Ο κόκορας παστιτσάδα (με σάλτσα αρτυμένη με άφθονα «σπετσερικά» δηλαδή μπαχαρικά, με τη συνοδεία μακαρονιών), το σοφρίτο (μοσχάρι μαγειρεμένο με πυκνή σάλτσα από ξύδι, κρασί, σκόρδο και μαϊντανό), το μπουρδέτο (ψάρι με καυτερό κόκκινο πιπέρι, σκόρδο και λεμόνι), το σαβόρο (ψάρια τηγανητά, αρτυμένα με σταφίδες, σκόρδο και δεντρολίβανο), το πατελόριζο (πιλάφι με πεταλίδες), πρωταγωνιστούν.
Η απόλυτη σπεσιαλιτέ όμως του νησιού είναι η «τσιλιγουρδόπιτα», μια πίτα με αρνίσια συκωταριά και ρύζι ενώ ιδιαίτερη θέση στην τοπική κουζίνα κατέχουν τα τρυγόνια με αγκινάρες και κουκιά. Τον Δεκαπενταύγουστο, στο κοντινό νησάκι της Παναγίας, σερβίρεται στους προσκυνητές μοσχάρι βραστό με το ζωμό του αρτυμένο με λεμόνι. Φυσικά, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά είναι άφθονα, ανάμεσά τους και αστακοί. Ιδιαίτερη νοστιμιά έχει ο παξινός τόνος. Ολόκληρο το νησί είναι ένας τεράστιος ελαιώνας, οπότε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η βάση για την κουζίνα των Παξών ενώ παράγεται σε οικιακό επίπεδο και λαδοτύρι.
Οινική Ταυτότητα
Το μαύρο δυνατό κρασί που θα βρείτε στο νησί έρχεται από τους εκτεταμένους αμπελώνες των Αντίπαξων, όπου πολλοί Παξινοί έχουν αμπέλια. Η οινοποίηση γίνεται σε οικιακό επίπεδο κυρίως για αυτοκατανάλωση.