Πιο πολύπλοκη γεύση έχει το αρσενικό Νάξου, ένα σκληρό, αψύ, πικάντικο τυρί που αλείφεται με ελαιόλαδο και αφήνεται να ωριμάσει για 3 ή περισσότερους μήνες. Παράγεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και έχει πάρει και αυτό πιστοποίηση Π.Ο.Π.
Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης έχει και η πατάτα του νησιού, ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά προϊόντα. Καλλιεργείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και η αξία της ως τοπικό προϊόν υψηλής ποιότητας έχει καταγραφεί ήδη από τη δεκαετία του 1950. Εξαιρετικής νοστιμιάς θεωρείται και το κατσικάκι Νάξου και θα βρείτε κατσικάκι ντόπιο με πατάτες στον φούρνο σε πολλές ταβέρνες του νησιού.
Λιγότερο γνωστό είναι το κίτρο που φτιάχνεται από τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται στα φύλλα του δέντρου του κίτρου. Παράγεται εδώ και αιώνες και η πρώτη εξαγωγή του λικέρ από κίτρο έγινε το 1928. Το απόσταγμα με την ήπια και γλυκιά γεύση πίνεται δροσερό, συνήθως μετά το φαγητό ως χωνευτικό. Βγαίνει σε τρεις εκδοχές, κίτρινο, λευκό και πράσινο που διαφοροποιούνται ανάλογα με τους βαθμούς αλκοόλ και την προσθήκη ζάχαρης. Στο χωριό Χαλκί λειτουργεί το παραδοσιακό αποστακτήριο «Βαλληνδρά» το οποίο είναι επισκέψιμο και θα δείτε όλη τη διαδικασία παραγωγής και τη ιστορία του λικέρ. (Τηλ. 22850 31220). Για να δοκιμάσετε μια μεγάλη συλλογή ναξιώτικων τυριών και τοπικών προϊόντων αναζητήστε το μπακάλικο του «Τζιμπλάκη» (Παπαβασιλείου, Χώρα Νάξου, Τηλ. 22850 22230).
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(95866)
["id"]=>
int(95866)
["title"]=>
string(9) "valindras"
["filename"]=>
string(13) "valindras.jpg"
["filesize"]=>
int(270795)
["url"]=>
string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/valindras.jpg"
["link"]=>
string(111) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/oi-protes-yles-kai-i-monadiki-koyzina-t/attachment/valindras/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "11"
["description"]=>
string(18) "Βαλληνδρά"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(9) "valindras"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(95847)
["date"]=>
string(19) "2022-05-20 09:57:45"
["modified"]=>
string(19) "2022-05-20 10:02:59"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1536)
["height"]=>
int(2048)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/valindras-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/valindras-225x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/valindras-768x1024.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/valindras-768x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/valindras-1152x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(62) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/valindras.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
5 γευστικές στάσεις στη Νάξο
Μία από τις πιο δυνατές γαστρονομικές εμπειρίες στο νησί είναι αυτή που θα βιώσετε στην ταβέρνα «Αξιώτισσα» (Καστράκι, Νάξος, Τηλ. 22850 75107). Πολλά προϊόντα είναι δικής τους παραγωγής, ενώ για τα υπόλοιπα συνεργάζονται μόνο με ντόπιους παραγωγούς. Στην ταβέρνα «Στου Βασιλαρακιού» (Κυνίδαρος, Νάξος, Τηλ. 22850 32088) θα πάτε για το νόστιμα, ντόπια κρεατικά, ανάμεσά τους και σιτεμένα ή μοντερνιστί dry aged. Στην ταβέρνα «Ματίνα-Σταύρος» (Κόρωνος, Νάξος, Τηλ. 22850 51243) θα ευχαριστηθείτε χειροποίητες πίτες, μαγειρευτά κατσαρόλας και ψητά, όπως το πεντανόστιμο λεμονάτο αρνάκι.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(95858)
["id"]=>
int(95858)
["title"]=>
string(14) "matina-stavros"
["filename"]=>
string(18) "matina-stavros.jpg"
["filesize"]=>
int(268722)
["url"]=>
string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/matina-stavros.jpg"
["link"]=>
string(116) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/oi-protes-yles-kai-i-monadiki-koyzina-t/attachment/matina-stavros/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "11"
["description"]=>
string(29) "Ματίνα-Σταύρος»"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(14) "matina-stavros"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(95847)
["date"]=>
string(19) "2022-05-20 09:57:02"
["modified"]=>
string(19) "2022-05-20 10:06:26"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1072)
["height"]=>
int(1440)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/matina-stavros-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/matina-stavros-223x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(223)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/matina-stavros-768x1032.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1032)
["large"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/matina-stavros-762x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(762)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/matina-stavros.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1072)
["1536x1536-height"]=>
int(1440)
["2048x2048"]=>
string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/matina-stavros.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1072)
["2048x2048-height"]=>
int(1440)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(95850)
["id"]=>
int(95850)
["title"]=>
string(11) "axiotissa-2"
["filename"]=>
string(15) "axiotissa-2.jpg"
["filesize"]=>
int(81699)
["url"]=>
string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/axiotissa-2.jpg"
["link"]=>
string(113) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/oi-protes-yles-kai-i-monadiki-koyzina-t/attachment/axiotissa-2/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "11"
["description"]=>
string(20) "«Αξιώτισσα"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(11) "axiotissa-2"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(95847)
["date"]=>
string(19) "2022-05-20 09:56:52"
["modified"]=>
string(19) "2022-05-20 10:07:02"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(960)
["height"]=>
int(540)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/axiotissa-2-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/axiotissa-2-300x169.jpg"
["medium-width"]=>
int(300)
["medium-height"]=>
int(169)
["medium_large"]=>
string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/axiotissa-2-768x432.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(432)
["large"]=>
string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/axiotissa-2.jpg"
["large-width"]=>
int(960)
["large-height"]=>
int(540)
["1536x1536"]=>
string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/axiotissa-2.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(960)
["1536x1536-height"]=>
int(540)
["2048x2048"]=>
string(64) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/05/axiotissa-2.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(960)
["2048x2048-height"]=>
int(540)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Στον «Λευτέρη» (Απείρανθος, Νάξος, Τηλ. 22850 61333) θα πάτε για το φημισμένο γεμιστό μπιφτέκι με γραβιέρα Νάξου, τις τηγανισμένες με μεράκι ντόπιες πατάτες και το καλοψημένο αρνί στα κάρβουνα.
Το «Barozzi» (Αριάδνης, Χώρα Νάξου, Τηλ. 22850 27672) είναι το gourmet εστιατόριο του νησιού το οποίο τιμά τον γευστικό πλούτο του νησιού, χρησιμοποιώντας ναξιώτικες πρώτες ύλες και δίνοντας στα πιάτα δημιουργική διάσταση, όπως το κατσίκι Νάξου στον ξυλόφουρνο με βερίκοκα, κρέμα από φασόλια Λήμνου και σάλτσα με μαστίχα και λεμόνι ή στο ταρτάρ από ναξιώτικο μοσχάρι με κρέμα κίτρινου κολοκυθιού, μάραθο και τραγανή ταπιόκα.
Διαβάστε ακόμα:
Νάξος: Η καρδιά των Κυκλάδων
Πρώτη φορά camping: Όλα όσα χρειάζεστε και όλα όσα πρέπει να προσέξετε