Ο νομός Ηρακλείου αποτέλεσε το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού και πιθανολογείται ότι είναι το αρχαιότερο σημείο της Ευρώπης όπου αναπτύχθηκε η αμπελοκαλλιέργεια για τη παραγωγή κρασιού.
Σήμερα, η αμπελοκαλλιέργεια στο νομό Ηρακλείου είναι περισσότερο ανεπτυγμένη από κάθε άλλο νομό της Κρήτης γεγονός που αποδεικνύει η ύπαρξη πέντε διαφορετικών ζωνών ΠΟΠ εντός των ορίων του. Η πρωτεύουσα του νομού, το Ηράκλειο, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα και αποτελεί το οικονομικό και πολιτικό κέντρο ολόκληρου του νησιού.
Τοπογραφία και αμπελοτόπια
Το Ηράκλειο βρίσκεται ανάμεσα των νομών Ρεθύμνου και Λασιθίου. Δυτικά του δεσπόζει ο Ψηλορείτης ενώ το ανατολικό όριο καθορίζεται από το όρος Δίκτη ή αλλιώς Λασιθιώτικα Όρη. Η τοπογραφία του είναι η ομαλότερη της Κρήτης και το γεωγραφικό ανάγλυφο, ειδικά στα κεντρικά του νομού, προσφέρει μια πλειάδα ιδανικών θέσεων για αμπελοκαλλιέργεια. Τα καλοκαίρια, οι αμπελώνες βορινής έκθεσης ανακουφίζονται από τα βορεινά μελτέμια και αποφεύγουν την επίδραση των θερμών νότιων ανέμων. Τα πιο ορεινά αμπελοτόπια βρίσκονται στα Πεζά και φθάνουν τα 800 μέτρα.
Οινική ιστορία
Η οινική ιστορία στο νομό ξεκινά 4.000 χρόνια πριν και είναι η παλαιότερη της Ευρώπης. Αυτό υποστηρίζεται από μια σειρά ευρημάτων στα ανάκτορα της Κνωσού, εκεί όπου άκμασε ο Μινωικός πολιτισμός. Το 1204 οι Ενετοί εγκαταστάθηκαν στη περιοχή και η πόλη του Ηρακλείου ονομάστηκε Κάντια ή Candia. Εκείνη τη περίοδο ο κρητικός γλυκός οίνος Μαλβαζίας έγινε γνωστός σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο της εποχής, χάρις της μεγάλης εμπορικής δραστηριότητας των Βενετών.
Σύγχρονος αμπελώνας
Σήμερα ο αμπελώνας του Ηρακλείου είναι ο πιο ανεπτυγμένος του νησιού και τα 2/3 αυτού έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ. Οι κύριες λευκές ποικιλίες του νομού είναι η Βηλάνα, το Δαφνί, το Πλυτό, το Μοσχάτο Σπίνας, το Αθήρι, το Θραψαθήρι, η Malvasia Aromatica και άλλες διεθνείς. Η Βηλάνα είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία της Κρήτης και δίνει φρουτώδη δροσιστικά κρασιά. Το Δαφνί και το Πλυτό είναι τοπικές σπεσιαλιτέ που πριν λίγα χρόνια είχαν φθάσει στο σημείο του αφανισμού. Το Κοτσιφάλι και η Μαντηλαριά αποτελούν τις πιο σημαντικές ερυθρές ποικιλίες του νομού και ολόκληρης της Κρήτης. Το ένα συμπληρώνει το άλλο καθώς το πρώτο προσφέρει σώμα και αλκοόλ ενώ το δεύτερο χρώμα και ταννίνες. Άλλες ερυθρές ποικιλίες είναι το Λιάτικο, οι Μπορντολέζικες Cabernet Sauvignon, Merlot και του Ροδανού Syrah, Grenache Rouge, Mourvedre, Carignan.
Νομοθετικά προστατευόμενες περιοχές
Στο νομό υπάρχουν πέντε διαφορετικές περιοχές ΠΟΠ. Στο ΠΟΠ Αρχάνες τα αμπέλια βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 300 και 450 μέτρων και τα κρασιά που παράγονται είναι ξηρά ερυθρά από την συνοινοποίηση των ποικιλιών Μανδηλαριά και Κοτσιφάλι. Στο ΠΟΠ Δάφνες κυριάρχη ποικιλία είναι το Λιάτικο και μπορούν να παραχθούν ξηρά και γλυκά κρασιά. Οι αμπελώνες στο ΠΟΠ Πεζά φθάνουν τα 800μ και παράγονται λευκά κρασιά από τη ποικιλία Βηλάνα και ερυθρά από Μανδηλαριά και Κοτσιφάλι. Άλλα ΠΟΠ του νομού είναι το ΠΟΠ Χάνδακας και το ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας. Έκτος των παραπάνω οι παραγωγοί του νομού μπορούν να χρησιμοποιούν τα πιο ευέλικτα ΠΓΕ Ηράκλειο και ΠΓΕ Κρήτη.
Οινοτουρισμός, γαστρονομία και πολιτισμός
Τα περισσότερα οινοποιεία της Κρήτης βρίσκονται συγκεντρωμένα στο νομό Ηρακλείου. Η πλειοψηφία τους έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις και προσφέρει ποικιλία οινοτουριστικών προγραμμάτων. Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν ως ορμητήριο εκτός από τη πόλη του Ηρακλείου και τη πλειάδα των τουριστικών καταλυμάτων που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο τον νομό. Τα εστιατόρια της περιοχής προσφέρουν παραδοσιακά πιάτα της κρητικής κουζίνας και προτάσεις υψηλής γαστρονομίας.
Οινοποιείο Dafwines
Το οικογενειακό οινοποιείο Dafwines βρίσκεται στην ημιορεινή περιοχή Δαφνές από όπου πήρε και το όνομα του. Η οικογένεια είναι αφοσιωμένη στην καλλιέργεια του αμπελιού με σκοπό την παραγωγή οίνου, για πάνω από 100 χρόνια και η πρώτη διάκριση ήρθε για τον Ευάγγελο Δουλουφάκη το 1952 στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης με έπαινο για την εξαίρετη ποιότητα οίνου. Σήμερα, τα ινία της επιχείρησης έχει αναλάβει η τρίτη γενιά. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει η τριλογία «Άσπρη Γη» που οφείλει το όνομα της στα άσπρα χώματα που κυριαρχούν στη περιοχή Δάφνες. Το Λευκό είναι το δροσιστικό χαρμάνι δυο Κρητικών ποικιλιών, του Μοσχάτου Σπίνας και του Βιδιανού, Η ροζέ εκδοχή φτιάχνεται από Μοσχάτο Σπίνας και Λιάτικο, ενώ το ερυθρό από Λιάτικο είναι ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από τα φρουτώδη αρώματα και τις ήπιες ταννίνες.
Το οινοποιείο δέχεται επισκέπτες κατόπιν ραντεβού για να προσφέρει μια εμπειρία «road trip» στον αμπελώνα των Δαφνών. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και Αγγλικά.
Διεύθυνση: Δάφνες Ηρακλείου, Κρήτη ΤΚ70006
Τηλ: +30 2810 791009 και +30 6984094047
Email: dafwines@gmail.com
Web site: www.dafwines.com
Kτήμα Scalarea-Οινοποιείο Μπουτάρη Κρήτη
Το έργο και η ιστορία της οινοποιίας Μπουτάρη στην κρητική γη έχει αφετηρία το 1989 με την απόκτηση της ιδιοκτησίας του κτήματος Scalarea στο Σκαλάνι Ηρακλείου. Το κτήμα αναμπελώθηκε το 2015 και εκεί δημιουργήθηκε ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο με εντυπωσιακούς χώρους φιλοξενίας. Το οινοτουριστικό συγκρότημα συμπληρώνεται από τρεις πολυτελείς κατοικίες με την επωνυμία, Scalani Hills Residences. Oι κατοικίες περιβάλλονται από τα 66 στρέμματα αμπελιών περιμετρικά ενός ελαιώνα και στεγάζονται στο ανακαινισμένο Μετόχι. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το αρωματικό και ισορροπημένο «Φανταξομέτοχο» που παντρεύει ιδανικά το Chardonnay με το Ασύρτικο, το γεμάτο και πλούσιο «Scalarea Λευκό» από τις ποικιλίες Βιδιανό και Αθήρι και το «Scalarea Ερυθρό» το πολυβραβευμένο blend από Κοτσιφάλι και Syrah που ονομαζόταν «Σκαλάνι».
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 με 17:00 και η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κράτηση συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα (https://scalareaestate.gr/services) ή μέσω email. Στο οινοποιείο διατίθεται μενού από τοπικά πιάτα, υπηρεσίες Food and Wine Experiences και κατόπιν συνεννόησης μπορεί να οργανωθεί ένα πλήρες γεύμα.
Διεύθυνση: Σκαλάνι Ηρακλείου, Κρήτη ΤΚ 70100
Τηλ: +30 2810 731617
Email: crete.winery@boutari.gr
Website: www.scalareaestate.gr
Οινοποιείο Silva – Δασκαλάκη
Tο πρώτο οινοποιείο της οικογενείας Δασκαλάκη ιδρύθηκε το 1998 στο χωριό Σίβα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το συγκεκριμένο όνομα παραπέμπει στο Θεό Σίβα γνωστότερο ως Διόνυσο, ο οποίος λατρευόταν στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε η αναβίωση 90 ιδιόκτητων στρεμμάτων, τα οποία καλλιεργούνται με ολοκληρωμένη βιολογική καλλιέργεια σε υψόμετρο που φτάνει τα 500 μέτρα. Επιπλέον, καλλιεργούνται 40 παραθαλάσσια στρέμματα στην περιοχή Φόδελε και άλλα 100 στρέμματα συνεργαζόμενων αμπελώνων σε υψόμετρο 600-750μ. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει το «Psithiros» από Μοσχάτο Σπίνας που συνδυάζεται όμορφα με σαλάτες, χορτόπιτες και ψάρια, το «Enstikto» από Βιδιανό με πλούσιο σώμα και λιπαρή υφή και το γλυκό «Emilia» από λιαστά σταφύλια της ποικιλίας Λιάτικο που παλαιώνουν για δέκα χρόνια σε γαλλικά βαρέλια δρυός.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και πραγματοποιούνται τέσσερα προγράμματα ξενάγησης, η επικοινωνία μια ημέρα πριν είναι απαραίτητη και κατόπιν συνεννόησης υπάρχει η δυνατότητα φαγητού. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Σίβα Ηρακλείου, Κρήτη
Τηλ: +30 2810 792021
Email: info@silvawines.gr & silva_wine@yahoo.gr
Website: www.silvawines.gr
Οινοποιείο Αγγελάκη
Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 2015 από την Αγγελάκη Ευαγγελία και το σύζυγό της Ανδριώτη Τάσο και η πρώτη εμφιάλωση έγινε την επόμενη χρονιά. Ο αμπελώνας είναι ιδιόκτητος και έχει συνολική έκταση 22 στρέμματα. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν τα «Τακίμι λευκό» από Βιδιανό και «Τακίμι ερυθρό» από Κοτσιφάλι και Merlot. Πρόκειται για κρασιά ήπιων παρεμβάσεων που έχουν ζυμώσει και ωριμάσει σε πήλινα πιθάρια. Τέλος, το «Cornelia» είναι ένα ιδιαίτερο ερυθρό χαρμάνι από Merlot, Syrah και Λιάτικο.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο κυρίως κατόπιν ραντεβού.
Διεύθυνση: Θραψανό Πεδιάδος Ηρακλείου, Κρήτη ΤΚ 70006
Τηλ: +30 28910 41235 & +30 6936095929
Email: evagelia.agelaki@gmail.com
Οινοποιείο Αλεξάκη
Το οικογενειακό οινοποιείο Αλεξάκη ιδρύθηκε από τον Χημικό Μηχανικό – Οινολόγο Στέλιο Αλεξάκη και τη Σοφία Αλεξάκη τη δεκαετία του 1970. Τα παιδιά τους Λάζαρος Αλεξάκης Οινολόγος (Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας) και Απόστολος Αλεξάκης Οινολόγος (Πανεπιστήμιο Φρέσνο της Καλιφόρνια) συνεχίζουν τη παράδοση. Το οινοποιείο Αλεξάκη είναι από τα μεγαλύτερα της Κρήτης και συνεργάζεται με πλήθος αμπελουργών του νησιού. Από τις ετικέτες ξεχωρίζει το σπάνιο μονο-ποικιλιακό λευκό κρασί «Τάχτας». Η ποικιλία Τάχτας είναι μια κρητική ποικιλία του 16ου αιώνα. Το «Βιδιανό» διαθέτει πλούσιο φρούτο και συνδυάζεται όμορφα με ψάρια και λαχανικά. Τέλος το «Κοτσιφάλι» με το φρέσκο φρουτώδη χαρακτήρα συνοδεύει ιδανικά πιάτα κρεατικών και ζυμαρικά.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και τα ραντεβού δεν είναι απαραίτητο. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Γερμανικά και στα Ιταλικά.
Διεύθυνση: Περίδη Μετόχι Ηρακλείου, Κρήτη
Τηλ: +30 2810 252019 & +30 6947009395
Email: info@alexakiswines.com
Website: www.alexakiswines.com
Οινοποιείο Γαβαλάς
Η ιστορία του Κτήματος Γαβαλά ξεκινάει το 1906, όταν φυτευτήκαν οι πρώτοι αμπελώνες από τον Εμμανουήλ Γαβαλά στον Βοριά Μονοφατσίου. Το 2001 οι αμπελώνες εντάχθηκαν στο καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας και σήμερα η συνολική τους έκταση φθάνει τα 300 στρέμματα. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το λευκό κρασί «Βηλάνα» που ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και συνδυάζεται υπέροχα με ψάρια και λευκά κρέατα, τα ερυθρά «Μαντηλάρι» και «Κοτσιφάλι».
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο με ραντεβού και κατόπιν συνεννοήσεως μπορεί να οργανωθεί παραδοσιακό γεύμα. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Βοριάς Μονοφατσίου Ηρακλείου, Κρήτη
Τηλ: +30 28940 51060
Email: info@gavalascretewines.gr
Οινοποιείο Διαμαντάκη
Το οικογενειακό οινοποιείο Διαμαντάκη ιδρύθηκε το 2007 από τον οινολόγο Ζαχαρία και τους αμπελουργούς τρίτης γενιάς, Ιωάννη και Μιχάλη. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην επαρχία Μαλεβίζι και ο ιδιόκτητος αμπελώνας φθάνει τα 385 στρέμματα. Το Ασύρτικο και το Βιδιανό παντρεύονται ιδανικά στην ετικέτα «Διαμαντόπετρα Λευκή» και μπορούν να συνδυαστούν με καπνιστά τυριά, θαλασσινά και ψάρια. Στην ετικέτα «Διαμαντάκης Βιδιανό» η Κρητική ποικιλία ζυμώνει σε ανοξείδωτη δεξαμενή, ενώ η παραμονή με τις οινολάσπες της χαρίζει πολυπλοκότητα και κρεμώδη υφή. Τέλος το «Πετάλι Λιάτικο» θα δώσει ιδανικούς συνδυασμούς με κρέατα και φιλέτο σολομού ή τόνου.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30 με 16:00. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Κάτω Ασίτες Ηρακλείου, Κρήτη ΤΚ 70013
Τηλ: +30 2810200950 , +30 6949198350
Email: info@diamantakiswines.gr
Website: www.diamantakiswines.gr
Οινοποιείο Διγενάκη
Το οινοποιείο βρίσκεται μέσα στην καρδιά της μεγαλύτερης αμπελουργικής ζώνης της Κρήτης, τα Πεζά. Εκεί, η οικογένεια Διγενάκη έχει δημιουργήσει ένα μοντέρνο και ελκυστικό χώρο ο οποίος φιλοδοξεί να συνδυάσει τη παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας με άλλες μορφές πολιτιστικής και καλλιτεχνικής έκφρασης. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας φθάνει τα 70 στρέμματα ενώ υπάρχουν και συνεργασίες με άλλους αμπελουργούς της περιοχής. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει το λευκό «Βίος Πρώτος» από τη ποικιλία Βιδιανό με ντελικάτα αρώματα και λιπαρή υφή, το «Μαρισύνη Λευκός» από Μοσχάτο Σπίνας με ευγενικά αρώματα και δροσερή οξύτητα και το ερυθρό «Κοτσιφάλι Λιβάδες» με στιβαρή ταννική δομή και πολύπλοκες γεύσεις.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και τα ραντεβού δεν είναι απαραίτητα. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά αλλά και σε άλλες γλώσσες κατόπιν συνεννόησης.
Διεύθυνση: Καλλονή Δ. Αρχάνων Αστερουσίων 7 Ηρακλείου, Κρήτη ΤΚ 70100
Τηλ: +30 2810 233999
Email: info@digenakis.gr
Website: www.digenakis.gr
Οινοποιείο Δουλουφάκη
Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά μισό αιώνα πριν, από τον παππού του Νίκου Δουλουφάκη. Ο Νίκος μετά από σπουδές οινολογίας στο Piemonte της Ιταλίας συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στο εκσυγχρονισμένο οινοποιείο στις Δάφνες. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο 350 μέτρων και έχουν έκταση 200 στρέμματα. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν τα λευκά «Άσπρος λαγός» και «Δάφνιος» από τη ποικιλία Βιδιανό που δίνουν εξαιρετικούς συνδυασμούς με ψάρια και θαλασσινά ενώ το ντελικάτο ερυθρό από Λιάτικο «Δάφνιος» θα ταιριάξει ιδανικά με λευκά και κόκκινα κρέατα.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και πληροφορίες για τις κρατήσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του οινοποιείου. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, ενώ για τα παιδιά υπάρχουν δραστηριότητες στην αίθουσα γευσιγνωσίας.
Διεύθυνση: Δαφνές Ηρακλείου, Κρήτη ΤΚ 70003
Τηλ: +30 2810792017 & +30 2811 753113
Email: visit@douloufakis.wine
Website: www.douloufakis.wine
Οινοποιείο ΕΑΣ Ηρακλείου
Η Ε.Α.Σ. Ηρακλείου ιδρύθηκε το 1927 και είναι μία από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα καλύπτοντας όλους τους τομείς που αφορούν τη συγκέντρωση, επεξεργασία, τυποποίηση και διάθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων, όπως κρασί, ελαιόλαδο, επιτραπέζια σταφύλια και ξύδι. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία των Βαλκανίων, με δυναμική που φθάνει τους 6.800 τόνους κρασί ετησίως. Το νέο οινοποιείο εγκαινιάστηκε το 2008 και απλώνεται σε μια έκταση 50 στρεμμάτων. Από τις ετικέτες του οινοποιείο ξεχωρίζουν τα λευκά «Domenico Thrapsathiri» με τραγανή οξύτητα και αρώματα καλοκαιρινών φρούτων και το «Domenico Vidiano» με έντονα αρώματα πεπονιού, ροδάκινου, ανθέων και βοτάνων. Η ετικέτα «Ερωφίλη» είναι το ημίξηρο ροζέ από τη ποικιλία Λιάτικο.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμό σε ένα μοντέρνο χώρο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, στις 29 Μαΐου του 2022. Από Δευτέρα έως Παρασκευή, το ωράριο είναι 10:00 έως 16:00 ενώ τα Σάββατα λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Παλιανή Ηρακλείου, Κρήτη
Τηλ: +30 2810 378110 και +30 6936697992
Email: heraklionwinery@gmail.com
Web site: https://www.agrunion.gr/
Οινοποιείο Ευφροσύνη
Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 2004, ενώ το 1999 είχε προηγηθεί η αναμπέλωση των κτημάτων της οικογένειας. Το οινοποιείο βρίσκεται εντός της ζώνης ΠΟΠ Δάφνες, όπου κυριαρχεί η ποικιλία Λιάτικο. Το όνομα του οινοποιείου «Ευφροσύνη» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «εὐφραίνω» που σημαίνει χαροποιώ ή ευχαριστώ κάποιον. Σήμερα, καλλιεργούνται βιολογικά οι τοπικές λευκές ποικιλίες Βιδιανό, Malvasia di Candia και Ασύρτικο, οι ερυθρές Λιάτικο και Κοτσιφάλι καθώς και οι διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Syrah και Chardonnay. Από τις ετικέτες του οινοποιείο ξεχωρίζουν τα δυο μονοποικιλιακά κρασιά «Μικρή Ευγενική» από Λιάτικο και Βιδιανό. Το πρώτο έχει ανοιχτό ερυθρό χρώμα αρώματα από κεράσι και ελαφριά ταννική δομή ενώ το λευκό έχει πλούσιο σώμα, και αρώματα που θυμίζουν πυρινόκαρπα, βότανα και ορυκτά στοιχεία. Τέλος η ετικέτα «Σοφία» είναι το πάντρεμα της Κρητικής ποικιλίας Βιδιανό με το Chardonnay.
Το οινοποιείο υποδέχεται τους επισκέπτες κατόπιν ραντεβού. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και Αγγλικά.
Διεύθυνση: Κεράσια Ηρακλείου, Κρήτη
Τηλ: +30 2810 791989 και +30 6992399606
Email: info@efrosini-winery.gr
Web site: www.efrosini-winery.gr
Οινοποιείο Ζαχαριουδάκη
Η ιστορία του κτήματος ξεκινά το 2000 από το δημοσιογράφο Στέλιο Ζαχαρουδιάκη και τη σύζυγό του Βικτώρια. Ο αμπελώνας είναι βιολογικός και βρίσκεται στα νότια της Κρήτης στο λόφο Ορθή Πέτρα, στα 500μ, καταλαμβάνοντας μια έκταση 200 στρεμμάτων περιμετρικά του λόφου. Η θέα προς την οροσειρά του Ψηλορείτη, τον κάμπο της Μεσαράς, τη θάλασσα του Λιβυκού Πελάγους, και τα Αστερούσια όρη είναι εξαιρετική. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζει το λευκό Βιδιανό που έχει ωριμάσει για πέντε μήνες σε δρύινα βαρέλια, το ημίξηρο ροζέ «Victoria» από τις ποικιλίες Cabernmet Sauvignon και Κοτσιφάλι και το ερυθρό «Ορθή Πέτρα» από τις ποικιλίες Syrah και Κοτσιφάλι που συνοδεύει άριστα πιάτα με κόκκινα κρέατα και αρωματικές γλυκές σάλτσες.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και υποδέχεται τους επισκέπτες κατόπιν ραντεβού. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και Αγγλικά.
Διεύθυνση: Πλουτή Ηρακλείου, Κρήτη ΤΚ70012
Τηλ: +30 2810 96226 και +30 6972992488
Email: visit@zacharioudakis.com info@zacharioudakis.com
Web site: www.zacharioudakis.com
Ιδαία Οινοποιητική
Ιδαία είναι η πρώτη ονομασία της Κρήτης, που έδωσε ο βασιλιάς του νησιού Δίας για να τιμήσει την σύζυγο του, Ιδαία, και μητέρα των δέκα Κουρητών. Το οικογενειακό οινοποιείο Ιδαία ιδρύθηκε το 1998 από́ τους οινολόγους Βασίλη Λαδερό και Καλλιόπη Βολιτάκη. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας ανέρχεται στα 30 στρέμματα, τα οποία εκτείνονται σε υψόμετρο 500 μέτρων, ενώ υπάρχουν μακρόχρονες συνεργασίες με καλλιεργητές της περιοχής. Από τις δώδεκα ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζει το δροσερό μονο-ποικιλιακό θραψαθήρι «Ocean», το φρουτώδες ερυθρό χαρμάνι των Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά «Ιδαία Γη» και το «Hestia» από Μανδηλαριά που έχει ωριμάσει για ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια αναπτύσσοντας πολυπλοκότητα και στρογγυλεμένες ταννίνες.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Βενεράτο Ηρακλείου, Κρήτη
Τηλ: +30 2810 792156
Email: info@idaiawine.gr
Website: www.idaiawine.gr
Οινοποιείο Λυραράκης «lyrarakis Wines»
Το οικογενειακό οινοποιείο «Lyrarakis Wines» ιδρύθηκε το 1966. Το οινοποιείο έχει αποκτήσει διεθνή βραβεία και διακρίσεις και έχει αναπτύξει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Η οικογένεια Λυραράκη έχει αφοσιωθεί στην αναβίωση γηγενών, σχεδόν εξαφανισμένων, σπάνιων ποικιλιών της Κρήτης, όπως το Δαφνί, το Πλυτό, το Μελισσάκι και άλλα. Το οινοποιείο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της στους επισκέπτες το 2008, προσφέροντας μοναδικές οινογευστικές εμπειρίες μπροστά στον αμπελώνα της οικογένειας και τα επιβλητικά Λασιθιώτικα βουνά. Από τον αμπελώνα στη θέση Πλακούρα, στα 500 μέτρα υψόμετρο, σε έδαφος αμμώδες και πετρώδες, προκύπτει η ετικέτα «Μαντηλάρι Πλακούρα». Το «Λυραράκης Πλυτό Ψαράδες» προκύπτει από τη σπάνια ποικιλία Πλυτό και είναι ένα κρασί με φρουτώδη αρώματα υψηλής έντασης. Στους πρόποδες του όρους Κέντρος από αμπέλια της ποικιλίας Λιάτικο, διαμορφωμένα σε χαμηλό κύπελο, προκύπτει το ιδιαίτερο κρασί «Λυραράκης Λιάτικο Κέντρος».
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο καθημερινά από τις 11:30 έως τις 18:00 για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο. Το ραντεβού προτείνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση. Επίσης, στο οινοποιείο λειτουργεί και εστιατόριο. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και Αγγλικά.
Διεύθυνση: Αλάγνι Δήμος Αρχανών Αστερουσίων Ηρακλείου, Κρήτη ΤΚ 70300.
Τηλ: +30 2810 284614, +30 6937376547 και +30 6987933437
Email: Info@lyrarakis.com visit@lyrarakis.com
Web site: www.lyrarakis.com
Κτήμα Μενεξές
Το Κτήμα Μενεξές της οικογένειας Κυπριωτάκη βρίσκεται στη ζώνη ΠΟΠ Αρχάνες σε μικρή απόσταση από το Μινωικό οικισμό στο Βαθύπετρο εκεί όπου βρέθηκε το αρχαιότερο πατητήρι (4.000 χρόνων) της Μινωικής Κρήτης. Ο Γιάννης Κυπριωτάκης έχει δημιουργήσει μέσα στο κτήμα αμπελώνες ογδόντα στρεμμάτων με τις τοπικές ποικιλίες Βηλάνα, Βιδιανό, Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι, Malvazia di Candia Aromatica αλλά και με τις διεθνείς , Syrah και Merlot. Η οινοποίηση ξεκίνησε το 2008 και σήμερα έχει δυναμικότητα περίπου 30.000 φιάλες. Η λευκή ετικέτα της σειράς Μενεξές παράγεται από τις ποικιλίες Βηλάνα και Malvasia di Candia Aromatica και είναι ένα κρασί έντονα αρωματικό με δροσιστική οξύτητα. Η ετικέτα Μενεξές Μαντηλάρι είναι ένα κρασί με βαθύ χρώμα, πλούσιο σώμα και έντονες ταννίνες. Τέλος, το Μενεξές Merlot ωριμάζει για 12 μήνες δρύινα βαρέλια και χαρακτηρίζεται από μαλακές ταννίνες και αρώματα από αγριοκέρασο, βανίλιας.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού και η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Κάμπος Αγίου Σύλλα Ηρακλείου, Κρήτη ΤΚ 71500
Τηλ: +30 6947260251 και +30 6944337294
Email: winerymenexes@gmail.com
Οινοποιείο Μηλιαράκη
Το Οινοποιείο Μηλιαράκη (ΜΙΝΩΣ) διανύει σήμερα την ένατη δεκαετία της ζωής του. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται σήμερα σε 300.000 φιάλες ετησίως, από τις οποίες το 70% καταναλώνεται στο νησί, 10% διακινείται στην υπόλοιπη Ελλάδα και το υπόλοιπο 20% εξάγεται. Ο αμπελώνας, εν μέρη ιδιόκτητος και εν μέρη συμβολαιακός, φθάνει τα 250 στρέμματα και περιλαμβάνει τις τοπικές ποικιλίες Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι, Βηλάνα, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας, Θραψαθήρι, Malvasia di Candia, Malvasia Aromatica και τις διεθνείς Syrah, Mourvedre, Grenache Rouge και Roussanne. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το αρωματικό λευκό «Μ – Miliarakis» που είναι το χαρμάνι των Malvasia di Candia και Malvasia Aromatica, το δροσιστικό και πολύπλοκο «Vilana Fume» και το ερυθρό χαρμάνι «Turtle Red» από τις ποικιλίες του Ροδανού Grenache Rouge, Syrah και Mourvedre.
Από το 1998 το οινοποιείο υποδέχεται τους επισκέπτες του έχοντας δημιουργήσει έναν ειδικό εκθεσιακό χώρο γευσιγνωσίας. Από Μάιο έως Οκτώβριο το οινοποιείο είναι ανοικτό 10:00 – 16:00 τις καθημερινές και 11:00-15:00 το Σάββατο. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ολλανδικά.
Διεύθυνση: Δημοκρατίας 9, Πεζά Ηρακλείου, Κρήτη
Τηλ: +30 6944577488 και +30 6946127613
Email: info@minoswines.gr
Web site: www.minoswines.gr
Οινοποιείο Πατεριανάκη
Το οικογενειακό οινοποιείο Πατεριανάκη ιδρύθηκε το 1988 και σήμερα βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς. Το οινοποιείο βρίσκεται στη ζώνη ΠΟΠ Πεζά και ο αμπελώνας είναι πιστοποιημένος βιολογικός από τη ΔΗΩ. Τα τελευταία δύο χρόνια δημιουργούνται κρασιά ήπιων παρεμβάσεων χωρίς προσθήκη θειωδών και μια σειρά από βιολογικά αποστάγματα. Το «Βιδιανό» του κτήματος είναι ένα κομψό και φρουτώδες λευκό κρασί. Ο «Μελισσινός Λευκός» είναι το πάντρεμα της τοπικής ποικιλίας Θραψαθήρι με το διεθνές Sauvignon Blanc. Ο «3,14 Ερυθρός» είναι ένα κρασί ήπιων παρεμβάσεων, αυθόρμητης ζύμωσης στο οποίο δεν έχουν προστεθεί θειώδη από τη ποικιλία Κοτσιφάλι.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και το ραντεβού δεν είναι απαραίτητο. Από τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το ωράριο λειτουργείας είναι Δευτέρα -Παρασκευή 10:30-17:30 και Σαββατοκύριακα 10:30-16:00. Οι ξεναγήσεις μπορούν να γίνουν στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Επίσης, στο κτήμα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και μπορεί να προσφερθεί γεύμα κατόπιν συνεννόησης.
Διεύθυνση: Μελέσσες Ηρακλείου, Κρήτη ΤΚ 703 00
Τηλ: +30 6977681727
Email: visit@paterianakis.gr
Web site: www.paterianakis.gr
Οινοποιείο Στυλιανού
Λίγα χιλιόμετρα νότια της Κνωσού, στην καρδιά του Μινωικού αμπελώνα η οικογένεια Στυλιανού εδώ και τέσσερις γενιές καλλιεργεί σε τριάντα ιδιόκτητα στρέμματα τις γηγενείς ποικιλίες Βιδιανó , Θραψαθήρι, Βηλάνα, Κοτσιφάλι και Μανδηλαριά . Σ’ ένα «μπουτίκ» οινοποιείο, στην κορυφή ενός μικρού λόφου, με μαγευτική θέα σε όλη την περιοχή, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τα βιολογικά κρασιά του οινοποιείου. Το λευκό κρασί «Θεών Δώρα» κυριαρχείται από αρώματα πυρινόκαρπων και είναι το χαρμάνι των Βιδιανό, Θραψαθήρι και Βηλάνα. Το ερυθρό «Θεών Γη» είναι το πάντρεμα των Κοτσιφάλι και Μαντιλαριά που ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια. Τέλος, παράγεται ένα σπάνιο κρασί από λιαστά σταφύλια της ποικιλίας Κοτσιφάλι.
Το οινοποιείο είναι καθημερινά ανοικτό ακόμη και τις Κυριακές (11:00 -19:00). Το ραντεβού δεν είναι απαραίτητο και η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά.
Διεύθυνση: Κουνάβοι Ηρακλείου, Κρήτη ΤΚ 70100
Τηλ: +30 6936430368
Email: stilianouwines@gmail.com
Οινοποιείο Τιτάκη
Το οικογενειακό οινοποιείο Τιτάκη ιδρύθηκε το 1950 και σήμερα διανύει τη τρίτη του γενιά. Ο αμπελώνας βρίσκεται στη περιοχή της Μεσαριάς και εκεί καλλιεργούνται ποικιλίες όπως η Βηλάνα, το Βιδιανό, το Μοσχάτο Σπίνας, το Chardonnay, η Malvazia Aromatica, το Merlot, το Syrah, και το Κοτσιφάλι. Τα κρασιά έχουν επιτύχει σημαντικές διακρίσεις σε Ελληνικούς και Διεθνείς Οινικούς Διαγωνισμούς και το οινοποιείο είναι μέλος στο Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου (ΔΟΝΗ) και στο Δίκτυο του Wines of Crete. Το «Impetus Λευκό» με αρώματα φρούτων, λουλουδιών και λιπαρή υφή προέρχεται από τις ποικιλίες Βιδιανό και Malvazia di Candia aromatica. Το «Impetus Ερυθρό» με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και μπαχαρικών είναι το χαρμάνι των Κοτσιφάλι, Merlot και Syrah. Ενώ, η ετικέτα «Vidiano-Moscato» είναι ένα κομψό, αρωματικό κρασί με τραγανή οξύτητα.
Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο και για αυτό το σκοπό έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος γευσιγνωσίας, η «Fabrika». Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού και οι ξεναγήσεις γίνονται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Κουνάβοι Ηρακλείου, Κρήτη
Τηλ: +30 2810 743630
Email: info@titakis.gr
Web site: www.titakis.gr
Κτήμα Μιχαλάκη
Η ιστορία ξεκινά το 1962 σε μια ενιαία έκταση 450 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 550 μέτρων. Σήμερα, η ομάδα του κτήματος Μιχαλάκη συνεχίζει τη παράδοση δημιουργώντας ποιοτικά κρασιά που ξεχωρίζουν για την έκφραση, το χαρακτήρα και σε κάποιες περιπτώσεις για τη μεγάλη δυναμική παλαίωσης. Από τις ετικέτες του κτήματος η πολύπλοκη γευστική παλέτα του μονοποικιλιακού «Βιδιανό» θα ταιριάξει όμορφα με λευκά κρέατα, θαλασσινά και ψάρια. Το αρωματικό χαρμάνι των Μοσχάτο Σπίνας, Βιδιανό & Chardonnay βρίσκεται πίσω από την ετικέτα «Gold Cuvee – Κτήμα Μιχαλάκη» και είναι ιδανική παρέα σε τοπικά κατσικίσια τυριά. Τέλος η ετικέτα «Michalakis Estate Thēse Limited Edition» είναι ένα τραγανό και φρουτώδες κρασί από Ασύρτικο, Βιδιανό & Sauvignon Blanc.
Το οινοποιείο δέχεται επισκέψεις μόνο κατόπιν ραντεβού και η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Παρθένι Ηρακλείου, Κρήτη ΤΚ 70010
Τηλ: +30 2810 381303
Email: info@michalakis.gr
Επιμέλεια κειμένου: Πάνος Τζίμας DipWSET
Διαβάστε ακόμα:
Η Ελλάδα του Κρασιού – Δράμα: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες
Η Ελλάδα του Κρασιού -Ρέθυμνο: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες
Η Ελλάδα του Κρασιού – Χανιά: Το Κλίμα, τα Οινοποιεία, οι Ποικιλίες, οι Ετικέτες