Η γαστρονομία και οινολογία της Έδεσσας αποτελούν ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο για να επισκεφθείτε σύντομα αυτή την ιδιαίτερη και γοητευτική πόλη. Η περιοχή, που παραμένει πανέμορφη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία γεμάτη αυθεντικότητα και παράδοση. Τα τοπικά προϊόντα, που έχουν τις ρίζες τους σε βάθος χρόνου, αποκαλύπτουν μια μοναδική γεύση που συνδέεται με την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής. Από τα παραδοσιακά εδέσματα μέχρι τα φημισμένα κρασιά της, η Έδεσσα προσκαλεί τον επισκέπτη να εξερευνήσει την πλούσια γαστρονομική της κληρονομιά και να απολαύσει τις γεύσεις που έχουν διατηρηθεί ανέπαφες μέσα στους αιώνες.

7

Τοπικά προϊόντα, γαστρονομία και κρασιά

Η Έδεσσα εκτός από τους καταρράκτες της φημίζεται και για τα κεράσια Βοδενών, από τα οποία φτιάχνουν γλυκό κουταλιού. Όταν αρχίζει η ανθοφορία των δέντρων (τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου) οργανώνονται οι Δρόμοι του Κερασιού στην περιοχή των Καταρρακτών. Στον Μύλο της Γεύσης, στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού, γίνεται καθημερινή ενημέρωση και παρουσιάζονται συνταγές και γλυκά με κεράσια. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, επίσης, διαδρομές με ποδήλατα ή με τα πόδια προς την αρχαία Έδεσσα ανάμεσα στις αρχαίες άγριες κερασιές. Ντόπιοι και επισκέπτες αγαπούν τις «φλογέρες», παραδοσιακό τραγανό φύλλο σφολιάτας τυλιγμένο γύρω από κρέμα, περιχυμένο με σιρόπι. Ένα άλλο τοπικό γλυκό είναι τα κουρκουμπίνια.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(230856)
      ["id"]=>
      int(230856)
      ["title"]=>
      string(21) "EDESSA GASTRONOMIA 12"
      ["filename"]=>
      string(32) "EDESSA-GASTRONOMIA-12-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(722811)
      ["url"]=>
      string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/EDESSA-GASTRONOMIA-12-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/oi-fimismenes-flogeres-tis-edessas-ana/attachment/edessa-gastronomia-12-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(112) " Οι φημισμένες φλογέρες της Έδεσσας/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(23) "edessa-gastronomia-12-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(230843)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-05-18 07:22:17"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-05-18 07:29:54"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1708)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/EDESSA-GASTRONOMIA-12-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/EDESSA-GASTRONOMIA-12-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/EDESSA-GASTRONOMIA-12-768x1151.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1151)
        ["large"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/EDESSA-GASTRONOMIA-12-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/EDESSA-GASTRONOMIA-12-1025x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1025)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/05/EDESSA-GASTRONOMIA-12-1366x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1366)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η Αλμωπία, ανάμεσα στα όρη Βόρας και Πάϊκο, είναι γνωστή για την πάπρικα, το καυτερό μπούκοβο, τα κάστανα από το Πάϊκο και τις μπαχοβίτικες πιπεριές. Στην περιοχή καλλιεργείται η τοπική ποικιλία Αμάσσι ή Όψιμο Εδέσσης και η ποικιλία Νεγκόσα που δίνει φημισμένα μαύρα κρασιά. Παράγεται και καλό τσίπουρο. Στους πρόποδες του Πάικου βρίσκεται ο αμπελώνας του κτήματος Αλεξανδρίδη, όπου μπορείτε να κάνετε γευσιγνωσία. Στους Νερόμυλους Aλμωπίας και στο Λουτράκι (Λουτρά Πόζαρ) έχει αμπελώνες το Zin Ideos, όπου επίσης θα κάνετε επίσκεψη και οινογνωσία.

Διαβάστε ακόμα:

Η Έδεσσα ως γαστρονομικός προορισμός -Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό

Long weekend στην Έδεσσα: Δραστηριότητες για κάθε τύπο ταξιδιώτη

Εξερευνώντας τα αξιοθέατα της Έδεσσας