array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(428144)
["id"]=>
int(428144)
["title"]=>
string(15) "food parnwna 16"
["filename"]=>
string(26) "food-parnwna-16-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(568167)
["url"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-16-scaled.jpg"
["link"]=>
string(113) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/parnonas-enas-gastronomikos-prooris/attachment/food-parnwna-16/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "24"
["description"]=>
string(48) "Photo: Αλέξανδρος Ποταμούλας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(15) "food-parnwna-16"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(428106)
["date"]=>
string(19) "2024-12-30 07:57:16"
["modified"]=>
string(19) "2024-12-30 07:59:39"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1920)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-16-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-16-225x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(225)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-16-768x1024.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1024)
["large"]=>
string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-16-768x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(768)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-16-1152x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1152)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-16-scaled.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1536)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Κάστανο: Πρωταγωνιστής του φθινοπώρου
Αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παραγωγής αποτελεί το κάστανο, που ευδοκιμεί σε υψόμετρο και συνθήκες ιδανικές για την ανάπτυξή του. Τόποι όπως οι Καρυές, η Καστάνιτσα, ο Άγιος Πέτρος και το Καστρί φημίζονται για την εξαιρετική ποιότητα των καρπών τους. Από ψητά και βραστά μέχρι γλυκά και μαγειρευτά, το κάστανο δίνει τη γήινη, βαθιά του γεύση σε κάθε πιάτο. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει το γλυκό του κουταλιού κάστανο, ένα πραγματικό έδεσμα που κλείνει τη γεύση του βουνού σε κάθε του κουταλιά.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(428136)
["id"]=>
int(428136)
["title"]=>
string(14) "food parnwna 4"
["filename"]=>
string(25) "food-parnwna-4-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(553935)
["url"]=>
string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-4-scaled.jpg"
["link"]=>
string(112) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/parnonas-enas-gastronomikos-prooris/attachment/food-parnwna-4/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "24"
["description"]=>
string(164) "Η ελαιοκαλλιέργεια παραμένει κυρίαρχη σε ολόκληρο τον Πάρνωνα/Photo: Αλέξανδρος Ποταμούλας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(14) "food-parnwna-4"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(428106)
["date"]=>
string(19) "2024-12-30 07:55:10"
["modified"]=>
string(19) "2024-12-30 08:04:41"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1578)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-4-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-4-185x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(185)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-4-768x1246.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1246)
["large"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-4-631x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(631)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-4-947x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(947)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-4-scaled.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1262)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Ελιές και ελαιόλαδο: Η πράσινη καρδιά της περιοχής
Η ελαιοκαλλιέργεια παραμένει κυρίαρχη σε ολόκληρο τον Πάρνωνα, από τις παραλιακές περιοχές της Βόρειας Κυνουρίας μέχρι τους πρόποδες του βουνού στη Λακωνία. Εκτός από το φημισμένο ελαιόλαδο που αναγνωρίζεται συχνά με σήμανση ΠΟΠ ή ΠΓΕ, οι ελιές της περιοχής ξεχωρίζουν για το έντονο, φρουτώδες άρωμα και την πλούσια, μεστή γεύση. Στα Δολιανά, για παράδειγμα, παράγεται το γνωστό ελαιόλαδο «Μανάκι», ενώ σε χωριά όπως η Σελασσία γιορτάζουν την ελιά και τα παράγωγά της με ετήσιες εκδηλώσεις, προβάλλοντας τη σημασία τους στη μεσογειακή διατροφή και στην τοπική οικονομία.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(428130)
["id"]=>
int(428130)
["title"]=>
string(34) "Αντίγραφο του DSC06473"
["filename"]=>
string(38) "Αντίγραφο-του-DSC06473.jpg"
["filesize"]=>
int(2488223)
["url"]=>
string(87) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/Αντίγραφο-του-DSC06473.jpg"
["link"]=>
string(120) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/parnonas-enas-gastronomikos-prooris/attachment/antigrafo-toy-dsc06473/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "24"
["description"]=>
string(63) "Καρύδια/Photo: Αλέξανδρος Ποταμούλας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(22) "antigrafo-toy-dsc06473"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(428106)
["date"]=>
string(19) "2024-12-30 07:52:56"
["modified"]=>
string(19) "2024-12-30 08:07:59"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1802)
["height"]=>
int(2387)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/Αντίγραφο-του-DSC06473-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/Αντίγραφο-του-DSC06473-226x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(226)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/Αντίγραφο-του-DSC06473-768x1017.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1017)
["large"]=>
string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/Αντίγραφο-του-DSC06473-773x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(773)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(97) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/Αντίγραφο-του-DSC06473-1160x1536.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1160)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(97) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/Αντίγραφο-του-DSC06473-1546x2048.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1546)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Αρωματική ρίγανη και βότανα του βουνού
Οι πλαγιές του Πάρνωνα φιλοξενούν επίσης πλούσια και αρωματικά βότανα, με κυρίαρχη τη ρίγανη. Η συλλογή της, παραδοσιακά, γίνεται με σεβασμό στη φύση, εξασφαλίζοντας την καλύτερη ποιότητα και ένταση στο άρωμα. Πέρα από τη ρίγανη, το βουνό κρύβει και άλλα ενδημικά βότανα, τα οποία οι κάτοικοι αξιοποιούν για αφεψήματα, αλοιφές και καρυκεύματα σε διάφορα τοπικά πιάτα.
Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και δίπλες
Η γλυκιά πλευρά του Πάρνωνα αντανακλάται σε πληθώρα γλυκών του κουταλιού, που φτιάχνονται από φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς της περιοχής. Εκτός από το κάστανο, δημοφιλή είναι και τα γλυκά βύσσινου ή κερασιού, τα οποία πολλοί παραγωγοί παρασκευάζουν ακολουθώντας πατροπαράδοτες συνταγές. Οι δίπλες, από τις πλέον κλασικές λιχουδιές της Πελοποννήσου, έχουν εξέχουσα θέση σε γιορτές και πανηγύρια, όπου σερβίρονται ζεστές, με μπόλικο μέλι και καρύδι, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες σε μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία.
array(1) {
[0]=>
array(5) {
["file"]=>
array(24) {
["ID"]=>
int(428122)
["id"]=>
int(428122)
["title"]=>
string(14) "food parnwna 1"
["filename"]=>
string(25) "food-parnwna-1-scaled.jpg"
["filesize"]=>
int(438038)
["url"]=>
string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-1-scaled.jpg"
["link"]=>
string(112) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/parnonas-enas-gastronomikos-prooris/attachment/food-parnwna-1/"
["alt"]=>
string(0) ""
["author"]=>
string(2) "24"
["description"]=>
string(174) "Εκτός από το κάστανο δημοφιλή είναι και τα γλυκά βύσσινου ή κερασιού/Photo: Αλέξανδρος Ποταμούλας"
["caption"]=>
string(0) ""
["name"]=>
string(14) "food-parnwna-1"
["status"]=>
string(7) "inherit"
["uploaded_to"]=>
int(428106)
["date"]=>
string(19) "2024-12-30 07:44:08"
["modified"]=>
string(19) "2024-12-30 08:05:54"
["menu_order"]=>
int(0)
["mime_type"]=>
string(10) "image/jpeg"
["type"]=>
string(5) "image"
["subtype"]=>
string(4) "jpeg"
["icon"]=>
string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
["width"]=>
int(1707)
["height"]=>
int(2560)
["sizes"]=>
array(18) {
["thumbnail"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-1-150x150.jpg"
["thumbnail-width"]=>
int(150)
["thumbnail-height"]=>
int(150)
["medium"]=>
string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-1-200x300.jpg"
["medium-width"]=>
int(200)
["medium-height"]=>
int(300)
["medium_large"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-1-768x1152.jpg"
["medium_large-width"]=>
int(768)
["medium_large-height"]=>
int(1152)
["large"]=>
string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-1-683x1024.jpg"
["large-width"]=>
int(683)
["large-height"]=>
int(1024)
["1536x1536"]=>
string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-1-scaled.jpg"
["1536x1536-width"]=>
int(1024)
["1536x1536-height"]=>
int(1536)
["2048x2048"]=>
string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/12/food-parnwna-1-scaled.jpg"
["2048x2048-width"]=>
int(1366)
["2048x2048-height"]=>
int(2048)
}
}
["desc"]=>
bool(true)
["image_position"]=>
string(6) "center"
["image_link_to"]=>
string(0) ""
["open_link_in_new_tab"]=>
bool(false)
}
}
Τοπικές γεύσεις και φιλοξενία
Πέρα από τα παραπάνω, ο ταξιδιώτης στον Πάρνωνα θα συναντήσει αμέτρητες άλλες γευστικές εκπλήξεις:
Μοναστηριακά παξιμάδια, φτιαγμένα από αγνά υλικά, τα οποία απολαμβάνονται ως συνοδευτικό με μέλι ή τυριά. Κεράσια, βύσσινα, καρύδια, όλα προϊόντα των εύφορων ορεινών χωραφιών, με έντονη γεύση και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Κρασί από μικρά οινοποιεία, που αποτυπώνει το terroir του βουνού. Κρέατα και κυνήγι (γίδα βραστή, κρέας κοκκινιστό), που μαγειρεύονται σε παραδοσιακές κατσαρόλες με φρέσκα μυρωδικά.