Η Δράμα είναι μια περιοχή που, αν και μέχρι την δεκαετία του 1980 είχε ελάχιστη συμβολή στην ελληνική οινική σκηνή, κατάφερε μέσα σε λίγες δεκαετίες να δημιουργήσει μεγάλα σε αναγνωρισιμότητα και υψηλά σε ποιότητα εμπορικά ονόματα. Ο αμπελώνας της ενσωμάτωσε διάσημες Διεθνείς και σημαντικές Ελληνικές ποικιλίες με επιτυχία και η νέα γενιά των δραμινών οινοποιών έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα και διάθεση να αφήσει το δικό της στίγμα στην οινική ιστορία της περιοχής. Τα οινοποιεία του νομού είναι εύκολα προσβάσιμα, εντυπωσιακά σε σχεδιασμό και με σύγχρονες οινοτουριστικές υποδομές.

37

Τοπογραφία και αμπελοτόπια

Η Δράμα βρίσκεται στο βόρειοανατολικό τμήμα της Μακεδονίας και είναι από τους λίγους νομούς της Ελλάδας που δε βρέχεται από θάλασσα. Ο νομός συνορεύει με τη Βουλγαρία και τους νομούς της Ξάνθης, της Καβάλας και των Σερρών.

Στα νότια του νομού, ανάμεσα σε ορεινούς όγκους, βρίσκεται μια ενιαία πεδιάδα συνολικής έκτασης 432 τετραγωνικών χλμ. Στα βόρεια αυτής υψώνεται το Φαλακρό όρος που τη προστατεύει από τις ψυχρές βόρειες επιρροές. Στα ανατολικά της βρίσκονται τα όρη Λεκάνης, στα νότια το Παγγαίο και στα δυτικά το Μενοίκιο.

Το κλίμα είναι υπό-μεσογειακό, ξηρό με υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Καθώς ανηφορίζουμε το Φαλακρό όρος και πλησιάζοντας στα σύνορα με τη Βουλγαρία το κλίμα αλλάζει σε ηπειρωτικό. Τα εδάφη συνήθως είναι βαριά αργιλώδη, αμμοαργιλώδη και σχιστολιθικά.
Η πλειοψηφία των αμπελώνων βρίσκεται στο πεδινό τμήμα και στις παρυφές των βουνών σε υψόμετρα από 200 έως 400 μέτρα. Όμως, όλο και περισσότεροι αμπελουργοί πειραματίζονται με την ορεινή αμπελοκαλλιέργεια εγκαθιστώντας αμπελώνες σε μεγάλα υψόμετρα, σε ψυχρές περιοχές κοντά στο Νευροκόπι και τη Βουλγαρία. Οι χαμηλότεροι αμπελώνες παράγουν δυναμικά και πληθωρικά κρασιά, ενώ τα ορεινά αμπελοτόπια δίνουν δροσερά, τραγανά και αρωματικά παραδείγματα.

Οινική ιστορία

Η οινική ιστορία της ευρύτερης περιοχής ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν, γεγονός που επιβεβαιώνει η διαδεδομένη λατρεία του Θεού Διόνυσου σε αυτή. Στη κορυφή του Παγγαίου όρους βρισκόταν το φημισμένο ιερό του Διονύσου, που είχαν υπό την επίβλεψή τους οι Σάτρες, ενώ εντός της σημερινής αμπελουργικής ζώνης της Δράμας ανακαλύφθηκε ναός του Διονύσου που χρονολογείται στα 400π.χ.
Παρά τη σημαντική προϊστορία της, η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή βίωσε ένα μεγάλο κενό για να ξεκινήσει εκ νέου τα πρώτα της δειλά βήματα στη δεκαετία του 1970. Αρχικά η οικογένεια Λαζαρίδη ήταν εκείνη που έθεσε τις βάσεις της νέας εποχής. Την επιτυχημένη τους προσπάθεια ακολούθησαν και άλλοι σημαντικοί επιχειρηματίες και οινολόγοι της περιοχής και όλοι μαζί κατάφεραν σε σύντομο χρόνο να κάνουν τα κρασιά της Δράμας γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Διεθνείς αγορές, με σημαντικές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Βόρειο Αμερική και αλλού.

Σύγχρονος αμπελώνας

Στη Δράμα, οι παραγωγοί σχεδίασαν και δημιούργησαν ελεύθεροι από αμπελοοινικά στερεότυπα, που κληρονομούνται από προηγούμενες γενιές. Σήμερα, η ποικιλιακή σύνθεση του δραμινού αμπελώνα αντικατοπτρίζει το μοντέρνο, την διάθεση για εξερεύνηση και ανανέωση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Δράμα έχει καταφέρει ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα, να συγκεντρώσει στον αμπελώνα τις πιο σημαντικές ελληνικές ποικιλίες και να παράγει από αυτές συστηματικά κρασιά υψηλών προδιαγραφών.


Αρχικά ήταν οι ποικιλίες του Bordeaux που ανέδειξαν αμπελοοινικά την περιοχή, τα ερυθρά Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, και το λευκά Sauvignon Blanc και Semillon. Σημείο καμπής ήταν η άφιξη του Ασύρτικου. Το Ασύρτικο ενσωματώθηκε ιδανικά στο κλίμα και στο έδαφος της περιοχής και οι δραμινοί οινοπαραγωγοί απέδειξαν ότι μπορεί να δώσει διαφορετικά σε στυλ, αλλά επίσης μεγάλα κρασιά και εκτός Σαντορίνης. Τα Ασύρτικα της Δράμας, σε αντίθεση με εκείνα της Σαντορίνης, γοητεύουν προτάσσοντας πιο εμφατικά τη φρουτώδη και την αρωματική τους υπόσταση. Η υψηλή τους οξύτητα και η σφιχτής του δομή τα κάνουν ιδανικό παρτενέρ σε ένα χαρμάνι που ταυτίστηκε με τη περιοχή. Το χαρμάνι Sauvignon blanc και Ασύρτικου γεννήθηκε στις δεξαμενές των οινοποιών της Δράμας και κέρδισε με τον αρωματικό χαρακτήρα, τη δομή και τις λεμονάτες οξύτητες ακόμη και τους πιο απαιτητικούς sommelier. Επίσης, σπουδαία κρασιά δίνουν το Αγιωργίτικο και το Syrah. Άλλες γαλλικές ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Grenache Rouge, το Chardonnay και το Viognier.
Οι οινοποιοί συνεχίζουν να πειραματίζονται με αρκετές ελληνικές ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο και η Μαλαγουζιά, παίρνοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Επίσης, υπάρχουν φυτεύσεις από Λημνιό, Μαυροτράγανο, Μαυροδάφνη, Βιδιανό, Μοσχάτο και Ροδίτη. Στη περιοχή υπάρχει και μια σειρά από σπάνιες διεθνείς ποικιλίες για τα ελληνικά δεδομένα. Οι ιταλικές Sangiovese, Nebbiolo, Refosco, τo ισπανικό Tempranillo και η πορτογαλική Touriga Nacional ιντριγκάρουν τον ουρανίσκο κάθε οινόφιλου.
Τα κτήματα έχουν γραμμική διαμόρφωση, φέρουν συστήματα άρδευσης, σταθμούς παρακολούθησης μετεωρολογικών δεδομένων και έχουν ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τη μηχανοποίηση των αμπελουργικών εργασιών.

Νομοθετικά προστατευόμενες περιοχές

Τα κρασιά που παράγονται στο Νομό Δράμας μπορούν να χρησιμοποιούν τη ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) Δράμας ή το γενικότερο ΠΓΕ Μακεδονίας. Το δεύτερο χρησιμοποιείται όταν μέρος ή όλα τα σταφύλια προέρχονται από γειτονικούς Νομούς της Μακεδονίας, όπως της Καβάλας που είναι και το πιο σύνηθες. Τέλος υπάρχουν και δυο μικρότερες οριοθετημένες περιοχές, το ΠΓΕ Αγοράς και το ΠΓΕ Αδριανής.
Λόγω της σχετικά μικρής νεότερης ιστορίας δεν έχει θεσμοθετηθεί κάποια ζώνη ΠΟΠ (Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης).

Οινοτουρισμός, γαστρονομία και πολιτισμός

Η Δράμα είναι μια γραφική πόλη με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ιστορία, απλώνεται κάτω από τις κορυφές του Φαλακρού όρους σε υψόμετρο 110 μ. Λόγω της κεντρικής θέσης που κατέχει στο νομό, η Δράμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για εξορμήσεις στα οινοποιεία που βρίσκονται σε μικρή απόσταση περιμετρικά της. Τα οινοποιεία στη πλειοψηφία τους είναι εντυπωσιακά σε σχεδιασμό και μέγεθος, με σύγχρονο εξοπλισμό. Ο οινοτουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και τα οινοποιεία έχουν ειδικούς χώρους υποδοχής, φιλοξενίας και γευστικών δοκιμών.
Η περιοχή έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη γαστρονομία που βασίζεται στο πολυπολιτισμικό της παρελθόν. Η κουζίνα έχει σαφείς επιρροές από τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της βορειοανατολικής Θράκης αλλά και από τους τουρκόφωνους και τους Αρμένιους. Σημαντικά αξιοθέατα του νομού είναι το χωριό Παρανέστι, το Παρθένο Δάσος Φρακτού, το Δάσος Ελατιάς, το σπήλαιο Αγγίτη και το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη «Château Julia»


Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, με τον διακριτικό τίτλο Chateau Julia, ιδρύθηκε το 1992 και αποτελεί την εξέλιξη του αμπελώνα 85 στρεμμάτων που είχε φυτέψει το 1979 ο Κώστας Λαζαρίδης. Σήμερα υπάρχουν αμπελώνες σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, στην Αδριανή, στη Καλή Βρύση, στο Κατάφυτο και στη Πλατανιά. Εκτός του οινοποιείου, η οικογένεια λειτουργεί και αποστακτήριο στις εγκαταστάσεις της Αδριανής, ενώ στη Καλή Βρύση λειτουργεί ένα, μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα, οξοποιείο. Από τις ετικέτες του κτήματος ο Αμέθυστος Blanc είναι το μοναδικό πάντρεμα του κοσμοπολίτικου Sauvignon Blanc και του Αιγαιοπελαγίτικου Ασύρτικου. Το Domaine Costa Lazaridi Rose είναι ένα κομψό κρασί με ζωηρό φρουτώδη χαρακτήρα από Merlot, Grenache και Αγιωργίτικο. Στο Château Julia, το Merlot ξεδιπλώνει το πλούσιο αρωματικό του χαρακτήρα σε ένα σαρκώδες κρασί που θα απολαύσουν οι λάτρεις του είδους.


Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί ραντεβού. Το ωράριο λειτουργίας είναι 9:00 έως 15:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η ξενάγηση διαρκεί 20 λεπτά και η γευσιγνωσία από 20 έως 40, ανάλογα με το πακέτο κρασιών που θα επιλέξει ο επισκέπτης. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά ή στα Γερμανικά.
Διεύθυνση: Αδρανή Δράμας
Τηλ: +30 25210 82 231 και +30 2521082348
Email: info@domaine-lazaridi.gr
Website: www.domaine-lazaridi.gr

Οινοποιείο Νίκου Λαζαρίδη «Château Nico Lazaridi»


Η αγάπη του Νίκου Λαζαρίδη για το κρασί και οι εμπειρίες που αποκόμισε από τη Τοσκάνη τον ώθησαν να ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Η εταιρία ξεκινά το 1987 και το σημερινό οινοποιείο κατασκευάστηκε το 1997. Εκεί φιλοξενούνται αρκετά έργα τέχνης με αποκορύφωμα την εντυπωσιακή πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό». Το Μαγικό Βουνό, μπορντολεζικο χαρμάνι των Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc, κάθε χρόνο φέρνει διαφορετικό εικαστικό θέμα στη ετικέτα και η εσοδεία του 2016 ήταν αφιερωμένη στα διακόσια χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Η μονοποικιλιάκη έκφραση του δραμινού Ασύρτικου κυκλοφορεί ως «Cavalieri LAZARIDI» και παραπέμπει στον τίτλο του Cavaliere που έχει απονεμηθεί σε μέλη της οικογένειας του Νίκου Λαζαρίδη, ως αναγνώριση της συμβολής τους στην Ιταλική Δημοκρατία. Στην ετικέτα «Château Nico Lazaridi» παντρεύονται η αρωματική ένταση του Sauvignon Blanc, η δομή και η τραγανή οξύτητα του Ασύρτικου και οι ανθικές νύξεις της Μαλαγουζιάς.

To οινοποιείο είναι επισκέψιμο και δεν είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί ραντεβού. Το ωράριο λειτουργίας είναι 9:00 έως 15:00, για τις καθημερινές και 11:00 έως 17:00, Σάββατο και Κυριακή.

Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά και στα Γερμανικά κατόπιν συνεννόησης.

Κρατήσεις: 6976 333740 & shop-tourism@nicolazaridi.gr

Διεύθυνση: Δήμος Δοξάτου, τοπική κοινότητα Αγοράς ΤΚ66032
Τηλ: +30 25210 82049-50
Email: info@nicolazaridi.gr
Website: www.chateau-lazaridi.com
Google map: https://goo.gl/maps/h4NCK1Px2tqay1B48

Κτήμα Παυλίδη


Ο Χριστόφορος Παυλίδης ίδρυσε το κτήμα το 1998. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται στη Περίχωρα και στα Κοκκινόγεια εκεί όπου έχει κατασκευαστεί το οινοποιείο, ένα κτήριο που εντυπωσιάζει με το νεοκοσμίτικο στυλ του. Ο οινοποιός του κτήματος, Παναγιώτης Κυριακίδης, παντρεύει αρμονικά το ρωμαλέο Ασύρτικο με το αρωματικό Sauvignon Blanc σε μια ετικέτα που έχει γράψει ιστορία στην Ελληνική αγορά, το THEMA λευκό.

Στη μονοποικιλιακή του εκδοχή το EMPHASIS Ασύρτικο δίνει κρασιά που μαγεύουν με τη στιβαρότητα, τη φρεσκάδα και το υψηλό δυναμικό παλαίωσης. Από τη Δράμα δεν θα μπορούσε να λείπει η μεγάλη ερυθρή ποικιλίας του Ελληνικού αμπελώνα, το Αγιωργίτικο, το οποίο κερδίζει εντυπώσεις με το κόκκινο φρούτο και τα γλυκά μπαχάρια στην ετικέτα EMPHASIS Αγιωργίτικο.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά, Αγγλικά ή Γαλλικά.
Ωράριο επισκέψεων:
Διεύθυνση: Κοκκινόγεια Δράμας
Τηλ: +30 25210 58300
Email: info@ktima-pavlidis.gr
Website. www.ktima-pavlidis.gr

Κτήμα Τέχνη Οίνου


Η ιστορία του κτήματος ξεκινά το 1993 όταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος εγκαθιστά έναν μικρό οικογενειακό αμπελώνα στα περίχωρα της Δράμας. Από το 2009 τα κρασιά του κτήματος φέρουν τη σφραγίδα του οινολόγου Άκη Παπαδόπουλου, ο οποίος επιστρέφοντας από σπουδές στο Bordeaux της Γαλλίας, παραλαμβάνει τη σκυτάλη της οινοποίησης από τον πατέρα του Γιάννη. Στον 21ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης ως καλύτερο κρασί του διαγωνισμού βραβεύτηκε ένα Ξινόμαυρο από τη Δράμα, ήταν η ετικέτα του κτήματος Ήδυσμα Δρυός Xi. Το Ήδυσμα Δρυός Chardonnay εντυπωσιάζει με τη κρεμώδη υφή, και το αρμονικό πάντρεμα φρούτου, δρυός και αυτόλυσης.

Για πιάτα που απαιτούν πιο αρωματικά και δροσερά κρασιά υπάρχει το Πλάνο Μαλαγουζιά.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού. Λόγο του covid-19 οι επισκέψεις έχουν διακοπεί. Η επικοινωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά, Αγγλικά ή Γαλλικά.
Διεύθυνση: Παύλου Μελά 2, Μικροχώρι, Δράμα, 66100
Τηλ: +30 2521083626
Email: info@wineartestate.com
Website. www.wineartestate.com

Κτήμα Οινογένεσις


Το 2007 ο οινολόγος Μπάκης Τσάλκος συναντά την Οικογένεια της Dominique Fontviele-Πετρίδης για να ξεκινήσει το ταξίδι της Οινογένεσις στο χρόνο. Το οινοποιείο βρίσκεται στον αμπελώνα του Δοξάτου και είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα εμπνευσμένο αρχιτεκτονικά από τα Παλαιά Μακεδονίτικα Αρχοντικά. Το διάσημο χαρμάνι του δραμινού αμπελώνα, το Ασύρτικο και το Sauvignon Blanc, κυκλοφορεί με το εμπορικό όνομα Φεγγίτες λευκός ενώ το Φεγγίτες ερυθρός είναι το αγαπημένο ερυθρό χαρμάνι του Bordeaux, Cabernet Sauvignon, Merlot και Cabernet  Franc.

Οι τρείς λευκές Γαλλικές βεντέτες, το Sauvignon Blanc, το Ugni Blanc και το Semillion δίνουν ένα κρασί παλαίωσης με εξαιρετική δομή και πολυπλοκότητα, το Δέκα λευκός.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμό και δέχεται τους οινόφιλους κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά, Αγγλικά ή Γαλλικά.
Διεύθυνση: Επαρχιακή οδός Δοξάτο- Αδριανή , Δράμα , ΤΚ 66100
Τηλ: +30 2521301048 & +30 6978513949
Email: info@oenogenesis.gr
Website. http://www.oenogenesis.gr/

Κτήμα Μιχαηλίδη


Όταν ο Κώστας Σεμερτζίδης, παππούς του οινοποιού Ιορδάνη Μιχαηλίδη, έρχεται πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία στα Κύργια Δράμας φέρνει μαζί του και τη τέχνη της οινοποίησης. Τα μυστικά αυτής πέρασαν στον Σίμο Μιχαηλίδη και αναλαμβάνοντας ο Ιορδάνης εγκαθιστά, το 2004, το νέο οινοποιείο. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν η Πύλη Λευκή, ένα χαρμάνι του Ασύρτικου με τις Γαλλικές Sauvignon Blanc και Chardonnay και η Πύλη Ερυθρή ένα κρασί που συνδυάζει τέσσερεις διάσημες διεθνείς ποικιλίες το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah και το Cabernet Franc.

Το Κλειδί Μαλαγουζιά αναδεικνύει την αρωματική ένταση και τη φρεσκάδα του φρούτου ενώ η παραμονή με τις φίνες οινολάσπες προσδίδει λιπαρή υφή και μια γαστρονομική διάσταση.
Το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιμο αλλά δέχεται επισκέπτες κατόπιν συνεννόησης. Η επικοινωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί στα ελληνικά, αγγλικά ή γαλλικά.
Ωράριο επισκέψεων:
Διεύθυνση: Άγιος Αθανάσιος Δράμας
Τηλ: +30 25210 68394 και +30 6944206598
Email: info@domaine-michaelidi.gr
Website. https://domaine-michaelidi.gr

Κτήμα Μανωλεσάκη


Η ενασχόληση της οικογένειας Μανωλεσάκη με την αμπελουργία ξεκινά το 1989 και μετά από εννέα χρόνια ολοκληρώνεται η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου. Σήμερα ο αμπελώνας της οικογένειας έχει έκταση 200 στρέμματα και περιλαμβάνει Διεθνείς και Ελληνικές ποικιλίες. Ανάμεσα στις ετικέτες του Κτήματος Μανωλεσάκη, ξεχωρίζουν το λευκό και το ροζέ Γέννημα Ψυχής.

Το πρώτο είναι ένα φρέσκο χαρμάνι από κυρίως Sauvignon Blanc αλλά και Ασύρτικο, ενώ το δεύτερο είναι ένα ξηρό κρασί που συνδυάζει το πιπεράτο Syrah με τα κόκκινα φρούτα του Αγιωργίτικου. Για αυτούς που θέλουν ένα ροζέ ημίξηρο, υπάρχει το Αναστασία, ένα Cabernet Sauvignon με λίγο Μοσχόμαυρο.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Αδριανή Δράμας 66100
Τηλ: +30 25210 82010 και +30 6946902901
Email: info@manolesakis.gr
Website. https://www.manolesakis.gr/3/

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(75380)
      ["id"]=>
      int(75380)
      ["title"]=>
      string(15) "oenops_amphorae"
      ["filename"]=>
      string(27) "oenops_amphorae-scaled.jpeg"
      ["filesize"]=>
      int(389579)
      ["url"]=>
      string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/oenops_amphorae-scaled.jpeg"
      ["link"]=>
      string(103) "https://www.travel.gr/food_and_drink/i-ellada-toy-krasioy-drama-to-klima-ta/attachment/oenops_amphorae/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(190) "Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το XINOMAVRAW, ένα φινετσάτο και φρουτώδες Ξινόμαυρο/Photo: Οινοποιείο Οίνωψ"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(15) "oenops_amphorae"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(75331)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-02-28 08:16:38"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-02-28 13:10:01"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/oenops_amphorae-150x150.jpeg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(77) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/oenops_amphorae-225x300.jpeg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/oenops_amphorae-768x1024.jpeg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(78) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/oenops_amphorae-768x1024.jpeg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/oenops_amphorae-1152x1536.jpeg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(79) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/02/oenops_amphorae-1536x2048.jpeg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Οινοποιείο Οίνωψ


Ο Νίκος Καρατζας, μετά από πολλά χρόνια στο τιμόνι σημαντικού κτήματος της περιοχής, το 2015, αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά ιδιαίτερων κρασιών, πολλές φορές ήπιας οινοποίησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το XINOMAVRAW, ένα φινετσάτο και φρουτώδες Ξινόμαυρο που έχει ζυμώσει σε αμφορείς και τσιμεντένιες δεξαμενές, και Βιδιανό, ένα πολύπλοκο κρασί το φρούτο του οποίου προέρχεται από ορεινούς αμπελώνες του Ηρακλείου. Τέλος στη ροζέ του εκδοχή το ΑΠΛΑ παντρεύει το Ξινόμαυρο με τη Λημνιώνα και το Μαυρούδι δίνοντας ένα αρωματικό κρασί με ωραία δομή και τραγανή οξύτητα.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο, κατά προτίμηση κατόπιν ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά ή στα Ρωσικά.
Διεύθυνση: Προσοτσάνη, 66200, Ελλάδα.
Τηλ: +30 2522 060000
Email: hello@oenopswines.gr
Website: www.oenopswines.gr

Κτήμα Ερυθρού Ρόδου


Μια από τις πλέον πρόσφατες προσθήκες στην οινική σκηνή της Δράμας είναι αυτή του Κτήματος Ερυθρό Ρόδο. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 2019 από τη χημικό οινολόγο Κατερίνα Καραμπατέα και το σύζυγό της Γιάννη Τριανταφυλλίδη ενώ ο οικογενειακός αμπελώνας υπάρχει από το 2009. Το οινοποιείο προς το παρόν κυκλοφορεί μια ετικέτα, το Κτήμα Ερυθρού Ρόδου Μαλαγουζιά. Η προ-ζυμωτική εκχύλιση προσθέτει πόντους στο αρωματικό της δυναμικό ενώ το παιχνίδι με τις λεπτές οινολάσπες αυξάνει την αρωματική πολυπλοκότητα.

Το 2021 στον Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου στη Θεσσαλονίκη βραβεύτηκε ως η καλύτερη Μαλαγουζιά του διαγωνισμού.
Το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιμο αλλά δέχεται επισκέπτες κατόπιν συνεννόησης. Η επικοινωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά ή Γερμανικά.

Διεύθυνση: Κοκκινόγεια Δράμας 66200 Τηλ: +30 2521104003

Email: winery@oenopolis.gr

Επιμέλεια κειμένου: Πάνος Τζίμας DipWSET

Διαβάστε ακόμα:

Στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης – Όλη η υδρόγειος σε ένα πιρούνι

7 κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας για τους λάτρεις των steaks

6 κορυφαίοι φούρνοι στην Αθήνα – Παραδοσιακοί, οικογενειακοί, σύγχρονα bakery και microbakery