Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν και τη χρονιά να φτάνει στο τέλος της, όλη η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο γιορτινό τραπέζι, γεμάτο αυθεντικές γεύσεις και ατμόσφαιρα χαράς. Από τα οροπέδια της Μακεδονίας μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων, οι χριστουγεννιάτικες δημιουργίες ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητα και την αφθονία τους, παρασύροντας όλους σε ένα γευστικό ταξίδι. Ακολουθούν 5 γεύσεις με άρωμα Χριστουγέννων που ετοιμάζονται κάθε χρόνο σε προορισμούς της Ελλάδας.
Λαλάγγια
Τα λαλάγγια αποτελούν τη νούμερο ένα παράδοση της μανιάτικης γαστρονομίας και δεν λείπουν από κανένα σπίτι κατά την περίοδο των μεγάλων εορτών. Μάλιστα, τα λαλάγγια είναι τόσο σημαντικά που παλαιότερα λέγεται ότι οι νοικοκυρές άφηναν στην άκρη κάθε άλλη ασχολία, για να πλάσουν αποκλειστικά και μόνο τα μακρόστενα τραγανιστά λαλάγγια. Το χαρακτηριστικό με αυτό το τραγανιστό κριτσίνι είναι ότι ταιριάζει άψογα το ίδιο με γλυκά και αλμυρά, ενώ μπορεί να συνδυαστεί άψογα με μέλι, καρύδια, σταφίδες και κανέλα. Σήμερα, τα δημοφιλή λαλάγγια της Μάνης επιβιώνουν σε πολλά ζαχαροπλαστεία και φούρνους, ενώ μπορείτε να τα φτιάξετε κι εσείς πολύ εύκολα στο σπίτι σας δίνοντας ένα άρωμα Μάνης στο γιορτινό τραπέζι.
Μσούρα
Με καταγωγή από την Κεντρική Μακεδονία, το φαγητό με το περίεργο όνομα είναι μία ενδιαφέρουσα τριλογία κρέατος, λαχανικών και ρυζιού. Ουσιαστικά, η μσούρα είναι γεμιστό κοτόπουλο με ρύζι και ψιλοκομμένα συκωτάκια ψημένα σε ένα γεμάτο με σέλινα ταψί και το σίγουρο είναι ότι ο ενδιαφέρων αυτός γευστικός συνδυασμός είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο combo, καθώς συνδυάζει όλες τις γιορτινές γεύσεις μέσα σε ένα ταψί. Προσοχή όμως. Το λαχταριστό ψητό πρέπει να στηθεί μέσα στο ταψί σε τέσσερα επίπεδα, ώστε κρέας, λαχανικά και ρύζι να ψηθούν τέλεια και αρμονικά, χωρίς να μείνει τίποτα ώμο. Βέβαια, όσο και αν σας άνοιξε την όρεξη, πρέπει να ξέρετε ότι ο χρόνος ψησίματος μπορεί να αγγίξει ακόμα και τις έξι ώρες.
Σελινάτο
Ζουμερό, γιορτινό και επίσημο. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το αγαπημένο πιάτο των Χριστουγέννων -και όχι μόνο- που φιγουράρει συχνά στο τραπέζι. Άλλοτε βραστό με πράσο και άλλοτε με μαλακές γλυκοπατάτες, το σελινάτο αποτελεί ένα από τα πιο καθιερωμένα και αγαπημένα πιάτα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπου κομμάτια μοσχάρι ή χοιρινό, σπανιότερα κοτόπουλο, συνοδεύουν εξαιρετικά το βραστό φυλλώδες λαχανικό με την γλυκόξινη γεύση. Με καταγωγή από την Ιωνία, αλλά δημοφιλές στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, κυρίως στη Λέσβο και τη Μακεδονία, το σελινάτο εδραιώθηκε για τα καλά στην ελληνική κουζίνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Από τότε μέχρι σήμερα, έχοντας υποστεί τις γαστρονομικές μεταβολές κάθε περιοχής, έχει μείνει στη συνείδηση όλων ως το γιορτινό φαγητό της γιαγιάς.
Ισλί
Γνωστό αλλιώς και ως γεμιστά μελομακάρονα, τα Ισλί είναι τα λαχταριστά γεμιστά μελομακάρονα που λίγοι ξέρουν και ακόμα ελάχιστοι έχουν δοκιμάσει. Με καταγωγή από την Μικρά Ασία, τα γεμιστά μελομακάρονα είναι ένα κρυφό διαμάντι της χριστουγεννιάτικης γαστρονομίας που αξίζει περισσότερες από μία δοκιμές. Πλασμένα με μεράκι, χαραγμένα με τον πιο επίδοξο τρόπο και γεμισμένα απλά με καρύδια, σιρόπι και λίγο κανελίτσα για την χάρη που λέγανε και οι Σμυρνιές νοικοκυρές, τα ζουμερά μικρασιατικά μελομακάρονα σίγουρα θα κλέψουν μια θέση στη γλυκιά πιατέλα σας και θα κερδίσουν τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι.
Σπάργανα του Χριστού
Στην Ήπειρο, την παραμονή των Χριστουγέννων, φτιάχνουν λεπτές κρέπες που συμβολίζουν τα σπάργανα με τα οποία τύλιξε η Παναγία τον Χριστό. Λεπτή χυλώδης ζύμη που ψήνεται πάνω σε προθερμασμένες πέτρες γίνεται η αφορμή για ένα υπαίθριο γλέντι λίγο με φαγητό και ποτό, ενώ πολύ γρήγορα οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις αφράτες γλυκιές ζύμες απευθείας ψημένες στην πέτρα. Τα σπάργανα σερβίρονται ζεστά με ζάχαρη ή μέλι και κανέλα, ενώ μοιάζουν πολύ με τις σύγχρονες τηγανήτες αποτελώντας ένα από τα πιο δημοφιλή γιορτινά εδέσματα της Ηπείρου.
Διαβάστε ακόμα:
Πίτες από τη Μακεδονία που αξίζει να δοκιμάσετε έστω μία φορά
5 εμβληματικά προϊόντα από το dna του ελληνικού τόπου
6 νόστιμες στάσεις από το Αμύνταιο στις Πρέσπες