Κρέας, μπαχαρικά και αλμυρά τυριά. Κοινώς τα τρία υλικά, για να μυηθείτε στην εκρηκτική κουζίνα του Ικονίου. Αυθεντικά ανατολίτικη χωρίς καμία ξένη παρέμβαση, η κουζίνα της Κόνιας θεωρείται -δικαιολογημένα εννοείται- μία από τις πιο δημοφιλείς τοπικές κουζίνες της Τουρκίας.

12

Βασικό συστατικό σε κάθε πιάτο το κρέας. Καθόλου τυχαίο, μιας και εδώ εκτρέφονται τα περισσότερα πρόβατα και μοσχάρια, με αποτέλεσμα το φρέσκο ποιοτικό κρέας να είναι άφθονο και προσιτό. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην Κωνσταντινούπολη, όπου η ποιότητα της κουζίνας λόγω της συνεχούς κατανάλωσης έχει διακυμάνσεις και δεν είναι ποτέ σταθερή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κουζίνα της Πόλης είναι κακή. Κάθε άλλο μάλιστα. Το ενδιαφέρον με την τουρκική κουζίνα έγκειται στο ότι κάθε περιοχή της χώρας έχει διαφορετικά πιάτα. Ορισμένες φορές τελείως διαφορετικά μεταξύ τους και επηρεασμένα από την ίδια την γεωγραφία. Ψάρι και κρασιά στα παράλια, μπερδεμένα ανατολίτικα και ευρωπαϊκά γλυκά στην Πόλη, αμέτρητες κρεατικές επιλογές στο εσωτερικό και αλλιώτικοι μπακλαβάδες στα νότια είναι τα βασικά κομμάτια του αχανούς παζλ της τουρκικής κουζίνας που σίγουρα δεν θα βαρεθείτε να δοκιμάζετε.

Μιας και βρισκόμαστε, όμως, στο εσωτερικό της Τουρκίας, άραγε πώς να ξεκινάει ένα τραπέζι στην Κεντρική Ανατολία; Φυσικά, με την σούπα γιαουρτιού γνωστή στα τουρκικά ως kebab çorbası, μια λιπαρή σούπα που σερβίρεται σε μικρά βαθουλωτά πιάτα γεμάτη με ψιλοκομμένα μικρά κομμάτια κρέας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια σούπα-ορεκτικό που προσφέρεται σε επίσημα γεύματα, ενώ δύσκολα μπορεί να σταθεί μόνη της σαν αυτόνομο πιάτο. Γευστική και χορταστική, ειδικά αν συνδυαστεί με το λεπτό και ψημένο στον φούρνο παραδοσιακό ψωμί που θυμίζει πάρα πολύ μεσανατολίτικο μεζέ και λιγότερο το κλασικό μεσογειακό χοντροκομμένο ψωμί.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(365246)
      ["id"]=>
      int(365246)
      ["title"]=>
      string(19) "IMG_20240509_135130"
      ["filename"]=>
      string(30) "IMG_20240509_135130-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(893097)
      ["url"]=>
      string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_20240509_135130-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(123) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/ena-geystiko-tour-stin-koyzina-tis-kentri/attachment/img_20240509_135130/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(42) "Photo: Γιάννης Κουτρούδης"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(19) "img_20240509_135130"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(365231)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-05-13 11:23:34"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-05-13 11:23:45"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1928)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_20240509_135130-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(80) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_20240509_135130-226x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(226)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_20240509_135130-768x1020.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1020)
        ["large"]=>
        string(81) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_20240509_135130-771x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(771)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_20240509_135130-1157x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1157)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(82) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/IMG_20240509_135130-1542x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1542)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Φυσικά πάνω στο ίδιο λεπτοκομμένο ψωμί, μην εκπλαγείτε αν δείτε κιμά με φρέσκο πράσινο κρεμμύδι ανακατεμένο με ελαφριά πάντα μπαχαρικά. Το etli ekmek, γνωστό στα ελληνικά ως κομμάτι κρεατόψωμο, είναι το αγαπημένο οθωμανικό delicacy που, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι αρκετό να χορτάσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Ουσιαστικά, πρόκειται για παραλλαγή του δημοφιλούς λαχματζούν με τη μόνη διαφορά ότι εδώ σερβίρεται σε τετραγωνισμένα κομμάτια, ενώ διπλώνεται θυμίζοντας μεξικάνικα τάκος.

Και επειδή βρισκόμαστε στην Τουρκία, δεν γίνεται -κυριολεκτικά δεν γίνεται- να μην υπάρχει στο τραπέζι κεμπάπ. Το πιάτο που ίσως ενώνει σαν αλυσίδα όλες τις διαφορετικές τοπικές κουζίνες της Τουρκίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το κεμπάπ του Ικονίου θεωρείται από τα ποιοτικότερα στην Τουρκία και ίσως, ένα από τα καλύτερα που θα φάτε γενικώς, αλλά αυτό είναι μια καθαρά υποκειμενική κρίση. Ίσως μάλλον και όχι. Ψημένο στα κάρβουνα μαζί με πιπεριές και ψωμί σερβιρισμένα σε πήλινα πιάτα μαζί με μια δροσερή σως γιαουρτιού, το κεμπάπ της Κόνιας συμπυκνώνει στο έπακρο την εμπειρία της τουρκικής κουζίνας, καθώς προσφέρει μια γευστική πανδαισία, σωστό καθρέφτη του Ικονίου.

Φρέσκος κιμάς από ντόπια κρέατα, παραδοσιακό γιαούρτι Ικονίου μαζί με τα λιγοστά λαχανικά που μπορεί να προσφέρει το έδαφος του όχι τόσο γόνιμου υψιπέδου, συνθέτουν μια χορταστική εμπειρία που δύσκολα θα φύγει από τον ουρανίσκο σας. Και να μην θέλετε να το δοκιμάσετε, σίγουρα η μυρωδιά του ψημένου κρέατος θα σας ανοίξει την όρεξη, ενώ το παραδοσιακό σερβίρισμα μέσα σε πήλινα πιάτα σίγουρα δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Δεύτερη αλμυρή (και λίγο βαριά για το στομάχι) επιλογή το etli pilav. Αγαπημένο φαγητό, ειδικά για όσους έχουμε μικρασιατική καταγωγή. Ψιλό ρύζι με σταφίδες, κουκουνάρι και ψιλοκομμένο κρέας δημιουργούν ένα γευστικό μωσαϊκό χρωμάτων που σερβίρεται τέλεια με αρνί ψημένο στον φούρνο. Ευχάριστη έκπληξη ότι στο Ικόνιο βάζουν και αμύγδαλο μαζί με τις σταφίδες, ώστε το ρύζι «να ακούγεται» περισσότερο.

Βέβαια, τι κι αν η Πόλη έχει την πρωτιά στα γλυκά, αυτό δεν σημαίνει επουδενί ότι το εσωτερικό της Τουρκίας υστερεί. Κάθε άλλο. Höşmerim, sac arası και σερμπέτια κάθε είδους γεμίζουν το τραπέζι, άπαξ και τελειώσει το χορταστικό γεύμα. Από τον παραδοσιακό χαλβά höşmerim που σερβίρεται είτε με επικάλυψη φιστικιών ή σκέτος, αν δεν είστε φαν των ξηρών καρπών, έως τον παραδοσιακού τύπου μπακλαβά sac arası με κρέμα και φύλλο μαζί με ένα γλυκό σερμπέτι είναι ό, τι πρέπει, για να φύγει η λιπαρή επίγευση του κρέατος, ενώ για μια γρήγορη γλυκιά επίγευση τι καλύτερο από μια μικρή ζαχαρένια καραμελίτσα -τις γνωστές Mevlana şekeri– που θα σας προσφέρουν απλόχερα, ακόμα και αν πάτε να αγοράσετε ένα μαγνητάκι;

Διαβάστε ακόμα:

Εκκλησίες, street art και vintage καφέ – Περπατώντας στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης

Μπαλάτ-Φανάρι: Η μελαγχολική συνοικία όπου χτυπάει η καρδιά της παλιάς Κωνσταντινούπολης

Ανακαλύπτοντας τις άγνωστες σκεπαστές αγορές της Κωνσταντινούπολης