Πριν από μερικούς μήνες, κατά τη διάρκεια της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, οι επίσημοι προσκεκλημένοι έλαβαν κάποια δώρα. Ένα από αυτά ήταν μία φιάλη από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Dia Elis. Η ιδιαίτερη φιάλη μου προξένησε το ενδιαφέρον και έτσι αναζήτησα την εταιρεία που το παράγει. Κάπως έτσι, και μετά από τις σχετικές συνεννοήσεις, νωρίς το απόγευμα, περνάμε από την Αμαλιάδα και κατευθυνόμαστε στο σημείο του ραντεβού μας. «Θα σας περιμένουμε στο κτήμα» μου είπε στο τηλέφωνο η κυρία Δήμητρα Σπηλιοπούλου.

11

Πράγματι με την παρέα των σκύλων τους, είναι εκεί μαζί με τον γιο της, τον Πέτρο Μπάκα. Ήθελα πολύ να τους συναντήσω καθώς τα τελευταία χρόνια το ελαιόλαδο έχει μπει για τα καλά και στις γευσιγνωσίες, προκαλώντας το ενδιαφέρον των τουριστών. «Είναι μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία και αυτό γίνεται αντιληπτό κάθε φορά που έχουμε εδώ επισκέπτες». Κατά κύριο λόγο οι επισκέπτες είναι τουρίστες οι οποίοι, όπως σημειώνει ο Πέτρος, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να μάθουν λεπτομέρειες για τις ποικιλίες, για τον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς αλλά και συλλογής του καρπού.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(375761)
      ["id"]=>
      int(375761)
      ["title"]=>
      string(45) "Γευσιγνωσία Ελαιολάδου-2"
      ["filename"]=>
      string(49) "Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(5151911)
      ["url"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-2.jpg"
      ["link"]=>
      string(123) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/vionontas-tin-empeiria-tis-elaiognos/attachment/geysignosia-elaioladoy-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(44) "Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(24) "geysignosia-elaioladoy-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(375734)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-06-18 11:00:44"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-06-18 11:00:51"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(0)
      ["height"]=>
      int(0)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-2.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(1)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(1)
        ["medium"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-2.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(1)
        ["medium-height"]=>
        int(1)
        ["medium_large"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-2.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(1)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1)
        ["large"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-2.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1)
        ["large-height"]=>
        int(1)
        ["1536x1536"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-2.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1)
        ["2048x2048"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-2.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η ιστορία του αγροκτήματος

Στις παρυφές του οικισμού της Αμαλιάδας Ηλείας, ένα αγρόκτημα με ελαιόδεντρα που χρονολογείται από το 1860, αναγεννιέται χάρη στο όραμα και την αφοσίωση της καθηγήτριας βιολογίας, Δήμητρας Σπηλιοπούλου. Είναι καθηγήτρια σε σχολείο του Χαλανδρίου και κατάγεται από την Ηλεία. Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και παρακμής του ελαιώνα, η Δήμητρα, αποφάσισε το 2013 να ασχοληθεί ενεργά με την αναβάθμισή του, μετατρέποντάς τον σε πρότυπο και βιολογικό.

Το έγκαιρο σύστημα προειδοποίησης ασθενειών

Με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση, η Δήμητρα και η οικογένειά της, αναβιώνουν το κτήμα ακολουθώντας τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας. Ανάμεσα στις 1200 ελιές του κτήματος, υπάρχει και ένα αμπέλι με 200 φυτά μιας σπάνιας ζακυνθινής ποικιλίας ενώ οι τριανταφυλλιές που φυτεύτηκαν κοντά στο αμπέλι λειτουργούν ως φυσικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τυχόν ασθένειες. Παράλληλα, μέσω της αναγεννητικής γεωργίας, η οικογένεια Σπηλιοπούλου συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(375773)
      ["id"]=>
      int(375773)
      ["title"]=>
      string(45) "Γευσιγνωσία Ελαιολάδου-8"
      ["filename"]=>
      string(49) "Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-8.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(4435486)
      ["url"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-8.jpg"
      ["link"]=>
      string(123) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/vionontas-tin-empeiria-tis-elaiognos/attachment/geysignosia-elaioladoy-8/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(73) "Ο Πέτρος Μπάκας/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(24) "geysignosia-elaioladoy-8"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(375734)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-06-18 11:04:29"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-06-18 11:04:47"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(0)
      ["height"]=>
      int(0)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-8.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(1)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(1)
        ["medium"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-8.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(1)
        ["medium-height"]=>
        int(1)
        ["medium_large"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-8.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(1)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1)
        ["large"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-8.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(1)
        ["large-height"]=>
        int(1)
        ["1536x1536"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-8.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1)
        ["2048x2048"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-8.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Η ελαιογνωσία

Ο Πέτρος Μπάκας, γιος της Δήμητρας και σεφ με εμπειρία σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας και του εξωτερικού, αποφάσισε να ασχοληθεί περαιτέρω. Αφού εκπαιδεύτηκε στο ελαιόλαδο, πλέον πραγματοποιεί γευσιγνωσίες ελαιολάδου στο κτήμα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν το εξαιρετικό ελαιόλαδο συνοδευόμενο από ειδικά σχεδιασμένα πιάτα που αναδεικνύουν τη μοναδική του γεύση. Αφού κάναμε μία βόλτα στο κτήμα, είδαμε τις ελιές, τα αμπέλια, τις τριανταφυλλιές και άλλα καλλωπιστικά, επιστρέψαμε στην αυλή του μικρού αγροτόσπιτου. «Αυτό το κτήριο ήταν κάποτε το λεγόμενο υποστατικό. Το βρήκαμε και αυτό μισογκρεμισμένο. Αποφασίσαμε να το φτιάξουμε και έτσι, σήμερα, λειτουργεί ως το σημείο από το οποίο ξεκινούν και ολοκληρώνονται οι ξεναγήσεις.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(375783)
      ["id"]=>
      int(375783)
      ["title"]=>
      string(45) "Γευσιγνωσία Ελαιολάδου-7"
      ["filename"]=>
      string(56) "Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-7-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(309344)
      ["url"]=>
      string(105) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-7-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(123) "https://www.travel.gr/food_and_drink/food-culture/vionontas-tin-empeiria-tis-elaiognos/attachment/geysignosia-elaioladoy-7/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(44) "Photo: Κωστής Αγγελόπουλος"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(24) "geysignosia-elaioladoy-7"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(375734)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-06-18 11:07:02"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-06-18 11:07:11"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(106) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-7-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(106) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-7-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(107) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-7-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(107) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-7-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(105) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-7-scaled.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(105) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/06/Γευσιγνωσία-Ελαιολάδου-7-scaled.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1366)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ώρα για ελαιογνωσία

Καθίσαμε στο άνετο και όμορφα στημένο τραπέζι για την δοκιμή του ελαιολάδου. «Η ελαιογνωσία είναι μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία κατά την οποία αυτός που συμμετέχει μπορεί να μάθει βασικά πράγματα για την ποιότητα του ελαιόλαδου» θα μας πει ο Πέτρος, ο οποίος έχει φροντίσει την κάθε λεπτομέρεια. Μία εξαιρετική γραβιέρα σε συνδυασμό με φράουλες και ανανά, ένα κρεμώδες τυρί, ζυμωτό ψωμί δικής τους παραγωγής. Η διαδικασία ξεκινά με τα πιο αυστηρά στοιχεία της γευσιγνωσίας, όπου στα χαρακτηριστικά μπλε οβάλ ποτήρια θα προστεθεί το ελαιόλαδο και στη συνέχεια θα το αναδεύσουμε, θα το μυρίσουμε και εν τέλει, θα το δοκιμάσουμε. Είναι μία ωραία διαδικασία και γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, όταν εκτυλίσσεται μέσα στον ίδιο τον ελαιώνα από τον οποίο παράγεται το ελαιόλαδο.

Το ταξίδι στον ελαιώνα της Αμαλιάδας είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό και τη γεύση του αυθεντικού ελληνικού ελαιολάδου. Η αφοσίωση της οικογένειας Σπηλιοπούλου στη δημιουργία ενός προϊόντος που συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία, αποτελεί έμπνευση για όσους αναζητούν έναν πιο βιώσιμο και ποιοτικό τρόπο ζωής.

Διαβάστε ακόμα:

4 εκδρομές στην Πελοπόννησο: Ιδανικοί προορισμοί για τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια

Οδηγώντας από την Καλαμάτα μέχρι τη Λακωνική Μάνη, μία συναρπαστική διαδρομή στην Πελοπόννησο

Ένα αγρόκτημα ωδή στην πλούσια γη της Αρκαδίας