array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(333038)
["id"]=>
int(333038)
["title"]=>
string(23) "Manolis Papadogiannakis"
["filename"]=>
string(28) "Manolis-Papadogiannakis-.jpg"
["filesize"]=>
int(1197704)
["url"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Manolis-Papadogiannakis-.jpg"
["link"]=>
string(122) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-stin-oreini-kriti-mazeyonta/attachment/manolis-papadogiannakis/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(30) "Photo: Νίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(23) "manolis-papadogiannakis"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(333010)
["date"]=>
string(19) "2024-02-14 09:23:05"
["modified"]=>
string(19) "2024-02-14 09:26:47"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Manolis-Papadogiannakis--150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Manolis-Papadogiannakis--200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Manolis-Papadogiannakis--768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Manolis-Papadogiannakis--683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Manolis-Papadogiannakis--1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Manolis-Papadogiannakis--1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Η άγρια βρώσιμη χλωρίδα της Κρήτης, βρίσκεται σχεδόν παντού, από τα παράλια μέχρι ορεινά, από καλλιεργήσιμα χωράφια μέχρι σε πετρώδη και χέρσα χωράφια. Ανάλογα στην εποχή τους, πολλά από αυτά τα φυτά δίνουν και πανέμορφα άνθη. Τα χόρτα είναι σημαντικό συστατικό της κρητικής διατροφής, για την οποία, ως γνωστό, πολλές μελέτες έχουν γίνει για να ερευνήσουν τους λόγους και τα αίτια της μακροβιότητας αλλά και της καλής υγείας των κατοίκων της νήσου, κυρίως όμως πριν την έλευση του γρήγορου φαγητού και την υπερβολική εδώ και αρκετά χρόνια, κατανάλωση ζωικών λιπαρών.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(333059)
["id"]=>
int(333059)
["title"]=>
string(9) "Maroulida"
["filename"]=>
string(13) "Maroulida.jpg"
["filesize"]=>
int(1335911)
["url"]=>
string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Maroulida.jpg"
["link"]=>
string(108) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-stin-oreini-kriti-mazeyonta/attachment/maroulida/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(49) "Μαρουλίδα/Photo: Νίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(9) "maroulida"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(333010)
["date"]=>
string(19) "2024-02-14 09:34:12"
["modified"]=>
string(19) "2024-02-14 09:34:25"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Maroulida-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Maroulida-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Maroulida-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Maroulida-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Maroulida-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Maroulida-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Η πολύ μικρή εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων παθήσεων συγκριτικά με άλλες περιοχές που μελετήθηκαν, βασιζόταν στην κατανάλωση καρπών, άγριων χόρτων και, φυσικά, ελαιολάδου, το οποίο μαζί με λεμονάκι, νοστιμίζει τα χόρτα, είτε τρώγοντάς τα ωμά, είτε ελαφρώς μαγειρεμένα, τσιγαριαστά ή βραστά. Η ελαφριά πικράδα η οποία χαρακτηρίζει πολλά από αυτά, αλλά και η αψάδα και η τσαχπινιά στη γεύση τους, χαρίζει, εκτός από μια υγιεινή διατροφή και ένα ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(333045)
["id"]=>
int(333045)
["title"]=>
string(10) "Taraxàkos"
["filename"]=>
string(13) "Taraxakos.jpg"
["filesize"]=>
int(1292890)
["url"]=>
string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Taraxakos.jpg"
["link"]=>
string(110) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-stin-oreini-kriti-mazeyonta/attachment/taraxakos-2/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(49) "Ταραξάκος/Photo: Νίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(11) "taraxakos-2"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(333010)
["date"]=>
string(19) "2024-02-14 09:28:44"
["modified"]=>
string(19) "2024-02-14 09:30:59"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Taraxakos-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Taraxakos-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Taraxakos-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Taraxakos-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Taraxakos-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Taraxakos-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Στις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών, η παραδοσιακή και πανταχού παρούσα ρακή, συνοδεύεται συχνά από πικρά χορταρικά, ωμές αγκινάρες, βολβούς σκορδουλάκους, άγριο σταμναγκάθι και άλλα εξισορροπιστικά στο δυνατό απόσταγμα. Αρχές Φεβρουαρίου και έχουμε βγει, κυρίως σε αναζήτηση σταμναγκαθιού αλλά, φυσικά, από τον πολύ μεγάλο αριθμό βρώσιμων χόρτων, όλο και σε κάποιο σκοντάφτουμε και με προσοχή μαζεύουμε. Τα χόρτα τα άγρια μαζεύονται με ευλάβεια, χωρίς να πληγωθεί η ρίζα τους για να ξαναβγούν και να μαζευτούν ξανά. Ο Μανώλης μπροστά μου μαζεύει και εξηγεί καθώς εγώ χαζεύω την ατίθαση θάλασσα κάτω από τον ανάγλυφο, μολυβί ουρανό. Η υγρασία στην ατμόσφαιρα, ποτίζει τη φύση και με το αλάτι της θάλασσας, νοστιμεύοντας την αρχική γεύση των χορταρικών ακόμη από το σημείο που φυτρώνουν. Συναντούμε γαλατσίδες, ταραξάκο, μαρουλίδα, ζωχούς, ασκόλυμπρους, παχειά ή λαγουδοπατούχα και, φυσικά, σταμναγκάθι.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(333053)
["id"]=>
int(333053)
["title"]=>
string(10) "Galatsìda"
["filename"]=>
string(14) "Galatsida-.jpg"
["filesize"]=>
int(1429791)
["url"]=>
string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Galatsida-.jpg"
["link"]=>
string(108) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/apostoli-stin-oreini-kriti-mazeyonta/attachment/galatsida/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(49) "Γαλατσίδα/Photo: Νίκος Κόκκας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(9) "galatsida"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(333010)
["date"]=>
string(19) "2024-02-14 09:32:04"
["modified"]=>
string(19) "2024-02-14 09:32:16"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1667)
["height"]=>
int(2501)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Galatsida--150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Galatsida--200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Galatsida--768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Galatsida--683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Galatsida--1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/02/Galatsida--1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Ο Μανώλης μαζεύει περίπου 24 διαφορετικά χόρτα για τσιγαριαστά και περίπου 20 διαφορετικά για βραστά, πολλά από τα οποία κάνουν και για τους δύο τρόπους μαγειρέματος, εκτός από την ωμή τους βρώση. Καθώς μαζεύει και κινείται άνετα στο επικλινές έδαφος, σαν δεκαθλητής της φύσης, μου εξηγεί πως δεν ασχολούνται πια αρκετοί με τη συλλογή χόρτων. Και το σταμναγκάθι έχει γίνει τόσο διάσημο ώστε οι ανάγκες της αγοράς να το έχουν καταστίσει ευρέως καλλιεργήσιμο.
Κατεβαίνοντας προσεκτικά προς το αυτοκίνητο, προστατεύοντας τη φωτογραφική μηχανή από τη βροχή η οποία άρχισε πάλι να χτυπάει πλαγιομετωπικά, έχω την αίσθηση πως η κατανάλωση των άγριων χόρτων που μαζέψαμε, αφού πλυθούν σχολαστικά, αλατιστούν και νοστιμέψουν με λάδι και λεμόνι, είναι η καλύτερη αποζημίωση του κόπου συλλογής τους.
Διαβάστε ακόμα:
Kάντανος: Ένας προορισμός με ιστορία, στην καρδιά ενός υπεραιωνόβιου ελαιώνα στην Κρήτη
Μέσα σε έναν ελαιώνα με γλυπτά στην Κρήτη
Τοπολιανό φαράγγι: Ένα σκηνικό που κόβει την ανάσα στη δυτική Κρήτη