Παστράμι, μορταδέλα, μπριζόλα ωρίμασης, τυρί: όλα από βουβαλίσιο κρέας και γάλα. Νέα προϊόντα των εταιριών επεξεργασίας που λειτουργούν στην περιοχή της Κερκίνης, που διαβιεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός με βουβάλια στην Ελλάδα και έχει εξελιχθεί σε ατραξιόν για τους επισκέπτες του σπάνιου υγροτόπου.
Μην ξεχνάτε ότι το βουβαλίσιο κρέας είναι εξίσου υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας με το βοδινό, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, διπλάσιο σίδηρο και λιγότερο λίπος, ενώ έχει εξίσου νόστιμη γεύση. Όσον αφορά το γάλα του, είναι πολύ υψηλής ποιότητας, περιέχει τη διπλάσια ποσότητα λιπαρών από το αγελαδινό (αγγίζοντας το 9% ανά εποχή), περιέχει λιγότερη λακτόζη και είναι αισθητά πιο νόστιμο.
Μπορεί οι Ιταλοί να είναι παγκοσμίως γνωστοί για την «Mozzarella di Bufala», ωστόσο η Κερκίνη με τα προϊόντα της από βουβαλίσιο κρέας και γάλα, κερδίζουν όλο και περισσότερο το καταναλωτικό κοινό, αποτελώντας σταθερή γαστρονομική αξία, και πετυχαίνοντας να καθιερωθεί και ως προϊόν gourmet.
Ζητήσαμε από επιχειρήσεις επεξεργασίας βουβαλίσιου κρέατος και γάλακτος, που λειτουργούν στην περιοχή της Κερκίνης, να μας «συστήσουν» τα νέα τους προϊόντα, που δημιούργησαν με πολλή αγάπη και μεράκι. Είναι η συνέχεια μιας σειράς ποιητικών προϊόντων που κατακτούν όλο και περισσότερο φανατικό κοινό εντός και εκτός συνόρων. Θα τα βρείτε στα πωλητήρια των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, σε συνεργαζόμενα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και βέβαια στο διαδίκτυο.
Μορτοδελάκι για μικρούς και μεγάλους
Το Μορτοδελάκι από βουβαλίσιο κρέας της μονάδας εκτροφής και επεξεργασίας βουβαλίσιου κρέατος Kerkni Farm, είναι ιδανικό για comfort food, sandwich, κρύα πιάτα και πλατό αλλαντικών για μπύρα, κρασί και ούζο. Παρασκευάζεται από κορυφαίας ποιότητας τρυφερά κομμάτια 100% ελληνικού κρέατος, βουβαλίσιου και χοιρινού που ζυμώνονται μαζί με μίγμα εκλεκτών μπαχαρικών. Στη συνέχεια βράζεται αναδεικνύοντας την εξαιρετική του γεύση και τα αρώματά του. Το βουβαλίσιο μορταδελάκι αποτελεί μια ξεχωριστή γαστρονομική πρόταση που συνδυάζει τη νοστιμιά και την απόλαυση σε ένα προϊόν.
• Info : www.kerkinifarm.gr – Tηλ. 2327041151
Παστράμι που λιώνει στο στόμα
Βουβαλίσιο Παστράμι, με εξαιρετική γεύση και υφή, από την εταιρεία παραγωγής και επεξεργασίας προϊόντων από ελληνικό βουβαλίσιο κρέας «Μπόρας» στην Λιβαδιά Σερρών. Παρασκευάζεται από 100% βουβαλίσιο κρέας με μίξη εκλεκτών μπαχαρικών και ξερού κόλιανδρου, δημιουργώντας μια ξεχωριστή γαστριμαργική πρόταση. Περιέχει χαμηλά λιπαρά, καθόλου σάκχαρα, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Με ήπια γεύση και σπουδαίο άρωμα, το βουβαλίσιο παστράμι «πρωταγωνιστεί» στα πλατό αλλαντικών, αναδεικνύοντας κόκκινα και λευκά κρασιά. Απολαμβάνετε σκέτο, σε σάντουιτς και σε σαλάτες.
• Ιnfo : www.borasvouvalicious.gr – Τηλ. : 2327031109
Σπαλομπριζόλα ωρίμασης για εκλεκτικούς
Πρόκειται για μία εκλεκτή μπριζόλα ωρίμασης, από βουβαλίσιο κρέας, που ωριμάζει αργά -για 90 ημέρες- στα ειδικά ψυγεία (Dry Aging) του κρεοπωλείου «Το Χασαπάκι» στην Ροδόπολη Σερρών. Η ωρίμαση βοηθάει στο να βγάλει το κρέας, όλα του τα αρώματα και τη γεύση. Το κρέας που είναι αποτέλεσμα ωρίμασης, και το βουβαλίσιο, έχει μεγαλύτερη γαστρονομική αξία, αφού χαρακτηρίζεται από την έντονη και ισορροπημένη γεύση. Μέσα στα ειδικά ψυγεία, που κυκλοφορεί ξηρός αέρας, τοποθετείται ολόκληρη ράχη από μπριζόλες που ωριμάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Ιnfo : www.toxasapaki.gr – Τηλ. : 2327022093
Βουβαλίσιο τυρί
Πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του η μικρή τυροκομική μονάδα «Κerkinis Milk» στο Θρακικό Σερρών, παρασκευάζοντας τυρί αποκλειστικά από βουβαλίσιο γάλα. Το άρωμά του τυριού είναι έντονο και χαρακτηριστικό, το χρώμα του άσπρο, η γεύση του όξινη ενώ αποθηκεύεται σε υγρό άλμης. Από τη στιγμή που θα απομακρυνθεί από την άλμη, το τυρί χάνει τα υγρά του και γίνεται πιο συμπαγής. Το βουβαλίσιο τυρί πέρα από την μαγειρική κουζίνα είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε γευσιγνωσία κρασιών επειδή «ξυπνάει» πολλούς γευστικούς κάλυκες της γλώσσας.
• Ιnfo : FB/Kerkinis-Meat – Τηλ. : 2323071310
Διαβάστε ακόμα:
«Ταΐζοντας» Αργυροπελεκάνους στην Κερκίνη – 12 εικόνες ακαταμάχητης γοητείας
Θερμοπηγή Σερρών: Το χωριό των 80 κατοίκων που έγινε θέμα στο Νational Geographic