Η Δράμα αποτελεί ανερχόμενο γαστρονομικό και οινικό προορισμό και όχι άδικα. Από τα πλούσια αμπέλια που ευνοούνται από το ιδιαίτερο μικροκλίμα, παράγονται βραβευμένα κρασιά, ενώ αγνές πρώτες ύλες απογειώνουν την τοπική γαστρονομία, που συνδυάζει παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονες επιρροές.
Βρεθήκαμε πρόσφατα στην όμορφη Δράμα, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Γαστρονομίας – Γη του Διονύσου» (20-22/9/2024), όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τέσσερις επιχειρήσεις – «διαμαντάκια», που διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους, αλλά και για τον τρόπο που προβάλλουν και ενισχύουν τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής.
Οινοποιείο Costa Lazaridi
Αρχικά, επισκεφθήκαμε το φημισμένο Οινοποιείο Costa Lazaridi στο χωριό Αδριανή, 15 χλμ. από την πόλη της Δράμας. Πρόκειται για ένα από τα πλέον καταξιωμένα οινοποιεία της χώρας που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη της Δράμας ως κορυφαίου οινολογικού προορισμού. Η ιστορία του ξεκινάει το 1979 όταν ο Κώστας Λαζαρίδης, διακρίνοντας το οινολογικό δυναμικό της περιοχής, εγκαθιστά στον Ξηροπόταμο -στις πλαγιές του Φαλακρού όρους- τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας.
Ακολούθησε η εποχή της οινοποίησης και της εμφιάλωσης με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση, σε συνδυασμό -πάντα- με τις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση. Οι αμπελώνες του Domaine Costa Lazaridi εκτείνονται σε μια έκταση περίπου 2.800 στρεμμάτων, όπου καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Merlot και Cabernet Sauvignon κ.α. Το κλίμα της περιοχής, με τις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και εδάφους, ευνοεί την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Το οινοποιείο παράγει μια πλούσια γκάμα κρασιών, συμπεριλαμβανομένων των εμβληματικών σειρών «Amethystos», «Chateau Julia», «Οινότρια Γη».
Επιπλέον, η επιχείρηση έχει επεκταθεί και στην παραγωγή αποσταγμάτων, με το τσίπουρο και το ούζο να κατέχουν σημαντική θέση, αλλά και βαλσάμικων ξιδιών. Με σεβασμό στην παράδοση και διαρκή καινοτομία όλα αυτά τα χρόνια, το Domaine Costa Lazaridi έχει κερδίσει πολλές διεθνείς διακρίσεις, αναδεικνύοντας την ποιότητα του ελληνικού κρασιού και καθιερώνοντας την περιοχή της Δράμας στον οινολογικό χάρτη της χώρας. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο για το κοινό, με οργανωμένες περιηγήσεις.
Domaine Costa Lazaridi
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2521082231
Ελαιοτριβείο Μαλέας
Στη συνέχεια, κινηθήκαμε προς το Δοξάτο, 11,5 χλμ. νοτιοανατολικά της Δράμας, όπου είδαμε ότι η αγάπη για την παραγωγή ελαιόλαδου μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο λόγος για το βιολογικό Ελαιοτριβείο Μαλέας. Μια οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς, που συνδυάζει παράδοση και σύγχρονες τεχνολογίες.
Οι ρίζες της οικογένειας προέρχονται από την Πελοπόννησο από όπου προέρχονται και τα πρώτα δεντρύλλια ελιάς που έφτασαν στην περιοχή. Σήμερα, στα κτήματα της οικογένειας καλλιεργούνται ελαιόδεντρα ποικιλιών Χαλκιδικής και Μεγάρων. Από αυτά παράγεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και πράσινες βρώσιμες ελιές. Αμέσως μετά τη συγκομιδή οι ελιές μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο, όπου ξεκινάει η «μυσταγωγία» της παραγωγής του ελαιόλαδου, στα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα με χρήση όλων των πρότυπων προστασίας για την εξασφάλιση ενός άριστου αποτελέσματος.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό τους, που παράγεται με σεβασμό στην παράδοση και τις μεθόδους του παρελθόντος, αποτελεί θεμέλιο της τοπικής κουζίνας και της μεσογειακής διατροφής. Η ποιότητα του ελαιόλαδου αναδεικνύει τη γεύση των τοπικών πιάτων, προσφέροντας μια πλούσια γαστρονομική εμπειρία. Τα προϊόντα που παράγονται περιλαμβάνουν βιολογικά ελαιόλαδα, μονοποικιλιακά λάδια, καθώς και διάφορα dressing και ελιές, όπως γεμιστές με μπούκοβο και πάστα ελιάς.
Το ελαιοτριβείο είναι επισκέψιμο, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και να γευτούν τα προϊόντα συνδυάζοντάς το με τη γνώση. Σήμερα, το χρυσοπράσινο ελαιόλαδο Μαλέας, με πλούσια γεύση και άρωμα, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σημασία της τοπικής γαστρονομίας.
Το χαλβαδοποιείο «Ελευθερίου»
Επόμενη στάση νοτιότερα, 15 χλμ από Δράμα, κοντά στο χωριό Άγιος Αθανάσιος. Εδώ λειτουργεί ένα από τα πιο φημισμένα και παλαιότερα εργαστήρια παραγωγής παραδοσιακού χαλβά στην Ελλάδα. Χειροποίητου και μαστιχάτου. Η ιστορία του χαλβαδοποιείου «Ελευθερίου» ξεκινάει πριν από έναν αιώνα περίπου, όταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος από την Καππαδοκία, έφτασε πρόσφυγας στη Δράμα και άνοιξε το πρώτο του εργαστήριο σε ένα ξύλινο παράπηγμα. Αυτή ήταν η αρχή μιας δύσκολης αλλά γλυκιάς πορείας, που συνεχίζουν έως σήμερα οι απόγονοί του.
Από το δύσκολο ξεκίνημα πολλά βέβαια μπορεί να άλλαξαν, όχι όμως η παρασκευή του μαστιχάτου χαλβά με την αυθεντική παραδοσιακή μέθοδο, που απαιτεί επιμονή και αλλεπάλληλα ζυμώματα του μείγματος του ταχινιού με τη γλυκόζη και το εκχύλισμα της χαλβαδόριζας (τσουένι). Το αποτέλεσμα βέβαια δικαιώνει τον κόπο, με ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας που συνδυάζει απόλυτα την παράδοση με την ποιότητα. Με πάνω από έναν αιώνα ιστορίας, το χαλβαδοποιείο παράγει χαλβά εξαιρετικής ποιότητας, με αγνά υλικά και παραδοσιακές συνταγές, προσφέροντας ένα προϊόν που αντανακλά την αυθεντική ελληνική γεύση: κλασικό χαλβά (βανίλιας, κακάου κ.α.), με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, κράνμπερι, πορτοκάλι, βελγική σοκολάτα Callebaut κ.α.
Το χαλβαδοποιείο είναι επισκέψιμο για το κοινό, δίνοντας την ευκαιρία ξενάγησης στην πλούσια παράδοση της χειροποίητης παραγωγής χαλβά. Ενός προϊόντος που έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στη γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας.
Ζυθοποιείο Johnnies’ Beer
Τέλος, βρεθήκαμε στη μικροζυθοποιία Johnnies’ Beer, πριν το χωριό Μικροχώρι 6 χλμ. απόσταση από τη Δράμα. Μία νέα και καινοτόμα επιχείρηση (Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας) που έχει αναδείξει την περιοχή στον χάρτη της ελληνικής ζυθοποιίας. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της με κορυφαίο εξοπλισμό που εξασφαλίζει τη βέλτιστη χρήση υψηλής ποιότητας πρώτων υλών. Η Johnnies’ Beer παράγει φρέσκια, μη παστεριωμένη μπίρα, δίνοντας έμφαση στη δημιουργικότητα και στην αγάπη για το προϊόν. Οι γεύσεις τους (Lager, Pilsner) προσφέρουν κάτι διαφορετικό και μοναδικό, προσελκύοντας τους λάτρεις της μπίρας.
Η Johnnies’ Beer γεννήθηκε όταν μια παρέα «Γιάννηδων» απολάμβανε τοπικούς μεζέδες στο κέντρο της πόλης. Τότε, ο ιδιοκτήτης Ιωάννης Ετόγλου έριξε την ιδέα «Η Δράμα φημίζεται για τα κρασιά της. Γιατί να μην έχει και τη μπίρα της;». Και κάπως έτσι, έγινε το ξεκίνημα το 2016 με στόχο την παραγωγή ενός προϊόντος που θα αντανακλά τον τοπικό χαρακτήρα και τις διεθνείς τάσεις.
Το ζυθοποιείο παράγει μπίρες μικρής κλίμακας, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών και στην προσεκτική διαδικασία ζύμωσης. Χρησιμοποιούνται αγνά υλικά, όπως επιλεγμένες ποικιλίες λυκίσκου και βύνης, καθώς και νερό από την πλούσια σε φυσικούς πόρους περιοχή, που συμβάλλει στην ξεχωριστή γεύση των προϊόντων.
Η Johnnies’ Beer έχει κερδίσει τη φήμη της στην τοπική αγορά, αλλά και ευρύτερα, χάρη στην προσοχή στη λεπτομέρεια και στην αφοσίωση στην παραδοσιακή ζυθοποιία, καθιστώντας την μία από τις σημαντικές παρουσίες στη μικροζυθοποιία της Ελλάδας.
Φεστιβάλ Γαστρονομίας
Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Δράμας – «Γη του Διονύσου», πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχή χρονιά (20-22/9/2024) στον κεντρικό δημοτικό κήπο της πόλης, με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς της περιοχής. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο δήμος Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, η Ένωση Ξενοδόχων και ο Σύλλογος Επισιτιστών Δράμας. Για την εξόρμησή σας στον πανέμορφο νομό Δράμας, μπορείτε να ενημερωθείτε επίσης από τον πλήρη οδηγό visit-drama της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας. Από τους καλύτερους διαδικτυακούς οδηγούς στη χώρα.
Πληροφορίες:
Visit Drama
Διαβάστε ακόμα:
Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό στη Δράμα
Μια οικογένεια στη Δράμα «απογειώνει» τα μανιτάρια της Ελατιάς