Σπιτικά μακαρόνια, φρέσκα τυριά, ούζο και γλυκίσματα από το αγαπημένο νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Αν η χιώτικη κουζίνα περιοριζόταν σε ένα βιβλίο, σίγουρα η μαστίχα θα ήταν το κεφάλαιο με τις περισσότερες σελίδες. Πράγμα το οποίο, φυσικά, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα άλλα εδέσματα της παραδοσιακής κουζίνας της Χίου δεν αξίζουν μια θέση στο γαστρονομικό μωσαϊκό του Ανατολικού Αιγαίου. Το αντίθετο μάλιστα.

13

Η χιώτικη κουζίνα, σε αντίθεση με αρκετές νησιωτικές κουζίνες, έχει ένα μεγαλειώδες προνόμιο: προσφέρει στην κυριολεξία τα πάντα. Κι αυτό, γιατί η Χίος ως νησί-γέφυρα με τα παράλια της Μικράς Ασίας, έμαθε από πάρα πολύ νωρίς να «παντρεύει» πρώτες ύλες που κατέληγαν πάντα σε έξοχες γεύσεις.

Στη Χίο, το καλό είναι ότι θα βρείτε οτιδήποτε τραβάει η ψυχή σας -εννοείται άφθονα ψάρια και μαστίχα– από παραδοσιακά ελαφριά τυριά που πάνε τέλεια με σαλάτες και θαλασσινά μέχρι εσπεριδοειδή.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(373464)
      ["id"]=>
      int(373464)
      ["title"]=>
      string(33) "Windmills,Of,Chios,Island,,Greece"
      ["filename"]=>
      string(19) "windmills-chios.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(23145349)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/windmills-chios.jpg"
      ["link"]=>
      string(129) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/i-polysyllektiki-koyzina-tis-chioy/attachment/windmills-of-chios-island-greece/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(19) "Photo: Shutterstock"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(32) "windmills-of-chios-island-greece"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(373454)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-06-11 05:13:12"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-06-11 05:13:53"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(0)
      ["height"]=>
      int(0)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/windmills-chios.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(1)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(1)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/windmills-chios.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(1)
        ["medium-height"]=>
        int(1)
        ["medium_large"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/windmills-chios.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(1)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1)
        ["large"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/windmills-chios.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1)
        ["large-height"]=>
        int(1)
        ["1536x1536"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/windmills-chios.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1)
        ["2048x2048"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/windmills-chios.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Τα παραδοσιακά τυριά κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στο πιάτο μας. Μαλακά με ήπια υφή που γίνεται ακόμα καλύτερη, όταν ψήνονται στην σχάρα, τα τυριά της Χίου ταιριάζουν τέλεια με σαλάτες πράσινων λαχανικών (μαρούλι, τοματίνια και τριμμένο τυράκι Χίου ίσον αμβροσία), ενώ μπορείτε να τα γευτείτε και μόνα τους. Βέβαια, αν θέλετε να πειραματιστείτε με τις γεύσεις, δεν έχετε παρά να τα ψήσετε στη σχάρα. Προσθέστε λίγο στυμμένο, ευωδιαστό λεμόνι στο ψητό τυρί και απλά θα δείτε από πρώτο χέρι τι σημαίνει απόλαυση. Αν πάλι είστε λάτρεις των πικάντικων γεύσεων, οπωσδήποτε δοκιμάστε την κοπανιστή, το ελαφρώς πικάντικο τυρί της χιώτικης κουζίνας, που μοιάζει αρκετά με αυτό των Κυκλάδων με τη μόνη διαφορά ότι είναι πιο μαλακό.

Αφήνοντας για λίγο το πάθος για τα παραδοσιακά τυριά, η επόμενη γευστική αγάπη στην χιώτικη κουζίνα ακούει στο όνομα χερίσια μακαρόνια. Τα χειροποίητα μακαρόνια της Χίου είναι ίσως το τοπικό έδεσμα που έχει κάνει γνωστή την Χίο σε ολόκληρο τον κόσμο. Εννοείται μετά την μαστίχα.

Αξίζει να τα δοκιμάσετε με σάλτσα ή τριμμένο τυράκι ή κιμά, παρέα με ένα από τα πολλά ούζα του νησιού -σ.σ. ως νησί που βρίσκεται μια ανάσα από τα μικρασιατικά παράλια, φημίζεται για το ντόπιο ούζο- το οποίο πέρα από τα σπιτικά μακαρόνια, συνδυάζεται τέλεια και με μελιτζανοπίλαφο -ένα πιάτο-γευστικό θησαυρό του νησιού.

Όπως κάθε καλό τραπέζι, τελειώνει με ένα γλυκό επιδόρπιο, έτσι και τα χιώτικα τραπέζια έχουν τους δικούς τους κρυφούς άσσους. Πρώτα από όλα, γλυκά του κουταλιού. Στη Χίο, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία γλυκών του κουταλιού (φυσικά με βάση τη μαστίχα), τα οποία θα συνοδεύσετε παρέα με φρεσκοψημένο ελληνικό καφέ.

Τα εσπεριδοειδή της Χίου (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, νεράντζια, κίτρα), χάρη στο ιδιαίτερο μικροκλίμα του νησιού, είναι τόσο ευωδιαστά και ζουμερά που αποτελούν μια γευστική εμπειρία από μόνα τους. Στην καλλιέργειά τους οφείλεται και ο χαρακτηρισμός «Μυροβόλος» που αποδίδεται στο νησί.

Όσο για τα γλυκίσματα, αξίζει να δοκιμάσετε παραδοσιακά χιώτικα μαμούλια, τα μασουράκια, τα απαλά μαστιχολούκουμα με γκοφρέτα αλλά και για τις μοναδικές παστελαριές που είναι ίσως από τις πιο αυθεντικές γεύσεις με βάση τα αποξηραμένα σύκα.

Διαβάστε ακόμα:

Λαλάδες: Οι άγριες τουλίπες πίσω από το μαγευτικό κόκκινο των λιβαδιών της Χίου

Μαστίχα: Το ευωδιαστό «δάκρυ» της Χίου

Βρουλίδια: Η παραλία της Χίου με τα λευκά βράχια που αντικρίζει το απέραντο γαλάζιο