Για την πρωτεύουσα που κατέχει τα σκήπτρα της κορυφαίας εμπειρίας της ιταλικής κουζίνας κι έχει τη φήμη ενός από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς του κόσμου, δεν είναι αξιοπερίεργο που ακόμη και κάτι τόσο ταπεινό όσο ένα καθημερινό σνακ στο χέρι ανάγεται σε υψηλότατου επιπέδου γευστική απόλαυση.
Οι Ναπολιτάνοι δεν αστειεύονται όσον αφορά το αγαπημένο τους street food: μπορεί να πρόκειται για ένα απλό γεύμα που απολαμβάνουν στο χέρι, αλλά θα είναι πάντα κάτι που ετοιμάζεται με επιλεγμένα υλικά, φρεσκομαγειρεμένο, που δεν έχει καμία σχέση με το συνήθως άνοστο fast food.
Ακριβώς το αντίθετο μάλιστα: τα ναπολιτάνικα σνακ έχουν μεστή γεύση, απαιτούν περίπλοκη προετοιμασία και δεν γίνεται κανένας συμβιβασμός όσον αφορά την ποιότητα. Οπότε, ποια είναι τα καλύτερα σνακ που μπορείτε να φάτε στο χέρι στη Νάπολη και ποιες γεύσεις περιλαμβάνονται στη λίστα με το αγαπημένο street food των Nαπολιτάνων;
Taralli παντού και όλες τις ώρες
Ένα ταπεινό, μικρό, αλμυρό κουλούρι που εύκολα θα παράβλεπε και θα προσπερνούσε κανείς, αποδεικνύεται μια γευστική εμπειρία απρόσμενης νοστιμιάς στην οποία εύκολα εθίζεσαι. Αυτά τα στρογγυλά, σε σχήμα πλεξούδας κουλουράκια που στην κλασσική τους εκδοχή φτιάχνονται με λαρδί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καβουρδισμένα αμύγδαλα, είναι το εμβληματικό συνοδευτικό μιας ναπολιτάνικης παραθαλάσσιας βόλτας. Και ταιριάζουν τέλεια με μια παγωμένη ιταλική μπύρα, καθισμένοι στα βραχάκια της Lungomare και αγναντεύοντας τον Βεζούβιο.
Τα καλύτερα και πιο φρέσκα θα τα βρείτε στην Taralleria Napoletana όπου ψήνονται αδιάκοπα σε μια μεγάλη κι εντυπωσιακή ποικιλία γεύσεων. Με τυρί, ντομάτα, βασιλικό, καυτερή πιπεριά, ντόπια χόρτα, αλεύρι ολικής άλεσης, κίτρινες ντομάτες από τον Βεζούβιο, κόκκινο και λευκό κρεμμύδι, κουρκουμά και δεντρολίβανο, πρόκειται για ένα σνακ που ετοιμάζεται με μαεστρία και που πρέπει να δοκιμάσετε.
Καλύτερα να πάρετε ένα κουτί με διάφορες γεύσεις, αφού δοκιμάζοντας ένα μόνο είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψετε για μερικά ακόμη, ή προτιμήστε να τα απολαύστε τα επί τόπου ως συνοδευτικό του aperitivo. Το μαγαζί προσφέρει μια ποικιλία κρασιών και απεριτίφ, ενώ σ΄ένα πλατό οι διάφορες γεύσεις taralli συνοδεύονται από τα πιο γνωστά ιταλικά τυριά κι αλλαντικά. Πραγματικά θα εκπλαγείτε από το πόσο νόστιμο και δημοφιλές σνακ είναι. Το προσωπικό του καταστήματος θα σας τυλίξει κάθε tarallo ξεχωριστά σ΄ένα όμορφο πακέτο που μπορείτε εύκολα να μεταφέρετε στη πατρίδα ως δώρο.
Pizza fritta, μια από τις παλαιότερες μορφές πίτσας
Ναι, η πίτσα στη Νάπολη μπορεί να είναι επίσης και τηγανιτή και μάλιστα λέγεται ότι προϋπήρχε αυτής που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Και είναι πραγματικά πανέξυπνη η ιδέα του αγαπημένου απ΄όλο τον κόσμο φαγητού σε εκδοχή street food. Η τηγανιτή πίτσα ετοιμάζεται ευκολότερα από αυτή που απαιτεί ξυλόφουρνο για να ψηθεί και καθώς είναι διπλωμένη και σκεπαστή είναι ευκολότερο να φαγωθεί στο χέρι σαν σνακ. Ωστόσο, μη κάνετε το λάθος να θεωρήσετε ότι η ναπολιτάνικη τηγανιτή πίτσα έχει σχέση με τα άνοστα και γεμάτα λιπαρά κομμάτια πίτσας που έχουν καθιερωθεί σαν γρήγορο φαγητό στο χέρι. Η ίδια τέχνη με την οποία φτιάχνεται η κλασσική πίτσα εφαρμόζεται και για την τηγανιτή, χρησιμοποιώντας μόνο λίγα και εκλεκτά υλικά ως γέμιση. Πρόκειται για ένα street food που έχει γίνει cult και που απολαμβάνουν οποιαδήποτε ώρα της μέρας όπως θα διαπιστώσετε από τις ουρές που σχηματίζονται στις μικρές πιτσαρίες αυτού του είδους.
Μία από τις καλύτερες, σε πολύ κεντρική τοποθεσία – στο τέλος της Via Toledo και δίπλα στην πλατεία Piazza Trieste e Trento- είναι η Antica Pizza Fritta Da Zia Esterina Sorbillo. Με φήμη ανάμεσα στους ντόπιους ως το καλύτερο μέρος για ν΄απολαύσουν το αγαπημένο τους σνακ, ιστορία που ξεκινά το 1935 και ιδιοκτήτες μία από τις παλαιότερες οικογένειας pizzaioli της Νάπολης, είναι ένα μικροσκοπικό μαγαζί με ουρές πεινασμένων πελατών που ξεχύνονται στο πεζοδρόμιο μέρα-νύχτα. Με μόλις 3,50ευρώ και λίγη ώρα αναμονής, μπορείτε να παρακολουθήσετε τους pizzaioli να γεμίζουν το ζυμάρι – που φτιάχνεται με βιολογικό αλεύρι – με σάλτσα από ντομάτες της καλύτερης ποιότητας, τυρί ricotta ή provola και ενίοτε και με σαλάμι, και μετά να βουτούν τη διπλωμένη πίτσα σε τεράστια τηγάνια έως όπου γίνει τραγανή και χρυσαφένια. Θα την απολαύσετε καυτή, τυλιγμένη σε χαρτί, όρθιοι στο πεζοδρόμιο, μαζί με τουρίστες και ντόπιους που όλοι έχουν την ίδια έκφραση ικανοποίησης και απόλαυσης.
Cuoppo fritto και οι τηγανιτές απολαύσεις συνεχίζονται
Θεσμός της ναπολιτάνικης κουζίνας από το 1800, το χάρτινο χωνάκι που γεμίζεται με τηγανιτούς μεζέδες έχει εξελιχθεί από αγαπημένο σνακ του φτωχότερου πληθυσμού σε διάσημο street food και σύμβολο της ναπολιτάνικης δεινότητας το τηγάνι. Ανάμεσα στα στενά δρομάκια του ιστορικού κέντρου θα βρείτε πολυάριθμες frizzitorie, μικρά «τηγανιτζίδικα» που ειδικεύονται στο τηγάνισμα παναρισμένων μπουκιών από θαλασσινά ή λαχανικά. Φιλέτα μπακαλιάρου, αντζούγιες, καλαμαράκια σε ροδέλες και κομμάτια χταποδιού είναι η επιλογή για τους λάτρεις της ψαροφαγίας, ενώ επίσης πατατοκροκέτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ακόμη και τηγανιτά κομμάτια ζύμης (zeppolelle) χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης. Οι επιλογές συμπληρώνονται από διαφόρων ειδών arancini, suppli και κροκέτες μακαρονιών (frittatina maccheroni) , που είναι και οι πιο νόστιμες επιλογές. Πρόκειται για ρύζι ή μικρά ζυμαρικά, ανάμεικτα με τυρί mozzarella ή provola και αλλαντικό speck, που πλάθονται σε τηγανιτές, χρυσαφένιες μπάλες, τραγανές εξωτερικά και με μια πεντανόστιμη καρδιά από λιωμένο τυρί. Ανάμεσα στις άφθονες και πολύ καλές επιλογές όπου μπορείτε να γευτείτε ένα τέτοιο πλούσιο χωνάκι είναι τα Fiorenzano, Friggitoria Vomero και Passione di Sofi.
Το πρώτο βρίσκεται μέσα στη γραφική αγορά τροφίμων της Pignasecca στην ιστορική συνοικία Quartieri Spagnoli. Με πλεονέκτημα την τροφοδοσία τους από τα προϊόντα της αγοράς, χρησιμοποιούν τα πιο φρέσκα υλικά για να ετοιμάσουν μια πλήρη γκάμα τηγανιτών σνακ μαζί με άλλες ναπολιτάνικες σπεσιαλιτέ, που μαγειρεύονται επί τόπου. Είναι ιδανικό για ένα νόστιμο διάλλειμα κάνοντας τη βόλτα σας στην αγορά.
Στο Passione di Sofi με τόσες πολλές επιλογές θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε frittatine, crocchè, arancini και calzoni. Μια πολύ καλή ιδέα για να δοκιμάσετε όσο το δυνατό περισσότερα είναι τα ανάμεικτα χωνάκια, είτε το κλασσικό ναπολιτάνικο ή αυτό με θαλασσινά, ενώ μπορείτε κάλλιστα να δημιουργήσετε το δικό σας με ό,τι σας φαίνεται νοστιμότερο. Προσελκύοντας ιδιαίτερα νεανικό κοινό, σας δίνει τη δυνατότητα να καθίσετε εκεί μαζί με το τεράστιο cuoppo σας βλέποντας καλάθια γεμάτα τηγανιτές νοστιμιές να κατεβαίνουν με σχοινί από την κουζίνα του πρώτου ορόφου στις προθήκες του μαγαζιού στο ισόγειο.
Τέλος, είναι απολύτως απαραίτητη μια στάση στο ναό των τηγανιτών ναπολιτάνικων σνακ, που δεν είναι άλλος από την Friggitoria Vomero, στα άνω προάστια της πόλης, στον όμορφο λόφο του Vomero. Η τρίτη γενιά της οικογένειας Acunzo που λειτουργεί την επιχείρηση και τηγανίζει βάσει μυστικών συνταγών από το 1938, έχει ένα μικρό, απλό μαγαζί που πολιορκείται όλες τις ώρες της μέρας. Οι τηγανιτές τους μπουκιές είναι τόσο ελαφριές και πάμφθηνες, που δικαιολογημένα θα θέλετε να τις δοκιμάσετε όλες. Οι σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν zeppole, panzarotti, scagliuozzi, arancini, suppli di riso, frittatine maccheroni και crocchè di mozzarella. Κι αν θέλετε να νοιώσετε σαν παιδί που απολαμβάνει το κλασσικό σνακ της Ναπολιτάνας γιαγιάς, τότε δοκιμάστε οπωσδήποτε τη Mozzarella in carrozza, ένα σάντουιτς μόνο με mozzarella που πανάρεται σε αυγό και αλεύρι και τηγανίζεται ώσπου να γίνει τραγανό.
Όταν, λοιπόν, βρεθείτε στη Νάπολη, μαζί με τις κορυφαίες σπεσιαλιτέ της λαϊκής κουζίνας του Ιταλικού νότου, μη διστάσετε να συνοδεύσετε τις βόλτες σας μ΄ένα αυθεντικό σνακ στο χέρι. Απλά ενδώστε κι απολαύστε.
Διαβάστε ακόμα:
Πώς η οικογένεια Roscioli κέρδισε το γαστρονομικό κοινό της Ρώμης -Οι γεύσεις που ξεχωρίζουν
Rose Bakery: Το καφέ με το πιο φημισμένο κάροτ κέικ στο Παρίσι γίνεται 20 χρονών