Στη Χώρα, δίπλα σε παραλίες και μέσα στα σοκάκια των χωριών της Νάξου, υπάρχουν προσεγμένοι χώροι για να απολαύσετε πληθωρικές γεύσεις, υγιεινές επιλογές, και να ξεκινήσετε τη μέρα σας γεμάτοι ενέργεια.
Οι ονειρεμένες, εξωτικές παραλίες της Νάξου με τις ατέλειωτες αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα νερά, συγκαταλέγονται στις κορυφαίες των Κυκλάδων. Τα χωριά της, μη τουριστικά, και με αυθεντική, απροσποίητη αύρα, κρύβονται ανάμεσα στις εύφορες κοιλάδες με τις κιτριές ή στις πλαγιές του πανύψηλου Ζα. Το Ενετικό κάστρο της που επιβλέπει το λιμάνι, αποτελεί ένα γοητευτικό λαβύρινθο από ασπρισμένες στοές με χαμηλές καμάρες, ανηφορικά σοκάκια και απότομα σκαλιά. Η θεόρατη Πορτάρα στην είσοδό της, απέναντι από τη Χώρα, και οι μαρμάρινοι κούροι, της δίνουν μια μυστήρια νότα από το αρχαίο παρελθόν της. Η γαστρονομία της, επικεντρωμένη στα τυροκομικά και στο κρέας, συγκεντρώνει μια πανδαισία γεύσεων που δεν χορταίνεις.
Μια σύντομη σύνοψη της μαγευτικής Νάξου σίγουρα περιλαμβάνει τα παραπάνω στοιχεία, σαν μια απλουστευμένη γενίκευση ίσως, γιατί στην πραγματικότητα, το ταξίδι αυτό, στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, ξεχειλίζει από συναρπαστικές εμπειρίες, ικανές να γεμίσουν πολυάριθμες μέρες. Όπως και αν σκοπεύετε να τις περάσετε, σε παραλίες ή στην ενδοχώρα, χαλαρώνοντας στον ήλιο ή κάνοντας θαλάσσια σπορ, σε ρουστίκ ταβέρνες ή σε γεμάτα κίνηση μπαρ, φροντίστε η μέρα σας να ξεκινήσει με τις γεύσεις και την ενέργεια ενός χορταστικού, νόστιμου και υγιεινού brunch που θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες. Οι παρακάτω προτάσεις, παντρεύουν παράδοση και σύγχρονες τάσεις, μετατρέποντας το brunch από συνήθεια του Σαββατοκύριακου σε απολαυστικό τελετουργικό που θα αποζητάτε κάθε μέρα.
Ακταίον Pastry Boutique
Μια αναπάντεχη γλυκιά έκπληξη μας επιφυλάσσει η Χώρα της Νάξου, καθώς δεν περιμένεις να βρεις ένα ζαχαροπλαστείο που υπηρετεί τόσο επιτυχημένα την υψηλή τέχνη της γαλλικής ζαχαροπλαστικής στις Κυκλάδες. Το Ακταίον Pastry Boutique, με έμπνευση από τις γεύσεις και τα αρώματα του Αιγαίου και της ναξιώτικης γης, κατάφερε να κερδίσει πανελλήνια αναγνώριση, να βραβευθεί από τη Γαλλική Πρεσβεία για τα εξαιρετικά macaron του και να μας βάζει σε συνεχή πειρασμό με τις κορυφαίες σε γεύση και εμφάνιση γλυκές δημιουργίες του. Όλα αυτά βασίζονται στις διαρκείς γευστικές αναζητήσεις του pastry chef και της ιδιοκτήτριας συζύγου του, που εξέλιξαν το μικρασιατικών καταβολών οικογενειακό ζαχαροπλαστείο.
Πέρα από τα υψηλής ζαχαροπλαστικής γλυκά κομψοτεχνήματα –κλασσικές συνταγές και πρωτοποριακές δημιουργίες-, τα χειροποίητα παγωτά σε μοναδικές γεύσεις και την εντυπωσιακή ποικιλία αέρινων macaron, το Ακταίον Pastry Boutique πλέον μας προσκαλεί να ξεκινήσουμε τη μέρα με θέα τη μαρίνα της Νάξου, απολαμβάνοντας brunch που παντρεύει ιδανικά στοιχεία ενός παραδοσιακού ελληνικού πρωινού με γαλλικές γεύσεις. Τις υπέροχες μαρμελάδες, το αξιώτικο μέλι, το χειροποίητο φυστικοβούτυρο και τις πραλίνες, που δημιουργούνται αποκλειστικά στο εργαστήριο του Ακταίον, θα τις απλώσετε σε ολόφρεσκο ψωμί από προζύμι αργής ωρίμανσης μαζί με ντόπιο βούτυρο, φέρνοντας στο μυαλό μας, πώς ξεκινούσαν οι καλοκαιρινές μέρες ως παιδιά, όταν βιαζόμασταν να ξεχυθούμε στις παραλίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψωμί ζυμώνεται επίσης στο Ακταίον –το ζευγάρι παρακολούθησε σεμινάρια δίπλα σε αρτοποιούς- και αποτελεί τη βάση για τα καταπληκτικά σάντουιτς: άλλο εμπλουτισμένο με σπανάκι, φουντούκι και μαυροσούσαμο, άλλο συνοδεύεται από κρέμα παντζαριού-αμυγδάλου και παλαιωμένο ανθότυρο Νάξου, άλλο πολύσπορο και γεμιστό με τυρί κρέμα, σαλάμι αέρος και μαρμελάδα βατόμουρο, άλλο ως τσιαπάτα με ψητό χοιρινό, ντόπιο τυρί και pesto με γραβιέρα Νάξου.
Η δεξιοτεχνία στις ζύμες φαίνεται επίσης στις νοστιμότατες, γαλλικές Κις Λορέν –στους κλασσικούς συνδυασμούς φέτα-σπανάκι ή μανιτάρια-μπέικον- και βέβαια στα βουτυράτα κρουασάν, που θα σας μεταφέρουν απευθείας σε κάποια γαλλική boulangerie. Το ίδιο συμβαίνει και με την εκπληκτική flan parisien, μια πληθωρική γαλατόπιτα που λατρεύουν οι Γάλλοι, τακτικοί πελάτες του Ακταίον, όπως και με τα Frenchtoasts που συνοδεύονται από ολόφρεσκη κρέμα πατισερί, κουλί βατόμουρου και σιρόπι σφενδάμου. Πλάι τους στέκονται επάξια ελληνικές γεύσεις, όπως ένα ρυζόγαλο ή γιαούρτι με γκρανόλα και φρούτα εποχής, ενώ δεν λείπουν ομελέτες, αυγά Benedict και ποσέ με αβοκάντο, καπνιστό ζαμπόν και σολομό. Συνοδεύστε τις γεύσεις αυτές με χυμούς για αποτοξίνωση, σπιτική, sugarfree λεμονάδα με τζίντζερ και βασιλικό, βελούδινα smoothies που αρωματίζονται με φυσική βανίλια, ή με ένα από τα τέσσερα cocktails, τα οποία ιδανικά συμπληρώνουν ένα brunch που άνετα θα βρίσκατε σε κάποια ευρωπαϊκή μητρόπολη.
Διεύθυνση: Π. Πρωτοπαπαδάκη, Χώρα Νάξου
Τηλέφωνο: +30 2285 026111
Instagram
Avaton 1739
Αν το ιδανικό ξεκίνημα μιας μέρας στις διακοπές περιλαμβάνει θέα που ξεκουράζει το μυαλό και ταξιδεύει το βλέμμα, υγιεινές διατροφικές επιλογές και νόστιμες τοπικές γεύσεις, τότε το Avaton 1739 αποτελεί από νωρίς το πρωί έναν δημοφιλή προορισμό. Βρίσκεται σε ένα από τα ιστορικότερα σημεία του νησιού, στο ψηλότερο σημείο του κάστρου και δίπλα σε σημαντικά αξιοθέατα της Χώρας. Το brunch σερβίρεται με bonus την άπλετη θέα της Νάξου, από το πολυσύχναστο λιμάνι μέχρι τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Ζα, την Πάρο και το απέραντο αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο, ενώ παράλληλα προσφέρεται και ένα δωρεάν μάθημα ιστορίας. Το Avaton 1739 All Day Café and Wine Bar φωλιάζει στην κορυφή του Μοναστηριού και της Σχολής Ουρσουλινών της Νάξου, αποτελώντας μέρος των πέτρινων τειχών του Ενετικού Κάστρου, το οποίο χτίστηκε το 1207, μαρτυρώντας την ίδρυση του Δουκάτου του Αιγαίου και την κατάκτηση 17 αιγαιοπελαγίτικων νησιών από τους Ενετούς.
Η ανάβαση ως εδώ, μέσα από δαιδαλώδεις στοές και απότομα ανηφορικά σοκάκια, είναι μία από τις γοητευτικότερες βόλτες στο νησί και σας δίνει τη δυνατότητα, πριν ή μετά το brunch, να επισκεφτείτε σημαντικά κτήρια. Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσα από το οποίο γίνεται και η είσοδος στο café, την παλιά κουζίνα των Ουρσουλινών, το διπλανό Παλαιό Μοναστήρι των Ιησουιτών, που αργότερα στέγασε την Εμπορική Σχολή όπου φοίτησε για ένα χρόνο ο Νίκος Καζαντζάκης, την Καθολική εκκλησία της Νάξου, καθώς και την Καθολική Αρχιεπισκοπή. Με αυτό το περιβάλλον ιστορικού μεγαλείου να σας περιβάλλει και με την ονομασία του Avaton 1739 να ζωντανεύει την εποχή που στο παλιό μοναστήρι-αβαείο νεαρά κορίτσια σπούδαζαν και επιδίδονταν σε αγαθοεργίες, η εμπειρία του brunch, όπως και οι ολοήμερες γαστρονομικές επιλογές που προσφέρονται εδώ, αποκτούν άλλη διάσταση.
Στην όμορφη ταράτσα του, εκτός από σκιά θα βρείτε και ένα ιδιαίτερα προσεγμένο μενού που εμπνέεται από τις μεσογειακές γεύσεις, την κυκλαδίτικη κουζίνα και την εντοπιότητα της πρώτης ύλης. Στα πιάτα πρωταγωνιστούν τα εποχικά υλικά που προέρχονται από μικρής κλίμακας παραγωγούς, ενώ την αξιώτικη κληρονομιά τιμούν και τα ρουστίκ, χειροποίητα πήλινα σκεύη σερβιρίσματος, φτιαγμένα σε εργαστήρια κεραμικής του νησιού. Η απαραίτητη δόση πρωτεΐνης έρχεται από τα ολόφρεσκα αυγά και τα φημισμένα τυριά της Νάξου που τα συνοδεύουν γενναιόδωρα: ποσέ με αφράτη ξινομυζήθρα, αξιώτικη λούζα και αβοκάντο, με ντομάτα, φέτα, βασιλικό και καβουρμά Νάξου, scrambled με τραγανά κρεμμύδια, καραμελωμένα μανιτάρια και μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, ή σε πιο ελαφριά εκδοχή μόνο με ασπράδια, σπαράγγια και πικάντικη γραβιέρα Αγίου Ισιδώρου.
Πεντανόστιμοι και πολύ χορταστικοί, οι κολοκυθοκεφτέδες με ρεβύθια που σερβίρονται με σπαράγγια, αλλαντικό και τουλουμοτύρι από ντόπιους κτηνοτρόφους και βραστά αυγά. Δίπλα τους πρωτότυπες σαλάτες, αλμυρές τάρτες, πίτες και ανοιχτά σάντουιτς, σας χορταίνουν πριν καν φτάσετε στα λαχταριστά pancakes που φτιάχνονται με γιαούρτι Νάξου και για να μην έχετε τις τύψεις του γλυκού, μπορείτε να απολαύσετε γκρανόλα, φιστικοβούτυρο, μέλι και φρέσκα φρούτα.
Τα επιλεγμένα χαρμάνια του καφέ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την Area 51 και εκτός από το συνηθισμένο σας καφέ, οι barista του Avaton 1739 θα σας ετοιμάσουν από flat white ως cold brew. Αν πάλι αντί για espresso προτιμάτε ένα Espresso Martini, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στα Brunch Cocktails του μενού και να το απολαύσετε με όλη τη Νάξο στα πόδια σας.
Διεύθυνση: Κάστρο, Νάξος
Τηλέφωνο: +30 22850 23160
Instagram
Μελίμηλον
Βγαίνοντας από τη Χώρα, ένα κουκλίστικο σκηνικό, γεμάτο χρώμα και θετική ενέργεια υποδέχεται από νωρίς το πρωί τους επισκέπτες στην φιλόξενη αυτή αυλή του σπιτιού μιας δραστήριας Ναξιώτισσας γυναίκας. Η ιδιοκτήτρια άρχισε 10 χρόνια πριν να πειραματίζεται με γεύσεις και πρωτότυπους συνδυασμούς λαχανικών και φρούτων, δημιουργώντας μοναδικές μαρμελάδες και κατ΄επέκταση την ετικέτα Melimilon Naxou. Πούλπα ντόπιων, ζουμερών φρούτων και κηπευτικών, ζάχαρη, λεμόνι, αξιώτικα βότανα και φυσικές πηκτίνες, είναι τα μοναδικά συστατικά που χρησιμοποιούνται, συντηρητικά και πρόσθετα δεν έχουν θέση στα βάζα της οικοτεχνίας.
Η λέξη «μελίμηλον», περιγράφει την πρώτη μαρμελάδα των αρχαίων Ελλήνων, φτιαγμένη μόνο από μέλι και φρούτα. Οι γευστικές προτάσεις απροσδόκητες και η δημιουργικότητα της ιδιοκτήτριας, ενισχυμένη από σεμινάρια και συνεχή μελέτη, αστείρευτη, αποτυπώνονται σε πάνω από 25 διαφορετικές μαρμελάδες. Στις πιο διάσημες ανήκουν το ακτινίδιο με lime και τζίντζερ, το μάνγκο με καβουρντισμένο σουσάμι, το φύλλο φραγκοσυκιάς με τσίλι, η μουστάρδα φρούτων, το πορτοκάλι με σπασμένα πιπέρια, η καπνιστή μελιτζάνα με βασιλικό και τσίλι, το καρότο με πορτοκάλι και καρδάμωμο και η γλυκοπατάτα με ινδοκάρυδο και ανανά.
Τα πλούσια και πρωτότυπα πιάτα του brunch, για τα οποία υπάρχει πάντα αναμονή στο Μελίμηλον Καφέ, μιας και είναι από τα καλύτερα που σερβίρονται στη Νάξο έχουν πάντα το τέλειο συνοδευτικό. Χορταστικές ομελέτες, τηγανόψωμα, αλμυρές τηγανίτες, καγιανάδες και αυγά ποσέ συνοδεύονται από γενναίες δόσεις γραβιέρας, σύγκλινο και ζαμπόνι Νάξου, φρέσκα λαχανικά, άφθονα μυρωδικά τα οποία συνδυάζονται με την κατάλληλη μαρμελάδα που τονίζει μοναδικά κάθε πιάτο. Από τα πιο δημοφιλή, η «Κολοκυθοπαστίτσα» είναι μια ζουμερή ομελέτα με γλυκιά κολοκύθα, λιωμένη γραβιέρα και ζαμπόνι που αναδεικνύεται από τη μαρμελάδα μανταρινιού με παπαρουνόσπορο.
Στη λίστα των λαχταριστών γλυκών κυριαρχούν οι μεγάλες τηγανίτες, η ελληνική απάντηση στα pancaks, περιχυμένες με διάφορες σοκολάτες, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα και πάντα την ανάλογη μαρμελάδα Melimilon που απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα. Ανάμεσα στις τόσες επιλογές ξεχωρίζει η σπεσιαλιτέ «Μελατούτα» με τη σπιτική κρέμα λεμονιού και την πλούσια σάλτσα από φρούτα του δάσους. Συμπληρωματικές επιλογές του μενού αποτελούν, τα τυρομπουρεκάκια με μαρμελάδα γλυκοκαυτερής πιπεριάς, τα σάντουιτς από ζυμωτό ψωμί ή από τσουρέκι και οι γλυκές χειροποίητες πίτες.
Η πρωτοτυπία δεν λείπει ούτε από τους καφέδες. Εδώ θα πιείτε τον ελληνικό σας με μαστίχα ή με καρδάμωμο, αλλά και θα δοκιμάσετε special καφέ με σπιτικό λικέρ, πραλίνα φιστικιού ακόμη και με παγωτό βανίλια. Τα smoothies φτιάχνονται με ντόπιο γιαούρτι και θυμαρίσιο μέλι, ενώ η σπιτική βυσσινάδα αρωματίζεται με βασιλικό, και για τα χαρμάνια των ροφημάτων εκχυλίζονται βότανα του νησιού. Οι ολόφρεσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών, ένα boost δροσιάς, βιταμινών κι ωφέλιμων συστατικών, ολοκληρώνουν απολαυστικά το υπερπλήρες πρωινό στην πολύχρωμη αυλή του Μελίμηλον. Στο όμορφα διακοσμημένο με παλιά έπιπλα και αντικέ σερβίτσια εσωτερικό του, λειτουργεί κατάστημα για να πάρετε τις προμήθειές σας σε μαρμελάδες για το δικό σας σπιτικό brunch.
Διεύθυνση: Άγιος Γεώργιος, Χώρα, Νάξος
Τηλέφωνο: +30 2285 400744
Instagram
Sundunes Hotel
Κρυστάλλινα, διάφανα νερά σε όλους τους τόνους του γαλαζοπράσινου, χρυσαφένια αμμουδιά χιλιομέτρων κι εντυπωσιακές αμμοθίνες, δημιουργούν ένα σχεδόν απομονωμένο σκηνικό και εντείνουν την εξωτική αίσθηση που αποπνέει η Πλάκα, μία από τις μαγευτικότερες παραλίες των Κυκλάδων. Στο περισσότερο γαλήνιο τμήμα της που εκτείνεται από το μέσο της και νότια, κρυμμένο σχεδόν πίσω από τους απαλούς αμμόλοφους, το Sundunes Hotel άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι, αποτελώντας μία από τις εντυπωσιακότερες αφίξεις στον ξενοδοχειακό χάρτη της Νάξου. Μίνιμαλ κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που σέβεται το τοπίο, 41 τετράστερες σουίτες, μεζονέτες, οικογενειακά studios και ευρύχωρες βίλες με ιδιωτικές πισίνες, απλώνονται γύρω από μια πισίνα που μιμείται τις αποχρώσεις της Πλάκας, από την οποία απέχει ελάχιστα βήματα. Την υψηλών προδιαγραφών εμπειρία ολοκληρώνουν οι γαστρονομικές προτάσεις, για ενοίκους και μη, που φέρνουν τις διεθνείς γεύσεις στα μέτρα της τοπικής κουζίνας.
Το brunch ξεκινά στις 12, στο εκτυφλωτικά ολόλευκο σκηνικό γύρω από την κεντρική πισίνα, με
προτάσεις τόσο χορταστικές που μπορούν να σας κρατήσουν ως το βράδυ. Το φιλικό και ευγενέστατο προσωπικό ετοιμάζει κλασσικά και μη πιάτα, υγιεινές επιλογές αλλά και signature cocktails, που μετατρέπουν το brunch σε αληθινή γιορτή γεύσης. Ξεκινώντας, ξεχωρίζουν τα πλούσια power bowls, από τα κορυφαία που θα δοκιμάσετε, με τροπικά φρούτα, αμύγδαλα και καρύδα, με φυστικοβούτυρο, μπανάνα, γκρανόλα και μέλι Νάξου. Συγκεκριμένα, το Forest Fruits, ένας απίθανος συνδυασμός γιαουρτιού, φρούτων του δάσους, σπόρων chia, κομματιών μαύρης σοκολάτας, τριμμένου κακάο και κονσομέ κόκκινων φρούτων, πιο απολαυστικό ακόμη κι από γλυκό. Για επιπλέον δόση ενέργειας, προσθέστε σκόνη πρωτεΐνης κι είστε έτοιμοι για μια μέρα αφιερωμένη στα water sports της Πλάκας.
Στις αλμυρές προτάσεις, το Sundunes βάζει μια κοσμοπολίτικη νότα στο brunch, προτείνοντας ζουμερά burgers με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, μπέικον και cheddar ή με κοτόπουλο και παρμεζάνα, συνδυασμό που υπάρχει και σε τορτίγια με σος μελιού, ενώ όλα συνοδεύονται από χοντροκομμένες και τέλεια τηγανισμένες πατάτες, Νάξου φυσικά. Στις σαλάτες, το μενού ισορροπεί μεταξύ ελληνικών και διεθνών γεύσεων –Ceasar, Caprese με ντοματίνια και φιστίκι Αιγίνης, Καπνιστού σολομού-, αλλά τις εντυπώσεις κλέβει η σαλάτα με ντόπια σταφύλια και σύκα που συμπληρώνουν τη λόλα και το κατσικίσιο τυρί Νάξου. Βάλτε δίπλα τους το μοσχάρι Hokkaido με γλυκό κρασί Σαντορίνης, τον μαριναρισμένο τόνο με εσπεριδοειδή ή κάποια από τις pinsa, και έχετε πραγματικά ένα εντυπωσιακό σε γεύσεις, πλήρες γεύμα. Όσο για τα cocktails, που εδώ γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι του brunch, ο mixologist έχει την ιδανική πρόταση για κάθε πιάτο, από ένα Smokey mango ως ένα Dunes zombie.
Διεύθυνση: Παραλία Πλάκας, Νάξος
Τηλέφωνο: +30 21 2000 3275
Instagram
Caffè Greco
Μπορεί στα χωριά οι ρυθμοί να κυλούν πιο απλοϊκά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πιάτα λιγότερο προσεγμένα κι εντυπωσιακά. Ειδικά όταν μιλάμε για το κουκλίστικο Χαλκί, που κλέβει τις καρδιές όσων βρεθούν να περιπλανώνται στα περιποιημένα σοκάκια και τα γοητευτικά πέτρινα δρομάκια, κρυμμένα ανάμεσα σε σκιερούς κήπους και στολισμένα από σπίτια, σε τόνους του σκονισμένου ροζ, με σκαλιστά σιδερένια μπαλκόνια και βουκαμβίλιες. Κάποια από τα ωραιότερα στενά απλώνονται ακτινωτά γύρω από τη μικρή, πνιγμένη στα λουλούδια πλατεία και κάπου εδώ θα εντοπίσετε τα εξωτερικά τραπεζάκια του γεμάτου εκπλήξεις Caffè Greco. Το υπέροχα αναπαλαιωμένο κτήριο όπου στεγάζεται το καλαίσθητο καφέ, έχει το δικό του μερίδιο στην ιστορία του χωριού, καθώς είναι χτισμένο στις 5/10/1726, σύμφωνα με ανάγλυφο υπέρθυρο της εσωτερικής αυλής του.
Αυτή είναι και η πρώτη έκπληξη που περιμένει όσους περάσουν από το εσωτερικό και ανακαλύψουν μια σχεδόν μυστική, πέτρινη αυλή, σκιερή και γαλήνια, με καμάρες και το αυθεντικό πηγάδι του ιστορικού κτηρίου. Οι πιστοί, εδώ και 6 χρόνια που άνοιξε, φίλοι του Caffè Greco απολαμβάνουν από πεντανόστιμο σπιτικό πρωινό και brunch ως ελαφριά πιάτα, λαχταριστά γλυκά και cocktails τις ατμοσφαιρικές βραδιές. Η λογική και εδώ είναι ντόπια πρώτη ύλη και πάνω από όλα χειροποίητα σνακ, ελαφριά πιάτα και γλυκά, με έμφαση στις ομολογουμένως εξαιρετικές πίτες, αλμυρές και γλυκές, που όπως και τα σιροπιαστά περνούν από τα χέρια μιας άξιας Ναξιώτισας.
Η κυρία Άννα τροφοδοτεί με ολόφρεσκες γεύσεις το καφέ, που άνοιξαν τα δύο από τα πέντε παιδιά της, με την πορτοκαλόπιτά, τη λεμονόπιτα και τη μυρωδάτη καρπουζόπιτα της που προστέθηκε από φέτος στο brunch, να γίνονται ανάρπαστες και όχι άδικα. Στη ζουμερή και όλο άρωμα πορτοκαλόπιτα μπαίνει αυτούσιο το φρούτο, καθώς η κ. Άννα βράζει και πολτοποιεί τα πορτοκάλια, προσθέτοντας και το χυμό τους, ενώ σπεσιαλιτέ της είναι και η αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο και η τυρόπιτα που εκτός από φέτα περιέχει γραβιέρα Νάξου.
Τα παιδιά έχουν αναλάβει το υπόλοιπο μενού: burger από ντόπια κρέατα με σπιτική κέτσαπ πιπεριάς, ομελέτες από ντόπια αυγά με πρωταγωνίστρια τη φημισμένη γραβιέρα του νησιού, φρέσκο ψωμί με αξιώτικο βούτυρο και σπιτικές μαρμελάδες και χορταστικό club sandwich που όπως και τα burger συνοδεύονται από φρεσκοτηγανισμένες πατάτες Νάξου. Λαχταριστοί συνδυασμοί σε αλμυρές και γλυκές κρέπες, βουτυράτες βάφλες –έξοχη ιδέα και δροσιστική είναι αυτή με γιαούρτι και γλυκό κεράσι- ενώ τα pancakes –μη χάσετε αυτά με τις καραμελωμένες μπανάνες-, βάζουν σε πειρασμό μικρούς και μεγάλους. Πλουσιότατα σε γεύση είναι και τα smoothies, από ροδάκινο-μέλι ως και πραλίνα-εσπρέσσο-μπανάνα. Η σπιτική λεμονάδα και ένα cocktail με βάση τα τρία αποστάγματα κίτρου που παράγονται στη Νάξο, ολοκληρώνουν μια ακόμη απολαυστική εμπειρία brunch, που όπως κάθε αξιώτικο γεύμα, αποδεικνύεται μια γιορτή των αισθήσεων.
Διεύθυνση: Χαλκί, Νάξος
Τηλέφωνο: +30 22850 32046
Instagram
Διαβάστε ακόμη:
Νάξος: Οι καλύτερες διευθύνσεις για να δοκιμάσετε τα τοπικά πιάτα της
Ο δεκάλογος του φαγητού στη Νάξο
Νάξος: Τα μικρά παντοπωλεία με τις πιο αυθεντικές γεύσεις του νησιού -Πολύχρωμα, παραδοσιακά