Είναι πολύ δυνατή η τοπική θρακιώτικη κουζίνα. Πολλές εθνικότητες και εθνότητες, πολλές κουλτούρες, αστικά κέντρα και απομακρυσμένα χωριά, τα οποία ζουν στους ρυθμούς της μέσης του περασμένου αιώνα. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά, πραγματικά, η Ανατολή και η Δύση συνυπάρχουν παντού στην περιοχή. Επομένως και στην κουζίνα της.

37

Η εξοικείωση του ουρανίσκου μας με τη βαλκανική γαστρονομική παράδοση και η γοητεία που ασκεί σε όλους τους επισκέπτες μια τόσο νόστιμη και πλούσια κουζίνα, δυσκολεύουν την ανάδειξη και την καθιέρωση εστιατορίων με καθαρά αστικό, επίκαιρο χαρακτήρα. Η κοσμοπολίτικη προσέγγιση και η διαχείριση του τοπικού γαστρονομικού πλούτου σε πρώτες ύλες, με σύγχρονες τεχνικές και μοντέρνα αντίληψη, έχει καθυστερήσει, μα έφτασε.

Νέοι, ντόπιοι επαγγελματίες επενδύουν λοιπόν στην εστίαση και στρέφονται στο καινούριο, με φροντισμένα εστιατόρια που διακοσμούνται από τοπικά αρχιτεκτονικά γραφεία. Αντίστοιχα, νέοι, ντόπιοι μάγειρες φτιάχνουν ωραία μενού και τολμούν να αναμετρηθούν με τη δυνατή παραδοσιακή κουζίνα, επιτυγχάνοντας μια ισότιμη συνύπαρξη.

Αστικό κέντρο από παλιά η Ξάνθη, με πανεπιστήμια –όπως βέβαια και η Κομοτηνή– είναι πόλεις που ενδυναμώνονται με νεανικό κοινό από όλη την Ελλάδα. Το οποίο γνωρίζει το καινούριο και το εκτιμά όταν το βρίσκει, ενισχύοντας προσπάθειες σαν τις παραπάνω. Έτσι, η εμπειρία που μεταφέρουν στον επισκέπτη τα εστιατόρια «ΚοοΚοοVaya Urban Gastronomy» και «Blues Brothers» είναι ενδεικτική αυτής της νέας πορείας. Θα προσθέταμε και τα καινούρια της Αλεξανδρούπολης, αλλά αυτό μια άλλη φορά.

Δίπλα λοιπόν στη φοβερή τοπική γαστρονομία, απολαύστε και το νέο εστιατορικό πρόσωπο των αστικών κέντρων της Θράκης που σας παρουσιάζουμε πιο κάτω. Σύντομα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των καλοφαγάδων της χώρας.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(158712)
      ["id"]=>
      int(158712)
      ["title"]=>
      string(10) "Thrace_01a"
      ["filename"]=>
      string(14) "Thrace_01a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1188003)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_01a.jpg"
      ["link"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gastronomia-thrakis-sygchrones-technik/attachment/thrace_01a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(143) "To «ΚοοΚοοVaya» διακρίνεται για τη λιτή του, φρέσκια διακόσμηση. Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "thrace_01a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(158623)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-15 13:24:46"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-15 13:26:30"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2522)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_01a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_01a-198x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(198)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_01a-768x1162.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1162)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_01a-677x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(677)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_01a-1015x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1015)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_01a-1354x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1354)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

ΚοοΚοοVaya Urban Gastronomy

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα, νόστιμη και στιβαρή, με θρακιώτικα προϊόντα και επίκαιρες τεχνικές, από τον σεφ Παναγιώτη Σιδηρόπουλο. Κάποιες φορές, τα εστιατόρια προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με μοντερνισμούς χωρίς νόημα: οι σεφ χρησιμοποιούν ασυνήθιστα υλικά και εκκεντρικές παρουσιάσεις μόνο για την πρόκληση. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στο «ΚοοΚοοVaya Urban Gastronomy».

Ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος έχει μακρά, επιτυχημένη πορεία, η οποία οριοθετείται από τη συνεχή του μαθητεία δίπλα στον μεγάλο ελληνοκεντρικό σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου. Στο «Macedonia Palace» το 2002, μετά στο «Tudor Hall», ύστερα στο εστιατόριο «Premiere» του αθηναϊκού ξενοδοχείου «Intercontinental» το 2006 –πάντα δίπλα στον Ευαγγέλου. Κατόπιν επιστρέφει στην Ξάνθη (από όπου κατάγεται) και δουλεύει σε μαγαζιά της πόλης. Ανάμεσά τους και το «Κοκόρι», όπου το 2008 κερδίζει το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το Αθηνόραμα. Έπειτα συνεχίζει την καριέρα του σε διάφορες μεριές της Ελλάδας, μέχρι που το 2019 αναλαμβάνει ως executive chef στο «ΚοοΚοοVaya Urban Gastronomy» της Ξάνθης.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(158716)
      ["id"]=>
      int(158716)
      ["title"]=>
      string(10) "Thrace_02a"
      ["filename"]=>
      string(14) "Thrace_02a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1721897)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_02a.jpg"
      ["link"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gastronomia-thrakis-sygchrones-technik/attachment/thrace_02a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(146) "Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα παλιό, κομψό νεοκλασικό του 1920. Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "thrace_02a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(158623)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-15 13:24:56"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-15 13:27:38"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2501)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_02a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_02a-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_02a-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_02a-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_02a-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_02a-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα παλιό, κομψό νεοκλασικό του 1920, σε στρατηγικό τρίστρατο, από όπου ξεκινάει ο πλακόστρωτος δρόμος προς την Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Ιδιοκτήτες ο Βαγγέλης Βασιλειάδης και ο Μιχάλης Ζαπάρας –ντόπιοι και οι δύο– ενώ η λιτή, φρέσκια διακόσμηση είναι έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου του Κώστα Κούτρα. Απαλό χρώμα της μέντας στους τοίχους, ξύλινο πάτωμα που ζεσταίνει τον χώρο, μια αόριστη αίσθηση οικειότητας παλιού σπιτιού, χαριτωμένα γύψινα στο ταβάνι κι ένα μικρό μπαρ.

Το ψηλό αίθριο στη μέση του κτηρίου συνδέει τη σάλα στο ισόγειο με τον πάνω όροφο, αφήνοντας τον χώρο να ανασαίνει. Στο πίσω μέρος, μια αρκετά μεγάλη και δροσερή αυλή γεμάτη λουλούδια φιλοξενεί τους επισκέπτες όταν ο καιρός είναι καλός. Από τα παράθυρα με τα μεγάλα τζάμια, εντωμεταξύ, το βλέμμα συλλαμβάνει το συνεχές πέρα-δώθε της όμορφης πόλης.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(158720)
      ["id"]=>
      int(158720)
      ["title"]=>
      string(10) "Thrace_03a"
      ["filename"]=>
      string(14) "Thrace_03a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1695977)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_03a.jpg"
      ["link"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gastronomia-thrakis-sygchrones-technik/attachment/thrace_03a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(109) "Άγρια μανιτάρια με χούμους στο «ΚοοΚοοVaya». Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "thrace_03a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(158623)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-15 13:25:09"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-15 13:28:17"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2501)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_03a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_03a-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_03a-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_03a-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_03a-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_03a-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Αξιοποιώντας την εμπειρία του, αλλά και μια εσωτερική αίσθηση του μέτρου, ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος δημιουργεί εδώ σύγχρονη ελληνική κουζίνα, νόστιμη και ισορροπημένη. Η μία γεύση συμπληρώνει την άλλη πολύ μαλακά και ήπια, ενώ υπάρχει και μια δυνατή εναλλαγή υφών, που αιφνιδιάζει ευχάριστα τον ουρανίσκο.

Πολλές από τις πρώτες ύλες προέρχονται από τη Θράκη, αλλά δουλεύουν και με υλικά από ολόκληρη την Ελλάδα, τα οποία καταφτάνουν αποκλειστικά για αυτούς, χωρίς μεσάζοντες. Το τραχανότο, λ.χ., που συνοδεύει τα μοσχαρίσια μάγουλα, φτιάχνεται με παραδοσιακό ξανθιώτικο τραχανά, ενώ στο χοιρινό πρασοσέλινο –signature πιάτο του εστιατορίου, με ατέλειωτη νοστιμιά– το χοιρινό είναι ντόπιο.

Η καρμπονάρα ΚοοΚοοVaya με τα σιουφιχτά Κρήτης, επίσης, φτιάχνεται με κρέμα από στάκα και με γραβιέρα Κρήτης 8μηνης ωρίμανσης, ενώ το καπνιστό χοιρινό φιλέτο –μια ελληνοπρεπής εκτέλεση του κλασικού ιταλικού πιάτου– προέρχεται από την Αριδαία και είναι δυναμίτης γεύσης. Το δε κρακελάρισμα του χειροποίητου φύλλου της θρακιώτικης πίτας με τραχανά, κασέρι Ξάνθης και ντόπιο καβουρμά, θα το ζήλευαν πολλά βραβευμένα εστιατόρια.

Αν και το «ΚοοKooVaya Urban Gastronomy» άνοιξε το καλοκαίρι του 2019, όταν κανείς δεν προέβλεπε τις συνέπειες της καταιγίδας του covid-19 στην εστίαση, άντεξε. Η αστική κουλτούρα της Ξάνθης αγκάλιασε τη νέα προσπάθεια και σήμερα έρχονται επισκέπτες και από άλλες πόλεις της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ειδικά για να φάνε εδώ. Και υπάρχει καλός λόγος για αυτό.

Όταν ο σεφ σερβίρει ταρτάρ από ελληνική μοσχίδα με αυγοφέτα από μπριός, κάπαρη Άνδρου και κρόκο αβγού confit, ας πούμε, κατορθώνει και ντύνει με μαεστρία στα ελληνικά χρώματα μια κλασική γαλλική συνταγή. Στα άγρια μανιτάρια με χούμους φουντουκιού και πετιμέζι ροδιού, πάλι, ο ασυνήθιστος συνδυασμός υλικών γίνεται με λεπτότητα, δημιουργώντας ένα νέο, κομψό πιάτο, με γεύση πρώτης τάξης. Στα δε μοναστηριακά μακαρόνια με χοιρινό ραγού, σάλτσα ντομάτα και γαλομυζήθρα, η πίκλα φασολιού, η οποία αρτύζει το πιάτο, είναι από μόνη της λόγος για να το παραγγείλετε.

Το μενού συμπληρώνει μια μικρή wine list με επιλεγμένα θρακιώτικα κρασιά, κυρίως μονοποικιλιακά, όπως π.χ. από την τοπική ποικιλία μαυρούδι, ενώ στο μπαρ ετοιμάζουν ωραία κοκτέιλ. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από την κουζίνα να δημιουργήσει για εσάς ένα tailor-made μενού με pairing κρασιών. Το εστιατόριο λειτουργεί από τις 10 το πρωί, προσφέροντας πρωινό και brunch, ενώ η κουζίνα κλείνει στις 12 το βράδυ. Το μπαρ συνεχίζει και αργότερα.

Info

Μαλετσίδου 2, Ξάνθη
Τηλ.: 25410 21223
https://www.facebook.com/Kookoovayaxanthi/

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(158728)
      ["id"]=>
      int(158728)
      ["title"]=>
      string(10) "Thrace_06a"
      ["filename"]=>
      string(14) "Thrace_06a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1610290)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_06a.jpg"
      ["link"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gastronomia-thrakis-sygchrones-technik/attachment/thrace_06a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(93) "Το «Blues Brothers» ξεκίνησε μέσα στο 2021. Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "thrace_06a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(158623)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-15 13:25:32"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-15 13:29:26"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2501)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_06a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_06a-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_06a-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_06a-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_06a-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_06a-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Blues Brothers

Σιτεμένα κρεατικά με άψογο ψήσιμο και αυθεντικά μπέργκερ, από τον σεφ Μπαρίς Καρά Αμέτ. Η ανατολίτικη κρεατοφαγική παράδοση της Κομοτηνής με τα σουτζούκια, τον καβουρμά και τα κεμπάπ συμπληρώνεται εντυπωσιακά από το κοσμοπολίτικο ύφος του εστιατορίου κρέατος «Blues Brothers».

Πριν βρεθεί να εργάζεται στην αλυσίδα πολυτελών εστιατορίων κρεατοφαγίας «Nusr-Et», ο νεαρός σεφ Μπαρίς Καρά Αμέτ σπούδασε μαγειρική στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε στη συνέχεια σε διάφορα εστιατόρια και ταβέρνες της πόλης, έκανε την πρακτική του σε ξενοδοχειακές μονάδες της Χαλκιδικής κι επέστρεψε και πάλι για σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ακριβώς τότε, όταν σκεφτόταν τι θα κάνει, που συνάντησε τη μεγάλη ευκαιρία με τη μορφή μιας αγγελίας στα social media από τον Τούρκο σεφ, σόουμαν, ιδιοκτήτη εστιατορίου και διεθνή σταρ της μαγειρικής Nusret Gökçe, του επονομαζόμενου και «Μπέη του Αλατιού», ο οποίος ζητούσε συνεργάτες για διάφορα πόστα της κουζίνας. Ο 22χρονος (τότε) Μπαρίς έστειλε e-mail και μέσα σε 15 λεπτά του απάντησαν θετικά.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(158732)
      ["id"]=>
      int(158732)
      ["title"]=>
      string(10) "Thrace_07a"
      ["filename"]=>
      string(14) "Thrace_07a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(2078132)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_07a.jpg"
      ["link"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gastronomia-thrakis-sygchrones-technik/attachment/thrace_07a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(151) "Μπαρίς Καρά Αμέτ, ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία του «Blues Brothers». Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "thrace_07a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(158623)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-15 13:25:45"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-15 13:30:06"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2501)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_07a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_07a-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_07a-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_07a-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_07a-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_07a-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

«Ήταν βράδυ», μας λέει. «Τα παράτησα όλα επί τόπου και ήρθα στην Αθήνα, όπου για ένα τριήμερο οι μάνατζερ του Nusret Gökçe έβλεπαν τους υποψηφίους. Με ενέκριναν, με πήραν τηλέφωνο και μου έδωσαν μόνο 3 μέρες προθεσμία για να παρουσιαστώ και να αναλάβω υπηρεσία στο εστιατόριο της αλυσίδας, στη Μύκονο». Ήταν μια σπουδαία στιγμή για τον Μπαρίς, αφού η πρόσληψή του σήμαινε ταυτοχρόνως και την είσοδό του, αλλά και τη μαθητεία του, στη διεθνή αλυσίδα πολυτελών εστιατορίων κρεοφαγίας «Nusr-Et». Εκεί όπου όλοι οι πλούσιοι και διάσημοι κάνουν ουρά για ένα από τα (πανάκριβα) πιάτα τους.

Για την ιστορία, ο Nusret Gökçe, μόλις 40 χρονών σήμερα, είναι ένας αυτοδημιούργητος μεγιστάνας στον χώρο της εστίασης. Ξεκίνησε σαν κρεοπώλης κι αργότερα άνοιξε δικό του ρεστοράν, που τον έκανε ταχύτατα γνωστό. Όχι μόνο ως ψήστη περιωπής, αλλά και για το θεατρικό στυλ με το οποίο προετοίμαζε τα κρεατικά μπροστά στους πελάτες του: πάντα με χαρακτηριστικά μαύρα, στρογγυλά γυαλιά, με μεγάλα μαχαίρια, με σχεδόν χορευτικές κινήσεις. Κυρίως, όμως, με τον χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίον αλάτιζε το κρέας, ρίχνοντας το αλάτι από το ύψος του ώμου, με λυγισμένο το χέρι στον αγκώνα. Η κίνηση αυτή του έδωσε το προσωνύμιο «Μπέης του Αλατιού» (Salt Bae), τον έκανε viral στο ίντερνετ, τον εκτίναξε στο επίπεδο ενός rock star της διεθνούς εστιατορικής σκηνής και του έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη διεθνή αλυσίδα «Nusr-Et».

Ο Μπαρίς Καρά Αμέτ, πάλι, δούλεψε στη Μύκονο όλο το 2019, πήρε μια εβδομάδα άδεια για να δει συγγενείς και φίλους στην Κομοτηνή κι έφυγε καρφωτά για το Ντουμπάι. Γύρω στον Απρίλιο η πανδημία έκλεισε τα εστιατόρια σε ολόκληρο τον κόσμο, οπότε ξαναήρθε στην Κομοτηνή, πριν επιστρέψει στη Μύκονο το 2020. Κατόπιν η περιπλάνησή του τον έφερε για δουλειά στην Ολλανδία, από όπου ξαναγύρισε στην Ελλάδα το 2021, για να ανοίξει το εστιατόριο «Blues Brothers».

Όσον καιρό δούλευε στον Nusret Gökçe, εντωμεταξύ, προσπαθούσε να φέρει κοντά του κι άλλους ταλαντούχους νέους ανθρώπους από την Κομοτηνή, ώστε να μάθουν τη δουλειά. Ένας από αυτούς είναι και ο σεφ Δελή Χασάν Βεϊσέλ, που δουλεύει μαζί του, ο οποίος συνέχισε να αποκτά επαγγελματικές εμπειρίες στο Ντουμπάι και στο Λονδίνο. Με τη «μαγιά» των συμπατριωτών και συναδέλφων με τους οποίους εργαζόταν μαζί στη Μύκονο, όταν ο Μπαρίς άνοιξε το «Blues Brothers» η μπριγκάδα του εστιατορίου ήταν ήδη δεμένη και έτοιμη.

Όπως και ο Nusret Gökçe, έτσι και ο Μπαρίς Καρά Αμέτ αλατίζει το κρέας ρίχνοντας το αλάτι από το ύψος του ώμου. Άλλη ομοιότητα, όμως, δεν υπάρχει –εκτός ίσως από μια ροκ διάθεση, την οποία υποδηλώνει και η ονομασία του μαγαζιού, όπως και το λογότυπό του. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν έρχεται από τη βιοτεχνία «Greek Butchers» της Κομοτηνής, ίσως τη μοναδική επιχείρηση που φτιάχνει βιολογικά, σιτεμένα κρέατα: μοσχάρια, κυρίως ελληνικά, χοιρινά (Danish crown) και κρεατοσκευάσματα. Τα σιτεμένα που προσφέρουν στο εστιατόριο ξεκινούν από 2 εβδομάδες και φτάνουν τις 4 εβδομάδες ενώ σε ορισμένους μυημένους πελάτες, όσους το ζητούν, προσφέρουν σιτεμένο κρέας 8 εβδομάδων.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(158738)
      ["id"]=>
      int(158738)
      ["title"]=>
      string(10) "Thrace_09a"
      ["filename"]=>
      string(14) "Thrace_09a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1400332)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_09a.jpg"
      ["link"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gastronomia-thrakis-sygchrones-technik/attachment/thrace_09a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(119) "Τα μπέργκερ στο «Blues Brothers» είναι σκληροπυρηνικά/ Photo: Νίκος Κόκκας"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "thrace_09a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(158623)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-12-15 13:26:00"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-12-18 05:00:32"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1667)
      ["height"]=>
      int(2501)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_09a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_09a-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_09a-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_09a-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_09a-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/12/Thrace_09a-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Σ

το μενού θα βρείτε κοπές όπως λαιμό, διάφραγμα, σπαλομπριζόλες (εξαιρετικές), ribeye, tomahawk, φιλέτο, στηθοπλευρές, αλλά και τεράστια μπέργκερ (σκληροπυρηνικά, με τη σωστή ποσότητα λίπους), κεμπάπ και κεφτεδάκια. Το κρέας έρχεται σκέτο, χωρίς κανένα συνοδευτικό, διότι, όπως λέει ο σεφ, «έτσι αναδεικνύεται η αξία του». Στο τραπέζι υπάρχει μόνο χοντρό, λευκό αλάτι, μαζεμένο με το χέρι από το Μεσολόγγι. Θα παραγγείλετε βέβαια και ωραίες σαλάτες.

Πώς υποδέχθηκαν όμως το εστιατόριο οι κάτοικοι της Κομοτηνής; «Στην αρχή ξαφνιάστηκαν. Μας έβλεπαν απέξω και θεωρούσαν πως είμαστε μία ακόμα ταβέρνα. Έμπαιναν μέσα, άνοιγαν το μενού και, ακόμα κι αν ήξεραν ότι ήταν κάτι καλό, έβλεπαν τις τιμές κι έμεναν άφωνοι. Τον πρώτο καιρό πουλάγαμε μόνο μπέργκερ και κεφτεδάκια, που είχαν πιο χαμηλή τιμή και ήταν κάτι το γνωστό. Αλλά σιγά-σιγά διαδόθηκε πόσο ωραίο κρέας έχουμε. Οι παραγγελίες για σιτεμένο κρέας αυξήθηκαν και τώρα υπάρχει σταθερή πελατεία, που έρχεται και ξαναέρχεται».

Βοήθησαν πολύ και οι επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, βέβαια, όπως και όσοι φοιτητές είχαν ξαναφάει και εκτιμούσαν αυτό το είδος του κρέατος, οπότε ήξεραν –και ήθελαν– το rare και το medium rare ψήσιμο. «Πλέον, αρκετοί στην πόλη θεωρούν το εστιατόριό μας σαν χώρο για μια καλή έξοδο», σχολιάζει ο Μπαρίς Καρά Αμέτ.

Το εστιατόριο βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, σε μια περιοχή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως εστιατορική πιάτσα. Η διακόσμηση της μικρής σάλας είναι μίνιμαλ και ευχάριστη, η ανοιχτή κουζίνα επιτρέπει πλήρη οπτική πρόσβαση στη δράση, το σέρβις είναι ευγενικό και φιλικό.

Το κοινό, πάλι, καλύπτει όλη τη γκάμα: από hipsters (κυρίως φοιτητές) και καλοβαλμένα μεσόκοπα ζευγάρια, μέχρι καλοζωιστές μεγαλύτερης ηλικίας. Θα συνοδεύεσετε το κρέας σας με τοπικούς οίνους και μπύρες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, κυρίως της βόρειας Ελλάδας. Σημειώστε ότι το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά από τις 12:30 το μεσημέρι μέχρι τις 23:00 το βράδυ, εκτός από Δευτέρες.

Info

Στίλπωνος Κυριακίδη 8, Κομοτηνή
Τηλ.: 25310 23474
https://www.facebook.com/thebluesbrothers.gr/

Διαβάστε ακόμα:

Η Δράμα και οι γεύσεις της: Μία πόλη με πολυποίκιλη γαστρονομική κληρονομιά

Πομακοχώρια: Στον ανεξερεύνητο κόσμο της αυθεντικής Ελλάδας

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στη Σαμοθράκη: Κατσικάκι σε πολλές εκδοχές και ολόφρεσκο ψάρι