array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(137618)
["id"]=>
int(137618)
["title"]=>
string(33) "nomos_rethymnou_kritika_paximadia"
["filename"]=>
string(44) "nomos_rethymnou_kritika_paximadia-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(604162)
["url"]=>
string(93) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_kritika_paximadia-scaled.jpg"
["link"]=>
string(135) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/i-gastronomia-toy-rethymnoy-choraei-ole/attachment/nomos_rethymnou_kritika_paximadia/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "11"
["description"]=>
string(69) "Κρητικά παξιμάδια/ Photo: Αμαλία Κωβαίου"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(33) "nomos_rethymnou_kritika_paximadia"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(137604)
["date"]=>
string(19) "2022-10-26 11:59:25"
["modified"]=>
string(19) "2022-10-26 12:05:28"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1707)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(94) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_kritika_paximadia-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(94) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_kritika_paximadia-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_kritika_paximadia-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_kritika_paximadia-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_kritika_paximadia-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_kritika_paximadia-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Σε ένα µικρό ελαιοτριβείο κάπου στις εξοχές του Ρεθύµνου, θα µάθετε τα µυστικά του κρητικού χρυσού και θα γευτείτε το µοναδικό λάδι. Σε ένα πατητήρι, ακόµη και αν αυτό αποτελεί πλέον αξιοθέατο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θα µάθετε πώς ο µούστος µετατρέπεται στο πολύτιµο κρασί και στο ρακοκάζανο θα ζήσετε το θαύµα της απόσταξης. Στα διάσπαρτα οινοποιεία θα δείτε τις σύγχρονες µεθόδους οινοποίησης και θα συναντήσετε εµπνευσµένους ανθρώπους µε αληθινή αγάπη για το προϊόν.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(137624)
["id"]=>
int(137624)
["title"]=>
string(30) "nomos_rethymnou_trapezi_ampeli"
["filename"]=>
string(41) "nomos_rethymnou_trapezi_ampeli-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(790518)
["url"]=>
string(90) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_trapezi_ampeli-scaled.jpg"
["link"]=>
string(132) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/i-gastronomia-toy-rethymnoy-choraei-ole/attachment/nomos_rethymnou_trapezi_ampeli/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "11"
["description"]=>
string(34) "Photo: Αμαλία Κωβαίου"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(30) "nomos_rethymnou_trapezi_ampeli"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(137604)
["date"]=>
string(19) "2022-10-26 11:59:58"
["modified"]=>
string(19) "2022-10-26 12:08:28"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1707)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_trapezi_ampeli-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(91) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_trapezi_ampeli-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(92) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_trapezi_ampeli-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(92) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_trapezi_ampeli-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(93) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_trapezi_ampeli-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(93) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_trapezi_ampeli-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
∆ώστε χρόνο στην περιοχή, βρείτε χρόνο να µαζέψετε αµπελόφυλλα, να διαλέξετε τα πιο τρυφερά λαχανικά από το περιβόλι, να ανακαλύψετε πού έκρυψαν οι κότες τα αυγά τους, να αρµέξετε τις κατσίκες και να φτιάξετε τυρί όπως το έκαναν στην εποχή του Οµήρου. Στη συνέχεια, σε κάποια κουζίνα θα σηκώσετε τα µανίκια σας για να κάνετε γεµιστά, θα τυλίξετε αµπελόφυλλα και θα φτιάξετε κρητικές τυρόπιτες. Κάτω από τη σκιά µιας κληµαταριάς, θα γευτείτε τους κόπους και τις δηµιουργίες σας ατενίζοντας το µεγαλείο της κρητικής φύσης.
Με το ελαιόλαδο να αποτελεί την ναυαρχίδα της γαστρονοµίας, ο επισκέπτης θα βρεθεί µπροστά σε ένα µπουκέτο γαστρονοµικών επιλογών, που θα µετατρέψουν το ταξίδι σε αληθινή εµπειρία. Εδώ που η απλότητα συνυπάρχει µε την πλούσια γεύση, το τραπέζι θα στρωθεί και διάσηµα µαγειρευτά θα πάρουν θέση ανάµεσα στις επιλογές. Ο δηµοφιλής ντάκος, µε τη φρέσκια ντοµάτα και την ξινοµυζήθρα θα κάνει γευστική ισορροπία µε το σταµναγκάθι και τους ασκολίµπρους, που εδώ στην Κρήτη, συνηθίζεται να τους µαγειρεύουν µε κουκιά.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(137612)
["id"]=>
int(137612)
["title"]=>
string(47) "nomos_rethymnou_gastronomia_topika_proionta (2)"
["filename"]=>
string(56) "nomos_rethymnou_gastronomia_topika_proionta-2-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(601746)
["url"]=>
string(105) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_gastronomia_topika_proionta-2-scaled.jpg"
["link"]=>
string(147) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/i-gastronomia-toy-rethymnoy-choraei-ole/attachment/nomos_rethymnou_gastronomia_topika_proionta-2/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "11"
["description"]=>
string(34) "Photo: Αμαλία Κωβαίου"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(45) "nomos_rethymnou_gastronomia_topika_proionta-2"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(137604)
["date"]=>
string(19) "2022-10-26 11:58:56"
["modified"]=>
string(19) "2022-10-26 12:07:25"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1707)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(106) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_gastronomia_topika_proionta-2-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(106) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_gastronomia_topika_proionta-2-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(107) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_gastronomia_topika_proionta-2-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(107) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_gastronomia_topika_proionta-2-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(108) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_gastronomia_topika_proionta-2-1024x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(108) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/nomos_rethymnou_gastronomia_topika_proionta-2-1365x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1365)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Οι χοχλιοί, µαγειρεµένοι είτε στο τηγάνι µε ξύδι και δεντρολίβανο, είτε µε κόκκινη σάλτσα και χόντρο, είναι δύο ακόµη πιάτα, που αποτελούν σφραγίδα, µε τη µοναδικότητά τους, να ταξιδεύει σε ολόκληρο τον πλανήτη µέσω των επισκεπτών του νησιού. Το ολόφρεσκα κρέατα θα στηθούν στο «αντικριστό» έναν ιδιαίτερο τρόπο ψησίµατος που θέλει το κρέας να στήνεται αντικριστά και γύρω από την εστία της φωτιάς, και την ίδια στιγµή, θα γίνει και η αφορµή για µία γιορτή. Από αυτά τα ζώα, θα παρασκευαστούν νόστιµα τυριά µε πιο χαρακτηριστικά τη µυζήθρα και τη γραβιέρα. Το γευστικό και µε ατόφια γεύση στακοβούτυρο, το παραδοσιακό κρητικό πιλάφι, τα νόστιµα καλτσούνια, τα ανεβατά όπως λέγονται στην περιοχή του Ρεθύµνου, και τόσες ακόµη επιλογές θα κάνουν το γευστικό ταξίδι µία εµπειρία ξεχωριστή που κάθε τόσο θα φέρνει και κάτι καινούριο.
Το καλωσόρισµα θα γίνει µε µία παγωµένη ρακή, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της κρητικής φιλοξενίας, η οποία θα συνοδεύεται από τους αντίστοιχους απλούς παραδοσιακούς µεζέδες. Αγκινάρα ωµή, παξιµάδια µε ελιές, κουκιά, αντζούγιες, και κάθε λογής φρούτο και λαχανικό, ανάλογα µε την εποχή θα σταθεί δίπλα για να σηκώσουµε τα ποτήρια για υγεία και καλές στιγµές.
Διαβάστε ακόμα:
Επτά ημέρες road trip στο Ρέθυμνο
Σε έναν ξυλόφουρνο 221 ετών στο Ρέθυμνο: Η ασύγκριτη γεύση του φρεσκοψημένου ψωμιού
Η Ελλάδα του Κρασιού -Ρέθυμνο: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες