Η Δονούσα είναι ένα νησί απλό, φιλικό και προσιτό. Το μέγεθος του δεν προδίδει την ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων που διαθέτει και, τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας (ή και προτείνοντας) τη γαστρονομική εξέλιξη κάθε γωνιάς της χώρας, προσφέρει μια επιλογή γευστικών προτάσεων σε όλες τις μορφές. Από την απλή, κλασική, παραδοσιακή ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα σε οικισμό σχετικά απομακρυσμένο, μέχρι την πιο τεχνικά άρτια και παιχνιδιάρικη άποψη της μεσογειακής κουζίνας. Ο πρώτος γευστικός καμβάς της Δονούσας ζωγραφίζεται με τις παρακάτω πινελιές.
Κέδρος
Ο ορισμός “Beach Bar”, νομίζω πως αδικεί λίγο τη συγκεκριμένη επιχείρηση αφού είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Από ψηλά, κατεβαίνοντας το μονοπάτι προς την παραλία του Κέδρου, είναι μια πράσινη όαση μέσα στο στεγνό, κυκλαδίτικο τοπίο. Τα μποστάνια με τις βιολογικές καλλιέργειες κυκλώνουν το σεμνό, ταιριαστό απόλυτα με το περιβάλλον, κτίσμα, λίγα μόλις μέτρα και μια ξερολιθιά απόσταση από την απαλή αμμουδιά της παραλίας. Κάτω από τις αραιές καλαμιές που επιτρέπουν το φως του ήλιου να περνά τις ακτίνες του δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αποικιακού τύπου, στιβαροί ξύλινοι πάγκοι αλλά και διάσπαρτα μικρότερα τραπέζια φιλοξενούν την ησυχία και την όρεξη των
λουόμενων αλλά και των, επί τούτου, επισκεπτών. Τα αδέρφια Πράσινου, ο Βασίλης, ο Μιχάλης και ο Ηλίας ξεκίνησαν την επιχείρηση το 2002 επάνω σε εδάφη πατρογωνικά. Η ιδέα με την πάροδο των χρόνων εξελίχτηκε σε μια ολοένα και βελτιούμενη γαστρονομική πρόταση.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(255047)
["id"]=>
int(255047)
["title"]=>
string(51) "Arsenikò Nàxou me xylàggouro & marmelada tomatas"
["filename"]=>
string(52) "Arseniko-Naxou-me-xylaggouro-marmelada-tomatas-1.jpg"
["filesize"]=>
int(1411110)
["url"]=>
string(101) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Arseniko-Naxou-me-xylaggouro-marmelada-tomatas-1.jpg"
["link"]=>
string(152) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-sti-donoysa-dokimasame-kai-p/attachment/arseniko-naxou-me-xylaggouro-amp-marmelada-tomatas-2/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "8"
["description"]=>
string(125) "Αρσενικό Νάξου με ξυλάγγουρο και μαρμελάδα τομάτας/Photo: Νίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(52) "arseniko-naxou-me-xylaggouro-amp-marmelada-tomatas-2"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(254592)
["date"]=>
string(19) "2023-07-19 07:39:00"
["modified"]=>
string(19) "2023-07-19 07:41:31"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(109) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Arseniko-Naxou-me-xylaggouro-marmelada-tomatas-1-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(109) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Arseniko-Naxou-me-xylaggouro-marmelada-tomatas-1-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(110) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Arseniko-Naxou-me-xylaggouro-marmelada-tomatas-1-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(110) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Arseniko-Naxou-me-xylaggouro-marmelada-tomatas-1-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(111) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Arseniko-Naxou-me-xylaggouro-marmelada-tomatas-1-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(111) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Arseniko-Naxou-me-xylaggouro-marmelada-tomatas-1-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(255051)
["id"]=>
int(255051)
["title"]=>
string(49) "Ossobuco me saltsa sykou & pourè patatas-karotou"
["filename"]=>
string(52) "Ossobuco-me-saltsa-sykou-poure-patatas-karotou-1.jpg"
["filesize"]=>
int(678289)
["url"]=>
string(101) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Ossobuco-me-saltsa-sykou-poure-patatas-karotou-1.jpg"
["link"]=>
string(152) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-sti-donoysa-dokimasame-kai-p/attachment/ossobuco-me-saltsa-sykou-amp-poure-patatas-karotou-2/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "8"
["description"]=>
string(127) "Οσομπούκο με σάλτσα σύκου και πουρέ πατάτας-καρότου/ Photo: Νίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(52) "ossobuco-me-saltsa-sykou-amp-poure-patatas-karotou-2"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(254592)
["date"]=>
string(19) "2023-07-19 07:43:57"
["modified"]=>
string(19) "2023-07-19 07:44:40"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1859)
["height"]=>
int(1658)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(109) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Ossobuco-me-saltsa-sykou-poure-patatas-karotou-1-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(109) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Ossobuco-me-saltsa-sykou-poure-patatas-karotou-1-300x268.jpg"
["medium-width"]=>
int(300)
["medium-height"]=>
int(268)
["medium_large"]=>
string(109) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Ossobuco-me-saltsa-sykou-poure-patatas-karotou-1-768x685.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(685)
["large"]=>
string(110) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Ossobuco-me-saltsa-sykou-poure-patatas-karotou-1-1024x913.jpg"
["large-width"]=>
int(1024)
["large-height"]=>
int(913)
["1536x1536"]=>
string(111) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Ossobuco-me-saltsa-sykou-poure-patatas-karotou-1-1536x1370.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1536)
["1536x1536-height"]=>
int(1370)
["2048x2048"]=>
string(101) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Ossobuco-me-saltsa-sykou-poure-patatas-karotou-1.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1859)
["2048x2048-height"]=>
int(1658)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Το νησί της Δονούσας δεν διαθέτει πρωτογενή παραγωγή, με εξαίρεση κάποια μποστάνια των μόνιμων κατοίκων και έτσι αποφάσισαν να πάρουν τα 8 περίπου στρέμματα γύρω από το κτίσμα και άρχισαν να τα καλλιεργούν. Πιστοποιημένα βιολογικά από το 2016, καλλιεργούν ντοματίνια, ξυλάγγουρα, αμπελοφάσουλα, αμπέλι (κυρίως για τα αμπελόφυλλα), αρωματικά, κολοκυθάκια, ρόκα, κρίταμο. Στην παραλία του Κέδρου, φύεται επίσης η Άγρια Ρόκα ή Ρόκα της Θάλασσας η οποία στολίζει κάποια από τα πιάτα με την ιδιαίτερα πιπεράτη γεύση της. Για τα μαγειρέματά τους, αναζητούν τις πρώτες ύλες στα γύρω νησιά, την Παροναξία, την Αμοργό και τη Σαντορίνη ενώ για τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν τον δικό τους, ντόπιο ψαρά. Εστιάζουν κυρίως σε μικρά ψάρια, σκάρους, γόπες, τονάκια, λακέρδες, μελανούρια ενώ για τα αλίπαστα έχουν μια συνεργασία με το γυναικείο συνεταιρισμό Καλύμνου. Στα αλίπαστα έχουν επίσης και τη βοήθεια και τις γνώσεις της μητέρας τους, Μαρίας Κωβαίου η οποία μαρινάρει τα ψάρια στον Κέδρο με αλάτι χοντρό που συλλέγει από σημεία μυστικά η θεία, Γεωργία Κωβαίου.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(254598)
["id"]=>
int(254598)
["title"]=>
string(10) "_M9A3219 a"
["filename"]=>
string(13) "M9A3219-a.jpg"
["filesize"]=>
int(1936135)
["url"]=>
string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3219-a.jpg"
["link"]=>
string(110) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-sti-donoysa-dokimasame-kai-p/attachment/_m9a3219-a/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "9"
["description"]=>
string(30) "Photo: Νίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(10) "_m9a3219-a"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(254592)
["date"]=>
string(19) "2023-07-18 09:18:41"
["modified"]=>
string(19) "2023-07-18 10:05:34"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3219-a-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3219-a-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3219-a-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3219-a-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3219-a-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3219-a-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(254631)
["id"]=>
int(254631)
["title"]=>
string(24) "Xylaggoura & agria ròka"
["filename"]=>
string(25) "Xylaggoura-agria-roka.jpg"
["filesize"]=>
int(1118309)
["url"]=>
string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Xylaggoura-agria-roka.jpg"
["link"]=>
string(125) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-sti-donoysa-dokimasame-kai-p/attachment/xylaggoura-amp-agria-roka/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "9"
["description"]=>
string(30) "Photo: Νίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(25) "xylaggoura-amp-agria-roka"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(254592)
["date"]=>
string(19) "2023-07-18 09:20:48"
["modified"]=>
string(19) "2023-07-18 10:07:27"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Xylaggoura-agria-roka-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Xylaggoura-agria-roka-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Xylaggoura-agria-roka-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Xylaggoura-agria-roka-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Xylaggoura-agria-roka-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Xylaggoura-agria-roka-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Όπως παραδέχεται ο Βασίλης Πράσινος, για την εξέλιξη αλλά και το αποτέλεσμα υπάρχει κόπος πολύς ο οποίος δεν είναι εύκολα εμφανής. Από τα χέρια της υπεύθυνης κουζίνας Στέλλας Σκοπελίτου με τη βοήθεια της Ρόζας Nergjoni, δοκιμάσαμε το σύκο με κομματάκια ανθότυρου σε μια γλυκειά αρμονία, τον μαριναρισμένο στον Κέδρο κολιό, μεζές και ορεκτικό ταυτόχρονα, το γλυκοφάγωτο Οσομπούκο με πουρέ πατάτας και καρότου, δοκιμάζοντας παράλληλα το συνδυασμό αρσενικού Νάξου με το ξυλάγγουρο του μπαχτσέ.
Η χρήση εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ανήκει στα βασικά χαρακτηριστικά της μαγειρικής στον Κέδρο. Το μενού ανανεώνεται τακτικά και για εμφιαλωμένα κρασιά ρωτήστε να σας γνωστοποιηθεί η λίστα.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(254633)
["id"]=>
int(254633)
["title"]=>
string(10) "_M9A2955 a"
["filename"]=>
string(13) "M9A2955-a.jpg"
["filesize"]=>
int(1924223)
["url"]=>
string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A2955-a.jpg"
["link"]=>
string(110) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-sti-donoysa-dokimasame-kai-p/attachment/_m9a2955-a/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "9"
["description"]=>
string(38) "Αυλή/Photo: Nίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(10) "_m9a2955-a"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(254592)
["date"]=>
string(19) "2023-07-18 09:22:30"
["modified"]=>
string(19) "2023-07-18 10:09:39"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1750)
["height"]=>
int(2456)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A2955-a-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A2955-a-214x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(214)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A2955-a-768x1078.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1078)
["large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A2955-a-730x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(730)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A2955-a-1094x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1094)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A2955-a-1459x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1459)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(254653)
["id"]=>
int(254653)
["title"]=>
string(50) "garides marinarismenes sxaras me poure pantzariou."
["filename"]=>
string(55) "garides-marinarismenes-sxaras-me-poure-pantzariou.-.jpg"
["filesize"]=>
int(1234525)
["url"]=>
string(104) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/garides-marinarismenes-sxaras-me-poure-pantzariou.-.jpg"
["link"]=>
string(151) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-sti-donoysa-dokimasame-kai-p/attachment/garides-marinarismenes-sxaras-me-poure-pantzariou-2/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "9"
["description"]=>
string(39) "Αυλή/Photo: Νίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(51) "garides-marinarismenes-sxaras-me-poure-pantzariou-2"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(254592)
["date"]=>
string(19) "2023-07-18 09:23:54"
["modified"]=>
string(19) "2023-07-18 10:10:25"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(112) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/garides-marinarismenes-sxaras-me-poure-pantzariou.--150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(112) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/garides-marinarismenes-sxaras-me-poure-pantzariou.--200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(113) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/garides-marinarismenes-sxaras-me-poure-pantzariou.--768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(113) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/garides-marinarismenes-sxaras-me-poure-pantzariou.--683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(114) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/garides-marinarismenes-sxaras-me-poure-pantzariou.--1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(114) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/garides-marinarismenes-sxaras-me-poure-pantzariou.--1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Αυλή
Τέσσερα χρόνια χωρίζουν τα δύο αδέρφια, Δήμο και Γιώργο Δούμουρα, αλλά η Αυλή τους ένωσε τις ιδέες, τη δημιουργικότητα αλλά και επαγγελματικά. Με καταγωγή από τη Δονούσα, οι δυο τους, αφού προηγήθηκαν δύο και τρεις ζωές στην πορεία του καθενός ξεχωριστά, επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους το 2016 για να υλοποιήσουν μια ιδέα η οποία τριβέλιζε στο μυαλό τους αρκετά χρόνια πριν. Η “αυλή” δεν είναι παρά η αυλή του πατρικού τους, σε ένα σημείο του Σταυρού, του βασικού οικισμού της Δονούσας, με απίθανη θέση και θέα πάνω από το γραφικό λιμανάκι. Ξεκίνησαν ως μεζεδοπωλείο, περισσότερο για να αφουγκραστούν την αγορά της εστίασης στο νησί τους, αλλά γρήγορα εξελίχθηκαν σε εστιατόριο. Η απίθανα θετική ενέργεια των δυο τους, η ασταμάτητη γέννηση ιδεών από το Δήμο αλλά και η εμπειρία στην εστίαση στη Νέα Υόρκη του Γιώργου από το 2005 μέχρι το 2010, συνθέτουν μια συνθήκη με ραγδαία εξέλιξη και διαρκώς βελτιούμενη.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(254649)
["id"]=>
int(254649)
["title"]=>
string(37) "fileto lavraki sotè me pourè arakà"
["filename"]=>
string(38) "fileto-lavraki-sote-me-poure-araka.jpg"
["filesize"]=>
int(1362443)
["url"]=>
string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/fileto-lavraki-sote-me-poure-araka.jpg"
["link"]=>
string(134) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-sti-donoysa-dokimasame-kai-p/attachment/fileto-lavraki-sote-me-poure-araka/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "9"
["description"]=>
string(30) "Photo: Νίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(34) "fileto-lavraki-sote-me-poure-araka"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(254592)
["date"]=>
string(19) "2023-07-18 09:23:38"
["modified"]=>
string(19) "2023-07-18 10:13:14"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/fileto-lavraki-sote-me-poure-araka-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/fileto-lavraki-sote-me-poure-araka-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/fileto-lavraki-sote-me-poure-araka-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/fileto-lavraki-sote-me-poure-araka-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(97) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/fileto-lavraki-sote-me-poure-araka-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(97) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/fileto-lavraki-sote-me-poure-araka-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Συνταγές εξελίχθηκαν, άλλες βελτιώθηκαν, η γνώμη και η άποψη των επισκεπτών ανήκουν στα βασικά συστατικά βελτίωσης και επιτυχίας, σε συνδυασμό με την ολοένα και πλουσιότερη λίστα κρασιών, επιμελημένη από το Γιώργο, η Αυλή έχει φτάσει σε σημείο να είναι προορισμός στη Δονούσα.
Η κουζίνα, την οποία επιμελείται (2022- 2023) ο Αλέξανδρος Βούλης είναι ελληνική-κυκλαδίτικη με πολλές από τις γεύσεις να έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν και να προσαρμόζονται στο παρόν. Ο Δήμος Δούμουρας, ο οποίος επιμελείται το μενού, έχει πάντα ιδέες για καινούρια πιάτα ημέρας, μαζί με τον μάγειρα του, προς αντικατάσταση άλλων. Στις, αποκλειστικά θαλασσινές γεύσεις της “αυλής”, ξεχωρίσαμε την κακαβιά βελουτέ με γιουβαρλάκια θαλασσινών και λάδι μάραθου, τον μαριναρισμένο τόνο με σαλάτα φακές και κρύα σούπα χωριάτικης, τις μαριναρισμένες γαρίδες με πουρέ παντζαριού και λάδι μαϊντανού, το λιαστό σκουμπρί με μελιτζανοσαλάτα, το φιλέτο λαυράκι σοτέ με πουρέ αρακά και λαχανικά κονφί και το επιδόρπιο (μοιραστείτε το) χαλβά από χαρουπόμελο, με μωσαϊκό από ελληνικό καφέ και παστέλι. Η “αυλή” είναι πανέμορφη, συμμαζεμένη και αγαπητή οπότε φροντίστε την κράτησή σας.
Τηλ. 2285051557 / 6974804859
Facebook
Instagram
Αγνάντι
Στην περιοχή Κλαδαριά, στον κεντρικό δρόμο του νησιού της Δονούσας, ψηλά πάνω από το Σταυρό κοιτώντας δυτικά, βρίσκεται το εστιατόριο Αγνάντι, απόλυτη προσωποποίηση του ονόματος του. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με τις μυρωδιές να δραπετεύουν και να βασανίζουν γλυκά τους περαστικούς πεζοπόρους που περνούν απέξω στο δρόμο της επιστροφής στο Σταυρό από την παραλία του Κέδρου ή τις πεζοπορίες τους. Ο Νικήτας Ρούσσος, όταν δε φροντίζει τις κατσίκες και τα κοκόρια ακριβώς δίπλα στο εστιατόριο του, ασχολείται με τον κήπο του και, όταν δε μαγειρεύει ο ίδιος, κάθεται σε ένα τραπέζι στο πίσω μέρος παρακολουθώντας την κίνηση στη μεγάλη βεράντα με θέα τη Νάξο και την Κέρο απέναντι. Η μητέρα του πατέρα του Νικήτα Ρούσσου ήταν μαγείρισσα στην Αίγυπτο, στην Αλεξάνδρεια, εσωτερική σε σπίτι.
Οι αρωματικές πινελιές στα πιάτα του Αγναντίου μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από το βιβλίο μαγειρικής της γιαγιάς, τις οποίες ο ίδιος έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει στις συνταγές. Από το 2016 το Αγνάντι μαγειρεύει ένα υπέροχο μοσχαράκι κοκκινιστό, εξαιρετικά αρωματικό και τρυφερό, κόκορα αλανιάρη, κατσικάκι στη γάστρα, εκτός κάποιων άλλων μαγειρευτών αλλά και ένα θρυλικό κατσίκι γεμιστό στον ξυλόφουρνο, όχι όλες τις ημέρες, βάζοντας το στη λίστα με τις πιο αναγκαίες γαστριμαργικές απολαύσεις της Δονούσας.
Τηλ. 2285 079088
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(254719)
["id"]=>
int(254719)
["title"]=>
string(10) "_M9A3098 a"
["filename"]=>
string(13) "M9A3098-a.jpg"
["filesize"]=>
int(1784389)
["url"]=>
string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3098-a.jpg"
["link"]=>
string(110) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-sti-donoysa-dokimasame-kai-p/attachment/_m9a3098-a/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "9"
["description"]=>
string(49) "Σημαδούρα/Photo: Νίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(10) "_m9a3098-a"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(254592)
["date"]=>
string(19) "2023-07-18 09:41:09"
["modified"]=>
string(19) "2023-07-18 10:15:59"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3098-a-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3098-a-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3098-a-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3098-a-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3098-a-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3098-a-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(254731)
["id"]=>
int(254731)
["title"]=>
string(35) "Pìta mizìthra glykeià me dyòsmo"
["filename"]=>
string(36) "Pita-mizithra-glykeia-me-dyosmo-.jpg"
["filesize"]=>
int(1683288)
["url"]=>
string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Pita-mizithra-glykeia-me-dyosmo-.jpg"
["link"]=>
string(131) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-sti-donoysa-dokimasame-kai-p/attachment/pita-mizithra-glykeia-me-dyosmo/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "9"
["description"]=>
string(49) "Σημαδούρα/Photo: Νίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(31) "pita-mizithra-glykeia-me-dyosmo"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(254592)
["date"]=>
string(19) "2023-07-18 09:42:00"
["modified"]=>
string(19) "2023-07-18 10:17:13"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(93) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Pita-mizithra-glykeia-me-dyosmo--150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(93) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Pita-mizithra-glykeia-me-dyosmo--200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(94) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Pita-mizithra-glykeia-me-dyosmo--768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(94) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Pita-mizithra-glykeia-me-dyosmo--683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Pita-mizithra-glykeia-me-dyosmo--1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/Pita-mizithra-glykeia-me-dyosmo--1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Σημαδούρα
Ψηλά στο Σταυρό, σχεδόν στο τελευταίο σπίτι στην κορυφή, βρίσκεται η Σημαδούρα. Εστιατόριο σαν ζεστή αγκαλιά, γλυκά φτιαγμένο με τα περιποιημένα δρομάκια γεμάτα λουλούδια και τα φώτα να οδηγούν απευθείας στην πηγή της ελληνικής μαγειρικής με επιρροές από την Κρήτη. Η Χρύσα Νικολοπούλου μαγειρεύει, σκαρφίζεται συνταγές, στολίζει πιάτα, υποδέχεται ζεστά και με χαμόγελο πλατύ τους επισκέπτες της.
Δεξιά της βεράντας με τη φανταστική θέα, ο ήλιος κόβει τις τελευταίες σκιές. Η συνθήκη είναι απλή. Από το 2014 η Χρύσα, η οποία ήρθε στο νησί ως τουρίστρια, βρήκε το οίκημα, το νοίκιασε, έμεινε σε αυτό εξοπλίζοντας το παράλληλα σιγά σιγά και ξεκίνησε να φτιάχνει μεζέδες για φίλους. Έχοντας μνήμες από τη γιαγιά της και τη θεία της οι οποίες ήταν επαγγελματίες μαγείρισσες, άρχισε να εμπλουτίζει τον κατάλογο με συνταγές πρωτότυπες αλλά και εμπνεύσεις δικές της. Ετοιμάζει 7-8 φαγητά καθημερινά, πίτες με μυζήθρα, λαχανικά, πιπεριές πολύχρωμες, ιμάμ, σουτζουκάκια σμυρναίικα, σουπιές, χταπόδι, αλλά και το σουξέ της, το απίθανο τσιγαριαστό. Όλα αυτά συνοδεία κρητικής ρακής και, κάποιες φορές, αυθόρμητης ζωντανής μουσικής που μεγενθύνει τη Δονουσιώτικη νύχτα.
Τηλ. 2285079006, 6948141466
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(254693)
["id"]=>
int(254693)
["title"]=>
string(10) "_M9A3613 a"
["filename"]=>
string(13) "M9A3613-a.jpg"
["filesize"]=>
int(1180080)
["url"]=>
string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3613-a.jpg"
["link"]=>
string(110) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-sti-donoysa-dokimasame-kai-p/attachment/_m9a3613-a/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "9"
["description"]=>
string(50) "Φραγκόσυκο/Photo: Nίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(10) "_m9a3613-a"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(254592)
["date"]=>
string(19) "2023-07-18 09:33:50"
["modified"]=>
string(19) "2023-07-18 10:20:02"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3613-a-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3613-a-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3613-a-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3613-a-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3613-a-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3613-a-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(254701)
["id"]=>
int(254701)
["title"]=>
string(10) "_M9A3642 a"
["filename"]=>
string(13) "M9A3642-a.jpg"
["filesize"]=>
int(1129452)
["url"]=>
string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3642-a.jpg"
["link"]=>
string(110) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-sti-donoysa-dokimasame-kai-p/attachment/_m9a3642-a/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "9"
["description"]=>
string(50) "Φραγκόσυκο/Photo: Nίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(10) "_m9a3642-a"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(254592)
["date"]=>
string(19) "2023-07-18 09:34:22"
["modified"]=>
string(19) "2023-07-18 10:20:15"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3642-a-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3642-a-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3642-a-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3642-a-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3642-a-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/M9A3642-a-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Φραγκόσυκο
Σε ένα από τα ωραιότερα μπαλκόνια των Κυκλάδων, στη Μερσίνη, μόλις έξι χιλιόμετρα απόσταση από το Σταυρό, βρίσκεται το Φραγκόσυκο. Σαν επιβράβευση της απαιτητικής ανόδου του μονοπατιού από τις παραλίες Λιβάδι και Φύκιο, με την εικόνα της Αμοργού ευθεία απέναντι και τον αιγαιοπελαγίτικο αέρα να σφυρίζει καθώς περνά ανάμεσα στα κτίσματα αλλά και στα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος, το Φραγκόσυκο είναι μια γευστική στάση στο μέσο της Δονούσας.
Υπό την επιμέλεια του Αλέξανδρου Ζούμα, η κουζίνα κινείται σε παραδοσιακές μεσογειακές γεύσεις με έμφαση στα μυρωδικά του νησιού, τα οποία βγαίνει και μαζεύει ο ίδιος, όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες. Αρώματα θυμαριού, δενδρολίβανου και ρίγανης, μυρωδιές του νησιού, όπως λέει ο Αλέξανδρος, κυριαρχούν στο τελικό αποτέλεσμα των πιάτων του. Κατσικάκι λεμονάτο με μουστάρδα και μυρωδικά, ψημένο για τουλάχιστον 4 ώρες στη γάστρα, ρεβιθάδα με δενδρολίβανο και θυμάρι, μπριάμ βίγκαν, αλλά και με ένα κομμάτι φέτα ως παραλλαγή για τους μη βίγκαν, χταπόδι το οποίο βράζει μέσα στο κρασί, στο ξίδι και στα μυρωδικά, είναι κάποιες από τις προτάσεις του. Το σουφλέ σοκολάτας με τη μπάλα παγωτό καϊμάκι κλείνει γλυκά την επίσκεψη εδώ.
Τηλ. 6970930371
Facebook
Instagram
Καφέ-Εστιατόριο Μήτσος
Χωρίς κρατήσεις αλλά με τεράστια λαχτάρα έρχονται οι επισκέπτες στην ταβέρνα “Μήτσος” στην Καλοταρίτισσα. Η πιο απομακρυσμένη και πιο “παλιομοδίτικη” παραλία του νησιού, αλλά και ο γραφικός οικισμός έχουν ως φυσική κατάληξη τα δροσερά τραπέζια της ταβέρνας η οποία μαγειρεύει σπιτικό φαγητό από το 2007. 3-4 μαγειρευτά την ημέρα, ψάρι όταν το επιτρέπει ο καιρός, μπιφτέκια με πατάτες τηγανητές αλλά και υπέροχα λαδερά συνθέτουν το νόστιμο μενού.