσετε τον χωριάτικο φούρνο του Καρρά, ο οποίος είναι γνωστός στα πέριξ της Άνοιξης για την ενδιαφέρουσα και μακρά (από το 1928) ιστορία του στα φουρνίσματα.

Επιδίδεται στην παραγωγή λαγάνας νωρίτερα από κάθε άλλον –ήδη από το Σάββατο– κρατώντας την παλιά παραδοσιακή συνταγή ψησίματος στον ξυλόφουρνο, την οποία δεν διστάζει και να την εξελίξει. Ως αποτέλεσμα, στα ράφια του θα βρείτε το χαρακτηριστικό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας σε 5 διαφορετικές γεύσεις, ισότιμα φανταστικές: χωριάτικη, ολικής, Ζέας, με καλαμπόκι, αλλά και με ελιά.

Άνοιξη, Λεωφόρος Μαραθώνος 58, τηλ. 210-6217762

Διαβάστε ακόμα:

6 κορυφαίοι φούρνοι στην Αθήνα – Παραδοσιακοί, οικογενειακοί, σύγχρονα bakery και microbakery

Σε έναν ξυλόφουρνο 221 ετών στο Ρέθυμνο: Η ασύγκριτη γεύση του φρεσκοψημένου ψωμιού

7 ξεχωριστοί φούρνοι της Αθήνας -Κλασικοί ή πιο σύγχρονοι