array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(195721)
["id"]=>
int(195721)
["title"]=>
string(9) "r418A2394"
["filename"]=>
string(20) "r418A2394-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(517536)
["url"]=>
string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A2394-scaled.jpg"
["link"]=>
string(108) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/h-gastronomiki-taytotita-tis-ikarias/attachment/r418a2394/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "8"
["description"]=>
string(44) "Photo: Νίκος Βαρδακαστάνης"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(9) "r418a2394"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(166243)
["date"]=>
string(19) "2023-03-10 10:53:08"
["modified"]=>
string(19) "2023-03-10 10:53:29"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1707)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A2394-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A2394-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A2394-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A2394-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A2394-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A2394-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Διάσημα είναι τα «καΐσα Ικαρίας» ένα είδος βερίκοκου του οποίου τρώγεται και το κουκούτσι του. «Κουκούτσι αμύγδαλο» όπως λένε χαρακτηριστικά στο νησί. Καταναλώνονται σαν φρούτο ή γλυκό μόνο στην Ικαρία.
Εξαιρετικής ποιότητας είναι το μέλι, ή «άναμα» στην ικαριώτικη ντοπιολαλιά. Ξεχωρίζει το μέλι που παράγεται από ρείκι και είναι γνωστό για τις ιαματικές του ιδιότητες. Άλλα είδη μελιού που παράγονται στο νησί είναι το πευκόμελο, το θυμαρίσιο μέλι, το μέλι από σμύρο (αλογοθύμαρο) και από αγριολούλουδα.
Η μεγάλη ποικιλία βοτάνων, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, χαμομήλι, φλισκούνι, ρείκι, δεντρολίβανο, δυόσμος, μάραθο, μέντα, βαλσαμόχορτο, χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική αλλά καταναλώνονται από τους Ικαριώτες σαν ροφήματα και κάποιοι λένε ότι είναι ένας λόγος για τη θρυλική μακροβιότητά τους.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(166449)
["id"]=>
int(166449)
["title"]=>
string(15) "xristos_rachon5"
["filename"]=>
string(19) "xristos_rachon5.jpg"
["filesize"]=>
int(583458)
["url"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon5.jpg"
["link"]=>
string(116) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/h-gastronomiki-taytotita-tis-ikarias/attachment/xristos_rachon5-3/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "16"
["description"]=>
string(44) "Photo: Νίκος Βαρδακαστάνης"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(17) "xristos_rachon5-3"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(166243)
["date"]=>
string(19) "2023-01-05 14:49:39"
["modified"]=>
string(19) "2023-01-05 14:49:54"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1250)
["height"]=>
int(1875)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon5-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon5-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon5-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon5-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon5-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon5.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1250)
["2048x2048-height"]=>
int(1875)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Τα παραδοσιακά εδέσματα της Ικαρίας είναι πολλά με πρώτο και πιο διαδεδομένο, το «σουφικό». Πρόκειται για ένα λαδερό μαγειρευτό που γίνεται στο τηγάνι και όπου συνυπάρχουν διάφορα καλοκαιρινά λαχανικά. Το κολοκάσι σερβίρεται μαγειρεμένο με φασόλια, σαν σούπα, βρασμένο με σκορδαλιά ή ακόμα ψητό ή βραστό με κρέας. Οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ρεβυθοκεφτέδες, τα τυροπιτάκια με καθούρα, οι πίτες (κολοκυθόπιτα και χορτόπιτα) το γαμοπίλαφο (παραδοσιακό φαγητό των γάμων) και φυσικά το ντόπιο κατσίκι (ρασκό) βραστό, ψητό ή γεμιστό με ρύζι και διάφορα μυρωδικά είναι μερικά από τα εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα του νησιού.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(195744)
["id"]=>
int(195744)
["title"]=>
string(9) "r418A3037"
["filename"]=>
string(20) "r418A3037-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(503017)
["url"]=>
string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A3037-scaled.jpg"
["link"]=>
string(108) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/h-gastronomiki-taytotita-tis-ikarias/attachment/r418a3037/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "8"
["description"]=>
string(43) "Photo: Nίκος Βαρδακαστάνης"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(9) "r418a3037"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(166243)
["date"]=>
string(19) "2023-03-10 11:00:27"
["modified"]=>
string(19) "2023-03-10 11:01:13"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1707)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A3037-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A3037-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A3037-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A3037-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A3037-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/r418A3037-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Η παράκτια αλιεία είναι δυνατή και τα ψαροκάικα φέρνουν σημαντικές ποσότητες από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Μαγειρεύονται στη σχάρα ή στο τηγάνι. Ιδιαίτερο πιάτο είναι ο γαύρος φιλέτο στην σχάρα με κρεμμύδια, πιπεριά και ντομάτα.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(195746)
["id"]=>
int(195746)
["title"]=>
string(15) "xristos_rachon1"
["filename"]=>
string(26) "xristos_rachon1-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(1147068)
["url"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon1-scaled.jpg"
["link"]=>
string(116) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/h-gastronomiki-taytotita-tis-ikarias/attachment/xristos_rachon1-3/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(1) "8"
["description"]=>
string(44) "Photo: Νίκος Βαρδακαστάνης"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(17) "xristos_rachon1-3"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(166243)
["date"]=>
string(19) "2023-03-10 11:00:48"
["modified"]=>
string(19) "2023-03-10 11:01:35"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1707)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon1-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon1-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon1-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon1-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon1-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/01/xristos_rachon1-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Σημαντική θέση στην τοπική κουζίνα έχουν τα γλυκά του κουταλιού και ιδιαιτέρως το «γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο Ικαρίας» με την εκπληκτική ευωδιά. Στο νησί παράγονται επίσης από μικρή βιοτεχνία ανθρακούχα αναψυκτικά σε τέσσερις γεύσεις (πορτοκαλάδα, λεμονάδα, γκαζόζα και βυσσινάδα).
Κρασί
Οι δύο προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στο νησί είναι το Φωκιανό και το Μπεγλέρι. Η Ικαρία έχει παράδοση στην παραγωγή ενός δυνατού κόκκινου κρασιού, γνωστού από τον Όμηρο ως «Πράμνειος Οίνος». Τον Ιούνιο του 2006 δόθηκε από την πολιτεία ο χαρακτηρισμός γεωγραφικής ένδειξης «τοπικός οίνος».
Η ποικιλία Φωκιανό αν και καλλιεργείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έχει συνδεθεί ιστορικά με το νησί της Ικαρίας μέσω του ξακουστού από την αρχαιότητα «Πράμνειου Οίνου» και στο συγκεκριμένο νησί, δίνει τον μοναδικό για τη συγκεκριμένη ποικιλία «Τοπικό Οίνο Ικαρίας». Πρόκειται για ένα υψηλόβαθμο ξηρό κόκκινο κρασί με φρουτώδη αρώματα, έντονη οξύτητα και λαμπερό κόκκινο χρώμα.
Mια παραδοσιακή συνταγή βήμα-βήμα
Σουφικό από την Ικαρία, του Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά
4 πατάτες μεγάλες
4 κρεμμύδια
4 πιπεριές πράσινες ή 3 πράσινες + 1 κόκκινη
2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
2 ντομάτες ώριμες
1 κολοκύθι άσπρο μεγάλο
3-4 σκελίδες σκόρδο
4 πιπερίτσες καυτερές
1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
Tips
Αν δεν βρείτε μεγάλο άσπρο κολοκύθι, χρησιμοποιήστε περισσότερα μικρά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε όλα τα λαχανικά καλά και τα σκουπίζετε. Κόβετε τη μελιτζάνα σε φέτες και την ξεπικρίζετε πασπαλίζοντάς την με μπόλικο αλάτι μέσα σε σουρωτήρι. Την αφήνετε για 1 ώρα τουλάχιστον, την ξεπλένετε και τη φυλάτε.
Βήμα 2
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τρίβετε τις ντομάτες στον τρίφτη. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ροδέλες. Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις πράσινες πιπεριές. Τέλος, παίρνετε το κολοκύθι, το ξεφλουδίζετε απαλά και το κόβετε σε λεπτές φέτες.
Βήμα 3
Παίρνετε μια βαριά κατσαρόλα και τη βάζετε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά, ρίχνετε μέσα τα κομμένα λαχανικά, φροντίζοντας τα κομμάτια του κολοκυθιού να πάνε στον πάτο. Ρίχνετε και τα σκόρδα κομμένα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τα λαχανικά να βράσουν χωρίς να προσθέσετε νερό, παρά μέσα στο ζουμί τους.
Βήμα 4
Μόλις περάσουν 10 λεπτά προσθέτετε τις καυτερές πιπεριές και αλατίζετε. Ανακατεύετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Μόλις τα λαχανικά πιουν το ζουμί τους προσθέτετε το ελαιόλαδο. Μαγειρεύετε για άλλα 10 λεπτά.
Βήμα 5
Τέλος, ρίχνετε το κρασί. Αφήνετε μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα και βράζετε μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά και κυρίως οι πατάτες. Αυτό το φαγητό τρώγεται και ζεστό και κρύο.
Διαβάστε ακόμα:
Τα πανηγύρια της Ικαρίας
Εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στην Ικαρία