Τα γλυκά που έχουν καταφέρει να έχουν φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Κατά άλλους παρωχημένα και αδιάφορα, ενώ για άλλους ό,τι καλύτερο υπάρχει σε γλυκό. Πολλές φορές, μάλιστα, ξυπνούν και αναμνήσεις από εκείνα τα σφραγισμένα και στοιβαγμένα βάζα στα ράφια της αποθήκης της γιαγιάς. Πάντως, ό,τι και να πιστεύετε για τα γλυκά του κουταλιού, πρέπει να παραδεχτείτε ότι είναι το χαρακτηριστικότερο δείγμα ελληνικής φιλοξενίας που συνεπαίρνει τους τουρίστες και κατακτά άνετα τις αγοραστικές προτιμήσεις πολλών καταναλωτών στο εξωτερικό.
Με γεύσεις και ποικιλίες που ποικίλλουν ανάλογα με τον πλούτο των φρούτων και των λαχανικών που φιλοξενεί η ελληνική γη, τα γλυκά του κουταλιού είναι μια υγιεινή εναλλακτική στα λιπαρά σοκολατένια γλυκά, μιας και παρά την μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, δεν επιβαρύνουν την υγεία.
Παρακάτω, διαλέξαμε μερικά από τα πιο γνωστά ελληνικά γλυκά του κουταλιού που κάθε καλοκαίρι -και όχι μόνο- αποτελούν τις καλύτερες γλυκειές εναλλακτικές.
Γλυκό πορτοκάλι
Χωρίς αμφιβολία, το πιο γνωστό και αγαπητό γλυκό του κουταλιού. Η αλήθεια είναι πως με το έντονο πορτοκαλί χρώμα του που γίνεται ακόμα πιο λαμπερό και γυαλιστερό με το σιρόπι, δεν μπορεί παρά να μην είναι η τέλεια εναλλακτική σε κάθε λιπαρό γλυκό. Ταιριάζει απίστευτα με ελληνικό καφέ και νερό, ενώ είναι τόσο δημοφιλές που μάρκες γλυκού πορτοκαλιού έχουν βρεθεί ακόμη και σε σούπερ μάρκετ στην Ιαπωνία.
Γλυκό βύσσινο
Γνωστό και ως επίσημο γλυκό του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, το γλυκό βύσσινο είναι χωρίς αμφιβολία το γλυκό που μαγνητίζει τα βλέμματα εξαιτίας του ιδιαίτερου χρώματός του. Το βαθύ σκούρο κόκκινο που χρωματίζει ακόμα και το σιρόπι μαζί με την γλυκόξινη γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο σίγουρα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από κανέναν. Ακόμα, και αν δεν είστε φαν των γλυκών του κουταλιού, πρέπει να παραδεχτείτε ότι το γλυκό βύσσινο είναι επάξια το αντίπαλο δέος σε πολλές ζαχαροπλαστικές επιλογές, ενώ μπορεί να συνδυαστεί άψογα σε αρκετές σύγχρονες συνταγές χαρίζοντας σας μια γευστική πανδαισία. Άρα, μάλλον κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες που πάντα φύλαγαν στο ντουλάπι ένα βαζάκι γλυκό βύσσινο.
Γλυκό καρπούζι
Αν και προκαλεί μεγάλη απορία το πώς ένα καρπούζι μπορεί να μετατραπεί σε γλυκό του κουταλιού, αυτό φαίνεται πως είναι πραγματικότητα σε πολλές γωνιές της χώρας, όπου το δροσερό και αγαπημένο καρπούζι μετατρέπεται σε γλυκό του κουταλιού. Βέβαια, αν το δείτε εκ πρώτης όψεως, πιθανότατα να μην καταλάβετε καν ότι πρόκειται για καρπούζι, καθώς τόσο το σχήμα όσο και το χρώμα δεν έχουν καμία σχέση με το ριγέ πράσινο σκληρό φρούτο που όλοι και όλες ξέρουμε. Το γλυκό του κουταλιού από καρπούζι είναι, συνήθως, πορτοκάλι ή κεραμιδί και προέρχεται από τμήματα του φλοιού που σιροπιάζονται και δίνουν αυτό το θεσπέσιο σπάνιο χρώμα. Αν σας το σερβίρουν ποτέ μαζί με ελληνικό καφέ και ωραία θέα, μην το παραλείψετε.
Γλυκό ελιά
Πώς είναι δυνατόν η ελιά να είναι γλυκό; Κι όμως. Στις περιοχές της Ελλάδας, όπου η ελιά αφθονεί, ο πολύτιμος καρπός της δεν γίνεται μόνο λάδι, αλλά και γλυκό του κουταλιού. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως η γεύση είναι κάπως διαφορετική. Ίσως, πιο γλυκόπικρη. Ίσως, πιο ιδιαίτερη. Γιατί όχι κάπως μεσογειακά γλυκόπικρη; Όπως και να έχει, η ελιά ως γλυκό του κουταλιού είναι μια τρανή απόδειξη του πώς μπορεί να μετουσιωθεί η ελληνική κουζίνα και φαινομενικά μονοδιάστατα υλικά να μετατραπούν σε φανταστικές παρασκευές χαρίζοντάς μας πρωτότυπες και ιδιαίτερες γεύσεις που ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε.
Συκαλάκι
Φυσικά, από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το εκλεκτό συκαλάκι. Ίσως, το συκαλάκι είναι το γλυκό του κουταλιού που είχε εισβάλει με τον πιο έντονο και ενίοτε κωμικό τρόπο στην ελληνική καθημερινότητα του προηγούμενου αιώνα. Κλασικό και αγαπημένο, βρισκόταν και βρίσκεται σε σχεδόν κάθε σπίτι αποτελώντας μια εύκολη και γρήγορη λύση για κάθε απρόσκλητο επισκέπτη, αλλά και μια εξαιρετική εναλλακτική για ένα ελαφρύ επιδόρπιο.
Διαβάστε ακόμα:
Η εξέλιξη της γαστρονομίας των μικρών στεριών Αιγαίου στο παραδοσιακό τραπέζι της Μήλου
Oι τοπικές γεύσεις της Κέρκυρας
Τα κεράσματα της περιφοράς της Κεράς της Φολεγάνδρου