Ο Γιώργος Χατζηπαράσχος φέτος συμπληρώνει 87 χρόνια ζωής και 75 χρόνια εμπειρίας στη δημιουργία χειροποίητου φύλλου. Είναι ο μοναδικός παραγωγός στην Κρήτη και ένας από τους ελάχιστους σε όλη την Ελλάδα, που ακολουθεί μία παραδοσιακή τεχνική η οποία απαιτεί μεθοδικότητα και μαεστρία.

8

Αρχικά, δημιουργεί το φύλλο με τρία μόλις υλικά (αλεύρι, αλάτι, νερό). Έπειτα, για να ανοιχτεί σωστά πρέπει να τιναχτεί στον αέρα σε κυκλική περιστροφή και με γρήγορες κινήσεις που παραπέμπουν σε χορογραφία, να καταλήξει στο τραπέζι παρασκευής ως ένας μικρός θόλος. Πλέον, το φύλλο είναι έτοιμο να πάρει την τελική του μορφή. Η διαδικασία αυτή δεν είναι μόνο οπτικά εντυπωσιακή αλλά αφήνει ένα έντονο αποτύπωμα στην βαθιά μελωμένη γεύση του κανταΐφιού. Είναι βέβαιο πως θα πάθετε έναν μίνι έρωτα και θα νιώσετε πως δοκιμάζετε για πρώτη φορά το, κατά τα άλλα δημοφιλές, γλυκό. Εκτός, βέβαια, από το φημισμένο κανταΐφι, αξίζουν της προσοχής σας και τα υπόλοιπα σιροπιαστά γλυκίσματα που μπορείτε να δοκιμάσετε εδώ, όπως πχ τα μπακλαβαδάκια που θα βρείτε στην είσοδο ακριβώς μπροστά από το ταμείο.

Ο Γιώργος Χατζηπαράσχος, είναι μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία, ένα πρόσωπο που μαρτυρά μία ζωή γεμάτη από εμπειρίες. Όπως λέει και το κλισέ, αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να επινοηθεί. Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’40 όταν ως παιδί, άρχισε να απασχολείται σε ένα ζαχαροπλαστείο που άνηκε σε συγγενικό του πρόσωπο. Τότε, ήταν δεν ήταν 12 ετών. Η επιχείρηση ήταν τριώροφη και έτσι το πρωί δούλευε στο μαγαζί ενώ το βράδυ έμενε στον πρώτο όροφο. Ήταν κατά ένα τρόπο, εσώκλειστος σε μία πολύ πειθαρχημένη πραγματικότητα. Όταν ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσει τη στρατιωτική του θητεία αποχώρησε από την επιχείρηση. Η γνώση, ωστόσο, που είχε αποκτήσει ήταν τεράστια και για αυτό τον λόγο, αμέσως μετά το τέλος της θητείας του, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του εργαστήριο, χωρίς να μπορεί ποτέ να φανταστεί ότι θα εξελιχθεί σε οικογενειακή επιχείρηση που θα κέρδιζε το στοίχημα του χρόνου.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(16901)
      ["id"]=>
      int(16901)
      ["title"]=>
      string(8) "_M9A4263"
      ["filename"]=>
      string(18) "M9A4263-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(263663)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4263-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(95) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ergastirio-giorgoy-chatziparaschoy-to/attachment/_m9a4263/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(81) "Ο Παρασκευάς Χατζηπαράσχος/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "_m9a4263"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(16888)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-08-16 10:08:10"
      ["modified"]=>
      string(19) "2021-08-16 10:23:15"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4263-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4263-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4263-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4263-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4263-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4263-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Εμείς επισκεφτήκαμε τον θρυλικό πλέον χώρο, ένα καλοκαιρινό πρωινό και προς ευχάριστη έκπληξή μας συναντήσαμε επί το έργον τρεις γενιές. Τον μπαμπά και ιδιοκτήτη Γιώργο, τον γιο του Παρασκευά και τον εγγονό του, επίσης, Γιώργο. Πολύτιμος σύμμαχος και στήριγμα όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί φυσικά η σύζυγος του κ. Παράσχου, Κατερίνα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(16925)
      ["id"]=>
      int(16925)
      ["title"]=>
      string(8) "_M9A4317"
      ["filename"]=>
      string(18) "M9A4317-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(396217)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4317-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(95) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ergastirio-giorgoy-chatziparaschoy-to/attachment/_m9a4317/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(75) "Ο Γιώργος Χατζηπαράσχος/Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "_m9a4317"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(16888)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-08-16 10:09:28"
      ["modified"]=>
      string(19) "2021-08-16 10:21:57"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4317-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4317-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4317-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4317-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4317-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4317-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Όλοι μαζί κινούνται στο λευκό, ενιαίο και ψηλοτάβανο εργαστήριο, σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, με αγάπη και συνέπεια, που τους κάνει να μην φαίνονται σαν αληθινοί άνθρωποι, αλλά σα να ξεπήδησαν από μία παλιά, ασπρόμαυρη φωτογραφία. Σέβονται απόλυτα τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνονται και είναι ιδιαιτέρως περήφανοι που έχουν καταφέρει να αντισταθούν στο βιομηχανοποιημένο κανταΐφι που έχει κυριαρχήσει στην αγορά. Όπως μας ενημερώνει ο Παρασκευάς Χατζηπαράσχος: «Είναι δύσκολη η εξίσωση. Εμείς μπορούμε να παράγουμε 25 κιλά φύλλο την ημέρα, μία μηχανή μπορεί να παράξει έως και 60 κιλά φύλλο την ώρα. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τα μεγέθη αλλά μπορείς να συγκρίνεις το τελικό αποτέλεσμα στις γεύσεις των δύο γλυκών, όπου δεν έχει καμία σχέση η μία με την άλλη».

Αυτή η αξέχαστη γεύση έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη βιωσιμότητα του εργαστηρίου, με τις θετικές εντυπώσεις από στόμα σε στόμα να είναι ασταμάτητες και συνεχείς. Ο Παρασκευάς Χατζηπαράσχος υποστηρίζει πως ο τουρισμός υπήρξε ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του εργαστηρίου. «Τη δεκαετία του ’80, όταν άνθισε ο τουρισμός στην Κρήτη και άρχισαν να κατασκευάζονται μαζικά ξενοδοχεία, γνωρίσαμε την αναγνώριση. Έπειτα, όταν σταμάτησαν να κατασκευάζονται τα ξενοδοχεία, εμείς είχαμε ήδη καθιερωθεί στη συνείδηση των τουριστών ενώ παράλληλα είχαμε κερδίσει την προσοχή των εντύπων και των εκπομπών ανά τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια μας έχει βοηθήσει πολύ και το Youtube. Έχουν ακούσει για εμάς σε απίθανους τόπους που δε μπορείς να φανταστείς. Έχει έρθει κόσμος εδώ από την Κολομβία, το Μεξικό, την Αλάσκα, το Ιράν, τον Καναδά. Πριν αρκετά χρόνια, μας αφιέρωσε η παρουσιάστρια της πιο γνωστής εκπομπής μαγειρικής στην Αργεντινή ένα ολόκληρο επεισόδιο. Τους επισκέπτες από Ευρώπη και Αμερική τους εξαιρώ γιατί ήταν από τους πρώτους που μας ανακάλυψαν».

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(16921)
      ["id"]=>
      int(16921)
      ["title"]=>
      string(8) "_M9A4302"
      ["filename"]=>
      string(18) "M9A4302-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(372982)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4302-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(95) "https://www.travel.gr/food_and_drink/ergastirio-giorgoy-chatziparaschoy-to/attachment/_m9a4302/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "2"
      ["description"]=>
      string(63) "Ο μπαμπάς Γιώργος Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "_m9a4302"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(16888)
      ["date"]=>
      string(19) "2021-08-16 10:09:15"
      ["modified"]=>
      string(19) "2021-08-16 10:26:54"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4302-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4302-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4302-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4302-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4302-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2021/08/M9A4302-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Το παραδοσιακό αυτό εργαστήριο στεγάζεται σε ένα επιβλητικό ενετικό αρχοντικό στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και κόντρα στις δυσκολίες που έφερε η πανδημία και τον ανταγωνισμό της αγοράς, καταφέρνει να λειτουργεί κανονικά όλο τον χρόνο, ακόμα και τον χειμώνα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ο κ. Χατζηπαράσχος έχει δεχθεί προτάσεις συνεργασίας από μεγάλους ομίλους ακόμα και προτάσεις εξαγοράς, όμως, ήταν πάντα αρνητικός καθώς το ρίσκο της διάδοχης κατάστασης να είναι εις βάρος της ποιότητας των γλυκών, ήταν πάντα κάτι παραπάνω από πιθανό. Και ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στην ποιοτική ζαχαροπλαστική, δε θα μπορούσε ποτέ να συμβιβαστεί μία τέτοια προοπτική.

Εργαστήριο Γιώργου Χατζηπαράσχου – Βερνάρδου 30, Ρέθυμνο Κρήτης