Στα στενά της πόλης, στην Καλαμαριά, σε πολυτελή εστιατόρια ή σε αλλιώτικες ψαγμένες γαστρονομικές σκηνές και ακόμα σε μαγαζιά πέρα από κάθε γαστρονομική πιάτσα, η Θεσσαλονίκη αγκαλιάζει με θαλασσινή στοργή τον αφοσιωμένο ψαροφάγο. Πολύ δυνατή η παράδοση της πόλης στα ψαρικά και υπάρχουν ιστορικοί λόγοι για αυτή την κουζινική ευτυχία, αφού οι περισσότεροι πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Θεσσαλονίκη ήρθαν από μέρη παράλια, ήταν καπεταναίοι, ψαράδες, θαλασσινοί.

45

Έφεραν εδώ την τέχνη τους, τις γεύσεις τους, τις μαγειρικές παραδόσεις τους στα ψάρια και στα θαλασσινά. Βρήκαν στη φρεσκαδούρα και στη νοστιμάδα των ψαριών του Θερμαϊκού και στη Μηχανιώνα με την Ιχθυόσκαλα, τον πιο δυνατό σύμμαχο, και να που σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι η καλύτερη πόλη για ψαροφαγία στην Ελλάδα. Οι σημερινοί ψαροεστιάτορες, γνήσια παιδιά της πολυεθνικής πόλης και της μεγάλης παράδοσης στην ψαροσύνη, είναι οι ίδιοι καλοφαγάδες, μερακλήδες, φιλόξενοι και αφοσιωμένοι στην καλοπέραση του επισκέπτη. Διατηρούν τα εμβληματικά τους εστιατόρια, ροκάρουν με ανατρεπτικά projects, ξεκινούν νέες «σχολές» στην τέχνη της ψαροφαγίας. Πάνω από όλα ορκίζονται στο φρέσκο, το εποχικό, το τοπικό. Κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην πόλη, σας τα παρουσιάζουμε εδώ. Τα υπόλοιπα, θα έχετε τη χαρά να τα ανακαλύψετε μόνοι σας σε κάποιο γαστρονομικό σαφάρι στην υπέροχη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη, η μεγάλη ντίβα της ψαροφαγίας: 9 κορυφαίες διευθύνσεις

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(438003)
      ["id"]=>
      int(438003)
      ["title"]=>
      string(18) "mavri thalassa (1)"
      ["filename"]=>
      string(21) "mavri-thalassa-1.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(2061919)
      ["url"]=>
      string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/mavri-thalassa-1.jpeg"
      ["link"]=>
      string(121) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/9-koryfaia-estiatoria-psarofagias-sti-th/attachment/mavri-thalassa-1-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(25) "Μαύρη Θάλασσα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(18) "mavri-thalassa-1-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(437831)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-11 12:04:53"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-11 12:05:01"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2500)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/mavri-thalassa-1-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/mavri-thalassa-1-200x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/mavri-thalassa-1-768x1152.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/mavri-thalassa-1-683x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/mavri-thalassa-1-1024x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/mavri-thalassa-1-1366x2048.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1366)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Μαύρη Θάλασσα

Koντεύει να κλείσει έναν αιώνα ζωής το all time clasic εστιατόριο. Από το 1926 που ξεκίνησε την λειτουργία του στην Τούμπα, μέχρι τη σημερινή του θέση στην Καλαμαριά, βάζει τη σφραγίδα του στη θαλασσινή γαστρονομία της πόλης και διατηρεί αδιατάρακτη τη θέση του ως ένα από καλύτερα σημεία για ψαροφαγία υψηλού επιπέδου.

Τρεις είναι οι άξονες που δίνουν στη Μαύρη Θάλασσα τη σημαντική θέση της στο θαλασσινό τερέν της πόλης: εξαιρετική πρώτη ύλη, απλότητα στις παρασκευές και τεχνική χωρίς κανένα ψεγάδι. Το αποτέλεσμα: ψαρικά και τα θαλασσινά με πλήρεις γεύσεις που μοσχοβολούν ιώδιο. Πίσω από όλη αυτήν την πανδαισία και τη μακροχρόνια παρουσία του εστιατορίου, βρίσκονται οι ιδιοκτήτες και σεφ Αλέξανδρος Τοκίδης και Σόνια Μαργαρίτου. Λιτό και δωρικό το μαγειρικό τους ύφος, πιστεύουν στην εποχικότητα και την τοπικότητα, αδιαφορούν για τα μπιχλιμπίδια, το show off και το δήθεν, ξέρουν τι κάνουν, το πιστεύουν και τους «βγαίνει».

Τη μέρα που πήγαμε και λίγο πριν ξεκινήσουν να έρχονται τα πιάτα στο τραπέζι, από τη μικρή συζήτηση που είχαμε με τον σεφ, κρατήσαμε τις πρώτες του κουβέντες: «Εμείς ξεκινάμε από την αγορά και όχι από την κουζίνα και όσο λιγότερα περιέχει ένα πιάτο τόσο καλύτερα αναδεικνύεται η πρώτη ύλη και η γεύση».

Η φιλοσοφία των σεφ φάνηκε στο γλυκύτατο Ταρτάρ από γαρίδα Θερμαϊκού, στον Λευκό ταραμά , στο Παστό βραστό χταπόδι που πρώτα βράζεται και μετά ψήνεται και σερβίρεται με λαδόξυδο, στην άψογη και μοσχοβολιστή Ψητή γαρίδα Θερμαϊκού. Ιδιαίτερη θέση στη γευστική μας μνήμη κατέχουν η ψητή φιλεταρισμένη Κουτσομούρα Θερμαϊκού (άκρως λιμπιστική), το μαστιχωτό Ψητό καλαμάρι Βορείου Αιγαίου το Αχνιστό χριστόψαρο με λάδι και λεμόνι, πραγματικός αφρός. Οι ύλες έρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και τις ελληνικές θάλασσες, η σάλα είναι πολυτελής με αίσθηση καλοβαλμένης αστικής τραπεζαρίας τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο με απεριόριστη θαλασσινή θέα. Αρχοντική art de la table και wine list με περισσότερες από 300 ετικέτες.

Διεύθυνση: Νικολάου Πλαστήρα 3 & Χιλής, Καλαμαριά, Τηλ: 2310932542

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(437888)
      ["id"]=>
      int(437888)
      ["title"]=>
      string(3) "054"
      ["filename"]=>
      string(7) "054.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(2355464)
      ["url"]=>
      string(56) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/054.jpg"
      ["link"]=>
      string(106) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/9-koryfaia-estiatoria-psarofagias-sti-th/attachment/054/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(11) "Grada Nuevo"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(3) "054"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(437831)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-11 10:29:30"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-11 10:29:36"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(5504)
      ["height"]=>
      int(8256)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/054-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/054-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/054-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/054-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/054-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(56) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/054.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Grada Nuevo

Aπολύτως ξεχωριστό εστιατόριο ψαριού στην all time classic οδό Καλαποθάκη. Αν είναι κάτι που πρέπει να ελεγχθεί για τον έμπειρο σεφ και ιδιοκτήτη Απόστολο Ρήγα, με πορεία από το 1994, είναι πως στα 30 χρόνια που μετρά από το ξεκίνημά του, κατορθώνει κάθε χρόνο να παρουσιάζει μια όλο και αρτιότερη εικόνα της τέχνης του, ανεβάζοντας όλο και πιο ψηλά τον πήχη. Η ελληνική κουζίνα και οι δημιουργίες με έμπνευση από τη διεθνή κουζίνα συν τα άψογα ψημένα ψάρια, συγκροτούν το μενού. Πρώτη ύλη που φυσάει, άψογη τεχνική, wine pairing από την πολύ καλή λίστα κρασιών με την καθοδήγηση του σεφ. Σέρβις με προσωπικό ύφος, food styling και art de la table απολαυστικά, κοσμοπολίτικο ύφος. Η μικρή σάλα μοντέρνα, κομψή και απαστράπτουσα έχει κεντρικό σημείο το μπαρ.

Η εισαγωγή στο δείπνο ήταν ένα σεβίτσε γλυκύτατης Γαρίδας με καρέ ντομάτας, πίκλες από κόκκινο κρεμμύδι και λάδι βασιλικού Ακολούθησαν τα Φιλετάκια μπαρμπουνιού σε κρούστα αρωματικών βοτάνων και ζωμό μπουγιαμπέσας. Ένα έδεσμα φτιαγμένο με έρωτα για τη θάλασσα, τρυφερό, αρωματικό, που κρατά μέσα στην λεπτούτσικη τραγανή κρούστα όλη τη τρυφεράδα και την ξεχωριστή γεύση του ψαριού. Κυρίως πιάτο το Μπουρδέτο με ροφό κρουστές πατάτες καρότα και μία μπισκ ονειρεμένη από γαρίδα και αρωματισμένη με θυμάρι. Η πυκνή σάρκα του ψαριού ήταν τρυφερή και ξεχειλίζει θαλασσινή γεύση και η καταπληκτική μπισκ την είχε διαπεράσει ιδανικά.

Άλλο ένα κυρίως πιάτο, το Φρικασέ με στύρα, σταμναγκάθι, σέσκουλα, σπανάκι και αυγολέμονο είναι άψογο. Τόσο η γεύση της ντελικάτης σάρκας όσο και τα χορταρικά που κρατούσαν στο δόντι όσο πρέπει, συμπληρώνονταν από την πολύ επιτυχημένη παρουσίαση του πιάτου. Τα χορταρικά βρίσκονταν στη βάση και πάνω τους ισορροπούσαν τα κομμάτια του ψαριού τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, σαν ναπολεόν. Μια αισθητική ευχαρίστηση. Για επιδόρπιο, επιλέξαμε μια αρωματική Κρέμα καφέ με bitter σοκολάτα, αχλάδι και παγωτό βανίλια. Ντελικάτο, ελαφρύ γλυκό. Ένα κομμάτι του μενού που εκτιμήσαμε ιδιαιτέρως ήταν τα delicatessen και ιδιαιτέρως τα εκλεκτά οστρακοειδή με τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε το γεύμα σας ή, γιατί όχι, να αποτελέσουν κάποια στιγμή και το αποκλειστικό του περιεχόμενο: γαλλικά στρείδια GILLARDEAU από την περιοχή Marennes, GAULOISE από τη Βρεττάνη, KRYSTALE (εκτροφής) από τον κόλπο Sur Mer της Νορμανδίας, πορτογαλικά στρείδια SETUBAL, ιρλανδικά στρείδια LOUET FEIS από τον κόλπο Carlingford, αλλά και το σπάνιο χαβιάρι STURIA OSCIETRA, κλπ.

Διεύθυνση: Καλαποθάκη 12, Κέντρο, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310271074

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(437912)
      ["id"]=>
      int(437912)
      ["title"]=>
      string(8) "_28A5685"
      ["filename"]=>
      string(18) "28A5685-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(479858)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A5685-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/9-koryfaia-estiatoria-psarofagias-sti-th/attachment/_28a5685/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(22) "Πσαράς -Fisheria"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "_28a5685"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(437831)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-11 10:54:02"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-11 10:54:09"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A5685-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A5685-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A5685-scaled.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A5685-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A5685-scaled.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A5685-scaled.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1366)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Πσαράς -Fisheria

Το μαγαζί είναι ένα ιδιότυπο, ωραιότατο, ατμοσφαιρικό ιχθυοεστιατόριο, με την έννοια πως ξεκινάει με ένα ψαράδικο από τη μια γωνιά του υπέροχου πεζόδρομου με τα τραπεζάκια και τελειώνει στην άλλη του πεζόδρομου με το εστιατόριο. Ο Πέτρος Σέμκος, ο ιδιοκτήτης, είναι ένας ψηλός, πρασινομάτης νεαρός άνδρας που δεν μασάει τα λόγια του όταν στραβώσει. Γιατί έφτιαξε αυτό το στέκι; «Δούλευα υπάλληλος σε ψαράδικο και όταν τελείωνα τη δουλειά, ήθελα να πάω κάπου να ξεδώσω. Να φάω και να πιω κάτι που να είναι ακριβώς αυτό που ήθελα: με τέλεια ποιότητα και φτιαγμένο τέλεια. Να βγάλω γούστα. Κάτι τέτοιο δεν έβρισκα. Ε, λοιπόν, αποφάσισα να το φτιάξω εγώ και να κάνω το κέφι μου. Πήρα και μια βάρκα (καΐκι), σε συνεργασία με έναν Κερκυραίο συνεργάτη, μετά άλλη μία βάρκα και τα τέσσερα τελευταία χρόνια έφτιαξα και τη Fisheria».

Όχι πως έρχονται όλα τα ψάρια από τις δυο βάρκες. Τα φέρνουν καΐκια και από τη Μονεμβασιά και το βορειοανατολικό Αιγαίο, και τη Λέσβο αλλά και από από την ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας. Τα εδέσματα, τα μαγειρεύει ο ίδιος ο Πέτρος. Διαλέγεις το ψάρι που θέλεις και η κουζίνα στο φτιάχνει είτε ψητό, είτε στο τηγάνι, είτε στον αχνό. Μαγειριές με ψάρια δεν κάνουν. Κάποια ψάρια, ανάλογα με το είδος, τα καπνίζουν, κάποια τα περνούν από ωρίμαση και κάποια τα κάνουν «ωμά». Όπως τη Συναγρίδα ταρτάρ 3 ημερών ωρίμασης. Ένα ονειρεμένο βελούδινο έδεσμα. Όπως μας λέει, το σίτεμα, ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού μπορεί να φθάσει και τις 10 -12 ημέρες και η ωρίμαση συνδέεται με τον τρόπο αλίευσης. Δηλαδή αποφεύγουν να βάζουν σε ωρίμαση τα διχτυάρικα, διότι το ψάρι πρέπει να πεθάνει ακαριαία ώστε να μην παραχθούν τοξίνες και αυτό δεν συμβαίνει με τα διχτυάρικα ψάρια.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(437916)
      ["id"]=>
      int(437916)
      ["title"]=>
      string(8) "_28A6076"
      ["filename"]=>
      string(18) "28A6076-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(929349)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A6076-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/9-koryfaia-estiatoria-psarofagias-sti-th/attachment/_28a6076/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(22) "Πσαράς -Fisheria"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "_28a6076"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(437831)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-11 10:54:37"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-11 10:54:43"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A6076-scaled.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(100)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A6076-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A6076-scaled.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A6076-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A6076-scaled.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/28A6076-scaled.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1366)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Πιάτο που θα θυμόμαστε από αυτόν το γαστρονομικό γύρο στη Θεσσαλονίκη ήταν ο Μπακαλιάρος ωμός με σκορδαλιά και τραγανό τηγανητό κουρκούτι. Ένα πεντανόστιμο πιάτο που μεταφράζει τον ελληνικό κλασικό τηγανητό μπακαλιάρο σκορδαλιά σε smart food, όλο υφές και ιώδιο. Η Λακέρδα από τη Λέσβο σε ελαφρύ πάστωμα 12-14 ωρών, ήταν μια βουτυρένια λιχουδιά που έλιωνε στο στόμα. Η πολύ χαμηλή (αλλά υπαρκτή) αλατότητα αναδείκνυε το φυσικό άρωμα του ψαριού. Δείγμα των αχνιστών, η Σφυρίδα «γιακάς» αχνιστή με πατατούλες και καροτάκια λαδολέμονο -ένας δυο κόκκοι αλάτι θα τόνιζαν τις γεύσεις αλλά ο Πέτρος μένει πιστός στην πρωτογενή γοητεία των υλικών του. Αντί επιδορπίου, πήραμε Παστράμι από τόνο και Παστράμι από ξιφία και παλαιωμένο Αυγοτάραχο 2 ετών. Και τσίπουρο.

Το πλακάκι στη σάλα θυμίζει λέπια ψαριού και το σχέδιό του αναπαράγεται και στα σουβέρ. Καναπέδες στο μπλε της θάλασσας, στους τοίχους γλυπτοί γλάροι «επιβλέπουν» τα τραπέζια κάτω από τα φωτιστικά που θυμίζουν φινιστρίνια. Μπροστά από το εστιατόριο, ένας ευρύχωρος χώρος προστατευμένος με γυάλινους ανεμοθραύστες σε αφήνει να φας και να πιεις με οποιοδήποτε καιρό, κοιτάζοντας στον απέναντι τοίχο την απεικόνιση της θρυλικής μάχης του ψαρά και του σιδερά του Γαλατικού χωριού με όπλα τα ψάρια, από κάποια διάσημη περιπέτεια του Οβελίξ.

Διεύθυνση: Μητροπολίτου Γενναδίου 7, Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310232228

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(437924)
      ["id"]=>
      int(437924)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_5100"
      ["filename"]=>
      string(19) "IMG_5100-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(648345)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5100-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/9-koryfaia-estiatoria-psarofagias-sti-th/attachment/img_5100/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(13) "ΨΙ by Mezen"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_5100"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(437831)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-11 10:56:58"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-11 12:49:00"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1708)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5100-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5100-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5100-768x1151.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1151)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5100-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5100-1025x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1025)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5100-1366x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1366)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

ΨΙ by Mezen

Το τρίτο και πιο «περίεργο» μαγαζί του ομίλου Μezen του δαιμόνιου εστιάτορα και σεφ Γρηγόρη Χέλμη (δικό του όλο το project καθώς και οι συνταγές), είναι στην πραγματικότητα μια καθετοποιημένη ψαροκατάσταση. Τα φρέσκα ψάρια από την ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας καθαρίζονται στο ειδικό καθαριστήριο στη μια άκρη του μαγαζιού. Δίπλα βρίσκεται το ψυγείο όπου ωριμάζουν τα ψαρικά (dry aged), και στο κέντρο η ανοιχτή κουζίνα όπου λύνουν και δένουν οι σεφ Νίκος Αγγελής και ο Γρηγόρης Χέλμης από το ψάρι που θα διαλέξετε μπριζόλες, φιλέτα κλπ., είτε φρέσκα είτε dry aged. Έχει και πάσο όπου μπορείτε να καθίσετε να φάτε και να πιείτε και να παρακολουθείτε ταυτοχρόνως και το μαγειρικό σόου.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(438016)
      ["id"]=>
      int(438016)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_5093"
      ["filename"]=>
      string(19) "IMG_5093-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(655498)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5093-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/9-koryfaia-estiatoria-psarofagias-sti-th/attachment/img_5093/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(13) "ΨΙ by Mezen"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_5093"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(437831)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-11 12:11:24"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-11 12:50:02"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1708)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5093-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5093-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5093-768x1151.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1151)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5093-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5093-1025x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1025)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_5093-1366x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1366)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Μπροστά μπροστά στην είσοδο πιο εντυπωσιακό και «ψαρωτικό» στην πρωτοτυπία του, ένα ψυγείο -βιτρίνα με χειροποίητα ονειρεμένα ψαροντελικατέσσεν: «αλλαντικά» από ψάρι όπως παστουρμάς και παστράμι, αλοιφές τέλειες, τουρσιά. Ακριβώς δίπλα, κάτω από τον τίτλο «Ψαροχασάπικο», προσφέρονται έτοιμα ψαροσκευάσματα -τα σουβλάκια, τα σνίτσελ, οι τηγανιές, το χωριάτικο λουκάνικο τόνου, τα σουτζουκάκια, οι λαχανοντολμάδες, που φτιάχνονται στο κλινικά καθαρό, υπόγειο παρασκευαστήριό τους. Θα τα απολαύσετε επί τόπου ή θα τα πάρετε στο σπίτι σίγουροι για ένα σπουδαίο γευστικά αποτέλεσμα.

Η κουζίνα ανοίγει στις 10 το πρωί και τα νέα παιδιά που έχουν το μαγαζί (frachise) η Mαρίνα Κοντού και ο Σίμος Καραδουλαμάς, έχουν δημιουργήσει μια πολύ φωτεινή σάλα με φρέσκια αίσθηση, δρύινα έπιπλα από ανοιχτόχρωμο ξύλο, μωσαϊκό στο πάτωμα και μεγάλες τζαμαρίες. Το μικρό μενού αλλάζει καθημερινά και ανάλογα με την ψαριά. Τη ημέρα που πήγαμε, είχε ανάμεσα σε άλλα μια Μπολονέζ με κιμά από μυλοκόπι και κρέμα γραβιέρας, και Λαχανοντολμάδες με γάμπαρη και κρέμα μανιταριών. Τέλεια η λεπτή γεύση της «Μπριζόλας» από σαλάχι σχάρας με σάλτσα πιπεριών και κρέμα κουνουπίδι και τα «Πανσετάκια» τόνου dry aged και η Βελουτέ σούπα κακαβιά με μπακαλιάρο και γαρίδες. Στα οπωσδήποτε, η απίστευτα ορεκτική Κοπανιστή με καπνιστή φέτα από το το καπνιστήριό τους και η χειροποίητη αιχμηρή Μους ταραμά. Ξετρελαθήκαμε με τον Παστουρμά και το Παστράμι από τόνο. Πόσο μα πόσο πολύ θέλεις να καθίσεις εκεί για πάντα αγκαλιά με το τσίπουρό σου δεν λέγεται.

Διεύθυνση: Σκρα 8, Κέντρο, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310268763

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(437953)
      ["id"]=>
      int(437953)
      ["title"]=>
      string(28) "TravelGr_ThessalonikiFood-18"
      ["filename"]=>
      string(39) "TravelGr_ThessalonikiFood-18-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(459680)
      ["url"]=>
      string(88) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/TravelGr_ThessalonikiFood-18-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(131) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/9-koryfaia-estiatoria-psarofagias-sti-th/attachment/travelgr_thessalonikifood-18/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(47) "Μούργα/Photo: Άλεξ Χατζόγλου"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(28) "travelgr_thessalonikifood-18"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(437831)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-11 11:14:03"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-11 12:23:22"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/TravelGr_ThessalonikiFood-18-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(89) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/TravelGr_ThessalonikiFood-18-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/TravelGr_ThessalonikiFood-18-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/TravelGr_ThessalonikiFood-18-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/TravelGr_ThessalonikiFood-18-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/TravelGr_ThessalonikiFood-18-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Μούργα

Πρωτοφάγαμε στη Μούργα, το 2016 όταν ακόμα λεγόταν Πεζόδρομος και βρισκόταν στην οδό Αγίας Σοφίας. Φάγαμε όχι ακριβώς επαγγελματικά, αλλά έτσι, από ένστικτο ότι κάτι γινόταν εκεί. Στη Μούργα με τη σημερινή της μορφή και στη σημερινή της θέση πίσω από την Αχειροποίητο, βρεθήκαμε το 2017. Απολαύσαμε ένα σουρεαλιστικό υπέροχο ακατηγοριοποίητο φαγητό από τον Γιάννη Λουκάκη που το λατρέψαμε, τον κυνηγήσαμε μέσα στην κουζίνα να μας δώσει συνέντευξη και αρνήθηκε, τον παρακαλέσαμε για μια φωτογραφία και αρνήθηκε και με τούτα και με κείνα πέρασαν 8 χρόνια. Η Μούργα έγινε διάσημη για το μοναδικό ύφος τους σεφ, για την καταπληκτική πρώτη ύλη, για την αγάπη στο φυσικό και το πρωτογενές. Βραβεύτηκε και ξαναβραβεύτηκε, επηρέασε και άλλους μάγειρες και έφτιαξε ας πούμε σχολή, που σφράγισε ένα μεγάλο κομμάτι της γαστρονομίας της πόλης. Κατέβηκε στην Αθήνα έφτιαξε τα Άκρα με την ανάλογη επιτυχία και αυτό (διάκριση Bib Gourmand).

Ο σεφ που λειτουργεί σήμερα τη Μούργα είναι ο ικανός Λευτέρης Ιωάννου. Το μαγειρικό μοτίβο ακολουθεί μια λιτή προσέγγιση με διαρκή μέριμνα να αποδώσει το κάθε υλικό ακριβοδίκαια τη μοναδική του γεύση και ταυτότητα. «Προσπαθούμε να αναπαράξουμε την παλιά ελληνική κουζίνα με τις νέες τεχνικές και τη νέα γνώση για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη ψαροφαγίας», λέει ο σεφ. Στο μαγαζί μπαίνουν μόνο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τη Μηχανιώνα και από ψαροντουφεκάδες και χρησιμοποιούν μόνο βιολογικά προϊόντα. Υπάρχουν πάντα vegan και vegetarian επιλογές. Ο κατάλογος είναι μικρός και αλλάζει καθημερινά ανάλογα με το τί κυκλοφορεί στην αγορά την κάθε εποχή και τι κάνει κλικ στην κουζίνα και η λίστα κρασιών αγαπάει τα βιολογικά και τα βιοδυναμικά κρασιά.

Την μέρα που πήγαμε είχε Λευκό ταραμά με καπνιστά μύδια αρωματισμένα με δεντρολίβανο. Μας άρεσε ο κόκκος του ψωμιού όπως τον έπιανε το δόντι ενώ τα μύδια δεν τα χορταίναμε. Εύσαρκα και ζουμερά σβησμένα με ξύδι από ξινόμαυρο, έφτιαχναν πολυεπίπεδες αρμονίες με την αλμυρότητα του ταραμά. Διάλειμμα από τη θάλασσα με ένα πιάτο της χειμωνιάτικης γης. Παντζάρι στο τηγάνι με συνοδεία ντιπ από αιγοπρόβειο γιαούρτι, σκόρδο και άνηθο παντζάρι στο τηγάνι με συνοδεία deep από αιγοπρόβειο γιαούρτι σκόρδο και άνηθο -κλασικό, καλοφτιαγμένο με σπιτική αίσθηση. Πίσω στη θάλασσα, η Σουπιά στη σχάρα με πρασοσέλινο αυγολέμονο. Άλλο ένα πεντανόστιμο πιάτο όπου η σουπιά τρυφερή χωρίς να λιώνει ανεβάζει ένταση στο πρασοσέλινο με τις νότες του καπνού από τη σχάρα. Άλλο ένα πιάτο που ενθουσίασε ορισμένους από την παρέα ήταν το Κεμπάπ τόνου πάνω σε flatbread με τσιπς από αγκινάρα Ιερουσαλήμ (topinambur) και συνοδεία ρώσικη σαλάτα.

Το μαγαζί απ’ έξω είναι ό,τι πιο απλό μπορεί να φανταστεί κανείς. Σαν καφενείο της δεκαετίας του ‘70. Μέσα, οι μεγαλειώδεις φωτογραφίες του σούπερ ταλαντούχου φωτογράφου Νίκου Βαβδινούδη από τη συλλογή Μάσκες, μια genius απόδοση των προσώπων που συμμετέχουν στο αποκριάτικο δρώμενο «Κωδωνοφόροι» στην Καβάλα, σου κόβουν την ανάσα. Στο βάθος, η ανοιχτή κουζίνα, μουσικές του Θοδωράκη και τραγούδια από την Εντίθ Πιάφ. Κάποια στιγμή μπήκε στο μαγαζί ένας τουμπερλεκιτζής. Προχώρησε με άνεση και αρχοντιά μέχρι τα παιδιά στην κουζίνα παίζοντας το τουμπερλέκι του και τα χαιρέτησε «γεια σας αλάνια». Φαγητό και ατμόσφαιρα και μουσική ήταν όλα πολύ ωραία.

Διεύθυνση: Χριστοπούλου 12, (πίσω από την εκκλησία Αχειροποίητος Παναγία) Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 26826

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(437930)
      ["id"]=>
      int(437930)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_7505"
      ["filename"]=>
      string(19) "IMG_7505-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(718524)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7505-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/9-koryfaia-estiatoria-psarofagias-sti-th/attachment/img_7505/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(21) "Ακτή Ντοβίλ"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "img_7505"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(437831)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-11 10:58:56"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-11 10:59:02"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7505-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7505-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7505-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7505-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7505-scaled.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7505-scaled.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1366)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ακτή Ντοβίλ

Ένα πολύ όμορφο, πολύ κομψό και πολύ αεράτο εστιατόριο, πάνω στην αμμουδιά, με θέα σχεδόν σε όλη την πόλη και με «αυλή» του τον απέραντο Θερμαϊκό. Βεβαίως, ο Τσιτσάνης στο πασίγνωστο τραγούδι του «Μπαξέ Τσιφλίκι» λέει «πάμε τσάρκα πέρα στο Καραμπουρνάκι» όπως λεγόταν παλιά η περιοχή και όχι πάμε τσάρκα στην Ακτή Ντοβίλ (από την ομώνυμη κοσμοπολίτικη γαλλική πόλη) που ήταν αγαπημένος τόπος παραθερισμού για τους Θεσσαλονικείς τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70. Πίσω στο υπέροχο εστιατόριο όμως, έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Minas Kosmidis Architects και ιδιοκτησίας του ομίλου επιχειρήσεων εστίασης του Ηλία Βιολίδη με συνεργάτες τον Γιώργο Καραπαπάζογλου και τον Σάκη Γκοντινό (Tribeca).

Ο έμπειρος σεφ Παναγιώτης Δεληθανάσης, έχει δημιουργήσει ένα μενού πλούσιο σε επιλογές, πληθωρικό σε γεύσεις, με αναφορές στην αθωνίτικη κουζίνα αλλά και πολλούς μεζέδες για όποιον θα ήθελε να ακολουθήσει αυτήν την πλευρά της ψαροφαγίας. Άλλωστε η Wine list από τον wine expert Γιώργο Καραπαπάζογλου είναι επαρκέστατη με περισσότερες από 100 ετικέτες του ελληνικού και ξένου αμπελώνα και αποστάγματα και μπορεί να υποστηρίξει οποιοδήποτε γαστρονομικό δρόμο.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(438025)
      ["id"]=>
      int(438025)
      ["title"]=>
      string(8) "IMG_7578"
      ["filename"]=>
      string(21) "IMG_7578-1-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(831096)
      ["url"]=>
      string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7578-1-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(113) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/9-koryfaia-estiatoria-psarofagias-sti-th/attachment/img_7578-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(21) "Ακτή Ντοβίλ"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "img_7578-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(437831)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-11 12:15:14"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-11 12:15:20"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7578-1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7578-1-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7578-1-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7578-1-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7578-1-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/IMG_7578-1-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ξεκινήσαμε με ζουμερά Χτένια ψητά όλο ιώδιο και συνεχίσαμε με ένα ωραιότατο Καρπάτσιο γλώσσας αλά «πουτανέσκα» με αντζούγια, κάπαρη, καρδιά ντομάτας και λάδι τσίλι. Όπως μας λένε, best seller ανάμεσα στις προτιμήσεις των πελατών, το Καρπάτσιο τσιπούρας με κρέμα λεμόνι, σουμάκ, λέμον γκρας και τσίλι. Συμφωνούμε. Πρωτότυπο στη σύλληψη το Τomato tonnato που παραλείπει το μοσχάρι και βάζει στη θέση του ψητή ντομάτα συνδυάζοντάς την με μους τόνου και καπαρόμηλα. Τολμηρή παραλλαγή, δροσερή και επιτυχημένη. Με τον Τραγανό μπακαλιάρο με κρέμα πατάτας και μαύρο σκόρδο, ο σεφ αποδίδει με το προσωπικό τους ύφος το κλασικό ελληνικό πιάτο μπακαλιάρος σκορδαλιά και το όμορφα και νόστιμα διατηρώντας τις αρχικές υφές και τις γεύσεις.

Πεντανόστιμο το Κριθαρότο με ελληνική γαρίδα και σαλάμι Λευκάδας, ενώ το «Ψήμα» παραδοσιακή συνταγή της Χαλκιδικής με αρνί, ρύζι και αρωματικά βότανα, εδώ ερμηνεύεται τολμηρά βάζοντας στην πρωταγωνιστική θέση μια σκορπίνα που μοσχοβολάει θάλασσα. Από την αγιορείτικη κουζίνα, το Μαύρο ψάρι ημέρας με κρεμμύδια πατάτες και δαμάσκηνα, ένας τυπικός συνδυασμός υλικών της τοπικής κουζίνας της Χαλκιδικής μας άρεσε πολύ με την γλυκόξινη αρμονία του. Για το τέλος γαλακτομπούρεκο και αρμενοβίλ -στη Θεσσαλονίκη βρισκόμαστε. Αν μπορείτε, κλείστε τραπέζι την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Ουρανός, θάλασσα, πόλη, χάνονται μέσα σε χιλιάδες χρώματα.

Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη Καλαμαριά, Τηλ: 2310407000

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(437980)
      ["id"]=>
      int(437980)
      ["title"]=>
      string(20) "ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ"
      ["filename"]=>
      string(25) "ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(789888)
      ["url"]=>
      string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ.jpeg"
      ["link"]=>
      string(113) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/9-koryfaia-estiatoria-psarofagias-sti-th/attachment/glykanisos/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(20) "Γλυκάνισος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "glykanisos"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(437831)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-11 11:33:01"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-11 11:33:07"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1333)
      ["height"]=>
      int(2000)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ-200x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ-768x1152.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ-682x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(682)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ-1024x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1333)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2000)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Γλυκάνισος

Πρέπει να ήταν το 2007 -2008 που ξεκίνησαν το μαγαζί τα αδέλφια Σταύρος και Χρήστος Σωτηρούδης σε μια σχεδόν ερημική, τότε, περιοχή, την Πυλαία. «Μόνο χωράφια υπήρχαν εδώ και το πιο διάσημο πράγμα που είχαμε ήταν οι μπάμιες» που είχε πει κάποια στιγμή ο Σταύρος Σωτηρούδης. Πιο off Broadway δεν γινόταν, και όμως, οι Θεσσαλονικείς μυρίστηκαν πως κάτι καλό γινόταν εκεί. Είχαν δίκιο, μιας και σήμερα τα αυτοκίνητα κάνουν ουρά και τα τραπέζια κλείνουν από την προηγούμενη εβδομάδα για την επόμενη. Δίχωρο το μαγαζί, μια αίθουσα κάτω, μετά λίγα σκαλάκια που οδηγούν στην πάνω σάλα. Πολύ απλή και λιτή η διακόσμηση, μεγάλες τζαμαρίες, τραπεζάκια έξω. Βάζοντας από την αρχή στο επίκεντρο της δουλειάς την πρώτης ποιότητας πρώτη ύλη, έκλεισαν συμφωνίες με καΐκια που φέρνουν καθημερινά φρέσκα ψάρια από τη Χαλκιδική και έστησαν in house ιχθυοπωλείο.

Ξεκίνησαν να προσφέρουν ψαροδημιουργίες που με το χρόνο απέκτησαν το δικό τους χαρακτηριστικό μοντέρνο -comfort -κλασικό ύφος για να φθάσουν σήμερα στα αλλαντικά και τα λουκάνικα ψαριών και θαλασσινών από τον ταλαντούχο σεφ Δημήτρη Αγόρατζη. Ας πούμε, ξεκινήσαμε με ένα νεωτερικό και νοστιμότατο Χειροποίητο μπέικον τόνου με σουσάμι, καπνιστό ελαιόλαδο και lime για να περάσουμε που ήλθε μαζί με την παραδοσιακή βουτυράτη Λακέρδα Πολίτικη και όλα ήταν μια χαρά. Η πρωτότυπη σαλάτα Βαλεριάνα με κουλούρι Θεσσαλονίκης, παστέλι, μανούρι και τσιπς από κίτρινο παντζάρι μας άρεσε πολύ με όλες αυτές τις υφές και τις ήπιες γευστικές αρμονίες και μας αιφνιδίασε όταν, στη συνέχεια, έδωσε πάσα σε έναν απόλυτο μεζέ, το Χταπόδι μπουγιουρντί με σαλάμι Λευκάδας.

Ξεχωριστό, πιάτο όλο νοστιμιά και αυθάδεια, τα Νιόκι φάβας με χταπόδι και ψαρόζουμο δηλαδή το κρεμμυδόζουμο -ένα τυπικό υλικό της Χαλκιδικής. Τα νιόκι τα έφτιαξε ο σεφ στο τηγάνι και κράτησαν όλη την πυκνή γήινη γεύση τους για να έλθει το χταπόδι και να ανεβάσει τις στροφές της γεύσης. Άλλο ένα πιάτο που μας άρεσε για το σεβασμό στην ανάδειξη της ιδιαίτερης γεύσης της πρώτης ύλης ήταν το Πετρομπάρμπουνο ημέρας με φρέσκο κρεμμυδάκι και ξύσμα lime. Μια ντελικάτη θαλασσινή νοστιμιά. Το μαγαζί, προσφέρει στους πελάτες του και διεθνή ντελικατέσεν, όπως Στρείδια Βρετάνης (ωμά), το δυσεύρετο ελληνικό Χαβιάρι Άρτας και Βασιλικά χτένια με βούτυρο noisette και κρέμα μαύρου σκόρδου. Το Γαλακτομπούρεκο με παγωτό κανέλας κυριαρχούσε στα περισσότερα τραπέζια, αλλά εμάς μας γοήτευσε η ανάλαφρη Pavlova με παρφέ φιστίκι, κρέμα mascarpone και κόκκινα φρούτα όπως και το Semifreddo λεμόνι με λευκή σοκολάτα, matcha, mango και passion fruit. Περισσότερες από 150 ετικέτες κρασιών και μεγάλη ποικιλία από αποστάγματα.

Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310302882

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(437960)
      ["id"]=>
      int(437960)
      ["title"]=>
      string(19) "trizoni Exclusive 2"
      ["filename"]=>
      string(23) "trizoni-Exclusive-2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(416342)
      ["url"]=>
      string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/trizoni-Exclusive-2.jpg"
      ["link"]=>
      string(122) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/9-koryfaia-estiatoria-psarofagias-sti-th/attachment/trizoni-exclusive-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(24) "Τριζόνι Exclusive"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(19) "trizoni-exclusive-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(437831)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-11 11:20:59"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-11 11:21:06"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1440)
      ["height"]=>
      int(1800)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/trizoni-Exclusive-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/trizoni-Exclusive-2-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/trizoni-Exclusive-2-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/trizoni-Exclusive-2-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/trizoni-Exclusive-2-1229x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1229)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/trizoni-Exclusive-2.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1440)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1800)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Τριζόνι Exclusive

Σε μία από τις πιο νόστιμες γειτονιές της πόλης, τα θρυλικά Λαδάδικα, εκεί όπου συνωστίζονται κάποια από τα ενδιαφέροντα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, το Τριζόνι Exclusive αδελφάκι του πασίγνωστου ψαροεστιατορίου στη Χαλκιδική, βάζει την ξεχωριστή σφραγίδα του στη γαστρονομία της πόλης. Για την ιστορία, το μαγαζί ξεκίνησε το 1983 από το Γιώργο Σούσουρα που ήταν μεγάλος ψαροντουφεκάς και κάποια στιγμή μετέτρεψε σε ταβέρνα το πατρικό του σπίτι στην Κρυοπηγή της Κασσάνδρας. Ο γιός του Αστέριος Σούσουρας την μετέτρεψε σε ένα μοντέρνο εστιατόριο με πανελλαδική φήμη και πριν από 5 χρόνια εγκαταστάθηκε σε ένα διώροφο νεοκλασικό της Λυκούργου στα θρυλικά Λαδάδικα. Ύφος brasserie στην υποβλητική αίθουσα με την ζεστή ατμόσφαιρα και το εντυπωσιακό μπαρ, υπέροχη απλωτή αυλή για τον καλό καιρό, εκεί όπου καθίσαμε κι εμείς, αφού όσες μέρες μείναμε στη Θεσσαλονίκη ο καιρός μας είχε στα όπα όπα.

Μάς εντυπωσίασε το μενού με τα ωμά -φρεσκάδα και φαντασία όπως ο «Χειμωνιάτικος κήπος» δηλαδή τόνος καρπάτσιο με σως εσπεριδοειδών και λάδι με αρωματικά βότανα. Από το Raw bar επίσης οι Φούσκες σε γκασπάτσο ντομάτας. Αν τις βρείτε, δοκιμάστε τις. Η καλή αρχή είχε γίνει με ωραιότατες πικρούτσικες και κρουστές ελιές Χαλκιδικής. Ακολούθησε το ιδιότυπο Νigiri όπου το απλό ρύζι μετατρέπεται σε ρυζοκροκέτα και καλύπτεται με καπνιστό χέλι που το φτιάχνουν ίδιοι και γαρνίρεται με φετούλες από ραπανάκι όπως και το Νigiri με ρυζοκροκέτα αντί για απλό ρύζι και δικό τους γαύρο μαρινάτο. Τα Νιόκι πατάτας με μανιτάρια και γαρίδες και λάδι από αρωματικά βότανα ήταν μια «δήλωση» δροσιάς πριν βυθιστούμε στο στιβαρό «Καλογερικό»: Ροφός μαγειρεμένος μαζί με βιολογικά ρεβίθια Φενεού. Μια πεντανόστιμη αρωματική δημιουργία που συνδυάζει τα χυλωμένα ρεβίθια με την ζουμερή ιωδιούχα σάρκα του ψαρικού. Άλλο ένα εξαιρετικό πιάτο, από τη Μοναστική γαστρονομία αυτό, το Φρικασέ με ψάρι, ζοχούς, σελινόριζα και κρέμα ψητής σελινόριζας στη θέση του αβγολέμονου -έξυπνη ιδέα, λεπτή γεύση.

Τέλος γεύματος με ένα ωραίο παγωτό αρμενοβίλ. Επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν (μερικές φορές) τη διαφορά, το μαγαζί διαθέτει δικό του αποκλειστικά δίκτυο ψαράδων, ενώ δεν χρησιμοποιούν ψάρια από ιχθυοκαλλιέργειες ούτε χρησιμοποιούν ψάρια που μεταφέρονται με το αεροπλάνο. Ψήνουν τα ψαρικά τους σε κάρβουνα από πουρνάρι που έρχονται από τη βόρεια Χαλκιδική και χρησιμοποιούν τη στάχτη ως λίπασμα για τα αρωματικά βότανα που καλλιεργούν. Επικεφαλής στην κουζίνα, ο Αστέριος Σούσουρας, που επινοεί και εν πολλοίς εκτελεί μαζί με την μπριγκάδα του τα εδέσματα. Μπορείτε να επιλέξετε φρεσκότατα ψάρια για ψήσιμο ή και για να τα φτιάξουν με όποιο άλλο τρόπο θέλετε -το Τριζόνι ακολουθεί τη Nose to Τail πρακτική και έχει γνώση στην ανατομία των μεγάλων ψαριών, τις υφές, το φιλετάρισμα, την μαγειρική προσέγγιση. Τώρα τον χειμώνα, μπορείτε να απολαύσετε μπαρμπουνάκι στο τηγάνι, που είναι και από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.

Διεύθυνση: Δόξης 1 & Σαλαμίνος, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310542533

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(437964)
      ["id"]=>
      int(437964)
      ["title"]=>
      string(18) "Marea sea spirit 2"
      ["filename"]=>
      string(22) "Marea-sea-spirit-2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(76486)
      ["url"]=>
      string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marea-sea-spirit-2.jpg"
      ["link"]=>
      string(121) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/9-koryfaia-estiatoria-psarofagias-sti-th/attachment/marea-sea-spirit-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(16) "Marea sea spirit"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(18) "marea-sea-spirit-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(437831)
      ["date"]=>
      string(19) "2025-02-11 11:25:12"
      ["modified"]=>
      string(19) "2025-02-11 11:25:19"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(683)
      ["height"]=>
      int(1024)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marea-sea-spirit-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marea-sea-spirit-2-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marea-sea-spirit-2.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(683)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marea-sea-spirit-2.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marea-sea-spirit-2.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(683)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1024)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marea-sea-spirit-2.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(683)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1024)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Marea sea spirit

Σύγχρονη ματιά στη θαλασσινή γαστρονομία με ορισμένες κορυφαίες στιγμές αλλά και διαχρονικά, αστικά πιάτα από το νεαρό σεφ Δημήτρη Κοτσιβό. Το μαγαζί ανήκει στους αδελφούς Σταύρο και Χρήστο Σωτηρούδη («Γλυκάνισος», «Iberico», «Διαγώνιος») και στον Θεόκτιστο Σαρασίδη. Στο κέντρο της πόλης, σε έναν όμορφο πεζόδρομο, με ψηλοτάβανη αίθουσα, μεγάλο μαρμάρινο μπαρ, τραπέζια με μαρμάρινη επιφάνεια, άπλετο φυσικό φως και μια οικεία αστική αίσθηση καθώς οι μεγάλες τζαμαρίες ενώνουν οπτικά την πόλη με τη σάλα. Την ημέρα που βρεθήκαμε στο εστιατόριο, αναγνωρίσαμε προσωπικότητες της πόλης και Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες στα διπλανά τραπέζια.
Από τα ορεκτικά, ξεχωρίζει η Ταραμοσαλάτα με ψωμί και συνοδεία πολύ λεπτά τραγανά πιτάκια -η οξύτητα του λεμονιού και η χαρακτηριστική ελαφριά πικράδα του ταραμά σε αρμονία. Το σερί των ορεκτικών συνεχίστηκε με μια θαυμάσια Φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι, κρεμμύδι κοκάρι τουρσί και κάπαρη τηγανητή τουρσί. Ωραία ιδέα οι Μαρουλοντολμάδες με πλιγούρι ψάρια, θαλασσινά και σως αυγολέμονο με σελινόριζα συν λάδι βοτάνων και αγιολί με μπισκ θαλασσινών -γενικά, ο σεφ έχει ωραίες ιδέες και ξέρει να συνθέτει τα υλικά έτσι που το ένα να αφήνει στο άλλο χώρο για να δείχνει τις γευστικές ιδιαιτερότητες του.

Τα Λιγκουίνι alio olio εμπλουτίζονται με γαρίδες και αυγοτάραχο σε μια προσπάθεια να ανέβουν από την κατηγορία της cuccina povera σε πιο «πολυτελή» κατηγορία. Απόλυτος πρωταγωνιστής του γεύματος σε νοστιμιά και σε εκτέλεση, η Σφυρίδα με αχιβάδες και ροβίτσα σαν ριζότο, pasta verde με σπανάκι και κάπαρη και την προσθήκη αντζούγιας και σως από χορταρικά της θάλασσας (σαλικόρνιο, κρίταμο). Ένα εξαιρετικό πιάτο όπου η θάλασσα συναντά τη στεριά σε μια ιδανική σύζευξη. Και μόνο για αυτό το πιάτο, θα πηγαίναμε στο Marea. Στα επιδόρπια αρμενοβίλ με σως σοκολάτας και Φλωρεντίνα και μια αιθέρια Τάρτα με ζύμη από αμύγδαλα, κρέμα με κουμκουάτ και custard από λάιμ. Πολύ καλή λίστα κρασιών και μεγάλη συλλογή από τσίπουρα και ούζα.

Διεύθυνση: Στρ. Καλλάρη και Λώρη Μαργαρίτη 13, Κέντρο, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310257696

Διαβάστε ακόμα:

10 διαχρονικές εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στη Θεσσαλονίκη

Περιήγηση στα υπόγεια αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης

4 εμπειρίες στη Θεσσαλονίκη για να ανακαλύψετε ένα διαφορετικό πρόσωπό της