Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά που αλιεύονται στο νησί σε αφθονία είναι η βάση της τοπικής γαστρονομίας -μαγιάτικο, φαγκρί, μπαρμπούνι, σαργός, ροφός, ξιφίας συν το σπουδαίο ψιλό γαριδάκι, τα χταπόδια, τα καλαμάρια οι αστακοί, οι καραβίδες. Ακολουθεί το ντόπιο κρέας, κυρίως το κατσίκι.
Παραδοσιακά εδέσματα του Καστελόριζου είναι το κατσικάκι γεμιστό με ρύζι, αρωματικά βότανα και ψημένο στο φούρνο (κυρίως το Πάσχα) και το κατσίκι γεμιστό με ψίχα ψωμιού, το πιλάφι με κρεμμύδια, δυόσμο και ντομάτα («σαΐτια»), τα γεμιστά κρεμμύδια («σαλαντούρμαση») με ρύζι και αρωματικά βότανα και αρτυμένα με κύμινο, οι χταποδοκεφτέδες, το γεμιστό καλαμάρι και οι ρεβιθοκεφτέδες.
Χαρακτηριστικό γλυκό του νησιού είναι το «κατουμάρι», μια στρογγυλή γλυκιά πίτα που αποτελείται από κορδόνια ζύμης σε σχήμα σαλίγκαρου το ένα μέσα στο άλλο, ψήνεται στο τηγάνι και πασπαλίζεται με ζάχαρη και κανελογαρύφαλλα. Άλλο ιδιαίτερο γλυκό είναι τα «στραβά», δηλαδή ρολάκια από φύλλο ζύμης γεμισμένα και καρύδια, ζάχαρη και κανελογαρύφαλλα, τηγανισμένα και σιροπιασμένα. Παρασκευάζονται γλυκό του κουταλιού συκαλάκι και σουμάδα (ποτό χωρίς αλκοόλ από αμύγδαλα και σιρόπι ζάχαρης).
Κρασί δεν παράγεται στο νησί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Η αναγκαστική μαζική έξοδος των ανθρώπων από το Καστελόριζο τότε είχε ως συνέπεια να ξεραθούν όλα τα αμπέλια. Έκτοτε η αμπελουργία δεν ανέκαμψε.
Αλεξάνδρα
Τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, φρέσκα ψάρια και καταπληκτικοί ψαρομεζέδες. Θα δοκιμάσετε ρεβιθοκεφτέδες, χταποδοκεφτέδες, χταπόδι στιφάδο και φρέσκο καλαμάρι. Για τους φίλους του κρέατος υπάρχει το παραδοσιακό κατσικάκι γεμιστό με ρύζι στο φούρνο.
Διεύθυνση: Μεγίστη, Λιμάνι Καστελόριζου, Τηλ: 2246 049019, facebook.com
Πλατάνια
Όμορφο γραφικό ταβερνάκι στην πλακόστρωτη πλατεία με παραδοσιακό σπιτικό φαγητό σε ψάρι και κρέας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κατσικάκι, το ψητό χταποδάκι και τα γεμιστά κρεμμύδια.
Διεύθυνση: Καστελόριζο, πλατεία Αγ. Γεωργίου, Τηλ: 2246 049206, facebook.com
Old Time
Ταβερνάκι με τραπεζάκια κάτω από τη σκιά της κληματαριάς και θέα στη θάλασσα. Σερβίρει νόστιμο σπιτικό φαγητό με κρέας ή ψάρι.
Διεύθυνση: Καστελόριζο, Μαντράκι, Τηλ: 2246 049363
Λαζαράκης
Καλοβαλμένη ψαροταβέρνα, με τραπεζάκια πάνω στην στην προκυμαία. Δημοφιλείς ανάμεσα στους σκαφάτους και με τις ανάλογες τιμές. Σωστή διαχείριση του ψαριού, κολοχτύπες, μακαρονάδες, , φρέσκος τόνος μαγειρευτός, γαριδάκι με κόκκινη πικάντικη σάλτσα. Αποτελεσματικό σέρβις.
Διεύθυνση: Καστελόριζο, Λιμάνι, Τηλ: 2246 049370, instagram.com
Το Παραγάδι
Οικογενειακή ψαροταβέρνα πάνω στη θάλασσα με δικό τους καΐκι. Εξαιρετική σούπα, θαυμάσιοι ρεβιθοκεφτέδες, μελιτζάνες στο φούρνο, συμιακό γαριδάκι. Αν είστε τυχεροί θα δείτε μια τεράστια χελώνα να βολτάρει μπροστά στα πόδια σας. Ευγενικό σέρβις.
Διεύθυνση: Καστελόριζο, Λιμάνι, Τηλ: 2246 049396
Billi’s restaurant
Παλιά, λεγόταν «Της υπομονής» όνομα που του είχε δώσει το παππούς του Βασίλη (Billi), που είναι
ο σημερινός ιδιοκτήτης. Πάνω στο κύμα, με τον Βασίλη να ψήνει με τέχνη τα φρέσκα ψάρια (και κρεατικά) και την κ. Δέσποινα να ετοιμάζει ωραία μαγειρευτά (μακαρονάδα με συμιακό γαριδάκι, μελιτζάνες στο φούρνο, κλπ.).
Διεύθυνση: Καστελόριζο, Λιμάνι, Τηλ: 2246 049224
Αγορά
Ψησταριά μέσα στην αγορά, απάνεμο και πολύ γραφικό, πράγμα που εξισορροπεί την έλλειψη της θέας. Προσφέρει σουβλάκια, μπιφτέκι, λουκάνικο, κεμπάπ, νόστιμα και καλοφτιαγμένα σε λογικές τιμές.
Διεύθυνση: Καστελόριζο, Αγορά, Τηλ: 2246 049138
Διαβάστε ακόμα:
Καστελόριζο: 5 τοπ πεζοπορικές διαδρομές στην πιο μακρινή γωνιά της Ελλάδας
Καστελόριζο, το κοσμοπολίτικο νησί των Δωδεκανήσων μοιάζει με καρτ ποστάλ
Ένα μπλε-ηλεκτρίκ θαύμα στο νότιο Αιγαίo: Βόλτα με φουσκωτό στη Γαλάζια Σπηλιά του Καστελόριζου