Η καλλιέργεια ρυζιού στην Ελλάδα μετρά 8 δεκαετίες και η χώρα μας είναι από τις κορυφαίες σε παραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαζί, φυσικά, με την Ιταλία (πρώτη σε παραγωγή) και την Ισπανία. Άλλωστε φαγητά όπως το ριζότο και η παέγια είναι από τα γαστρονομικά trademark των δύο αυτών χωρών και η καλλιέργεια εκεί μετρά αρκετούς αιώνες ζωής.

69

Εδώ θα παινέψουμε -δικαίως- το ελληνικό ρύζι το οποίο καλλιεργείται σε μία έκταση 240.000-260.000 στρεμμάτων κυρίως στη δυτική πλευρά του πρώην νομού Θεσσαλονίκης στο Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα (περίπου 170.000 στρέμματα) αλλά και στις παρόχθιες περιοχές των ποταμών Αχελώου, Σπερχειού και Έβρου.

Η καλλιέργεια ρυζιού στην Ελλάδα ξεκίνησε συστηματικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν μία από τις αλλαγές που έφερε στην ελληνική γεωργία η εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ. Το Δέλτα του Αξιού και άλλες παραποτάμιες περιοχές κρίθηκαν -και αποδείχθηκαν όντως- κατάλληλες για να καλλιεργηθεί αυτό το υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν, το πλούσιο σε άμυλο, σε μια εποχή που τα είδη πρώτης ανάγκης ήταν αρκετά σπανιότερα.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως οι μεσόσπερμες ποικιλίες τύπου Japonica, όπως Ronaldo, Carolina και Gloria CL, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί στο κλίμα της Ελλάδας. Τα κλιματικά χαρακτηριστικά στις συγκεκριμένες περιοχές Ελλάδας αποδίδουν στο ρύζι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το χαμηλό ποσοστό φθοράς κατά τη μεταποίηση, που είναι μικρότερο από 0,5%, και την ιδανική ποσότητα αμύλου, που συντελεί στη διατήρηση της υφής του.

Η καλλιέργεια που κάνει καλό στο περιβάλλον

Το βέβαιο είναι ότι μια επίσκεψη στον ορυζώνα της Χαλάστρας στη Δυτική Θεσσαλονίκη έχει από μόνη της το ενδιαφέρον. Σε αντίθεση με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, η ρυζοκαλλιέργεια έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Τα ρυζοχώραφα έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος στο οποίο ζουν πολλά πουλιά, ζώα και ψάρια. Εμείς βρεθήκαμε σε αυτά, στα μέσα Σεπτεμβρίου την εποχή που το προϊόν βρίσκεται λίγο πριν την συγκομιδή και τα χωράφια είναι ξερά και κίτρινα. Όμως τον Μάιο, κατά την κορύφωση της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, οι ορυζώνες γεμίζουν με νερό κατά τη διάρκεια της σποράς του ρυζιού.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(133376)
      ["id"]=>
      int(133376)
      ["title"]=>
      string(68) "Dalmatian,Pelicans,At,Axios,Delta,In,Kalochori,,Thessaloniki,,Greece"
      ["filename"]=>
      string(34) "shutterstock_1439034404-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(704447)
      ["url"]=>
      string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1439034404-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(167) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/sto-delta-toy-axioy-ekei-opoy-parageta/attachment/dalmatian-pelicans-at-axios-delta-in-kalochori-thessaloniki-greece/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "11"
      ["description"]=>
      string(20) "Photo: Shutterstock "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(66) "dalmatian-pelicans-at-axios-delta-in-kalochori-thessaloniki-greece"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(133234)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-10-12 09:41:21"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-10-12 09:51:49"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2560)
      ["height"]=>
      int(1547)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1439034404-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1439034404-300x181.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(181)
        ["medium_large"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1439034404-768x464.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(464)
        ["large"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1439034404-1024x619.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(619)
        ["1536x1536"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1439034404-1536x928.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1536)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(928)
        ["2048x2048"]=>
        string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1439034404-2048x1238.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(2048)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1238)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Τα πλημμυρισμένα χωράφια φιλοξενούν μικρούς ασπόνδυλους οργανισμούς και αμφίβια. Έτσι, η περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης γίνεται ελκυστική για πουλιά όπως χαλκόκοτες, μαυροκέφαλους γλάρους και άλλα είδη πουλιών που αναζητούν τροφή. Έτσι, η συνέχιση της καλλιέργειας του ρυζιού αποτελεί προϋπόθεση για την ισορροπημένη λειτουργία του οικοσυστήματος στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(133410)
      ["id"]=>
      int(133410)
      ["title"]=>
      string(57) "Flamingos,On,Axios,Delta,-,Thessaloniki,,Kalochori,Lagoon"
      ["filename"]=>
      string(34) "shutterstock_1429539956-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1800085)
      ["url"]=>
      string(83) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1429539956-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(155) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/sto-delta-toy-axioy-ekei-opoy-parageta/attachment/flamingos-on-axios-delta-thessaloniki-kalochori-lagoon/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "11"
      ["description"]=>
      string(67) "Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού/ Photo: Shutterstock "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(54) "flamingos-on-axios-delta-thessaloniki-kalochori-lagoon"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(133234)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-10-12 10:09:42"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-10-12 10:12:39"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2560)
      ["height"]=>
      int(1629)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1429539956-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1429539956-300x191.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(191)
        ["medium_large"]=>
        string(84) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1429539956-768x489.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(489)
        ["large"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1429539956-1024x652.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1024)
        ["large-height"]=>
        int(652)
        ["1536x1536"]=>
        string(85) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1429539956-1536x978.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1536)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(978)
        ["2048x2048"]=>
        string(86) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/shutterstock_1429539956-2048x1303.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(2048)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1303)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Πόσο ρύζι τρώει ο Έλληνας;

Φυσικά, η παραγωγή το 2022, δεν θυμίζει αυτό που έχουμε στο μυαλό μας βλέποντας ντοκιμαντέρ για ρυζοπαραγωγικές χώρες της Ασίας, ούτε τον τρόπο με τον οποίο συνέβαινε στην Ελλάδα πριν λίγες δεκαετίες.

Όπως μας εξηγεί Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταρισμών Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει υπάρξει και ριζοπαραγωγός, εδώ και κάποια χρόνια η καλλιέργεια έχει γίνει τόσο high tech που ακόμα και drone χρησιμοποιούνται για τη λίπανση και τη φροντίδα των χωραφιών, ενώ η ελληνική τεχνογνωσία στην καλλιέργεια έχει ξεπεράσει την ισπανική και ιταλική. Όλο αυτό εξασφαλίζει ένα πολύ ποιοτικό προϊόν που φτάνει το πιάτο μας.

Το πόσο συχνά, βέβαια, φτάνει είναι από μόνο του ένα ζήτημα. Ο Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 4 κιλά ρυζιού τον χρόνο. Ο ρυθμός αυτός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι ο αντίστοιχος για την Ισπανία και την Ιταλία είναι 8-9 κιλά και για τις χώρες της Μέσης Ανατολής 12 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό η ελληνική παραγωγή, περίπου τα 3/4, κατευθύνεται σε εξαγωγές, προς την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, συμβάλλοντας έτσι και στην οικονομική ευημερία των ανθρώπων της Χαλάστρας και των άλλων ρυζοπαραγωγών της Ελλάδας.

«Υπολογίζεται ότι από το ρύζι στο νομό της Θεσσαλονίκης ζουν περίπου 3.000-3500 οικογένειες» σημειώνει ο κος Τσιχήτας . Θεωρεί ότι το ρύζι, παρά το κόστος που εμφανίζει η καλλιέργειά του, είναι «μια σχετικά σταθερή καλλιέργεια» όσον αφορά τα έσοδα που μπορεί να έχει ο αγρότης.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(133348)
      ["id"]=>
      int(133348)
      ["title"]=>
      string(47) "307157210_648160836759218_4790745814597440095_n"
      ["filename"]=>
      string(51) "307157210_648160836759218_4790745814597440095_n.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(170476)
      ["url"]=>
      string(100) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/307157210_648160836759218_4790745814597440095_n.jpg"
      ["link"]=>
      string(148) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/sto-delta-toy-axioy-ekei-opoy-parageta/attachment/307157210_648160836759218_4790745814597440095_n/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "11"
      ["description"]=>
      string(101) "Η Ντίνα Νικολάου μαγείρεψε το Rice Festival της Θεσσαλονίκης "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(47) "307157210_648160836759218_4790745814597440095_n"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(133234)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-10-12 09:33:09"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-10-12 09:42:01"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1092)
      ["height"]=>
      int(1365)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(108) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/307157210_648160836759218_4790745814597440095_n-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(108) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/307157210_648160836759218_4790745814597440095_n-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(108) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/307157210_648160836759218_4790745814597440095_n-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(109) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/307157210_648160836759218_4790745814597440095_n-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(100) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/307157210_648160836759218_4790745814597440095_n.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1092)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048"]=>
        string(100) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/307157210_648160836759218_4790745814597440095_n.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1092)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1365)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η ανάδειξη του ελληνικού (δηλαδή του ευρωπαϊκού) ρυζιού και το να ενταχθεί περισσότερο στο καθημερινό μενού του Έλληνα είναι και στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος “EU RICE – Balance in Nature”, που υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης και τη Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ της Βαλένθια, σε συνεργασία με την NOVACERT.

Γνώμονας είναι γίνει γνωστό ότι το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη είναι ένα προϊόν ασφαλές, το οποίο καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Την ίδια στιγμή, η ρυζοκαλλιέργεια, όπως προαναφέρθηκε, έχει ευεργετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Φυσικά ένα κείμενο για ένα τρόφιμο δεν θα μπορούσε να μην έχει και το γαστρονομικό του κομμάτι. Άλλωστε και το EU RICE- Balance in Nature είχε πρόσφατα ένα γεμάτο γαστρονομικό Σαββατοκύριακο με το EU RICE FESTIVAL που έγινε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Παρουσιάστηκαν 12 πρωτότυπες και δημιουργικές συνταγές με ρύζι. Ανάμεσα σε αυτούς που μαγείρεψαν ήταν ο διακεκριμένος Ισπανός chef Ruben Fenollar, o οποίος φυσικά μαγείρεψε την αυθεντική παέγια της Βαλένθια αλλά και η σεφ και food ambassador του προγράμματος EU RICE Ντίνα Νικολάου η οποία έφτιαξε ένα ρύζι γλασέ χαλάστρας με πέστο ρόκας το οποίο συνόδευσε με θαλασσινά.

Η Ντίνα Νικολάου θεωρεί ότι το ελληνικό ρύζι μπορεί και πρέπει να έχει εντονότερη παρουσία στη διατροφή μας και όχι απλά σαν συνοδευτικό.. «Στην ελληνική κουζίνα υπάρχουν τα γεμιστά τα οποία είναι ένα φαγητό που μπορεί να μας φέρνει σε συχνή επαφή με το τόσο νόστιμο και υγιεινό ελληνικό ρύζι. Όχι μόνο σε τομάτες ή πιπεριές. Γεμιστά μπορεί να είναι και τα θαλασσινά, πχ το καλαμάρι αλλά και το κρέας, όπως σε συνταγές ρολό. Και βέβαια λίγα πράγματα είναι τόσο νόστιμα όσο ένα καλομαγειρεμένο πιλάφι».

Το ρύζι έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την ευημερία κάποιων χιλιάδων ανθρώπων και ενός οικοσυστήματος στη βόρεια Ελλάδα. Όλοι αυτοί είναι σημαντικοί λόγοι για να τσεκάρουμε κάθε φορά όταν αγοράζουμε ρύζι αυτό να είναι ελληνικό.

Και δύο συνταγές:

Μυδοπίλαφο

Υλικά:

• 1½kg Μύδια φρέσκα, με το κέλυφος

• 100ml Ελαιόλαδο

• 2 μέτρια Κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

• 2 σκελίδες Σκόρδο, λιωμένες

• Πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

• Κόλιανδρος ξερός, τριμμένος

• 240ml Λευκό Κρασί, ξηρό

• 700-750ml ζεστό Νερό

• 450g χυμός Ντομάτας (πασάτα)

• 320g Ρύζι Καρολίνα

• 50g Κουκουνάρια (αν θέλετε, τα καβουρδίζετε ελαφρώς στο γκριλ ή σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να χρυσίσουν απαλά)

• 70g Μαύρες Σταφίδες

• ½ ματσάκι Άνηθος ψιλοκομμένος (ή Μαϊντανός)

• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Ετοιμασία:

Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια, και με ένα συρμάτινο βουρτσάκι τα τρίβουμε πολύ καλά για να φύγουν ακαθαρσίες και άμμος. Επίσης τραβάμε και κόβουμε το «γένι» τους από το κέντρο τους.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3’, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σοτάρουμε για μισό λεπτό ακόμα, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, και προσθέτουμε τα μύδια, την πάπρικα και τον κόλιανδρο. Κλείνουμε αμέσως την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για 2-3’, μέχρι να αχνιστούν και να ανοίξουν. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και ελέγχουμε τα μύδια. Πετάμε όσα δεν άνοιξαν, και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε για 1’ και ρίχνουμε το ζεστό νερό, τον χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση, ρίχνουμε το ρύζι, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 20’, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει τα περισσότερα υγρά.

Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον άνηθο (ή τον μαϊντανό), ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Γεμιστά με μυρωδικά και κουκουνάρι

Υλικά για 6 μερίδες

• 4 μέτριες, ώριμες και στρογγυλές Ντομάτες

• 6 Πιπεριές Πράσινες ή Κόκκινες ή Κίτρινες

• 2 Κολοκυθάκια, στρογγυλά ή κοντά (για να αδειάζουν ευκολότερα)

• 2 Ξερά Κρεμμύδια ψιλοκομμένα

• 150g Ρύζι μεσόσπερμο Γλασέ

• 80g Κουκουνάρια καβουρντισμένα

• 80g Ξανθές Σταφίδες

• ½ φλιτζάνι Μαϊντανό, ψιλοκομμένο

• ½ φλιτζάνι Δυόσμο, ψιλοκομμένο

• 100ml Ελαιόλαδο

• 30ml Πετιμέζι

• 1 κ. σ. Μπούκοβο γλυκό

• 1 κ. γλ. Ρίγανη ξερή

• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Για το ψήσιμο

• 4 ώριμες Ντομάτες ξεφλουδισμένες

• 2 κ. γλ. Πελτέ

• 100ml Ελαιόλαδο

• 100ml Πετιμέζι

• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Ετοιμασία:

Ετοιμάζουμε τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια κόβοντας μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού, και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τη σάρκα από το εσωτερικό τους και την ψιλοκόβουμε. Για τις πιπεριές, αφού κόψουμε μια λεπτή φέτα από την πλευρά του κοτσανιού, βγάζουμε και πετάμε σπόρους και μεμβράνες. Κρατάμε όλα τα «καπάκια» των λαχανικών.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Όταν μαλακώσει, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια και ντομάτες, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τη ρίγανη και την πάπρικα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα μυρωδικά και το πετιμέζι.

Μαγειρεύουμε για 3-4’, σβήνουμε με ½ φλιτζάνι νερό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πολτοποιούμε στο μούλτι όλα τα υλικά του ψησίματος μαζί. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ταψί φούρνου, με το άνοιγμα προς τα πάνω, τα γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης και προσθέτουμε από πάνω μία κουταλιά από το μείγμα ψησίματος. Τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα ψησίματος. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, ώσπου τα λαχανικά να μαραθούν.

Σερβίρουμε τα γεμιστά ζεστά ή κρύα.

Διαβάστε ακόμα:

6 εξαιρετικές ταβέρνες στα βουνά της Ελλάδας

Η Κάσος συστήνεται με ένα τόσο δα μικρό ντολμαδάκι

Φάρμα Ναρλή: Η καρδιά των γαστρονομικών άνυδρων θησαυρών της Σίφνου