array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(264853)
["id"]=>
int(264853)
["title"]=>
string(6) "Alos 3"
["filename"]=>
string(17) "Alos-3-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(1162164)
["url"]=>
string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-3-scaled.jpg"
["link"]=>
string(95) "https://www.travel.gr/food_and_drink/alos-ena-dachtylidi-tis-naxiotikis-gast/attachment/alos-3/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(41) "«Alos»/Photo: Άννα Τασιούλα"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(6) "alos-3"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(264829)
["date"]=>
string(19) "2023-08-17 08:48:00"
["modified"]=>
string(19) "2023-08-17 08:48:24"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1920)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-3-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-3-225x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-3-768x1024.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-3-768x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-3-1152x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-3-1536x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Το εστιατόριο πήρε το όνομά του από την «άλω» – το λαμπερό δαχτυλίδι που σχηματίζεται γύρω από τον ήλιο και τη σελήνη όταν το φως και η ατμόσφαιρα αρχίσουν τα ναζιάρικα παιχνίδια τους. Σα φωτεινό δαχτυλίδι και αυτό, στρέφεται γύρω από τα αρώματα και τις γεύσεις ελληνικής κουζίνας που υπογράφει ο σεφ Άρης Ρούσσος και εκτελεί ο head chef Νίκος Κουσκούτης. Το μενού έχει σχεδιαστεί «χωρίς πειραγμένες και αποδομημένες συνταγές στο όνομα της μοντέρνας κουζίνας, αξιοποιώντας την πρώτη ύλη της Νάξου που είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα», όπως έχει δηλώσει και ο Ρούσσος.
Μεγάλο μέρος από τα λαχανικά και τα φρούτα που χρειάζεται η κουζίνα προέρχεται από τα μποστάνια της οικογένειας Κώτσου, ιδρυτών του ξενοδοχείου και του εστιατορίου, ενώ οι ανάγκες σε θαλάσσιους θησαυρούς καλύπτονται από ψαράδες των Μικρών Κυκλάδων. Η οικογένεια προμηθεύει επίσης το εστιατόριο με κουνέλια, κόκορες και κότες, που εκτρέφονται στη φάρμα της. Οι υπόλοιπες ανάγκες σε κρέας ικανοποιούνται από ντόπιους παραγωγούς, όπως και αυτές σε τυριά. «Οι γονείς μας ήταν αυτοί που έτρεχαν το εστιατόριο μέχρι πριν από κάποια χρόνια. Ο πατέρας μας, ο Γιάννης, ακόμα και σήμερα διαλέγει ο ίδιος το μοσχαρίσιο φιλέτο, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Κάνει επίσης και τη δικιά του ωρίμανση στη γραβιέρα Νάξου με θαλασσινό νερό και παλαίωση στο κελάρι», μου λέει η Ειρήνη Κώτσου που, μαζί με τον αδερφό της Κώστα, βαστούν πλέον τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(264857)
["id"]=>
int(264857)
["title"]=>
string(6) "Alos 5"
["filename"]=>
string(17) "Alos-5-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(837507)
["url"]=>
string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-5-scaled.jpg"
["link"]=>
string(95) "https://www.travel.gr/food_and_drink/alos-ena-dachtylidi-tis-naxiotikis-gast/attachment/alos-5/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(41) "«Alos»/Photo: Άννα Τασιούλα"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(6) "alos-5"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(264829)
["date"]=>
string(19) "2023-08-17 08:48:54"
["modified"]=>
string(19) "2023-08-17 08:49:02"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1920)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-5-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-5-225x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-5-768x1024.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-5-768x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-5-1152x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-5-1536x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(264869)
["id"]=>
int(264869)
["title"]=>
string(6) "Alos 7"
["filename"]=>
string(17) "Alos-7-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(807301)
["url"]=>
string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-7-scaled.jpg"
["link"]=>
string(95) "https://www.travel.gr/food_and_drink/alos-ena-dachtylidi-tis-naxiotikis-gast/attachment/alos-7/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(41) "«Alos»/Photo: Άννα Τασιούλα"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(6) "alos-7"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(264829)
["date"]=>
string(19) "2023-08-17 08:50:15"
["modified"]=>
string(19) "2023-08-17 08:50:42"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1920)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-7-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-7-225x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-7-768x1024.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-7-768x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-7-1152x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/08/Alos-7-1536x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Ωραία αρχή του γεύματος στο Alos αποτελεί το ζεστό χειροποίητο ψωμί ταψιού με σκόρδο, δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι, συνοδευόμενο από πελτέ λιαστής ντομάτας. Με χρυσαφένιο χρώμα «στρώνουν» το τραπέζι οι τυροκροκέτες με φέτα, γραβιέρα και μυζήθρα, οι οποίες πλαισιώνονται από πουρέ πράσινου μήλου και σάλτσα ψητής πιπεριάς. Ως άξια εκπρόσωπος του καλοκαιριού, η σαλάτα καρπούζι ανεβαίνει στο γευστικό πάλκο μαζί με ξινομυζήθρα και ντόπια ντοματίνια ενώ με δημιουργική αμφίεση και παραδοσιακή νοστιμιά εμφανίζεται το χοιρινό κοντοσούβλι με ξινό τραχανά και λάδι μυρωδικών, που προσθέτει γήινες νότες.
Στα αγαπημένα μου πιάτα το κριθαράκι έχει σημαντικό ρόλο συμπρωταγωνιστή. Ακολουθώντας μια συνταγή του κυρίου Γιάννη, εμφανίζεται αρχικά δίπλα σε ντελικάτες γαρίδες Γάμπαρη με σάλτσα ντομάτας, τσίλι και σαφράν, σκορπώντας καπνιστά και ελαφρώς πικάντικα αρώματα, και αργότερα στέκεται στο πλευρό ενός κομψά πληθωρικού κόκορα με σάλτσα κρασιού και αρωματικό γιαούρτι. Στα επιδόρπια ξεχωρίζει το σωστά σιροπιασμένο γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο, αέρινη κρέμα βανίλιας και παγωτό μαστίχα που κλείνει θαυμάσια το γεύμα. Η λίστα κρασιών είναι αφιερωμένη στον ελληνικό αμπελώνα και προσφέρει αξιόλογες επιλογές που ταιριάζουν με τις γεύσεις του μενού.
Όμορφη θέα, κυκλαδίτικο περιβάλλον και ελληνικές γεύσεις, όλα μαζί και το καθένα χωριστά συνθέτουν μια ευχάριστη εμπειρία που αξίζει να βιώσετε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί της Νάξου.
Διεύθυνση: Ξενοδοχείο Ostria Inn, Μουτσούνα, Νάξος, Tηλ.: +30 22850 68235 ή +30 6944 002 546
Διαβάστε ακόμα:
11 πιάτα που δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε στη Νάξο
Πύργοι και πυργομονάστηρα στη Νάξο – Ένα σεργιάνι στο Δουκάτο του Αιγαίου Πελάγους
H άλλη Νάξος -Μια διαδρομή μέσα από γραφικούς οικισμούς