Bασίλαινας, Moorings, Ιωλκός: τρία εστιατόρια της πόλης, τρια διαφορετικά τοπία γεύσεων. Όταν η εμπειρία της ψαροφαγίας αποκτά άλλη διάσταση.

24

Moorings: Όταν η τελειότητα του τοπίου συναντά την τελειότητα στην γεύση

Το Moorings είναι πάνω στη Μαρίνα στη Βουλιαγμένη και μοιάζει να είναι το «φιλέτο του Θεού». Η μαρίνα είναι μαγική και η θάλασσα που ξανοίγεται μπροστά είναι σαν να μας δίνει μια υπόσχεση ευτυχίας.Τo Moorings ήταν πάντα μια πολύ καλή επιλογή, τόσο για το εξαιρετικό σημείο, όσο και για το καλό και προσεγμένο φαγητό. Η άφιξη του έμπειρου σεφ Κωνσταντίνου Λώλα έδωσε έναν δυναμικό αέρα ανανέωσης στην κουζίνα και στο μενού. Ό,τι δοκιμάζω είναι κάτι περισσότερο από εξαιρετικό και αναρωτιέμαι πώς δεν έχει έρθει ακόμα το αστέρι Μισελέν.

Στόχος τους ήταν να δουλέψουν με άξονα την εποχικότητα και η πρώτη ύλη είναι πάντα αυτή που κάνει την ποιοτική διαφορά. Δοκιμάζω τις φίνες γεύσεις και ο ουρανίσκος μου είναι σαν να γουργουρίζει από χαρά. Για αρχή, έρχεται ένα επιδέξιο καρπάτσιο σφυρίδας και έπειτα ένα σεβίτσε από φαγκρί που σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Πολύ ισορροπημένη και η σαλάτα Νισουάζ αφήνει μια δροσερή επίγευση. Για κυρίως πιάτο, δοκιμάζω τη «ποιητική» σφυρίδα φρικασέ, ένα πιάτο που φέρνει τα εύσημα της εμπειρίας του σεφ που ξέρει πώς να κατευθύνει τις γεύσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το αγαπημένο μου, όμως, από τα κυρίως είναι το ταλιολίνι cipriani με «Μελίχλωρο Αυγοτάραχο» που είναι η ανώτερη ποιότητα αυγοτάραχου. Ένα πιάτο, τέλεια ισορροπημένο, που το σβήνουν με μια σάλτσα κρασιού και βάζουν μέσα και τρίμμα καθαρού αυγοτάραχου. Πραγματικά, ό,τι και να γράψω, θα αδικήσω αυτή τη ξεχωριστή γεύση. Θα επιστρέφω ξανά και ξανά στην Εδέμ αυτού του πιάτου. Τα κρασιά δένουν τόσο με ό,τι δοκιμάζω.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(339330)
      ["id"]=>
      int(339330)
      ["title"]=>
      string(10) "MOORINGS 5"
      ["filename"]=>
      string(21) "MOORINGS-5-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(391973)
      ["url"]=>
      string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/MOORINGS-5-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(79) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gia-psari-stin-poli/attachment/moorings-5/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(8) "Moorings"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "moorings-5"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(339293)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-03-01 08:28:35"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-03-01 08:28:41"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1703)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/MOORINGS-5-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/MOORINGS-5-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/MOORINGS-5-768x1154.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1154)
        ["large"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/MOORINGS-5-681x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(681)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/MOORINGS-5-1022x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1022)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/MOORINGS-5-1363x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1363)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο έμπειρος Σομελιέ Αλέξανδρος Παπαδόπουλος επιλέγει με ιδιαίτερη προσοχή κρασιά. Ο ίδιος δεν προτιμά τα φρέσκα κρασιά. «Δεν με βρίσκει σύμφωνο η καινούργια τάση ότι τα πιο πολλά έχουν προβληματικά αρώματα και το νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά από τις χαμηλές πωλήσεις. Είναι μια τάση που δεν νομίζω να κρατήσει».

«Στα μαγαζί φεύγουν περισσότερο τα Ασύρτικα της Σαντορίνης αλλά έχουμε και εξαιρετικά Ασύρτικα μας λέει χαρακτηριστικά και στη Βόρεια Ελλάδα». Για εμάς, διαλέγει το Σαντορίνη Vassaltis. Στα γλυκά, το μιλφέιγ λεμόνι είναι βελούδινο και δροσερό, αλλά επειδή είμαι λάτρης του τιραμισού, σας το προτείνω με το χέρι στην καρδιά γιατί εδώ ξέρουν και το φτιάχνουν τόσο επιδέξια όσο στην Ιταλία. Φυσικά, δεν μπορώ να μην κάνω ειδική μνεία για τα cocktails δια χειρός του γνώστη Παναγιώτη Θεοδοσιάδη. Δοκιμάζω το zombie porn star που το βρίσκω τέλεια ισορροπημένο και «μεθυστικό» αλλά και το πιο σωστό νεγκρόνι που έχω πιει ποτέ στην πόλη το βρίσκεις εδώ.

Διεύθυνση: Μαρίνα Βουλιαγμένης, Τηλ: 2109670659

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(339355)
      ["id"]=>
      int(339355)
      ["title"]=>
      string(10) "iolkos (1)"
      ["filename"]=>
      string(19) "iolkos-1-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(958133)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-1-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(77) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gia-psari-stin-poli/attachment/iolkos-1/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(34) "Photo: Τζούλη Αγοράκη"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "iolkos-1"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(339293)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-03-01 08:33:32"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-03-01 08:33:44"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-1-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-1-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-1-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-1-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-1-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-1-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ιωλκός: για μοναδική ποιότητα -Το ψάρι στα καλύτερά του

Ο Ιωλκός είναι σαν κρυμμένος άσσος στο μανίκι σου. Σε έναν, όχι τόσο κεντρικό δρόμο της Γλυφάδας, είναι το «ψαγμένο» μέρος που θα εντυπωσιάσεις όσους έχουν απαιτητικό ουρανίσκο. Ο Αλέξης Κωνσταντάς με τη σύντροφό του Μαρία Παπαγεωργίου μετά από επιτυχημένη καριέρα στις επιχειρήσεις θέλησαν να ανοίξουν ένα τσιπουράδικο άλφα άλφα, με εξαιρετική ποιότητα και να συνοδεύει το τσίπουρο με εκλεκτούς μεζέδες. Ο ίδιος είχε γαστρονομικές αγνές εμπειρίες από τον πατέρα του, ψάρευε από παιδί μαζί του και υπήρχε η εμπειρική γνώση. Αργότερα, έμαθε και εκείνος στα παιδιά του να μαζεύουν αλάτι από τα βράχια και να φτιάχνουν τη σμέρνα που είναι εκλεκτός μεζές αν και πλέον δυσεύρετος.

Με καταγωγή από τον Βόλο, ήταν μαθημένος στο καλό φαγητό και να ξεχωρίζει την καλή πρώτη ύλη. Οπότε, δίπλα σε έναν έμπειρο σεφ στις θαλασσινές γεύσεις, όπως ο Μιχάλης Ντουνέτας, έχτισαν με μεράκι αυτό που είχε οραματιστεί. Κύριο μέλημα ήταν ό,τι μπαίνει στο μαγαζί να είναι ολόφρεσκο. Τίποτα να μην μπαίνει στην κατάψυξη. Τα ψάρια εδώ είναι σε κοινή θέα. Άρα, το βλέπεις το «σπαρταριστό». Ο Αλέξης πιστεύει ότι ένα φρέσκο ψάρι, ένα καλό αλάτι και ένα εξαιρετικό λάδι είναι ανώτερο από καθετί γκουρμέ. Δοκιμάζω αχινοσαλάτα, κυδώνια και γυαλιστερές και νιώθω το κύμα να σκάει στον ουρανίσκο μου. Έρχονται και κάτι «επιδέξια» χτένια μαγικά σχάρας. Τέλεια ψημένα. Λένε ότι ψήστης γεννιέσαι, μάγειρας γίνεσαι τους λέω και γελάμε.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(339368)
      ["id"]=>
      int(339368)
      ["title"]=>
      string(8) "iolkos 3"
      ["filename"]=>
      string(12) "iolkos-3.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(173318)
      ["url"]=>
      string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-3.jpg"
      ["link"]=>
      string(79) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gia-psari-stin-poli/attachment/iolkos-3-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(12) "Ιωλκός"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "iolkos-3-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(339293)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-03-01 08:37:59"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-03-01 08:38:05"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(936)
      ["height"]=>
      int(1170)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-3-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-3-240x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(240)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-3-768x960.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(960)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-3-819x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(819)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-3.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(936)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1170)
        ["2048x2048"]=>
        string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/iolkos-3.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(936)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1170)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Εξαιρετικό το καρπάτσιο λαβράκι σε φύλλο ρόκας τόσο στη γεύση όσο και στην παρουσίαση του πιάτου. Ύμνος και για τα κυδώνια φρικασέ που είναι ένα πιάτο που παίρνει δέκα με τόνο και αφήνει μια μοναδική επίγευση. «Για πραγματικό φρέσκο ψάρι πρέπει να διαλέγουμε τα μικρά μαγαζιά που είναι και οι ιδιοκτήτες τους μέσα, για να ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις. Το ψάρι που δεν είναι φρέσκο ελλοχεύει κινδύνους» μου λένε με σοβαρότητα. Διαλέγουν για μένα ένα καταπληκτικό τσίπουρο το «angel tears» που είναι όνομα και πράγμα. Τρώω και σκέφτομαι πόσο χαμένος ήταν ο χρόνος που δεν είχα ανακαλύψει ακόμα τον Ιωλκό που θα γίνει το στέκι της ψαροφαγίας μου. Η Γλυφάδα έχει πραγματικά ένα διαμάντι για θαλασσινά.

Ο Αλέξης και η Μαρία θυμούνται έναν αστακό 1.400 γραμμάρια γεμάτο αβγά «Κάθε μέρα έχει τα δικά της. Σεβασμός στη θάλασσα και πίστη στην καλή ψαριά» λένε και γεμίζουν το ποτήρι μου με το ποτό των Θεών, ένα παλαιωμένο τσίπουρο που ακούει στο όνομα «Gentle beast, rare Collection». Τέλος, το 2019 το τσιπουράδικο αλλάζει μορφή με μια γενναία ανακαίνιση και γίνεται το σημερινό εστιατόριο Ιωλκός για εγγυημένα καλό ψάρι.

Οκτώ μήνες μετά, έρχονται τα απανωτά lockdown που ήταν μεγάλη γροθιά για τις επιχειρήσεις. «Όμως, το νερό πίσω δεν γυρίζει» μου λένε ποιητικά. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Πείσμωσαν περισσότερο και επωφελήθηκαν εκείνο το διάστημα για να πειραματιστούν και να τελειοποιήσουν τις γεύσεις. Η δυναμική Μαρία Παπαγεωργίου κοιτάζει και την παραμικρή λεπτομέρεια και δεν ησυχάζουν, ούτε επαναπαύονται στις καλές κριτικές. Στόχος τους είναι το καλό να γίνει καλύτερο και να τρως πάντα την ίδια ποιότητα. Ένα γευστικό ταξίδι που δεν έχει τέλος.

Η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι να πας στην ανοιχτή «ψαριέρα» να επιλέξεις το ψάρι της αρεσκείας σου και να στο μαγειρέψουν το ψάρι ολόκληρο από το κεφάλι μέχρι την ουρά με διαφορετικό τρόπο. Το σώμα του ψαριού μπορεί να γίνει στη σχάρα ή καρπάτσιο και το κεφάλι μπορεί να το κάνουν φρικασέ. «Από το ψάρι μέχρι την ουρά, δεν πετάμε τίποτα» λέει η Μαρία, «είναι η καινούργια τάση», αλλά εμείς από την αρχή, αυτό ακολουθούσαμε πριν ακόμα γίνει τάση. Αγάπησα όλα τα πιάτα αλλά θα επέστρεφα για τα τραγανά κράκερ ρυζιού, φτιαγμένα με μελάνι σουπιάς, με τον βελούδινο ταραμά χταπόδι και τα ντοματίνια. Ένα πιάτο τόσο επιδέξιο που εβδομάδες μετά το επαναφέρω στην μνήμη μου και παθαίνω ό,τι έπαθε ο σκύλος του Παβλόφ. Εξαιρετική και η ταλιάτα τόνου, ψημένη τόσο όσο. Και πάνω από όλα φρέσκια. Δεν είναι τίποτα έτοιμο, όλα γίνονται από το μηδέν και όταν τελειώνουν, αυτό ήταν, αύριο πάλι.

Έχουμε βασικό προμηθευτή για καραβίδες από την Εύβοια. «Όποτε σταματάει η καραβίδα, σταματάμε και εμείς» λέει η Μαρία. Και αυτό συμβαίνει και με όλα τα ψάρια. Η παρουσίαση των πιάτων είναι πραγματικά προσεγμένη και με φαντασία. Οι πελάτες έρχονται σταθερά εδώ και χρόνια από όταν ήταν ακόμα τσιπουράδικο γιατί ξέρουν ότι θα βρουν εκλεκτό ψάρι, καραβίδα και κόκκινη γαρίδα. Τίποτα καταψυγμένο και, φυσικά εδώ, βρίσκουν μια μεγάλη γκάμα από παλαιωμένα και νέα τσίπουρα και μια καλά ενημερωμένη λίστα κρασιών με πολλές και καλές επιλογές. Ωδή στο σορμπέ λεμόνι που έρχεται από τη Σικελία και στον μοντέρνο μπακλαβά με ξηρά φρούτα και παγωτό αλμυρής καραμέλας. Φεύγω με ένα μεγάλο χαμόγελο μέχρι τα αυτιά.

Διεύθυνση: Ζέππου 15, Γλυφάδα, Τηλ: 2114111819

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(339343)
      ["id"]=>
      int(339343)
      ["title"]=>
      string(8) "ATK_8647"
      ["filename"]=>
      string(19) "ATK_8647-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(487839)
      ["url"]=>
      string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/ATK_8647-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(77) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gia-psari-stin-poli/attachment/atk_8647/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(45) "Εστιατόριο «Βασίλαινας»"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "atk_8647"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(339293)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-03-01 08:30:55"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-03-01 08:31:05"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1709)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/ATK_8647-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/ATK_8647-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/ATK_8647-768x1150.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1150)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/ATK_8647-684x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(684)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/ATK_8647-1025x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1025)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/ATK_8647-1367x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1367)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Βασίλαινας: Από το κεφάλι μέχρι την ουρά

Ακολουθώ τη σύγχρονη τάση του «δεν πετάμε τίποτα» στην μαγειρική. Στο εστιατόριο Βασίλαινας, το νέο μενού γευσιγνωσίας «head to tall» είναι σαν να έρχεται από το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τους ανήσυχους σεφ αυτό του κόσμου να τους απασχολεί όλο και και περισσότερο η βιωσιμότητα, η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, και η ελαχιστοποίηση της σπατάλης των τροφίμων.

Στο αγαπημένο εστιατόριο «Βασίλαινας» αποφάσισαν να βάλουν αυτή τη σύγχρονη τάση σε εφαρμογή. Με ιστορία εκατό χρόνων πλέον χρόνων από την πρώτη θρυλική ταβέρνα του Μεγαρίτη Παππού στον Πειραιά, η προσοχή τους ήταν και είναι πάντα στραμμένη στην άριστη πρώτη ύλη. Ο ταλαντούχος σεφ Μανώλη Γαρνέλης που είναι στο εστιατόριο από το 2016, η κομβική δηλαδή χρονιά που μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά στην περιοχή του Χίλτον. Είναι ακούραστος και δεν εφησυχάζει, ούτε με την επιβράβευση του κόσμου, ούτε με τη φήμη του. Δουλεύει εντατικά με σεμνότητα και δεν σταματάει να πειραματίζεται με το ψάρι που τόσο πολύ αγαπά αλλά και που απαιτεί προσεκτικό χειρισμό.

Το εστιατόριο «Βασίλαινας» έχει κερδίσει με το σπαθί του το συνώνυμο του καλού φαγητού. Οι απανταχού καλοφαγάδες όταν θέλουν να φάνε εγγυημένα καλά έρχονται εδώ γιατί και ο ίδιος ο Θανάσης Βασίλαινας βάζει κάθε φορά τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Επιστρέφω στον αγαπημένο αυτό χώρο με την εντυπωσιακή και μοναδική γυάλινη walk in κάβα. Απόψε θα δοκιμάσω το καινούργιο μενού «Head to tall». Μαθαίνω ότι θα φάω μέχρι και τα κόκαλα και το κεφάλι του ψαριού. Περιμένω κάπως επιφυλακτικά γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα πώς γίνεται να φάω τα κοκάλα και να μην μου καθίσουν στο λαιμό. Το κεφάλι ενώ θεωρείται από τους γνώστες γκουρμέ πολύ νόστιμο, ούτε που το ακουμπάω. Ευτυχώς, οι αρχικές μου επιφυλάξεις εξανεμίζονται και ό,τι ακολουθεί είναι γευστικά συναρπαστικό, με τα κόκαλα να κάνουν κάτι ψαρό-μπαλίτσες «to die for». Ξεκινάμε με την κλασική ταραμοσαλάτα του εστιατορίου Βασίλαινας που καλύτερη δεν έχω φάει πουθενά με τις ωραία ψημένες αραβικές πιτούλες και τη συνταγή του 1920. Για μένα «Βασίλαινας» είναι Μάρτης χωρίς Σαρακοστή.

Συνεχίζουμε με μια σούπα από κεφάλι σφυρίδας με μια μαγική βελούδινη, πυκνή και νόστιμη υφή τόσο γευστική που παρασύρομαι και νομίζω ότι τρώω αστακό. Η φίλη μου η Αγγελίνα με επαναφέρει «δεν είναι αστακός Τζούλη, είναι σφυρίδα». Μια σφυρίδα που πραγματικά «αστακοφέρνει». Μετά τη σούπα, έρχεται ένα φιλέτο ψαριού φρικασέ. Βγάζω μουρμουρητά ευτυχίας. Ακολουθεί μια τεμπούρα σφυρίδας από την κοιλιά του ψαριού πεντανόστιμη. Και στο τέλος ένα linguini επιδέξια μαγειρεμένο από τα μάγουλα της σφυρίδας με σαφράν. Διακριτικές γεύσεις που σκάνε ποιητικά στον ουρανίσκο. Το γλυκό με σοκολάτα και καφέ στο τέλος με έκανε να γουργουρίζω σαν γατί πάνω στο καλοριφέρ. Ευτυχία. Ισχυρίζομαι ότι μετά από αυτό το λουκούλλειο μενού νιώθω καλύτερος άνθρωπος. Τρώω και συγχωρώ ακόμα και τους κακοπροαίρετους της ζωής. Όσους σκόπιμα με έβλαψαν. Σαν μέσα από αυτές τις γευστικές εναλλαγές να γαλήνεψε το μέσα μου.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(339832)
      ["id"]=>
      int(339832)
      ["title"]=>
      string(14) "vasilainas (2)"
      ["filename"]=>
      string(23) "vasilainas-2-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(743804)
      ["url"]=>
      string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vasilainas-2-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(81) "https://www.travel.gr/food_and_drink/gia-psari-stin-poli/attachment/vasilainas-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(107) "Η Τζούλη Αγοράκη με τον σεφ του Βασίλαινας, Μανώλη Γαρνέλη "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(12) "vasilainas-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(339293)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-03-01 15:19:43"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-03-01 15:23:55"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vasilainas-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vasilainas-2-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vasilainas-2-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vasilainas-2-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vasilainas-2-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/03/vasilainas-2-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Είναι τόσο μοναδικό να ξέρεις ότι μόνο ένα ψάρι (εντάξει ένα μεγάλο ψάρι) μπορείς να το δοκιμάσεις με τόσο διαφορετικούς τρόπους. Να τι γίνεται όταν ένας δημιουργικός σεφ είναι σαν να δίνει στο ψάρι μια κινηματογραφική πλοκή και εκτυλίσσονται όλα μέσα σε διαφορετικά πιάτα-πλάνα. Ο Θανάσης Βασίλαινας ξέρει από μικρός να τρώει καλά και έχει μάθει από μέσα τα μυστικά του επαγγέλματος. Είναι ο άξιος συνεχιστής του εστιατορίου του παππού του που άφησε εποχή στον Πειραιά. Τα νόστιμα φαγητά τους τα γεύτηκε όλοι η κοσμική και καλλιτεχνική Αθήνα από τον Ωνάση μέχρι τον Χατζηδάκη με το περίφημο «table de hate» των δεκαεφτά πιάτων που ήταν η αρχή της degustation λογικής. Η επιχείρηση πέρασε από τον παππού στον «Πολυτεχνίτη» γιο να καταλήξει στα χέρια του Θανάση Βασίλαινα, συνεχιστή και του ονόματος και της επιχείρησης. Παρά τις σπουδές στα στατιστικά μαθηματικά και τα μεταπτυχιακά στη Γαλλία αλλά και την ακαδημαϊκή καριέρα, ο Θανάσης «πονάει» την επιχείρηση και ήθελε να της δώσει το μέλλον που τις άξιζε όπερ και εγένετο. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, κάτι καινούργιο και πραγματικά αυτή τη φορά το «ξεκοκαλίσαμε το ψάρι». Αξίζει γιατί πραγματικά είναι ένα δείπνο του μέλλοντος.

Διεύθυνση: Βρασίδα 13, Τηλ: 2107210501

Διαβάστε ακόμα:

10 αθηναϊκά μπαρ που μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο

Brunch σε 8 ξενοδοχεία της Αθήνας για μια εκλεπτυσμένη γευστική εμπειρία

Γλυκό για δύο σε 5 αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία που ξεχωρίζουν