Είναι υπέροχη η ποικιλία των γλυκών για κάθε γευστική προτίμηση και για κάθε διατροφική ευαισθησία που προσφέρουν πλέον τα ζαχαροπλαστεία. Η αγορά δίνει χώρο στις καταπιεσμένες γαστρονομικές «μειονότητες» σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα και τα ζαχαροπλαστεία με γλυκά και αρτοποιήματα χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη, χωρίς ζάχαρη και με vegan δημιουργίες αυξάνονται σταθερά. Ειδικά, η βιομηχανία της παραγωγής vegan επιδορπίων, αποτιμήθηκε παγκοσμίως σε 2,77 δισ. δολάρια (2022) και αυξάνεται πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο τομέα γλυκών.
Οικεία, κλασικά γλυκά, όπως το γαλακτομπούρεκο, οι λουκουμάδες, τα κέικ, τα μπισκότα, μπαίνουν κάτω από τη νέα γαστρονομική ομπρέλα και παρασκευάζονται σε εκδοχές κατάλληλες για κάθε διατροφική ιδιαιτερότητα μαζί με τα μοντέρνα γλυκά της γαλλικής σχολής ζαχαροπλαστικής. Τελευταίο και σημαντικό το ενδιαφέρον των ζαχαροπλαστριών και των ζαχαροπλαστών που συνοδεύει σχεδόν πάντα αυτά τα γλυκά: ηθικές, (fair trade) πρώτες ύλες, παρασκευές που ξεκινούν και τελειώνουν στις εργαστήριά τους χωρίς έτοιμα μείγματα, χωρίς τεχνητές χρωστικές και χωρίς συντηρητικά.
Προς το παρόν, η μεγαλύτερη συγκέντρωση των ζαχαροπλαστείων και αρκετών αρτοποιείων που παράγουν γλυκά για ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις και ευαισθησίες, συγκεντρώνονται στην Αθήνα και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη ενώ τα Ιωάννινα* πρωτοπορούν με ένα παντοπωλείο που προσφέρει αποκλειστικά gluten free γλυκά και τρόφιμα.
Αθήνα
Slim Bites: Ζαχαροπλαστείο με sugar free και vegan επιλογές
Η επιχείρηση που εμπνεύστηκε η πρωτοπόρα για το μακρινό 2011 αρχιτεκτόνισσα Εύα Τουμπή, μαζί με τον σύζυγό της, δεν χρησιμοποιεί έτοιμα μείγματα και συντηρητικά. Όλα τα γλυκά είναι χειροποίητα και σε όλα αναγράφονται οι θερμίδες. Παράλληλα, υπάρχουν και αρκετοί κωδικοί vegan και gluten free που παρασκευάζονται σε ειδικούς χώρους. Παράγουν και τούρτες γενεθλίων που διακοσμούνται με ζαχαρόπαστα (ενημερώνονται σχετικά οι πελάτες). Μεγάλη ποικιλία γλυκών και κερασμάτων, πολύ ωραία τα χειροποίητα παγωτίνια τους και ελάχιστοι κωδικοί με ζάχαρη όπως τα μακαρόν. Η επιχείρηση διαθέτει τα γλυκά της σε τέσσερα σημεία.
Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 37, Κολωνάκι, Τηλ: 2107224757, facebook.com
Μαρίνος Κοσμάς (ΜARINOS KOSMAS GLUTEN FREE PASTRY & BACERY PROJECT): Φούρνος -Ζαχαροπλαστείο αποκλειστικά με gluten free προϊόντα
Το εργαστήριο του έμπειρου pastry chef Μαρίνου Κοσμά, το πρώτο πιστοποιημένο ζαχαροπλαστείο αποκλειστικά με gluten free προϊόντα, ετοιμάζει καθημερινά πολλά, ενδιαφέροντα χειροποίητα ψωμιά (προζυμένιο λευκό και προζυμένο κάνναβης, από φαγόπυρο, χαρουπόψωμο, ντοματόψωμο κλπ.), γλυκά παραδοσιακά και μοντέρνα (σιροπιαστά, lemon pie, τσιζκέικ, brownies), πίτες (κιμαδόπιτα, κοτόπιτα, τυρόπιτα κλπ.) και αρτοποιήματα -πολύ ωραία κουλουράκια, κριτσίνια, βάφλες, πανκέικς, βουτήματα. Όλα χωρίς γλουτένη, χωρίς γαλακτοκομικά (lactose free) και χωρίς αυγά, πολύ νόστιμα και χορταστικά. Ο σεφ έχει γράψει και το βιβλίο Γαστρονομία και Ζωή χωρίς Γλουτένη (εκδόσεις Gastronomy Essentials).
Διεύθυνση: Μεσογείων 78Α, Αμπελόκηποι, Τηλ: 211-0125176 και Ηρακλέους 27, Νίκαια, Τηλ: 211-7150194, facebook.com
Astérisque*: Φούρνος με αποκλειστικά gluten free ψωμιά, αρτοποιήματα και γλυκά
Πρόκειται για έναν μοναδικό φούρνο που παράγει και αποκλειστικά gluten free ψωμιά, αρτοποιήματα και γλυκά. Δουλεύει με γαλλικά, πιστοποιημένα gluten free άλευρα από φαγόπυρο, κεχρί και ρύζι ενώ όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, από τα μπαχαρικά, τους ξηρούς καρπούς και τις σοκολάτες, είναι πιστοποιημένες ως gluten free. Οι συνταγές αναπτύχθηκαν από το γνωστό αρτοποιό Χάρη Παπαλίτσα και τα γλυκά ετοιμάζει ο ο Μάνος Κόδρας με εμπειρία στο Ergon και στη Σπονδή μαζί με την Αναστασία Κασελίνη. Διαθέτουν πέντε είδη ψωμιών με προζύμι ή με μαγιά μια μπαγκέτα, ένα ψωμί με αποξηραμένα σύκα, φουντούκια και ξύσμα πορτοκαλιού, bagels, ντόνατς γεμιστά με σοκολάτα, τσιζκέικ, πολύ ωραία κανελέ, αλμυρές ταρτούλες και gluten free μπύρες.
Διεύθυνση: Χαρβούρη 2, Μετς, Τηλ: 694 599 2614
Vegan fairies: Ζαχαροπλαστείο με vegan και raw δημιουργίες
Γλυκά με vegan και raw δημιουργίες με βιολογικές πρώτες ύλες επί το πλείστον, σε ένα συμπαθέστατο κατάστημα που έφτιαξε η Πέννυ Καρέα μαζί με τον σύζυγό της. Οι δημιουργίες τους δεν περιέχουν ραφιναρισμένο αλεύρι ούτε ζάχαρη -για γλυκαντικό χρησιμοποιούν σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης ή βύνη ρυζιού και χουρμάδες. Ανάμεσα στα υλικά τους πρωτεύουσα θέση έχουν δημητριακά όπως το φαγόπυρο, οι ξηροί καρποί, το λάδι καρύδας και τα φρέσκα φρούτα. «Σταρς» του μενού είναι οι ωμοφαγικές τούρτες, τα ωμοφαγικά cupcakes και τα ωμοφαγικά cinnamon rolls, τα ψημένα banana bread με φαγόπυρο και τα donuts. Οι συσκευασίες είναι βιοδιασπώμενες, ανακυκλώσιμες και επαναχρησιμοποιούμενες. Σύντομα ανοίγουν κατάστημα και στο κέντρο.
Διεύθυνση: Στροφυλίου, Νέα Ερυθραία, Τηλ: 2106206916, facebook.com
Fresh: Ζαχαροπλαστεία με αρκετές vegan επιλογές
Καλοβαλμένα ζαχαροπλαστεία με μεγάλη ποικιλία μοντέρνων και κλασικών γλυκών. Πολύ ξεχωριστές οι πάστες του αρκετές από αυτές vegan, χωρίς ζάχαρη. Θαυμάσια τα τρουφάκια, τα μακαρόν και τα παγωτά του. Έχει σπουδαία κέικ -Red velvet, Dragees Tea Cake, σουφλέ και εντυπωσιακές τούρτες. Επίσης, κεράσματα και βουτήματα.
Διευθύνσεις των φυσικών καταστημάτων και on line παραγγελίες στο freshpatisserie.gr
Monokeros: Ζαχαροπλαστείο με vegan, vegetarian και sugar-free επιλογές
Ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο Περικλής Σταμπόγλης, και μια ηθοποιός, η Ελένη Θεοδοσοπούλου, ερωτεύτηκαν το ψωμί και τα γλυκά, άφησαν τις καριέρες τους και έφτιαξαν αυτό το σύγχρονο φούρνο νέας γενιάς. Παράγουν αποκλειστικά προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμασης 24 -48 ωρών, με πρώτες ύλες Ελλήνων μικρών παραγωγών -το αλεύρι τους έρχεται από σιτάρι Θεσσαλίας που αλέθεται σε ένα μικρό μύλο στην Πελοπόννησο-, και γλυκά στην ίδια λογική, με φρούτα εποχής, στέβια, και ζάχαρη με φειδώ, όπου είναι απαραίτητη. Η γλυκιά παραγωγή του μαγαζιού περιλαμβάνει cookies, brownies, cakes, muffins, κρουασάν και τάρτες (λεμονιού, φρούτων του δάσους, σοκολάτας, τάρτα εκμέκ με καραμελωμένο κανταΐφι και καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης) καθώς και vegan, vegetarian και sugar-free επιλογές.
Διεύθυνση: Φαίδρου 4, Παγκράτι, Τηλ: 210 7510887, facebook.com
Αρτόγλυκο: Φούρνος -Ζαχαροπλαστείο
Για περισσότερα από 20 χρόνια το εργαστήριο του φούρνου παρασκευάζει περίπου 20 είδη ψωμιού, με κορυφαίο το «μετσοβίτικο ψωμί ολικής με προζύμι». Μεγάλη ζήτηση έχουν και τα σφολιατοειδή με πρώτες τις χειροποίητες πίτες -σπανακόπιτα, χωριάτικη τυρόπιτα και γαλατόπιτα. Στα ράφια του βρίσκονται και κλασικά γλυκά όπως πάστες και πολλά αρτοποιήματα (κουλουράκια, κριτσίνια, βουτήματα).
Διεύθυνση: Πρασίνου Λόφου 14, Νέο Ηράκλειο, Τηλ: 210 2823410, facebook.com
Keenkies: «Λουκουμάδες» και πεϊνιρλί σε υπερεαλιστικό ύφος και σε vegan εκδοχή
Σουρεαλιστικοί «λουκουμάδες» με γεύση καρμπονάρα, με γεύση παστίτσιο, με γεύση πιτσίνι, είτε κανονικοί, είτε σε vegan εκδοχή. Κάπου εδώ σταματάει η «kinky» διάθεση και το μενού επανέρχεται σε μια (ευρηματική) κανονικότητα σερβίροντας λουκουμάδες Argentina με φυτική πραλίνα φουντουκιού, Lila Pause λουκουμάδες με πραλίνα φράουλα, σοκολάτα και κομμάτια Lila Pause, λουκουμάδες με ντούλτσε ντι λέτσε, πραλίνα και αλατισμένο αμύγδαλο, με σιρόπι αγαύης, ταχίνι και καρύδια, κλπ. Σερβίρει και τους κλασικούς με μέλι και καρύδια. Εκτός από λουκουμάδες το μαγαζί παράγει και πεϊνιρλί στην ίδια λογική -καρμπονάρα, παστίτσιο, πιτσίνι αλλά και πεϊνιρλί bannoffe και hangover πεϊνιρλί (με τόφου) ενώ γενικά προσφέρει πολλές vegan επιλογές.
Διεύθυνση: Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, Τηλ: 2103815278, facebook.com
Lukumades: Λουκουματζίδικο με αποκλειστικά vegan λουκουμάδες
Καλοφτιαγμένοι μεγάλοι αφράτοι λουκουμάδες, vegan όλοι, απλοί ή γεμιστοί με μεγάλη ποικιλία από «σάλτσες» και γεμίσεις. Η γέμιση μπορεί να είναι από μήλο, κρέμα λεμονιού, κρέμα μπουγάτσας, πραλίνα γάλακτος, κρέμα μαστίχα, κλπ. Από σάλτσες, οι επιλογές ξεκινούν από το κλασικό μέλι και κανέλα ή και καρύδια, ή άχνη ζάχαρη, για να φθάσουν σε πραλίνα σοκολάτα, Bueno, λευκή σοκολάτα, πραλίνα φιστικιού, αλμυρή καραμέλα, σοκολάτα σιρόπι σφενδάμου, κ.ά. Παράγουν και αλμυρούς λουκουμάδες -με φέτα και επικάλυψη πιπερόμελο, λουκουμάδες Ντάκος με επικάλυψη σάλτσα ντομάτας, φέτα, ρίγανη και ελαιόλαδο, The cretan, γεμιστοί με μυζήθρα και επικάλυψη μέλι και σουσάμι.
Διεύθυνση: Αιόλου 21 & Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι, Τηλ: 2103210880, facebook.com
Φύσις (Fysis): Ζαχαροπλαστείο με προτάσεις gluten free και sugar free
Το πρώτο μαγαζί που έφτιαξε αξιόλογα γλυκά χωρίς ζάχαρη. Ανάμεσα στις πάστες, τις τάρτες, τις τούρτες, τα κέικ, τα σιροπιαστά γλυκά, τα κεράσματα, τα παγωτά, παράγει αρκετά εξαιρετικά γλυκά κατάλληλα για άτομα με διατροφικές ευαισθησίες (δυσανεξία στη γλουτένη, τη λακτόζη, αλλεργίες, κλπ., που αναλυτικά αναφέρονται στο fysis.gr) Η επιχείρηση ακολουθεί την green πρακτική, χρησιμοποιώντας στο μεγαλύτερο ποσοστό βιολογικές πρώτες ύλες και εποχιακά φρούτα και βότανα. Τεχνητά αρώματα, συντηρητικά, διογκωτικές ύλες, έχουν αποκλειστεί, τα φρούτα και στα βότανα είναι εποχιακά, η ζάχαρη χρησιμοποιείται με μέτρο, ή αντικαθίσταται από άλλες φυσικές ουσίες όπως η αγαύη, το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου, κλπ. Οι chocoholics θα εκτιμήσουν τη μικρή θαυμάσια συλλογή «Όλο Σοκολάτα» με τα brownies με ακατέργαστο κακάο και ξηρούς καρπούς χωρίς γλουτένη και ζάχαρη και τα mi cuit με καρδιά ρευστής σοκολάτας υγείας, πλούσιας σε κακαόμαζα, χωρίς ζάχαρη.
Διεύθυνση: Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, Τηλ: 2106090740, facebook.com
Θεσσαλονίκη
Το Γλυκοπλαστείον της φύσης: Ζαχαροπλαστείο /Sugar free -Lactose free/ Gluten free/ Vegan
Xειροποίητα γλυκά από την Ιωάννα Ρεζνιώτη για ανθρώπους με διατροφικές ευαισθησίες και ειδικές προτιμήσεις. Η ζάχαρη απουσιάζει και το πετιμέζι, η ζάχαρη καρύδας, το σιρόπι αγαύης, οι βασιλικοί χουρμάδες και τα αποξηραμένα φρούτα παίρνουν τη θέση της. Βασικά υλικά για την παρασκευή των γλυκισμάτων είναι οι ωμοί ξηροί καρποί και τα χρώματα έρχονται από φυσικές πηγές όπως ο κουρκουμάς και το τσάι μάτσα και αρωματίζονται φυσική βανίλια και κανέλα Μαδαγασκάρης. Ανάμεσα στα πολλά γλυκίσματα, το κατάστημα παρασκευάζει cheesecake από κάσιους, σοκολατάκια, τσουρέκια, κεκάκια με ζάχαρη καρύδας, τούρτες με φυσικά υλικά, spreads πραλίνας με φουντούκια και μέλι, σοκολάτες με πετιμέζι και μέλι αλλά και παγωτίνια με πετιμέζι, φρέσκα φρούτα και κρέμα καρύδας, κλπ.
Διεύθυνση: Ναυπλίου 24, Κάτω Τούμπα, Τηλ: 231 553 9222, facebook.com
Papillon Coloré: Chocolaterie -Ζαχαροπλαστείο με αρκετές gluten free επιλογές σε σοκολατάκια κουφέτα, κεράσματα
Το κατάστημα είναι διάσημο για τα υψηλής ποιότητας σοκολατάκια του αλλά και τα κουφέτα του και τα κεράσματά του. Αρκετά από τα προϊόντα του είναι gluten free. Τα σοκολατάκια είναι είτε δικής του εισαγωγής είτε εισαγόμενα από το Βέλγιο αλλά και σοκολατάκια από τη σειρά Dragees Buratti σε 8 διαφορετικές γεύσεις -τιραμισού, καπουτσίνο, καραμελωμένο ροδάκινο, φρούτα δάσους, συν τις κλασικές αμύγδαλο και φουντούκι-, και μια μεγάλη ποικιλία από κουφέτα (και πολλά gluten free). Πολύ γευστικά είναι τα cupcakes, τα macarons, τα butter cookies με ζαχαρόπαστα και το μαλακό nougat σε διάφορες γεύσεις.
Διεύθυνση: Μητροπόλεως 38, Τηλ: 2310 221575, facebook.com
MAGOA: Γαστρονομικά γλυκά με πολλές vegan προτάσεις
Σύγχρονο ζαχαροπλαστείο με γαστρονομικά γλυκά από τον έμπειρο pastry chef Γιώργο Αυγέρο με πολλές vegan προτάσεις Εντυπωσιακά στην εμφάνιση, όλα χειροποίητα και όλα στα πλαίσια της γαλλικής σχολής ζαχαροπλαστικής, βασίζονται εν πολλοίς σε γνωστές γεύσεις που μετεξελίσσονται μέσα από την δημιουργική οπτική του σεφ: lemon pie, Paris-Brest φουντούκι, μπισκότα βουτύρου, κλπ. Signature γλυκό το ρολό με μαρμελάδα μύρτιλο, γιασεμί και χτυπημένη γκανάς μύρτιλο. Ακόμη, τούρτες με κομψή διακόσμηση, παγωτό σε πολλές γεύσεις, Για κάποιους, τα χειροποίητα σοκολατένια κουφετάκια του (dragee) και οι χειροποίητες πραλίνες είναι η επιτομή της πολυτέλειας..
Διεύθυνση: Παλαιών Πατρών Γερμανού 29, Τηλ: 2311 301157, facebook.com
Αρτοποιία Κουκουμέρια: Φούρνος με προτάσεις sugar free και vegan
Εκατόχρονη οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργήθηκε από το φούρναρη Βασίλη Κουκουμέρια όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1922, από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Σήμερα, βρίσκεται στα χέρια της τέταρτης γενιάς με επικεφαλής τα αδέλφια Έλσα και Δημήτρη. Εκτός από τα κλασικά ψωμιά παράγει και ψωμί με προζύμι λευκό και ολικής αλέσεως καθώς και ψωμιά αργής ωρίμασης και πολλά αρτοποιήματα, αλμυρά και γλυκά αλλά και προϊόντα χωρίς ζάχαρη και vegan. Εξαιρετικό το τσουρέκι τους, εξ ολοκλήρου χειροποίητο με διάφορες γεμίσεις -θαυμάσιο το τσουρέκι με καρύδια και κανέλα. Προσφέρουν μια γερή ποικιλία από τραγανά κουλούρια Θεσσαλονίκης απλά και ολικής αλέσεως, με σταφίδες, με τυρί, με πιπεριά, με μανιτάρια χωριάτικη σπανακόπιτα και τυρόπιτα, και μπουγάτσα γλυκιά, με τυρί και με κιμά.
Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 50, Κάτω Τούμπα, Τηλ: 231 091 2365, facebook.com
Πασαλίδης: Ζαχαροπλαστείο sugar free και vegan
Aπό τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της πόλης, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικά vegan γλυκά (patisserie και παραδοσιακά) αλλά και αρκετά γλυκά χωρίς ζάχαρη: Ανάμεσα στη μεγάλη γκάμα των vegan γλυκισμάτων του ξεχωρίζουν η Τούρτα red velvet, η Σοκολατόπιτα, το Pari brest, το ποφιτερόλ το Cheesecake, το Millefeuille, η Τάρτα μαυροκέρασο, το carrot cake με mango, το Εκμέκ, αλλά και τα τρίγωνα και καριόκες.
Διεύθυνση: Φιλιππουπόλεως 78 – Αγ. Δημητρίου 140, Τηλ: 231 021 7281, facebook.com
*Gluten Free Pantry στα Ιωάννινα
Παντοπωλείο αποκλειστικά με gluten free γλυκά και τρόφιμα
Το κατάστημα εμπορεύεται αποκλειστικά προϊόντα χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν προϊόντα φούρνου δικής τους παραγωγής που παράγονται καθημερινά όπως ψωμί με προζύμι, χειροποίητα σάντουιτς, παραδοσιακές πίτες, τοστ, κουλούρια, βουτήματα, τσουρέκια, κέικ, μάφιν, φρέσκα γλυκά ψυγείου, και άλλα πολλά. Επίσης, στα ράφια του υπάρχουν συσκευασμένα πλήθος προϊόντων χωρίς γλουτένη από γνωστές εταιρείες του χώρου (A Gluten Free Pastry & Bakery Project, Schär, EatFree, Freee, Niama, Felicia, Condito, Farabella, Nutrifree, Quinua Real, Sam Mills, Sisinni, Κτήμα Βελεγράκη, Καζάνι Σαγιά, Nomad Honey και πολλές άλλες, που καλύπτουν σχεδόν όλη την γκάμα των καθημερινών τροφίμων και εδεσμάτων.
Ηπειρος, Ιωάννινα, πόλη Ιωαννίνων, Ζώη Καπλάνη 4-6, 2651-313654, 694-726-9343 website
Διαβάστε ακόμα:
Πού θα φάτε καλά στη Θεσσαλονίκη -Οι καλύτερες διευθύνσεις
8 εστιατόρια με τζάκι στην Αθήνα – Ζεστή, φιλόξενη ατμόσφαιρα, πολύ καλό φαγητό