Το γαστρονομικό και οινικό στίγμα των Επτανήσων στον τουριστικό χάρτη της χώρας παρουσιάζει μεταξύ άλλων η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η Ενετοκρατία επέδρασε καθοριστικά στην διαμόρφωση της τοπικής κουζίνας των Επτανήσων, εμπλουτίζοντας την τοπική κουζίνα με εμβληματικά πιάτα όπως η κερκυραϊκή παστιτσάδα. Το παρθένο ελαιόλαδο, το θυμαρίσιο μέλι, τα βιολογικά προϊόντα καθώς και τα αρωματικά φυτά πρωταγωνιστούν στην κουζίνα των Ιονίων Νήσων.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τα προϊόντα με ένδειξη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) είναι το Κουμ Κουάτ Κέρκυρας (ΠΓΕ), η Σταφίδα Ζακύνθου (ΠΟΠ), το Ελαιόλαδο Ζακύνθου (ΠΓΕ), το Ελαιόλαδο Κεφαλονιάς (ΠΓΕ) και το Ελαιόλαδο Άγιος Ματθαίος Κέρκυρας (ΠΓΕ).
Όπως σημειώνεται στην έκθεση οι εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες και τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν τη βάση για την παρασκευή των εξαίρετων τοπικών εδεσμάτων της Περιφέρειας όπως το Παστίτσιο Ντόλτσε, η Παστιτσάδα, το Σοφρίτο, το Σαβόρο, το Μπιάνκο, το Τσιγαρέλι, οι Πορπέτες και το Μπουρδέτο στην Κέρκυρα, το Σγατζέτο, οι Αχνιστές Ποπλέτες, η Σοφιαγαδούρα, η Τλιλικούρδα ή Τσιλιπούρδο και το Μαντολάτο στην Ζάκυνθο, το Σοφιγάδο, ο Κοκοτός ή Βοδινό Μακαρονάδα, η Αυγόπιτα ή Τυρόπιτα στην Λευκάδα, η Κρεατόπιτα, το Λαγωτό και η Γίδα Σωφιγάδο στην Κεφαλονιά και το Κοτόπουλο Τσερέπα, η Συκόπιτα και η Γαριδόπιτα στην Ιθάκη.
Σε ό,τι αφορά τον Οινοτουρισμό, στο νησί της Κέρκυρας τα περισσότερα οινοποιεία λειτουργούν στη δημοτική ενότητα Παρελίων προς την Παλαιοκαστρίτσα. Στο νησί παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Κέρκυρας και ΠΓΕ Χαλικούνα. Τα αμπέλια του Χαλικούνα βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, πολύ κοντά στον υδροβιότοπο της λιμνοθάλασσας Κορισσίων.
Στο νησί της Λευκάδας λειτουργούν 4 οινοποιεία, ένα πριν το Νυδρί, ένα στο δρόμο προς Σύβοτα-Βασιλική και δύο στα ορεινά Ελλομένου και Καρυάς. Ο αμπελώνας της Λευκάδας είναι εν πολλοίς κατανεμημένος ως προς τις ποικιλίες και έτσι οι οίνοι ΠΓΕ Λευκάδας παράγονται σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με τον χρωματικό τους τύπο. Το νησί της Κεφαλονιάς περιλαμβάνει αμπέλια και οινοποιεία κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού που έχει 3 οίνους με ονομασίες προέλευσης ΠΟΠ Ρομπόλα, ΠΟΠ Μοσχάτος Κεφαλονιάς και ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς.
Ο αμπελώνας της Κεφαλονιάς παράγει επίσης τους οίνους ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου, ΠΓΕ Μεταξάτα και ΠΓΕ Μαντζαβινάτα. Στη Ζάκυνθο τα περισσότερα οινοποιεία βρίσκονται στη δημοτική ενότητα Αρτεμισίων και Αρκαδίων. Από τα τέλη του 2010 ο αμπελώνας της Ζακύνθου παράγει τους οίνους ΠΓΕ Ζακύνθου και ΠΓΕ Βερντέα που αποτελεί το παραδοσιακό κρασί του νησιού.
Διαβάστε ακόμα:
Ελαιοτουρισμός: Η νέα, κερδοφόρα μορφή τουρισμού -Σε ποια περιοχή της Ελλάδας αναπτύσσεται
Ανοιξιάτικο long weekend σε 5 ηπειρωτικούς προορισμούς που μοιάζουν με κυκλαδίτικο νησί
Πώς η Ελλάδα θα προσελκύσει περισσότερους Ιάπωνες τουρίστες