Στην κουζίνα του ξενοδοχείου Νέσσος στο Παρανέστι Δράμας, η ιστορία της Μικράς Ασίας ζωντανεύει μέσα από μια συνταγή που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Ο Γαβρίλος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, μας είχε προϊδεάσει το προηγούμενο βράδυ για το γαστρονομικό ταξίδι που θα ακολουθούσε: «Αύριο θα φτιάξουμε χειροποίητες μικρασιάτικες μπάλες».
Τρεις γενιές στην κουζίνα
Η κουζίνα σφύζει από ζωή. Είναι απόγευμα και έχουμε επιστρέψει από μία ακόμη γεμάτη μέρα στο πανέμορφο τοπίο της ευρύτερης περιοχής του Παρανεστίου. Ο Γαβρίλος δεν είναι μόνος -δίπλα του στέκεται η σύζυγός του Σοφία, που μόλις χθες μας ξενάγησε στα γραφικά χωριά της περιοχής, όπως την Πρασινάδα, αποκαλύπτοντάς μας τους γαστρονομικούς θησαυρούς του τόπου. Μαζί τους είναι και η κόρη τους Γεωργία, βιομηχανική σχεδιάστρια που ζει στην Ολλανδία, αλλά κουβαλά την παράδοση της οικογενειακής κουζίνας στη νέα της πατρίδα.
Από το Παρανέστι στην Ολλανδία
«Πολλές φορές φτιάχνω για τους φίλους μου στην Ολλανδία,» μοιράζεται η Γεωργία, καθώς τα χέρια της κινούνται με σιγουριά στην προετοιμασία. Ο «χεράτος» τραχανάς -που πήρε το όνομά του από το σχήμα της χούφτας- μπαίνει για μούλιασμα, ενώ η οικογένεια ξεκινά την προετοιμασία της γέμισης για τις περίφημες μπάλες.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(412521)
["id"]=>
int(412521)
["title"]=>
string(25) "mikrasiatika zymarika (7)"
["filename"]=>
string(34) "mikrasiatika-zymarika-7-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(729308)
["url"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-7-scaled.jpg"
["link"]=>
string(123) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/mikrasiatikes-mpales-kai-manti-ena-ta/attachment/mikrasiatika-zymarika-7/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(44) "Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(23) "mikrasiatika-zymarika-7"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(412486)
["date"]=>
string(19) "2024-11-01 10:29:37"
["modified"]=>
string(19) "2024-11-01 10:29:44"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1707)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-7-scaled.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(100)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-7-scaled.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-7-scaled.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-7-scaled.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-7-scaled.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-7-scaled.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1366)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(412530)
["id"]=>
int(412530)
["title"]=>
string(25) "mikrasiatika zymarika (6)"
["filename"]=>
string(34) "mikrasiatika-zymarika-6-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(582047)
["url"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-6-scaled.jpg"
["link"]=>
string(123) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/mikrasiatikes-mpales-kai-manti-ena-ta/attachment/mikrasiatika-zymarika-6/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(44) "Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(23) "mikrasiatika-zymarika-6"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(412486)
["date"]=>
string(19) "2024-11-01 10:32:27"
["modified"]=>
string(19) "2024-11-01 10:32:34"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1707)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-6-scaled.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(100)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-6-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-6-scaled.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-6-scaled.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-6-scaled.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-6-scaled.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1366)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Η τέχνη της παραδοσιακής συνταγής
Η συνταγή ξετυλίγεται μπροστά μας σαν τελετουργία: μοσχαρίσιος κιμάς αναμειγνύεται με πλιγούρι, ενώ το άρωμα του δυόσμου γεμίζει την κουζίνα. Τα χέρια πλάθουν με επιδεξιότητα μπάλες στο μέγεθος που έχει το μπαλάκι του τένις. Το νερό βράζει, και οι μπάλες βυθίζονται μία-μία στην κατσαρόλα για τα επόμενα είκοσι λεπτά.
Η μαγεία ολοκληρώνεται
Η μαγεία όμως δεν σταματά εδώ. Μόλις οι μπάλες είναι έτοιμες, στο ίδιο ζωμό προστίθεται ο μουλιασμένος τραχανάς. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει αρμονικά τις γεμιστές μπάλες με τον πλούσιο ζωμό τραχανά -μια συνταγή που μεταφέρει γεύσεις και μνήμες από τη Μικρά Ασία.
Γεύσεις που ταξιδεύουν στο χρόνο
«Αυτό το φαγητό μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία» λέει η Γεωργία, και στα μάτια της καθρεφτίζονται οι αναμνήσεις από τα οικογενειακά γεύματα στο Παρανέστι. Σήμερα, οι μικρασιάτικες μπάλες αποτελούν ένα πιάτο που μπορείτε να βρει στο μενού του εστιατορίου του ξενοδοχείου Νέσσος, συνεχίζοντας μια γαστρονομική παράδοση που ξεπερνά τα σύνορα και τις γενιές.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(412505)
["id"]=>
int(412505)
["title"]=>
string(26) "mikrasiatika zymarika (10)"
["filename"]=>
string(35) "mikrasiatika-zymarika-10-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(586240)
["url"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-10-scaled.jpg"
["link"]=>
string(124) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/mikrasiatikes-mpales-kai-manti-ena-ta/attachment/mikrasiatika-zymarika-10/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(44) "Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(24) "mikrasiatika-zymarika-10"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(412486)
["date"]=>
string(19) "2024-11-01 10:26:53"
["modified"]=>
string(19) "2024-11-01 10:27:01"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1707)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-10-scaled.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(100)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-10-scaled.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-10-scaled.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-10-scaled.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-10-scaled.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-10-scaled.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1366)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Το Μαντί: ένα ταξίδι από την Καππαδοκία στο σήμερα
Στην ίδια κουζίνα του ξενοδοχείου Νέσσος, η Γεωργία παίρνει τη σκυτάλη της παράδοσης στα χέρια της. Με τις κινήσεις της να μαρτυρούν την εξοικείωση χρόνων με τη συνταγή, ξεκινά την προετοιμασία του μαντί, ενός εμβληματικού ζυμαρικού της Καππαδοκίας που έχει διασχίσει σύνορα και εποχές. «Στη Χάγη, το μαντί έχει γίνει η γευστική μου υπογραφή» μάς εξομολογείται, καθώς τα δάχτυλά της ζυμώνουν με μαεστρία το μείγμα από αλεύρι, αλάτι, λάδι και νερό.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(412511)
["id"]=>
int(412511)
["title"]=>
string(26) "mikrasiatika zymarika (13)"
["filename"]=>
string(35) "mikrasiatika-zymarika-13-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(629206)
["url"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-13-scaled.jpg"
["link"]=>
string(124) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/mikrasiatikes-mpales-kai-manti-ena-ta/attachment/mikrasiatika-zymarika-13/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(44) "Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(24) "mikrasiatika-zymarika-13"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(412486)
["date"]=>
string(19) "2024-11-01 10:27:55"
["modified"]=>
string(19) "2024-11-01 10:28:02"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1707)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-13-scaled.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(100)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-13-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-13-scaled.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-13-scaled.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-13-scaled.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-13-scaled.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1366)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Η διαδικασία παρασκευής του μαντί είναι μια μικρή χορογραφία όπου κάθε κίνηση έχει τη σημασία της. Η Γεωργία, χωρίζει τη ζύμη σε μικρά, ομοιόμορφα μπαλάκια. «Τριάντα λεπτά υπομονή,» μας λέει χαμογελώντας, καθώς αφήνει τη ζύμη να ξεκουραστεί. «Είναι σαν μια μικρή άσκηση διαλογισμού». Στη συνέχεια, με κινήσεις που θυμίζουν περισσότερο τέχνη παρά μαγειρική, ανοίγει τη ζύμη σε λεπτά φύλλα. Το στόμιο ενός γυάλινου βάζου μεταμορφώνεται στα χέρια της σε εργαλείο ακριβείας, καθώς κόβει μικρούς, τέλειους κύκλους. «Στην Ολλανδία, οι φίλοι μου εντυπωσιάζονται από αυτή την τεχνική. Είναι τόσο απλή, μα τόσο αποτελεσματική,» σχολιάζει, ενώ γεμίζει κάθε κύκλο με ένα λεπτοδουλεμένο μείγμα από κιμά και φέτα.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(412519)
["id"]=>
int(412519)
["title"]=>
string(25) "mikrasiatika zymarika (1)"
["filename"]=>
string(27) "mikrasiatika-zymarika-1.jpg"
["filesize"]=>
int(14407806)
["url"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-1.jpg"
["link"]=>
string(123) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/mikrasiatikes-mpales-kai-manti-ena-ta/attachment/mikrasiatika-zymarika-1/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(44) "Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(23) "mikrasiatika-zymarika-1"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(412486)
["date"]=>
string(19) "2024-11-01 10:29:21"
["modified"]=>
string(19) "2024-11-01 10:29:26"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(0)
["height"]=>
int(0)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-1.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(1)
["thumbnail-height"]=>
int(1)
["medium"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-1.jpg"
["medium-width"]=>
int(1)
["medium-height"]=>
int(1)
["medium_large"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-1.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(1)
["medium_large-height"]=>
int(1)
["large"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-1.jpg"
["large-width"]=>
int(1)
["large-height"]=>
int(1)
["1536x1536"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-1.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1)
["1536x1536-height"]=>
int(1)
["2048x2048"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-1.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1)
["2048x2048-height"]=>
int(1)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(412537)
["id"]=>
int(412537)
["title"]=>
string(25) "mikrasiatika zymarika (5)"
["filename"]=>
string(27) "mikrasiatika-zymarika-5.jpg"
["filesize"]=>
int(6123246)
["url"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-5.jpg"
["link"]=>
string(123) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/mikrasiatikes-mpales-kai-manti-ena-ta/attachment/mikrasiatika-zymarika-5/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "17"
["description"]=>
string(44) "Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(23) "mikrasiatika-zymarika-5"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(412486)
["date"]=>
string(19) "2024-11-01 10:35:46"
["modified"]=>
string(19) "2024-11-01 10:35:54"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(0)
["height"]=>
int(0)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-5.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(1)
["thumbnail-height"]=>
int(1)
["medium"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-5.jpg"
["medium-width"]=>
int(1)
["medium-height"]=>
int(1)
["medium_large"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-5.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(1)
["medium_large-height"]=>
int(1)
["large"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-5.jpg"
["large-width"]=>
int(1)
["large-height"]=>
int(1)
["1536x1536"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-5.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1)
["1536x1536-height"]=>
int(1)
["2048x2048"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/11/mikrasiatika-zymarika-5.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1)
["2048x2048-height"]=>
int(1)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Το νερό βράζει, και τα μικρά ζυμαρένια πουγκιά βυθίζονται για δέκα λεπτά στον αφρισμένο ζωμό. Στο μεταξύ, η Γεωργία ετοιμάζει τη σάλτσα που θα αγκαλιάσει το μαντί: γιαούρτι αραιωμένο με τον πολύτιμο ζωμό του βρασμού, αρωματισμένο με φρεσκοτριμμένο σκόρδο. «Το μυστικό είναι στην ισορροπία», εξηγεί. «Το γιαούρτι πρέπει να είναι αρκετά αραιό ώστε να αγκαλιάσει το μαντί, αλλά όχι τόσο που να χάσει τη βελούδινη υφή του».
Την ώρα που τα μαντί στραγγίζουν, η νεαρή σχεδιάστρια μεταμορφώνει τα περισσεύματα της ζύμης σε τραγανά κρουτόν. Τα περνά από καυτό βούτυρο, και το άρωμα γεμίζει την κουζίνα. «Αυτή είναι η προσωπική μου πινελιά στη συνταγή», μάς εξηγεί. «Στη Χάγη, αυτά τα κρουτόν έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν του πιάτου μου. Οι Ολλανδοί φίλοι μου τα αποκαλούν «χρυσά μαξιλαράκια». Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που γεφυρώνει τις γενιές και τους πολιτισμούς: τα μαντί επιπλέουν σε μια θάλασσα από αρωματικό γιαούρτι, στολισμένα με τα χρυσαφένια κρουτόν. Η Γεωργία, με το ένα πόδι στην παράδοση και το άλλο στη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή, έχει καταφέρει να μεταφέρει την ουσία της καππαδοκικής κουζίνας στον 21ο αιώνα, διατηρώντας την αυθεντικότητά της αλλά προσθέτοντας τη δική της, διακριτική υπογραφή.