Ευρέως γνωστή για την γραβιέρα και τις πατάτες της, η Νάξος έχει το πλεονέκτημα να είναι γνωστή για αρκετά είδη τυροκομικών που χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και γαστρονομικής αποδοχής. Γευστικά, κρεμώδη και απολαυστικά, τα ναξιώτικα τυριά είναι το άλφα και το ωμέγα μιας διαφορετικής γαστρονομικής παράδοσης που συνδυάζει ταυτότητα, γεύση και μοναδικότητα.

14

Παρακάτω, ετοιμάσαμε μια λίστα με τα γνωστότερα τυροκομικά προϊόντα της Νάξου που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να δοκιμάσετε, άπαξ και βρεθείτε στο νησί.

Γραβιέρα

Πασίγνωστη, χιλιοδιαφημισμένη και απολαυστική, η γραβιέρα Νάξου είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ένα από τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα του νησιού. Γνωστή για το ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα της και την απαλή της γεύση, η γραβιέρα είναι το ιδανικότερο συνοδευτικό για κάθε είδους φαγητό που μπορείτε να φανταστείτε. Άλλοτε σαν μεζεδάκι και άλλοτε βασικό συστατικό ενός πιάτου, η γραβιέρα της Νάξου έχει την ιδιότητα να νοστιμίζει οτιδήποτε και εάν συνοδεύει, ενώ μπορεί να σταθεί άψογα μαζί με λίγο ρακί ή τσίπουρο, λίγες ελιές και μια-δυο φέτες ψωμί.

Αρσενικό

Κίτρινο, αλμυρό με βαριά γεύση, το αρσενικό Νάξου είναι, μαζί με την επώνυμη γραβιέρα, ένα από τα γνωστότερα τυριά της Νάξου. Φτιαγμένο από αιγοπρόβειο γάλα σε αναλογία 70-30, το αρσενικό, αφού αποκτήσει την απαιτούμενη συνοχή, αλείφεται με αμούργι από ελαιόλαδο και τοποθετείται για ωρίμαση. Εκεί, αλλάζει θέση κάθε τρεις μέρες και αλείφεται συνεχώς, για να φτάσει παντού το αμούργι με αποτέλεσμα μετά από 6 μήνες να είναι έτοιμο απελευθερώνοντας αρώματα και χαρίζοντας μια σπάνια γεύση που ταιριάζει εξαιρετικά με σαγανάκια, κρασιά, σαλάτες και ζυμαρικά.

Χιονοτύρι

Απαλό και ελαφρύ σαν χιόνι, το χιονοτύρι είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τυριά της Νάξου. Χωρίς την αλμυρά της κλασικής φέτας ή την έντονη γεύση του αρσενικού και της γραβιέρας, το χιονοτύρι με το αλλιώτικο όνομα, είναι ένα κρεμώδες τυρί που αλείφεται πολύ εύκολα στο ψωμί (σαν χιόνι, μάλλον και γι’ αυτό το περίεργο όνομα), ενώ ταιριάζει άψογα με μαρμελάδες και, γενικά, διάφορες γλυκές επιστρώσεις. Ιδανικό για όσους ψάχνουν ένα διακριτικό γαλακτοκομικό, χωρίς βαριά γεύση ή έντονη αλμυρά, το χιονοτύρι είναι ένα εξαιρετικό gem της ναξιώτικης κουζίνας που άπαξ και ανακαλύψετε, δύσκολα θα αποχωριστείτε.

Ξινοτύρι

Μπορεί το όνομα του να μην παραπέμπει σε κάτι γευστικό, ωστόσο το ξινοτύρι είναι ένα ενδιαφέρον σπιτικό τυρί με ελαφριά γεύση που αξίζει να δοκιμάσετε. Ελαφρύ, χωρίς βαριά γεύση και με μια κρεμώδη -έως γιαουρτώδη- υφή, το ξινότυρο έχει άμεση σχέση με την ξινή μυζήθρα, ή να το θέσουμε σωστότερα, είναι μια ακόμη μορφή της ξινής μυζήθρας. Μέσα από μια διαδικασία ωρίμασης που διαρκεί περίπου 10 μέρες, η μυζήθρα ξεραίνεται και ωριμάζει χαρίζοντας μας το ξινότυρο που ταιριάζει άψογα με ζυμαρικά, ενώ στέκεται και μόνο του σαν συνοδευτικός μεζές.

Κρασοτύρι/Μελανοτύρι

Ίσως , ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τυριά της Νάξου που συνδυάζει την αλμυρή γεύση του τυριού με την γλυκιά οξύτητα του κρασιού. Ουσιαστικά, το γνωστό κρασοτύρι είναι αρσενικό που ωριμάζει σε δοχεία κρασιού ή, όπως προτιμούν οι Ναξιώτες, οινολάσπες που χαρίζουν μια τελείως διαφορετική υφή και γεύση στο τυρί δημιουργώντας ένα πρωτότυπο γευστικό υβρίδιο που κατά βάση, συναντάται σε νησιά του Αιγαίου και ελάχιστα έως καθόλου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Νάξος: Τα μικρά παντοπωλεία με τις πιο αυθεντικές γεύσεις του νησιού -Πολύχρωμα, παραδοσιακά

Νάξος: Στην εύφορη Γη των Κυκλάδων

Μια διαδρομή στα ορεινά χωριά της Νάξου, στην καρδιά του Αιγαίου