Υπάρχει τίποτα πιο λαχταριστό από τις ελληνικές πίτες; Άλλοτε τραγανές και καλοψημένες, άλλοτε μαλακές και αφράτες, με γέμιση πλούσια ή λιτή, είναι το απόλυτο ελληνικό σνακ. Κάθε δαγκωνιά ξυπνά παιδικές αναμνήσεις, γλυκές στιγμές και οικογενειακά τραπέζια γεμάτα αρώματα και νοσταλγία.
Αν και η ακριβής «πατρίδα» της ελληνικής πίτας είναι αδύνατο να προσδιοριστεί –και κάθε τέτοια απόπειρα θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν μαγειρικό «εμφύλιο»–, η Ήπειρος έχει αναμφίβολα ξεχωριστή θέση στον γαστρονομικό χάρτη της. Με αφορμή αυτό, συγκεντρώσαμε τις πιο χαρακτηριστικές πίτες της, αυτές που αξίζει να δοκιμάσετε πριν από κάθε εξόρμηση σε μια από τις πιο αυθεντικές και γοητευτικές γωνιές της Ελλάδας.
Κοθρόπιτα
Σίγουρα, ρύζι μέσα σε μια πίτα δεν θα ήταν αυτό που θα περιμένατε να δοκιμάσετε, ωστόσο η αρκετά διαδεδομένη κοθρόπιτα, με καταγωγή από τα Ιωάννινα, είναι μια από τις πιο αγαπητές γεύσεις στην Ήπειρο.
Από τη μια, το ρύζι που δύσκολα θα συναντήσετε σε μια πίτα και, από την άλλη, το ιδιαίτερο δίπλωμα -ολόκληρη τέχνη- που προσδίδει μια καλλιτεχνική έως και αφηρημένη οπτική στην πίτα, είναι αρκετά για να κάνουν γνωστή την κοθρόπιτα.
Ουσιαστικά, η κοθρόπιτα αποτελεί έναν συνδυασμό κρεατόπιτας μαζί με ρύζι ψημένο σε ζωμό μέσα στον φούρνο, όπου τα κομμάτια του κρέατος τοποθετούνται προσεκτικά στην άκρη, ενώ το ρύζι σκορπίζεται στο κέντρο. Στο τέλος, όλα τα υλικά μαζί ψήνονται στον φούρνο και σερβίρονται σε ένα λαχταριστά χορταστικό κομμάτι.
Η ιδιαίτερη πίτα, που αποτελεί μια από τις πιο αρχοντικές συνταγές στην Ήπειρο, είναι και η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα ή απλώς το βασικό πρωτοχρονιάτικο πιάτο, ενώ σε πιο casual περιστάσεις είναι και μια εξαιρετική πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι.
Τραχανόπιτα
Εξίσου αγαπητή και διαδεδομένη, η ηπειρώτικη τραχανόπιτα αποτελεί έναν ύμνο στη λιτότητα και την παράδοση. Ο τραχανάς -ή τραχανός, όπως τον αποκαλούν σε πολλές περιοχές- δεν ανήκει αποκλειστικά σε κανένα τόπο, καθώς παρασκευάζεται από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Ωστόσο, η Ήπειρος έχει καταφέρει να τον ενσωματώσει με τρόπο μοναδικό, δίνοντάς του πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη χαρακτηριστική πίτα.
Η τραχανόπιτα είναι η πιο απολαυστική, γρήγορη και ευρηματική εκδοχή του. Με ελάχιστα υλικά -βούτυρο, γάλα και αλάτι σε ένα κατσαρολάκι πριν οδηγηθεί κατευθείαν στον φούρνο- αυτή η πίτα αναδεικνύει όλη τη νοστιμιά της απλότητας. Φέτα ή όχι, κρέας ή λαχανικά, ακόμα και κολοκυθάκια σε ορισμένες εκδοχές, η τραχανόπιτα είναι ένας καμβάς που δεν σταματά να εμπνέει τη μαγειρική δημιουργικότητα, προσφέροντας συνεχώς νέες γεύσεις και συνδυασμούς.
Ζαγορίσια κρεατόπιτα
Έχοντας τις ρίζες της στα αγαπημένα Ζαγοροχώρια, η περίφημη ζαγορίσια κρεατόπιτα είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές πίτες της Ηπείρου. Φτιαγμένη με λεπτό, χειροποίητο φύλλο και πλούσια γέμιση από κομμάτια μοσχαριού ή αρνιού, απογειώνεται με την προσθήκη τραχανά, μυρωδικών και, σε κάποιες εκδοχές, ψιλομαγειρεμένων λαχανικών.
Χορταστική, αρωματική και απολαυστικά ζουμερή, η κρεατόπιτα του Ζαγορίου είναι μια εμπειρία γεύσης. Αξίζει να τη συνοδεύσετε με ένα ποτήρι εκλεκτό κρασί από το Μέτσοβο ή τη Ζίτσα -γιατί η ηπειρώτικη γαστρονομία αναδεικνύεται πάντα καλύτερα με το σωστό ταίριασμα.
Πλατσίντα
Δεν έχει σημασία αν προτιμάτε την τυρόπιτα με φέτα ή ξινομυζήθρα, με ή χωρίς αυγά, τραχανά ή σπανάκι, με τραγανά ενδιάμεσα φύλλα ή δύο χοντρά που αγκαλιάζουν τη γέμιση. Όποιον συνδυασμό κι αν επιλέξετε, ένα είναι βέβαιο: οι ηπειρώτικες τυρόπιτες φέρνουν στο τραπέζι αυθεντική νοστιμιά και τη γενναιοδωρία μιας παράδοσης που δεν τσιγκουνεύεται ούτε στα υλικά ούτε στην αγάπη.
Μέσα σε αυτόν τον γευστικό πλούτο, η πλατσίντα ξεχωρίζει ως μια από τις πιο ιδιαίτερες εκδοχές της ηπειρώτικης τυρόπιτας. Χωρίς φύλλο, αλλά με χαρακτήρα, θυμίζει περισσότερο ψημένο χυλό από αλεύρι, μαγιά και μια ιδέα ζάχαρης, όπου χοντρά κομμάτια φέτας και ξινομυζήθρας λιώνουν μέσα του, δημιουργώντας μια υφή που ισορροπεί ανάμεσα στο αφράτο και το τραγανό. Με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και λίγη υπομονή για να φουσκώσει, η πλατσίντα είναι η πιο απλή, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή πίτα που μπορεί να βγει από τον φούρνο σας. Και επειδή κάθε γεύση μπορεί να προσαρμοστεί στα δικά σας μέτρα, αν θέλετε να τη δυναμώσετε ακόμα περισσότερο, προσθέστε ψιλοκομμένο κίτρινο τυρί, λίγη ντομάτα ή ακόμα και κομματάκια κρέατος, γιατί στην Ήπειρο, η πίτα είναι πάντα ένας ανοιχτός καμβάς γεύσεων.
Διαβάστε ακόμα:
Τα χειμερινά Χρώματα της Φύσης στα τοπία της Ηπείρου
Μαστοροχώρια Κόνιτσας: Τα πανέμορφα χωριά των Ηπειρωτών μαστόρων
Πάπιγκο, Δίλοφο, Καπέσοβο, Τσεπέλοβο: Long weekend στα Ζαγοροχώρια του φθινοπώρου