Εφαλτήριο για κοντινές στην πρωτεύουσα αποδράσεις, χαλαρά Σαββατοκύριακα, ακόμη και αυθημερόν εκδρομές για μπάνιο σε υπέροχες ακρογιαλιές και φαγητό πλάι στη θάλασσα ή μέσα στη δροσιά των ορεινότερων χωριών, η περιοχή γύρω από τη δημοφιλή όλο το χρόνο και αγαπημένη όλων των ηλικιών Χαλκίδα, αξίζει μια θέση στην ταξιδιωτική μας ατζέντα και κρύβει πολλά διαμαντάκια σε κοντινή απόσταση.
Καταπληκτικές παραλίες, οργανωμένες ή μη, παραθαλάσσιοι οικισμοί με χρυσαφιά ηλιοβασιλέματα, όμορφα χωριά με φιλικούς κατοίκους έτοιμους ν΄ ανταλλάξουν μια πρόσχαρη «καλημέρα» στις πλατείες, και παντού ανάμεσα σ΄αυτά, bar και καφέ όλο κίνηση και κέφι και ποιοτικά στέκια για απολαυστικό φαγητό σε χορταστικές μερίδες. Είτε προτιμάτε το ψάρι και τους τσιπουρομεζέδες, είτε λαχταριστά κρέατα σούβλας με ντόπιες πατάτες, είτε είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε τις ατέλειωτες νόστιμες εκδοχές των μανιταριών, οι γεύσεις της Εύβοιας ικανοποιούν όλα τα γούστα και εκπλήσσουν με πρωτότυπα μαγειρέματα και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.
Στην επόμενη εξόρμησή σας στο αγαπημένο νησί και την πρωτεύουσά του, αξίζει μια στάση για φαγητό στις παρακάτω διευθύνσεις, όλες σε απόσταση το πολύ μισής ώρας από τη δημοφιλή Χαλκίδα.
Ολόφρεσκα θαλασσινά και ουζομεζέδες στη Νέα Αρτάκη
Ολοζώντανη, με τον Ευβοϊκό στα πόδια της και με ένα ολοκαίνουργιο, πεζοδρομημένο παραλιακό μέτωπο να ολοκληρώνεται σταδιακά, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εύβοιας, δεν έχει μόνο το πλεονέκτημα της εγγύτητας στη Χαλκίδα. Προσφέρει κι ένα ειδυλλιακό σκηνικό για απογευματινές καλοκαιρινές βόλτες που κλείνουν με τσούγκρισμα ποτηριών με ουζάκι και άλλα ντόπια εκλεκτά αποστάγματα, ολόφρεσκα θαλασσινά, πρωτότυπους τοπικούς μεζέδες που ξαφνιάζουν και απολαυστική θέα ως το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο λιμανάκι της. Η Νέα Αρτάκη έχει πλέον καθιερωθεί ως must προορισμός για νόστιμα οστρακοειδή και ψαρικά και τα άφθονα ταβερνάκια που απλώνουν τα τραπέζια τους στην προκυμαία δελεάζουν με την ποικιλία των πιάτων τους.
Αχιβάδες, μύδια, χταποδάκι στα κάρβουνα, χτένια και καλαμαράκια, μικρά και μεγάλα ψάρια στο τηγάνι και στα κάρβουνα, γαρίδες μαγειρεμένες με όλους τους τρόπους – από πλούσιες γαριδομακαρονάδες και σαγανάκια όλο γεύση ως τυλιγμένες σε φωλιές κανταϊφιού συνοδεία chutney – γεμίζουν τραπέζια, ταιριάζονται με δροσερές σαλάτες και χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες που παράγονται στο νησί και συνοδεύονται με ούζο και τσίπουρο, επίσης από την Εύβοια. Αξίζει να δοκιμάσετε μια συνταγή που ταξίδεψε ως εδώ από τη Μικρά Ασία πριν 100 χρόνια, την ομελέτα με γαύρο, ένα συνδυασμό ασυνήθιστο αλλά γευστικό και ελαφρύ, όπως και τις μελιτζάνες που πανάρονται με αλεύρι, αυγό και τυρί πριν τηγανιστούν και σερβιριστούν με μαϊντανό. Μην παραλείψετε να τιμήσετε και το γεμάτο αρώματα, εξαιρετικό ούζο «Avantes 100% Εξ Αποστάξεως», που παράγεται με αργή απόσταξη σε παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα κοντά στη Δροσιά Ευβοίας.
Όσο για την επιλογή ταβέρνας, αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση με τα καλοφροντισμένα τραπέζια πλάι στη θάλασσα και τους λαχταριστούς μεζέδες που δελεάζουν με τη μυρωδιά τους. Από τα παλαιότερα και πιο αξιόπιστα ονόματα στο παραλιακό μέτωπο, με σταθερή την προτίμηση των ντόπιων, αξίζει να δοκιμάσετε τα πιάτα των Κληματαριά, Τέσκος, Μπαρσάκης, Νικόλας και 10 βήματα στην άμμο. Και μια ευχάριστη έκπληξη για όσους θέλουν κάτι διαφορετικό από τα ψαρικά: το πραγματικά πολύ καλό ιταλικό εστιατόριο Mangio, που τώρα κλείνει ένα χρόνο λειτουργίας, προσφέρει εν μέσω των ουζερί, πανάλαφρες πίτσες σε ξυλόφουρνο σε μια ποικιλία πρωτότυπων συνδυασμών υλικών, καλοφτιαγμένα, μεστά πιάτα ζυμαρικών – δοκιμάστε τις ταλιατέλες ραγού – και ιδιαίτερα ορεκτικά.
Διεύθυνση για όλα τα παραπάνω: Παραλία Νέας Αρτάκης
«Αλάτι» για ψαροφαγία αξιώσεων
Στο χάρτη θα τη δείτε ως Άγιος Νικόλαος, στους ντόπιους είναι όμως γνωστή ως Μπούρτζι και πρόκειται για μία από τις περιοχές που παρακολουθήσαμε στις τηλεοπτικές οθόνες το καλοκαίρι του 2020 να πλήττονται δραματικά από την πλημμύρα «Θάλεια». Κάτοικοι και μαγαζιά ορθοπόδησαν δίνοντας το δικό τους αγώνα κι έτσι σήμερα τίποτα δεν θυμίζει τις άσχημες μέρες που πέρασε η τόσο εύφορη αυτή περιοχή, που βρίσκεται μόλις 10΄ από τη Χαλκίδα. Στην παραλία της δεν θα έρθετε για μπάνιο, αλλά για το υπέροχο, γαλήνιο ηλιοβασίλεμα, που ιδανικά θα απολαύσετε από τα τραπέζια της ψαροταβέρνας Αλάτι πάνω στο κύμα. Βέβαια τα πιάτα του ταλαντούχου σεφ Βαγγέλη Μπιθικούκη – τρίτη γενιά στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, που διαποτίστηκε από το μικρόβιο της μαγειρικής δίπλα στη γιαγιά Δήμητρα και την περίφημη στην περιοχή ψαρόσουπά της – κινούνται περισσότερο σε επίπεδο εστιατορίου, όπως διαπιστώνει κανείς δοκιμάζοντας πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες και καλοψημένα ψάρια που προμηθεύονται μόνο από ντόπιους ψαράδες.
Το μενού ακολουθεί την εποχικότητα της πρώτης ύλης και ο σεφ την οικογενειακή παράδοση και τις πρακτικές που διδάχθηκε δίπλα στους παππούδες αλλά και σπουδάζοντας τη μαγειρική τέχνη, κι έτσι η εμπειρία του χθες συνδυάζεται με τις σημερινές τάσεις σε κάθετί που φτάνει στο τραπέζι. Ελαφροτηγανισμένα καλαμάρια, καρπάτσο από λαβράκι ανοιχτής θάλασσας, ντόπια βιολογική φάβα με ρέγγα σε πήλινο, «σαρδέλες γκαστρωμένες» με μια πλούσια ντοματένια σάλτσα ανάμεσά τους, ταραμολασάτα όπου δε χορταίνεις να βουτάς τα ζυμωμένα στο χέρι φρέσκα ψωμάκια και μια ολόφρεσκη σαλάτα «χωριάτικη της θάλασσας» με γαύρο μαρινάτο, είναι εξαιρετικά για να συνοδεύσετε μια μεγάλη ποικιλία από αποστάγματα.
Από τα κυρίως ξεχωρίζει το σωστά βρασμένο μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς, η πλούσια γαριδομακαρονάδα και οι ψημένες στην εντέλεια γαρίδες. Είτε μείνετε στα θαλασσινά, είτε δοκιμάσετε τα φρέσκα ψάρια – το χειμώνα η ψαρόσουπα με τη συνταγή της γιαγιάς είναι must – αξίζει να επιλέξετε για συνοδεία τους κάποια ετικέτα του αμπελώνα της Εύβοιας, που εκπροσωπείται εκτενώς στη wine list. Στα συν το ευγενικό και πρόθυμο σέρβις.
Διεύθυνση: Παραλία Αγ. Νικολάου – Μπούρτζι Χαλκίδας
«Μπακούτης» για λουκούλλεια γεύματα στη σκιά των μουριών
Μεταξύ της παραλίας της Δάφνης κι αυτής των Πολιτικών, η Νεροτριβιά προσφέρει αμφιθεατρική θέα στο βόρειο Ευβοϊκό και ενδείκνυται για ένα γεύμα καλομαγειρεμένο, ανεπιτήδευτο και χαλαρό, όπως οφείλει να είναι σε μια παραδοσιακή ταβέρνα χωριού. Ο «Μπακούτης» είναι ακριβώς η περίπτωση χασαποταβέρνας που εύχεσαι να βρεις μετά το μπάνιο σου για να ανακτήσεις δυνάμεις, στην προκειμένη περίπτωση μετά από τις βουτιές στα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά της Δάφνης, σε απόσταση λιγότερο του μισάωρου από τη Χαλκίδα. Το γεμάτο λουλούδια μπαλκόνι του, που αγναντεύει τις γύρω πευκόφυτες πλαγιές, γίνεται το σκηνικό για λουκούλλεια γεύματα βασισμένα στα παραδοσιακά μαγειρευτά και στα καταπληκτικά σουβλιστά, από ζώα δική τους εκτροφής και ντόπιους κτηνοτρόφους.
Κάτω από τις σκιερές μουριές θα δοκιμάσετε νόστιμο τυροπιτάρι, το λαχταριστό είδος τηγανιτής τυρόπιτας που συγκαταλέγεται στις παραδοσιακές συνταγές της Εύβοιας, καθώς και το έτερο διάσημο στην περιοχή πιάτο, μακαρονάδα με καμένη μυτζήθρα, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι σας το μεγάλο ατού του μαγαζιού: τα νοστιμότατα, καλοψημένα κρέατα, για τα οποία συρρέουν όσοι γνωρίζουν ότι η οικογένεια Μπακούτη εκτρέφει δικά της ζώα και πως έχει εμπειρία 45 χρόνια στο ψήσιμο. Κάτι που φαίνεται σε ό,τι έρχεται από τη σούβλα στο τραπέζι: παϊδάκια αρνίσια ή κοτόπουλου, ζουμερά μπιφτέκια και λουκάνικα, αρνί ή κατσικάκι που δε χορταίνεις, κοντοσούβλι και κοκορέτσι ψημένα στην εντέλεια. Εντελώς σπιτικά και τα σουτζουκάκια με την πλούσια σε μπαχαρικά σάλτσα και οι λαχανοντολμάδες με κιμά, ενώ το αρνάκι στη γάστρα με πατάτες είναι τόσο τρυφερό που ξεκολλάει απ΄το κόκκαλο. Οι απαιτητικοί κρεατοφάγοι θα κάνουν σίγουρα τις προμήθειές τους ( από ζυγούρι και τραγόπουλο ως χωριάτικο λουκάνικο και γεμιστό ρολό ) από το οικογενειακό κρεοπωλείο, ακριβώς δίπλα.
Διεύθυνση: Νεροτριβιά Εύβοιας
«Κισσός», ο παράδεισος των κρεατοφάγων στην ολόδροση Στενή
Δε χρειάζεται ο υδράργυρος να χτυπήσει κόκκινο για να απολαύσει κανείς την ευπρόσδεκτη δροσιά που προσφέρει στους επισκέπτες η γραφική Στενή, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Εύβοιας, που κρύβεται μέσα στα πλατάνια στους πρόποδες της Δίρφυς. Πέρα από τη δροσιά των τρεχούμενων νερών που κελαρύζουν ανάμεσα σε δέντρα και από πέτρινες βρύσες και την ομορφιά που της έχει χαρίσει η φύση, η Στενή έχει και τη φήμη προορισμού για κρεατοφαγία, που η παραδοσιακή ταβέρνα «Κισσός» δικαιώνει και με το παραπάνω.
Ανηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο, παράλληλα με τη ρεματιά που διατρέχει αυτή την πλευρά του χωριού, σας υποδέχονται οι γαργαλιστικές μυρωδιές από τις σούβλες της οικογενειακής αυτής ταβέρνας, που μετρά 62 χρόνια λειτουργίας.
Η επιλογή φαίνεται εύκολη με μια ματιά στα ζουμερά κοκορέτσια και κεμπάπ – πεντανόστιμο τόσο αυτό από κοτόπουλο όσο και το χοιρινό -, αλλά αποδεικνύεται δύσκολη με μια ματιά στον κατάλογο. Καλοψημένες πανσέτες, μπριζόλες -κόντρα, γάλακτος, σταβλίσιες-, αφράτα μπιφτέκια και χωριάτικα λουκάνικα συνοδεύονται από πλούσιες σαλάτες φρέσκων ή βραστών λαχανικών και καλοτηγανισμένες πατάτες, φτάνουν στο τραπέζι με ταχύτητα και χαμόγελο και απολαμβάνονται στη σκιερή βεράντα, δίπλα στη δροσιά και τη θέα των τρεχούμενων νερών.
Διεύθυνση: Στενή Δίρφυος
Μανιτάρια όπως δεν τα έχετε ξαναδοκιμάσει
Οι εξειδικευμένοι στη μυκητολογία γεωπόνοι Λευτέρης Λαχουβάρης και Θανάσης Μαστρογιάννης αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγών μας στο μαγικό κόσμο των μανιταριών, στο πρωτότυπο Μανιταροπωλείο τους, ένα χώρο που μυεί τους επισκέπτες στα είδη, τις γεύσεις και τα οφέλη των άγριων και καλλιεργημένων μανιταριών με τα οποία ασχολούνται εδώ και 20 χρόνια. Οι ειδικοί θάλαμοι της επιχείρησή τους είναι ο χώρος όπου καλλιεργούν συστηματικά τη λεντινούλα, το γνωστό μανιτάρι shiitake, ενώ άλλοι είναι αφιερωμένοι στην παραγωγή των πλευρώτους, με συμβολή τους στη διάδοση καλλιέργειάς τους να είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού είναι εκείνοι που παράγουν το υπόστρωμα καλλιέργειας της γνωστής αυτής ποικιλίας.
Και παρότι οι εγκαταστάσεις τους σχεδόν καταστράφηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες, όχι μόνο συνέχισαν, αλλά έχουν σχεδόν ολοκληρώσει ένα Πάρκο Μανιταριών, που θα αποτελεί επίκεντρο μιας ενδιαφέρουσας, βιωματικής εμπειρίας πολλών σταδίων: ξενάγηση στους θαλάμους καλλιέργειας, ένα ωριαίο ενημερωτικό σεμινάριο, δίωρη συλλογή μανιταριών στις πλαγιές της Δίρφυς και ένα πρωτότυπο brunch στο πάρκο, όπου υπό την καθοδήγηση σεφ, οι επισκέπτες θα συμμετέχουν στο μαγείρεμα των μανιταριών, τα οποία και θα γεύονται σε διάφορες παραλλαγές.
Ως την ολοκλήρωσή του τον Οκτώβριο, μπορεί κανείς να απολαύσει απίθανες street food λιχουδιές, με βάση πάντα τα μανιτάρια στο χώρο του Μανιταροπωλείου. Όσοι αποφεύγουν το κρέας θα ενθουσιαστούν με το burger μανιταριών, ενώ τα τραγανά, παναρισμένα και καλυμμένα με σουσάμι και παπαρουνόσπορο nuggets από πλευρώτους είναι ένα πεντανόστιμο σνακ. Οι δύο χειροποίητες μανιταρόπιτες με την πλούσια γέμιση είναι εξίσου νόστιμες, τόσο η χωριάτικη που ψήνεται σε ξυλόφουρνο, όσο και στριφογυριστή Σκοπελίτικη με παστουρμά και κασέρι. Στο δε καλαίσθητο χώρο του καταστήματος, θα βρείτε μια εντυπωσιακή ποικιλία μανιταροπροϊόντων και πολλές ιδέες για να ετοιμάσετε τα δικά σας σουβλάκια σιτάκε, vegan γύρο μανιταριών, ριζότο όλο άρωμα, ζυμαρικά και σάλτσες με βάση το μανιτάρι, ως και πατέ, μουστάρδα, balsamico, σοκολάτα, μπισκότα, λικέρ και γλυκό κουταλιού μανιτάρι, ενώ ειδικά αυτή την εποχή είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε και τη λευκή καλοκαιρινή τρούφα.
Διεύθυνση: Καθενοί Εύβοιας
Διαβάστε ακόμα:
Η Χαλκίδα αλλιώς -Oι κρυμμένες ομορφιές μιας πόλης με πιστούς θαυμαστές
Νέα Λάμψακος: Το βασίλειο των ουζάδικων απέχει μόλις 80 χλμ. από την Αθήνα
Μονοήμερη στη Χαλκίδα για καφέ, περατζάδα και ολόφρεσκα θαλασσινά