Χαμηλοί λόφοι με αμπέλια, λυγερόκορμα κυπαρίσσια, ένας αρχαίος ναός, ένα στάδιο και ένα μικρό χωριό στο κέντρο. Θα μπορούσε να είναι μία ρομαντική καρτ-ποστάλ. Στην πραγματικότητα, είναι ένας δυνατός γαστρονομικός προορισμός, μόλις μία ώρα από την Αθήνα.
Η Νεμέα, μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας μας, με δεκάδες επισκέψιμα οινοποιεία, συμπληρώνει την εμπειρία μυημένων οινόφιλων αλλά και αρχάριων φιλοπερίεργων με λίγες αλλά εκλεκτές γευστικές στάσεις. Από παραδοσιακές ψησταριές με γκουρμέ αποχρώσεις, μέχρι μυρωδάτους φούρνους και εστιατόρια που αναδεικνύουν με τρόπο μαγικό την τοπική κουζίνα και συμπληρώνουν ιδανικά τα κρασιά της περιοχής.
17 Χωριά
Κάνει τη σύνδεση με το κρασί πιο εμφανή και αναδεικνύει τη σημασία της γεύσης δίπλα σε μία ποιοτική φιάλη. Τα 17 Χωριά είναι ένα οινικό εστιατόριο στο κέντρο της οικισμού, με κάβα που περιλαμβάνει ετικέτες από όλη την οινοπαραγωγική ζώνη της Νεμέας. Τόσα -17 δηλαδή- είναι και τα χωριά που βρίσκονται μέσα σε αυτή τη ζώνη και το καθένα έχει να προσδώσει κάτι διαφορετικό εδώ, στην πατρίδα του Αγιωργίτικου.
Η κουζίνα με επικεφαλής, τον Μένιο Τουρλότο και συνεργαζόμενη σεφ, την Κωνσταντίνα Φάκλαρη, κινείται σε παραδοσιακά μονοπάτια, με κάποιες επιρροές από την αστική κουζίνα. Κάθε πιάτο δανείζεται το όνομά του και από ένα χωριό της Ζώνης. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι τοπικά και κυρίαρχη άποψη είναι να μην μπερδεύονται πολλά μαζί. «Θέλουμε να σερβίρουμε απλές γεύσεις, χωρίς πολλές σάλτσες και υλικά. Θέλουμε οι γεύσεις να είναι ατόφιες και καθαρές» σημειώνει ο Μένιος, ενώ προσθέτει ότι στα σχεδόν δύο χρόνια που λειτουργεί το εστιατόριο, έχει εισπράξει σημαντική αποδοχή από το κοινό. Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίσαμε, είναι η πίτα με το αρνί, οι γίγαντες με το χωριάτικο λουκάνικο αλλά και το κριθαρότο με ραγού μανιταριών.
Διεύθυνση: Δερβενακίων 12, Νεμέα, Τηλ.: 2746023778
Εστιατόριο Σοφός
Το Εστιατόριο Σοφός έρχεται από πολύ παλιά, καθώς ξεκίνησε τη λειτουργία του ως οινομαγειρείο, τη δεκαετία του ‘50. Στην πορεία των χρόνων και καθώς οι γενιές διαδέχονταν η μία την άλλη, άλλαζε και έπαιρνε το ύφος και το χρώμα της εκάστοτε περιόδου. Αν οι τοίχοι είχαν αυτιά, θα μας εξιστορούσαν τα γεγονότα, τις «καλές οινικές χρονιές», τις πολιτικές συζητήσεις, αλλά και τα σχόλια των ξένων επισκεπτών που έρχονταν εδώ για φαγητό, μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το ναό του Δία. Σήμερα, βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς, όπου ο Γιώργος Σοφός, με τη σύζυγό του Ειρήνη Κόρακα, δίνουν τη δική τους γαστρονομική οπτική. Ασχολούνται με κάθε φαγητό μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, προσπαθώντας να δώσουν το ιδανικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Ξεχωρίσαμε τον παραδοσιακό καγιανά αλλά και τα τσιγαριαστά χόρτα εποχής. Ένα πιάτο, του οποίου έχω ακόμη τη γεύση στη μνήμη μου, είναι ο κόκορας με τον τραχανά. Comfort και συνάμα γευστικό, γεμάτο θαλπωρή, μάς μεταφέρει την ατόφια γεύση του τόπου.
Διεύθυνση: Πλατεία Ηρώων, Νεμέα, Τηλ.: 2746023070
Δαναός και Αναστάσης
Κλασικό, αυθεντικό και πεντανόστιμο. Εστιατόριο-ψησταριά με αυθεντικούς γκουρμέ τόνους στην καρδιά της Νεμέας. Έχει ταϊσει αμέτρητους οινόφιλους, επισκέπτες και φυσικά, τους ντόπιους στα τόσα χρόνια λειτουργίας της. Η δεύτερη γενιά ξέρει από σχάρα και από καλό φαγητό. Σπεσιαλιτέ, το κοτόπουλο και σταθερά διάσημη, η γουρουνοπούλα. Κοντά σ’ αυτά, τραγανές πίτες, χορταράκια, φρέσκες σαλάτες, αλλά και κοντοσούβλι κοτόπουλο, εμβληματικές μπριζόλες και μεζεδάκια σερβιρισμένα σε τραγανές φωλιές ζύμης. Ενημερωμένη κάβα με κρασιά υποστηρίζει την οινοπαραγωγική ζώνη και τους τοπικούς παραγωγούς.
Διεύθυνση: Παπακωνσταντίνου 36, Νεμέα, Τηλ.: 2746024124
Οίνος και Γεύση
Βρίσκεται στον οικισμό Κεφαλάρι, περίπου μισή ώρα από τη Νεμέα και σερβίρει καθημερινά και όλο τον χρόνο, νόστιμο φαγητό με πρώτες ύλες που, κατά κύριο λόγο, προέρχονται από δική τους παραγωγή. Η Σοφία Κατσαβού κρατάει γερά τα ηνία της κουζίνας, χωρίς να παρεκκλίνει από την παραδοσιακή μαγειρική. Δοκιμάσαμε χοντροκομμένες πατάτες, τηγανισμένες σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με μελιτζάνες κοκκινιστές με φέτα. Μας έψησε λουκάνικο χωριάτικο και το συνοδεύσαμε με μία εξαιρετική πολίτικη σαλάτα. Σερβίρει κρεατικά και, ειδικά τα παϊδάκια, προέρχονται από τα ζώα που διαθέτουν τα δύο από τα τέσσερα παιδιά της. Η Σοφία είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος που σε κάνει από την πρώτη στιγμή να αισθανθείς άνετα, να απολαύσεις το φαγητό και είναι εκεί, μαζί σου, για να σου προτείνει τι να γευτείς, όπως θα έκανε και στο σπίτι της. Κεφαλάρι.
Διεύθυνση: Κεφαλάρι Κορινθίας, Τηλ.: 27470 22185
Ξυλόφουρνος «Κεντρικόν»
Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού φτάνει στο δρόμο από νωρίς το πρωί, όταν ο Σωτήρης Μανάβης, μαζί με τους συνεργάτες του, ξεκινά την παραγωγή. Το χωριάτικο ψωμί με το προζύμι, ψημένο στον ξυλόφουρνο, είναι το best seller κάνοντας, πολλές φορές, την παράκαμψη από την Εθνική Οδό να μοιάζει επιτακτική. Δοκιμάσαμε, μεταξύ άλλων, νόστιμα τραγανά μουστοκούλουρα, κουλούρια, αλλά και ατομικά ψωμάκια για sandwich.
Διεύθυνση: Παπακωνσταντίνου 51, Νεμέα Τηλ.: 2746 024020
Διαβάστε ακόμα:
Αποστολή στη Νεμέα, στον αστερισμό του Αγιωργίτικου
Από τη Θεσσαλονίκη στα αμπέλια της Νεμέας
Νεμέα και Μαντινεία: To οινικό terroir μιας ταξιδιωτικής απόδρασης