Στην επιτομή της έννοιας «πόλη», ακόμη και «μέγα-πόλη», είναι απίθανο έως αδύνατο να γνωρίσει ένας επισκέπτης όλη τη σύγχρονη ή και διαχρονική γευστική πραγματικότητά της. Η Νέα Υόρκη, ως δημιουργός τάσεων αλλά και οικοδεσπότης απίθανων γαστρονομικών και εστιατορικών ιστοριών, είναι χαώδης, τεράστια, πολύπλευρη, πολύχρωμη, λογοτεχνική, περιπετειώδης αλλά και παραδοσιακή στις αξίες της. Οι τέσσερις παρουσιάσεις που ακολουθούν, συνόδευσαν το φθινοπωρινό πολυήμερο ταξίδι μου στην παγκόσμια μητρόπολη, χορταίνοντας τη συνολική εμπειρία, μέσα από τα μάτια και τις προτιμήσεις των φίλων, μόνιμων κατοίκων της.

22

«Elea»

Upper West Side. Κατεβαίνω κάθε φορά δύο στάσεις πιο πριν από το subway έτσι ώστε να περπατήσω το τελευταίο μίλι πριν τον προορισμό, ρουφώντας την ατμόσφαιρα της κάθε γειτονιάς. Να ακούσω τους ήχους της, να μυρίσω τους φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους καφέ από τα γωνιακά διαλείμματα των κατοίκων, να μπω στο χωροχρόνο της αρχιτεκτονικής της. Υπάρχουν πολλές, αμέτρητες προτάσεις ελληνικού φαγητού στο νησί του Μανχάταν αλλά μόνο μερικά εστιατόρια, με την βαριά έννοια του όρου, όχι αυτόν της ταβέρνας, διάσπαρτα σε πολλά διαφορετικά σημεία. Το «Elea» είναι ένα από αυτά. Η ώρα είναι μεσημεριανή και το μαγαζί είναι κλειστό ακόμη για τους επισκέπτες του αλλά όχι άδειο. Η χαρακτηριστική μυρωδιά μεσογειακής κουζίνας ανεβαίνει από τον κάτω όροφο καταλαμβάνοντας κάθε γωνιά του λιτά διακοσμημένου χώρου. Επτά χρόνια μετράει το «Elea» στο γαστρονομικό χάρτη της Νέας Υόρκης με τον Άκη Τζανακάκη executive chef τα τελευταία έξι.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(438584)
      ["id"]=>
      int(438584)
      ["title"]=>
      string(17) "elea new york (2)"
      ["filename"]=>
      string(19) "elea-new-york-2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1692727)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/elea-new-york-2.jpg"
      ["link"]=>
      string(131) "https://www.travel.gr/food_and_drink/comfort-food-3-estiatoria-kai-ena-delicatessen-market-sti-nea-york/attachment/elea-new-york-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(39) "«Elea»/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(15) "elea-new-york-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(438568)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:11:35"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:12:00"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2523)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/elea-new-york-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/elea-new-york-2-198x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(198)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/elea-new-york-2-768x1162.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1162)
        ["large"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/elea-new-york-2-677x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(677)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/elea-new-york-2-1015x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1015)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/elea-new-york-2-1353x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1353)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Περίπου 25 άτομα βρίσκονται ήδη στην ευρύχωρη κουζίνα, ο καθένας αυστηρά στο πόστο του, στη συγκεκριμένη εργασία που του έχει ανατεθεί και, εκτός από κάποια σποραδικά πειράγματα, επικρατεί ευλαβική πειθαρχία. Με καταγωγή από κάθε γωνιά του πλανήτη αλλά, κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής, αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως σε ποιους ανθρώπους βασίζεται η γαστρονομία και η εστίαση γενικότερα στη Νέα Υόρκη. Η σκέψη «χωρίς αυτούς τι θα γινόταν;» δημιουργεί μια αυτόματη ανατριχίλα. Στην κουζίνα έχει επίσης έρθει να βοηθήσει σήμερα ο Διογένης Μαυροφρύδης, pastry chef σε μια άλλη επιχείρηση των ίδιων ιδιοκτητών. Με τον Άκη μιλάμε και φωτογραφίζω όσο ετοιμάζονται οι διάφοροι ζωμοί, οι σάλτσες, όσο οργανώνονται οι μερίδες για το βράδυ αλλά και τα πιάτα που θα φωτογραφίσουμε σήμερα. Περίπου 450 κουβέρ καλύπτει ημερησίως το «Elea», από θαμώνες, κατοίκους της γειτονιάς οι οποίοι δειπνούν μέχρι και 5 φορές την εβδομάδα εδώ, μέχρι επώνυμους της μουσικής βιομηχανίας, ηθοποιούς, φυσικά, οι οποίοι αναζητούν λίγη ανωνυμία σε αυτό το σπιτικό περιβάλλον με το μαμαδίστικο φαγητό, αλλά και γνωστούς παγκοσμίως δημοσιογράφους.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(438599)
      ["id"]=>
      int(438599)
      ["title"]=>
      string(69) "Ο executive chef του “Elea”, ο Άκης Τζανακάκης"
      ["filename"]=>
      string(66) "Ο-executive-chef-του-Elea-ο-Άκης-Τζανακάκης.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(215853)
      ["url"]=>
      string(115) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ο-executive-chef-του-Elea-ο-Άκης-Τζανακάκης.jpg"
      ["link"]=>
      string(159) "https://www.travel.gr/food_and_drink/comfort-food-3-estiatoria-kai-ena-delicatessen-market-sti-nea-york/attachment/o-executive-chef-toy-elea-o-akis-tzanakakis/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(79) "Ο Νίκος Κόκκας στο «Elea»/Photo: Άκης Τζανακάκης"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(43) "o-executive-chef-toy-elea-o-akis-tzanakakis"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(438568)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:15:05"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:15:32"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2048)
      ["height"]=>
      int(2048)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(123) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ο-executive-chef-του-Elea-ο-Άκης-Τζανακάκης-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(123) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ο-executive-chef-του-Elea-ο-Άκης-Τζανακάκης-300x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(123) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ο-executive-chef-του-Elea-ο-Άκης-Τζανακάκης-768x768.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(768)
        ["large"]=>
        string(125) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ο-executive-chef-του-Elea-ο-Άκης-Τζανακάκης-1024x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(125) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ο-executive-chef-του-Elea-ο-Άκης-Τζανακάκης-1536x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1536)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(115) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ο-executive-chef-του-Elea-ο-Άκης-Τζανακάκης.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(2048)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο Άκης ετοιμάζει το short rib youvetsi, το χταποδάκι με τη φάβα (ό,τι πιο κοντινό σε γεύση με την Ελλάδα έχω δοκιμάσει στο εξωτερικό), παράλληλα με το φρικασέ στη μεγάλη κατσαρόλα, με ορχηστρική άνεση και ηρεμία. Η ανεύρεση των επιθυμητών πρώτων υλών μπορεί να γίνει ένας μικρός πονοκέφαλος μερικές φορές, αλλά σε γενικές γραμμές στη Νέα Υόρκη μπορεί ο εμπνευσμένος και στρατευμένος μάγειρας να βρει ό,τι θέλει. Στην όλη σημερινή διαδικασία προστίθεται και ο Ανδρέας Δαβέτας, γενικός διευθυντής και συνιδιοκτήτης της επιχείρησης, ένας ακόμη πολύ νέος άνθρωπος με ήρεμο πρόσωπο και μόνιμο χαμόγελο. Μιλάμε για τις επιλογές κρασιών του εστιατορίου, η λίστα του οποίου έχει συντεθεί από τον ίδιο και τον υπεύθυνο κρασιών, τον Χιώτη Άγγελο Κτιστάκη.

Περίπου τα μισά είναι ελληνικά, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ασύρτικο, διάσημο στη χώρα από τον αγαπημένο προορισμό των Αμερικανών στην Ελλάδα, τη Σαντορίνη, αλλά η λίστα δε στερείται σχεδόν καμία ποικιλία, λευκού και ερυθρού καθώς και γλυκών επιδόρπιων οίνων. Καθώς έχουμε πέσει με τα μούτρα στο πεντανόστιμο γιουβέτσι αλλά και την απίθανη, πλούσια γαριδομακαρονάδα στο φιλόξενο χώρο της κουζίνας, αφού έχουν φωτογραφηθεί, κλείνουμε την κουβέντα με τη σημείωση της προσπάθειας οικολογικής διαχείρισης του εστιατορίου, η οποία πλησιάζει στο 0% food waste.

«Elea»
217 West 85th Street, New York, NY 10024
www.eleanyc.com

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(438612)
      ["id"]=>
      int(438612)
      ["title"]=>
      string(20) "H Anna & ta Arancini"
      ["filename"]=>
      string(22) "H-Anna-ta-Arancini.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1053355)
      ["url"]=>
      string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/H-Anna-ta-Arancini.jpg"
      ["link"]=>
      string(138) "https://www.travel.gr/food_and_drink/comfort-food-3-estiatoria-kai-ena-delicatessen-market-sti-nea-york/attachment/h-anna-amp-ta-arancini/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(63) "Η Άννα και τα Arancini/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(22) "h-anna-amp-ta-arancini"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(438568)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:19:22"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:20:19"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2481)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/H-Anna-ta-Arancini-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/H-Anna-ta-Arancini-202x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(202)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/H-Anna-ta-Arancini-768x1143.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1143)
        ["large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/H-Anna-ta-Arancini-688x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(688)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/H-Anna-ta-Arancini-1032x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1032)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/H-Anna-ta-Arancini-1376x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1376)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Pizzeria «La Rosa»

Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού είναι απλωμένη στον αέρα ακόμη πριν στρίψει κανείς τη γωνία προς το πάρκινγκ, στο πίσω μέρος του εστιατορίου. Πίτσα και ιταλικό φαγητό στη Νέα Υόρκη, μια από τις κολώνες της γαστρονομικής κουλτούρας της πόλης. Ως φιλοξενούμενό τους στο βορειοανατολικό Bronx, η Άννα Μαρί και ο Άγγελος αποφάσισαν να μου δείξουν ένα από τα αγαπημένα τους στέκια για comfort food, 20’ μακριά με το αυτοκίνητο, στο New Rochelle, ένα ήσυχο και περιποιημένο προάστιο στα βόρεια της Νέας Υόρκης, μόλις 30’ με το τρένο από το Μανχάταν. Ζεστή ατμόσφαιρα, ξύλινα και όμορφα ταλαιπωρημένα από το χρόνο τραπέζια, ιταλικές κόκκινες αποχρώσεις στους τοίχους και στις χειροπετσέτες, κόκκινες αποχρώσεις στο φωτισμό και ένα ευχάριστο βουητό από τους πεινασμένους επισκέπτες, όλα ταιριάζουν στην αρχική επιθυμία.

Κάποιες κουβέντες στα ιταλικά ανάμεσα στους εργαζόμενους αλλά και στα ισπανικά από τους, απολύτως απαραίτητους εργαζόμενους στην εστίαση, συμπληρώνουν τη χαλαρή διάθεση στο χώρο. Η κουζίνα στο κέντρο του μαγαζιού φανερώνει και εξομολογείται την ιστορία του. Ο τοίχος με τα μπεζ πλακάκια από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι φιλοξενεί τον μεγάλο ξυλόφουρνο, ο οποίος πρωτολειτούργησε το 1926 ως φούρνος ψωμιού. Ο Matt (Matthew) DiGesu, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του «La Rosa» εδώ και 7 χρόνια μου εξηγεί πως, όταν μπήκε πρώτη φορά στο χώρο, δύο πράγματα του έκαναν θετική εντύπωση. Η μόνιμη μυρωδιά του ψημένου ψωμιού η οποία είχε ποτίσει τους τοίχους από ψησίματα ενός αιώνα και ο χειροποίητος, τούβλινος φούρνος, φτιαγμένος με τα καλύτερα πυρίμαχα υλικά της εποχής που φτιάχτηκε. Το μέγεθός του ήταν πολύ μεγάλο για τα σχέδια του Matt και αναγκάστηκε να γκρεμίσει περίπου το μισό φούρνο, αφήνοντας την πρόσοψη αναλλοίωτη και συλλέγοντας τα υπόλοιπα πυρίμαχα τούβλα, τα οποία αρκούν για το χτίσιμο ακόμη ενός νέου φούρνου, κάπου αλλού, ίσως, όπως μου εξομολογείται.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(438614)
      ["id"]=>
      int(438614)
      ["title"]=>
      string(68) "O Matt (Matthew) Di Gesu mprostà sto foùrno tis _Pizzeria La Rosa_"
      ["filename"]=>
      string(68) "O-Matt-Matthew-Di-Gesu-mprosta-sto-fourno-tis-_Pizzeria-La-Rosa_.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1730458)
      ["url"]=>
      string(117) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/O-Matt-Matthew-Di-Gesu-mprosta-sto-fourno-tis-_Pizzeria-La-Rosa_.jpg"
      ["link"]=>
      string(180) "https://www.travel.gr/food_and_drink/comfort-food-3-estiatoria-kai-ena-delicatessen-market-sti-nea-york/attachment/o-matt-matthew-di-gesu-mprosta-sto-fourno-tis-_pizzeria-la-rosa_/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(38) "Ο Matt/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(64) "o-matt-matthew-di-gesu-mprosta-sto-fourno-tis-_pizzeria-la-rosa_"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(438568)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:20:34"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:21:04"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2498)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(125) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/O-Matt-Matthew-Di-Gesu-mprosta-sto-fourno-tis-_Pizzeria-La-Rosa_-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(125) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/O-Matt-Matthew-Di-Gesu-mprosta-sto-fourno-tis-_Pizzeria-La-Rosa_-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(126) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/O-Matt-Matthew-Di-Gesu-mprosta-sto-fourno-tis-_Pizzeria-La-Rosa_-768x1151.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1151)
        ["large"]=>
        string(126) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/O-Matt-Matthew-Di-Gesu-mprosta-sto-fourno-tis-_Pizzeria-La-Rosa_-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(127) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/O-Matt-Matthew-Di-Gesu-mprosta-sto-fourno-tis-_Pizzeria-La-Rosa_-1025x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1025)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(127) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/O-Matt-Matthew-Di-Gesu-mprosta-sto-fourno-tis-_Pizzeria-La-Rosa_-1367x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1367)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο ίδιος έμαθε να αγαπάει το φαγητό και τις σπιτικές γεύσεις από πολύ μικρός, από τα μαγειρέματα της μητέρας του αλλά και της γιαγιάς του, στην περιοχή του Westchester. Μετανάστες από τη Σικελία, από το βορρά αλλά και τον νότο του νησιού, πάντρεψαν πολλές διαφορετικές γευστικές επιρροές. Ο ίδιος άρχισε να φτιάχνει pizza στην California πριν από 18 χρόνια, κρατώντας γερά τις βασικές γευστικές αξίες, τη σπιτική αίσθηση αλλά και τη διάθεση νέων ανακαλύψεων. Κάποια από τα αγαθά «πειράματα» που έκανε όταν ήρθε στο New Rochelle, είχαν τόση επιτυχία ώστε έγιναν απαραίτητα στον μόνιμο κατάλογο. Όπως η ψητή μελιτζάνα με την απίθανη κόκκινη σάλτσα και τα δύο διαφορετικά τυριά.

Και, μιλώντας για αυτή τη σάλτσα…Ο Matt χρησιμοποιεί μια μίξη από τις καλύτερες καλιφορνέζικες και σιτσιλιάνικες τομάτες για να φτιάξει τον βασικό λόγο για τον οποίο παρασύρθηκα και εγώ. Αυτήν την απίθανη, απλοϊκά μοιρασμένη αρωματικά και γευστικά, πασπαλισμένη μόνο με λίγο αλάτι και τίποτα άλλο, σάλτσα τομάτας. Η πίτσα φιλοξενεί μόνο αυτήν την εκδοχή της αλλά, άλλα πιάτα, όπως τα απίθανα κεφτεδάκια του, έχουν μια λίγο πειραγμένη εκδοχή, πασπαλισμένη με αρωματικά βότανα, ή η σάλτσα για τις μελιτζάνες στον ξυλόφουρνο, η οποία έχει αρωματιστεί με το απαραίτητο ψιλοκομμένο σκόρδο και λευκό κρεμμύδι. Το πολύ καλό ελαιόλαδο σε κάθε μαγείρεμα τελειοποιεί τη σπιτική αίσθηση και την ονειρική γεύση.

«Pizzeria La Rosa»
12 Russell Ave, New Rochelle, NY 10801
www.pizzerialarosa.com

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(438624)
      ["id"]=>
      int(438624)
      ["title"]=>
      string(21) "«The Four Horsemen»"
      ["filename"]=>
      string(21) "The-Four-Horsemen.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1573008)
      ["url"]=>
      string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/The-Four-Horsemen.jpg"
      ["link"]=>
      string(133) "https://www.travel.gr/food_and_drink/comfort-food-3-estiatoria-kai-ena-delicatessen-market-sti-nea-york/attachment/the-four-horsemen/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(52) "«The Four Horsemen»/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(17) "the-four-horsemen"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(438568)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:24:32"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:24:51"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2498)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/The-Four-Horsemen-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/The-Four-Horsemen-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/The-Four-Horsemen-768x1151.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1151)
        ["large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/The-Four-Horsemen-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/The-Four-Horsemen-1025x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1025)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/The-Four-Horsemen-1367x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1367)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	
		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(438628)
      ["id"]=>
      int(438628)
      ["title"]=>
      string(47) "Salata sèlino, karýdia, mènta, piave vecchio"
      ["filename"]=>
      string(45) "Salata-selino-karydia-menta-piave-vecchio.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1634416)
      ["url"]=>
      string(94) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Salata-selino-karydia-menta-piave-vecchio.jpg"
      ["link"]=>
      string(157) "https://www.travel.gr/food_and_drink/comfort-food-3-estiatoria-kai-ena-delicatessen-market-sti-nea-york/attachment/salata-selino-karydia-menta-piave-vecchio/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(110) "Σαλάτα με σέλινο, καρύδια, μέντα και piave-vecchio/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(41) "salata-selino-karydia-menta-piave-vecchio"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(438568)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:25:46"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:26:24"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2539)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(102) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Salata-selino-karydia-menta-piave-vecchio-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(102) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Salata-selino-karydia-menta-piave-vecchio-197x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(197)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(103) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Salata-selino-karydia-menta-piave-vecchio-768x1170.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1170)
        ["large"]=>
        string(103) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Salata-selino-karydia-menta-piave-vecchio-672x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(672)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(104) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Salata-selino-karydia-menta-piave-vecchio-1008x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1008)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(104) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Salata-selino-karydia-menta-piave-vecchio-1345x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1345)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

«The Four Horsemen»

Τελευταίο Σαββατοκύριακο στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, με είχε φάει η περιέργεια να επισκεφτώ ένα από τα, σχετικά νέα, (άνοιξε το 2015) συζητήσιμα στέκια για φαγητό από τη «σκηνή» της πόλης. Μια θέση στο μπαρ, μεσημέρι Σαββάτου σε αυτό το αόρατο εξωτερικά comfort place ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν για μένα αφού η επισκεψιμότητα και οι κρατήσεις βάζουν περιορισμούς στους πιο αυθόρμητους. Παρότι το όνομα παραπέμπει στη σκοτεινή ιστορία των τεσσάρων καβαλάρηδων από το Βιβλίο της Αποκάλυψης, ο εμπνευστής της ιδέας και συνιδιοκτήτης του wine bar James Murphy των LCD Soundsystem, έφτιαξε ένα ζεστό λόκαλ μαγαζί, απόλυτα ταιριαστό στη νεανική και απολύτως δημιουργική δυτική πλευρά του Brooklyn, στο Williamsburg.

Μικρά πιάτα χαρακτηρίζουν το μενού, το οποίο ανανεώνεται τακτικά και η προτάσεις για τη συνοδευτική οινική επιλογή από το έμπειρο προσωπικό, έχουν κάνει το The Four Horsemen μια αποκάλυψη. Γεύσεις απλές, καθαρές, βολβοί, αρωματικά βότανα, ξηροί καρποί, φλύδες παλαιωμένων τυριών, σοταρισμένα λαχανικά, ιαπωνικές πινελιές και όλα αυτά και άλλα πολλά, αφού όπως είπαμε το μενού αλλάζει διαρκώς, συνοδεία μιας πολύ μεγάλης γκάμας φυσικών κρασιών από κάθε γωνιά του οινικού φάσματος και υπό τη σκέπη του αστεριού Michelin που πρωτοαπέκτησε το 2019. Μερικά από τα καλύτερα στοιχεία του The Four Horsemen είναι η εγγύτητα με τους άλλους επισκέπτες, τα πιάτα τα οποία προτρέπουν σε μοίρασμα, η ευκολία γνωριμίας και συζήτησης με καινούριους ανθρώπους, κάτι πολύ συνηθισμένο στη Νέα Υόρκη, έτσι κι αλλιώς και οι τελευταίες ώρες τα βράδια πριν το κλείσιμο όπου cocktail, φανταστικά επιδόρπια και μουσικές αναμιγνύονται στην τέλεια βραδινή έξοδο.

«The Four Horsemen»
295 Grand st, Brooklyn, NY 11211
www.fourhorsemenbk.com

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(438637)
      ["id"]=>
      int(438637)
      ["title"]=>
      string(59) "Diakosmitikà, kallyntikà & vòtana, òla apò tin Ellàda"
      ["filename"]=>
      string(53) "Diakosmitika-kallyntika-votana-ola-apo-tin-Ellada.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1384088)
      ["url"]=>
      string(102) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Diakosmitika-kallyntika-votana-ola-apo-tin-Ellada.jpg"
      ["link"]=>
      string(169) "https://www.travel.gr/food_and_drink/comfort-food-3-estiatoria-kai-ena-delicatessen-market-sti-nea-york/attachment/diakosmitika-kallyntika-amp-votana-ola-apo-tin-ellada/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(126) "Διακοσμητικά, καλλυντικά, βότανα, όλα από την Ελλάδα/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(53) "diakosmitika-kallyntika-amp-votana-ola-apo-tin-ellada"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(438568)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:29:55"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-13 10:30:26"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2549)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(110) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Diakosmitika-kallyntika-votana-ola-apo-tin-Ellada-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(110) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Diakosmitika-kallyntika-votana-ola-apo-tin-Ellada-196x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(196)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(111) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Diakosmitika-kallyntika-votana-ola-apo-tin-Ellada-768x1174.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1174)
        ["large"]=>
        string(111) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Diakosmitika-kallyntika-votana-ola-apo-tin-Ellada-670x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(670)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(112) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Diakosmitika-kallyntika-votana-ola-apo-tin-Ellada-1005x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1005)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(112) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Diakosmitika-kallyntika-votana-ola-apo-tin-Ellada-1339x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1339)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

«Athena Gourmet Market & Under Pressure Coffee»

Από το Πάσχα του 2024, το «Athena Gourmet Market» ανοίγει μια καινούρια πόρτα στο δωμάτιο της Διασποράς της Νέας Υόρκης και ιδιαίτερα της πασίγνωστης Αστόρια. Ακριβώς κάτω από τον υπέργειο σταθμό του Dittmars Blvd και των γραμμών N & W, μοιάζει σαν να γυαλίζει από μακριά. Ο Γιάννης Σταυρόπουλος με καταγωγή από τη Ναυπακτία, μαζί με τους συνέταιρούς του Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Γυρνά και Πέτρο Μάλο, εμπνεύστηκαν και άνοιξαν ένα συνδυασμό μίνι μάρκετ με ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, πρατήριο άρτου αλλά και σφολιατοειδών, σημείου πώλησης φρεσκομαγειρεμένων ελληνικών φαγητών αλλά και ποιοτικού καφέ, όλα σε ένα. Η Ξανθή Τσέλιου, με καταγωγή από την Κεφαλονιά και τη Λαμία, ξεκινά να μαγειρεύει από τις 4:30’ το πρωί , ετοιμάζοντας κοκκινιστό, γεμιστά με κιμά, παστίτσιο, αλλά και βίγκαν εκδοχές, ακολουθώντας την τάση της εποχής.

Η Ξανθή με ξεναγεί με χαρά στη μικρή κουζίνα όπου ετοιμάζεται να αβγοκόψει τη σημερινή κοτόσουπα, περιγράφοντάς μου την καθημερινότητά της. Το market, έχοντας πάνω από 1200 κωδικούς σε διαφορετικά προϊόντα, από παξιμάδια, μπαχαρικά, ελαιόλαδα premium, σάλτσες, κατεψυγμένα λαχανικά, 14 είδη τυριού φέτας, 12 διαφορετικά είδη ελιών και άλλων πολλών, δίνει σε κάποια σημεία του την αίσθηση ότι εδώ μπορείς να βρεις κάποια πράγματα πιο εύκολα από την Ελλάδα. Οι τέσσερις συνέταιροι δηλώνουν ανοιχτοί σε νέα προϊόντα και η αναζήτησή τους είναι διαρκής. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται και μια επέκταση προς το οινικό κομμάτι και η γωνιά του μέσα στο πολύ όμορφο και μοντέρνο κατάστημα είναι ήδη προμελετημένη.

Πριν φύγω, αφήνομαι πίσω στην καρέκλα από το μοναδικό ελεύθερο τραπέζι που βρέθηκε έξω, κάτω από τον καυτό ήλιο του Νοεμβρίου, με τη σκιά του τρένου ψηλά, καθώς κινείται πάνω από τον αυτοκινητόδρομο, απολαμβάνοντας ένα διπλό espresso από το Under Pressure Café, το απόλυτο σημείο συνάντησης της ελληνικής κοινότητας σε αυτό το νέο στέκι της Αστόρια.

«Athena Gourmet Market» (& Under Pressure Coffee)
23-38 31st St, Astoria, NY 11105
athena.market/astoria-store

Διαβάστε ακόμα:

Νέα Υόρκη: 25 premium εμπειρίες στην «Πόλη των Πόλεων»

Ταξίδι στη Νέα Υόρκη: Κορυφαίες εμπειρίες σε μία από τις ωραιότερες μητροπόλεις του κόσμου

5+1 ταινίες που υμνούν το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη