Υπάρχει πάντα κάτι που κινεί το ενδιαφέρον και εξάπτει τη φαντασία όταν πρόκειται για τη λέξη «antico» (αρχαίο) και τους ιταλικούς γαστρονομικούς θεσμούς, φέρνοντας στο μυαλό παμπάλαιες συνταγές και τεχνικές που έχουν αποκτηθεί κι εξελιχθεί σε μια πορεία πολλών δεκαετιών, που έχουν δοκιμαστεί κι εδραιωθεί στο πέρασμα του χρόνου κι έχουν χαρίσει στιγμές γαστριμαργικής ευτυχίας σε πολλές γενιές. Κι αυτό γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον και εντελώς συναρπαστικό, όταν ο εν λόγω γαστρονομικός θεσμός είναι ένα εργοστάσιο σοκολάτας με ιστορία που ξεκινά σχεδόν 130 χρόνια πριν και συνεχίζει να δίνει γλυκιά γεύση στην καθημερινότητα Ιταλών κι επισκεπτών που περνούν το ιστορικό κατώφλι του στο κέντρο της Νάπολης.
Το Gay Odin δεν είναι καθόλου άγνωστο ούτε στους ιδιαιτέρως γλυκατζήδες Ναπολιτάνους, ούτε στους κατοίκους της υπόλοιπης Ιταλίας. Αντίθετα, πρόκειται για μια πολυαγαπημένη Cioccolateria, που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, καθώς αποτελεί συνώνυμο της άριστης ποιότητας, ένα από τα καλύτερα, ιστορικά καταστήματα σ΄ολόκληρη την Ιταλία, γνωστό για τα αποκλειστικά χειροποίητα σοκολατένια προϊόντα του.
Η ιστορία της επιχείρησης που μοιάζει με παραμύθι ξεκινά το 1894 όταν ο Isidoro Odin με λίγα μόλις χρήματα, μόνο μια βαλίτσα και πολλά όνειρα και ελπίδες, αγόρασε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή από τη βόρεια πόλη της Alba με προορισμό τον ιταλικό νότο και συγκεκριμένα τη Νάπολη, αναζητώντας τον ιδανικό τόπο για να ανοίξει ένα κατάστημα ως νεαρός, φιλόδοξος σοκολατοποιός. Οι γλυκές δημιουργίες του με τα πλούσια αρώματα και τις νεωτεριστικές τους γεύσεις, τον έκαναν σύντομα διάσημο, αλλά χρειάστηκε χρόνος, δουλειά, πειραματισμοί και κυρίως αφοσίωση, ώστε το πρώτο εκείνο κατάστημα να διαδεχθεί ένα εργοστάσιο σοκολάτας, που εκείνος και η σύζυγός του, Onorina Gay, άνοιξαν το 1922.
Το αρχικό κτήριο, μόλις πίσω από την οδό Via dei Mille στην κομψή και ανερχόμενη περιοχή της Chiaia, που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τον δημοφιλή κατά την εποχή εκείνη ρυθμό Liberty – το γνωστό Art Nouveau στα ιταλικά – στεγάζει ακόμη το εργαστήριο και ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο το 1993. Η πώληση της εταιρίας στην οικογένεια Castaldi-Maglietta τη δεκαετία του ‘60 δεν άλλαξε τίποτα όσον αφορά την ποιότητα ή τη δεξιοτεχνία που χαρακτηρίζει όλες τις σοκολατένιες δημιουργίες Gay Odin. Οι αρχαίες συνταγές και το κακάο της καλύτερης ποιότητας ακολουθούν μια χειρωνακτική διαδικασία αργού καβουρδίσματος των κόκκων του κακάο σε ξυλόφουρνο, σε χαμηλές θερμοκρασίες που διασφαλίζουν ότι δεν χάνονται τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά του πολύτιμου καρπού. Κατόπιν, από τους καβουρδισμένους κόκκους παράγεται η λαχταριστή πάστα που εν συνεχεία δίνει τις εκπληκτικές σοκολατένιες δημιουργίες σε πολλές διαφορετικές γεύσεις και σχήματα.
Σήμερα όποιος βρεθεί έξω από κάποιο από τα 9 καταστήματα Gay Odin που υπάρχουν στη Νάπολη, σίγουρα θα παρασυρθεί από τα πλούσια σοκολατένια αρώματα, ενώ μια ματιά στις παλιές, μαονένιες προσόψεις και βιτρίνες αρκεί για να ενδώσεις. Μπαίνοντας δε μέσα, έχεις την αίσθηση ότι ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι στον πιο μαγευτικό, σοκολατένιο κόσμο. Το μεθυστικό άρωμα του κακάο, η ατελείωτη ποικιλία από κάθε λογής σοκολατάκια, οι λαχταριστές σοκολατένιες γεύσεις παγωτού και η περίφημη «Foretsa», το pièce de résistance και σήμα κατατεθέν της ιστορικής σοκολατοποιίας, δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο.
Ειδικά το τελευταίο, μια μοναδική σοκολατένια δημιουργία βάσει αρχαίας συνταγής, με ένα πολύ ιδιαίτερο, πολλαπλά διπλωμένο σχήμα, που κάνει την σοκολάτα να μοιάζει με κορμό δέντρου, είναι ένα προϊόν διάσημο σε όλη την Ιταλία. Τυλιγμένη στο κομψό της κουτί ή σε συσκευασία δώρου που απεικονίζει το γραφικό κόλπο της Νάπολης, γάλακτος ή fondente, σαν σοκολατάκι, σε ατομική συσκευασία των 100γρ. ή σε γιγάντιο μέγεθος του ενός κιλού για τους εθισμένους στη σοκολάτα, και πλέον και σε παγωτό, η θρυλική Foresta είναι απολύτως ακαταμάχητη.
Όπως εξάλλου και οι ξεχωριστές χειροποίητες γκοφρέτες, στρογγυλές σαν σοκολατάκια και γεμάτες πλούσια κρέμα φουντουκιού ή αμυγδάλου, οι καταπληκτικές μπάρες με ξηρούς καρπούς από κάθε γωνιά της Ιταλίας και υπέροχες vintage συσκευασίες, ή τα γεμιστά σοκολατάκια, σε λίγες αλλά τόσο εξαιρετικές γεύσεις που κάνουν την επιλογή εξαιρετικά δύσκολη. Αξίζει να ενδώσετε στον εκρηκτικό «Vesuvio», μια ακόμη χειροποίητη δημιουργία που εύκολα χαρακτηρίζεται μίνι έργο τέχνης: η γεμάτη γευστική ένταση σοκολάτα κρύβει μια καρδιά από κρέμα gianduia και το σχήμα που τις δίνουν οι maitre chocolatiers του Gay Odin είναι αυτό της σιλουέτας του απειλητικού Βεζούβιου που επιβάλλεται στο ναπολιτάνικο ορίζοντα.
Όσο για το αγαπημένο όλων ιταλικό gelato artigianale, βρίσκεστε όχι μόνο στην κατάλληλη πόλη, αλλά και στο σωστό σημείο για μερικές από τις καλύτερες γεύσεις παγωτού σοκολάτας σε ολόκληρη την Ιταλία. Η μεστή γεύση που έχουν τα χειροποίητα σοκολατάκια Gay Odin, είτε με ξηρούς καρπούς, είτε με λικέρ ή με φρούτα, μετατρέπεται από τους master gelataio σε λαχταριστό, χειροποίητο, γνήσιο gelato κορυφαίας ποιότητας, ικανοποιώντας εξίσου τους λάτρεις τόσο της σοκολάτας όσο και του παγωτού. Εκτός από τη Foresta, που φυσικά δεν θα βρείτε πουθενά αλλού, η γεύση Sacher Torte είναι επίσης εξαιρετική, όπως ακριβώς η Σοκολάτα με ρούμι, με κανέλλα, με πορτοκάλι, ή η Fondente με τρίμμα σκούρας σοκολάτας. Και για να δώσετε έναν διαφορετικό τόνο στο σοκολατένιο παγωτό σας, μπορείτε να προσθέσετε μια μπάλα από τη γεύση Cremino με κομμάτια γκοφρέτας, το πρωτότυπο Ghianda (βελανίδι), Castagna (κάστανο), Sicilian Pistachio με φιστίκι από τη Σικελία, και τη Mandorla που φτιάχνεται με αμύγδαλο από την Avola.
Και τι υπέροχη έκπληξη που θα ήταν αν, καθώς περιδιαβαίνετε τα ιστορικά δρομάκια της Νάπολης απολαμβάνοντας το σοκολατένιο παγωτό σας, συναντήσετε μια ρέπλικα από το φορτηγάκι διανομής του Gay Odin του 1920, μια ακόμη υπενθύμιση της πλούσιας ιστορίας αυτής της υπέροχης σοκολατερίας.
Διαβάστε ακόμα:
10 υπέροχα Airbnb στη Βενετία: Κομψά, ατμοσφαιρικά και με θέα στα κανάλια
Το Μπέργκαμο είναι το νέο Μιλάνο
Φεράρα: Ταξίδι στην αναγεννησιακή πόλη της Ιταλίας